Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!)

• grek.grek 0:55 [aaa !] Puls "Gra" 23.02.19, 10:57
      też niezła godzilla ;]

a to dobry film jest.

zgorzkniały milioner pracoholik zbliża się do swoich 48 urodzin i coraz bardziej przypomina własnego ojca, który właśnie w takim dniiu popełnił samobójstwo skacząc z dachu.

w trosce o jego losy brat wręcza prezent w postaci wizytówki firmy organizującej tzw. Gry. Nasz milioner udaje sie na miejsce, poddany zostaje serii szczegółowych badań, a następnie spotyka go kilka dziwnych sytuacji.

na początku niby wiadomo : gra się rozpoczęła, jegomośc uczestniczy w fabularnym scenariuszu przygotowanym przez firmę oferującą usługę.

Ale im dalej w las, tym bardziej pewność ta staje pod znakiem zapytania : a jesli to wcale nie jest żadna gra, lecz ukartowany i przeprowadzany z premedytację plan ograbienia faceta z jego bogactwa i pozostawienia na lodzie ?

zreszta, to średnio ważne, jak jest naprawdę - istotne : co myśli bohater, a ten popada w istny mętlik chaotycznych przypuszczeń i paranoicznych reakcji.

ta niejednoznacznośc stworzonego sugestywnie stanu zagrożenia, wg mnie jest największym osiagnięciem Davida Finchera jako reżysera filmu, a Michael Douglas doskonale się prezentuje w roli człowieka, który krok po kroku gubi swoje wystudiowane pozy i odzyskuje emocje.

• grek.grek 0:10 [aaa !] "Gra" Puls 26.02.19, 10:35

późna powtórka, ale i pierwotna godzina była dość kłopotliwa :] na wszelki wypadek odnotujmy :]
    • mala_ciekawostka "Stawka większa niż życie" odc. 8 23.02.19, 11:25
      "Wielka wsypa" - z ogólnej dwunastki. Dziś o 21:15

Z agentem gestapo o nazwisku Zając i pseudonimie "Wilk";))
      • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 23.02.19, 17:56
        Cześć, Mała Ciekawostko ! :]

dzięki za zapowiedź ! yes, Wolf, zwłaszcza w ustach rozbawionego Brunera, brzmi osobliwie ;] a udający pijanicę Kloss - wyborny, prawda ? ;]

• mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 09:43
          Cześć:)

Tak, świetnie mu wychodziło udawanie:)
          • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 09:46
            Cześć, Mała Ciekawostko ! :]

yes :]

a pamiętasz Brunera w damskim szlafroku ? ;]
            • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 10:09
              Tak, pamiętam - trochę się w niego zaplątał;))
              • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 10:14
                haha :]

to prawda :]

I usiłował hajlować ;]
                • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 10:33
                  Tak, zabawnie to wyszło:))
                  • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 10:43
                    haha, yes :]

a jego niemiecki dowódca na to : "Nie mogę patrzeć na niemieckiego oficera... w gaciach !" ;]
                    • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 12:54
                      :))
                      • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 24.02.19, 17:11
                        ;]

jeden z zabawniejszych momentów w całym serialu chyba ;]
                        • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 25.02.19, 16:59
                          Dokładnie:))
                          • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 26.02.19, 09:21
                            mala_ciekawostka napisał(a):

> Dokładnie:))

:]]

Cześć, Mała Ciekawostko !! :]

udanego dnia ! :]

udanego dnia, Czcigodni ! :]
                            • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 26.02.19, 16:42
                              Dzięki:) Nawzajem:)
                              • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 27.02.19, 09:13
                                Dzięki, Mała Ciekawostko ! :]

środa zanosi się na dzień urodziwy, i takiego właśnie życzę Tobie ! :]

i Wszystkim :]
                                • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 27.02.19, 16:30
                                  Dzięki:)
                                  • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 28.02.19, 09:15
                                    :]

przyjemnego czwartku i wielu doskonałych pączków w diecie, życzę Ci, Mała Ciekawostko ! :]

Czcigodni, wesołego pałaszowania frykasów ! :]
                                    • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 28.02.19, 16:34
                                      Zjadłam dwa;)
                                      • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 01.03.19, 09:19

> Zjadłam dwa;)

u mnie były całe 3 :)

chyba powinniśmy poprawić te wyniki w weekend ? ;]
                                        • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 01.03.19, 17:09
                                          Właśnie;))
                                          • grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 02.03.19, 09:16

> Właśnie;))

otóż to :]

Mała Ciekawostko, mamy już nowy wątek : Sto... pierwszy ;]
                                      • seidici Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 05.03.19, 10:30
                                        W tym roku poszalałam: 4, a co!
      • seidici Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 05.03.19, 10:39
        Ciekawostka Ciekawostko: otóż w tym sławetnym odcinku u boku Klossa i Brunnera występuje Aleksandra Górska w roli Irminy, która po mocno zakrapianej imprezie ląduje w lesie u komunistów. To nie kto inny, jak sympatyczna, oryginalna Babcia ze wspomnianego Ojca Mateusza.
        • mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 8 05.03.19, 10:50
          Z tego co pamiętam, to Irminę Kobus grała Barbara Drapińska...
          Babcię z "Mateusza" kojarzę;))
    • grek.grek 13:15 Kultura "Zakochany Molier" 24.02.19, 09:28
      przyszły wybitny autor jest tutaj młodzieńcem wędrującym razem z trupą aktorską po XVII wiecznej Francji i przytrafia mu się sytuacja, która jako żywo zainspirowała powstanie "Świętoszka", "Don Juana" i pewnie paru innych sztuk mistrza, czyli : zetknął się z mieszczaństwem ;]

Romain Duris w głównej roli, a obok znawca i ekspert od Moliera - Fabrice Luchini.

reżyseruje : Laurent Tirard.

w oryginale... po prostu "Molier" ;], ale polski dystrybutor oczywiście nie omieszkał wykorzystać gry skojarzeń z... a jakże ! - oscarowym "Zakochanym Szekspirem".
    • grek.grek 18:00 Super Polsat "Przygoda na Mariensztacie" 24.02.19, 09:46
      pierwszy kolorowy polski film.

do Warszawy przyjeżdza dziewczyna, flirtuje z sympatycznym murarzem, podziwia miasto, bawi się. Rok później wraca ponownie i próbuje odnaleźć chłopaka, a nawet sama zostaje... murarką :]

nie sposób w fabule nie dostrzec gestów ideologicznych, w 1953 roku było to nieuchronne, ale poza tym : same atrakcje i urocza komedia romantyczna !

piosenki Tadeusza Sygietyńskiego [muzyka] i Ludwika Starskiego [słowa; jest on również scenarzystą filmu] - "Jak przygoda, to tylko w Warszawie" czy "To idzie młodość".

Warszawa powstająca z gruzów, może dlatego taka piękna i inna.

No i akcent jaki mają aktorzy, niedzisiejszy zupełnie :] A grają : Lidia Korsakówna, Tadeusz Schmidt, Adam Mikołajewski.

reżyseruje :" Leonard Buczkowski.
      • mala_ciekawostka Re: 18:00 Super Polsat "Przygoda na Mariensztacie 24.02.19, 10:14
        Kiedyś widziałam ten film, podobał mi się:) Nie zwracałam uwagi na ideologię:)

Piosenki fajne, ale najbardziej lubię pierwszą z tych, które wymieniłeś;)
        • grek.grek Re: 18:00 Super Polsat "Przygoda na Marienszt 24.02.19, 10:41
          mnie też się podobał, Mała Ciekawostko :]

chyba zbytecznie z tą ideologią wyskoczyłem, ale tak mi się jakoś od razu narzuciło ;]

o, zdecydowanie, ta piosenka ma mnóstwo wdzięku ! :]
          • mala_ciekawostka Re: 18:00 Super Polsat "Przygoda na Marienszt 24.02.19, 12:55
            Zdecydowanie ma:)!
            • grek.grek Re: 18:00 Super Polsat "Przygoda na Marienszt 24.02.19, 17:12
              o yes ! :]]
    • grek.grek 20:00 Kultura "Generał Nil" 24.02.19, 09:57
      zdecydowanie dobry film.
      udało się nie zamienić tej historii w prostą czytankę ipeenowską, choć momentami nastąpiło zbliżenie do niebezpiecznie znajomych wzorców, zwłaszcza przy rysowaniu postaci złych ludzi z bezpieki, co zawsze spłyca film i sztucznie dodaje blasku bohaterom pozytywnym.

oczywiście, tytułowy bohater jest raczej bez wad, ale skoro staje wobec aparatu stalinowskiej opresji, który nie ma żadnych skrupułów i stosuje brutalny terror - nie wypada nawet aż tak "pogłębiać" osobowości pana generała.

cieniowanie zastąpiono tutaj pewnego rodzaju naiwnością, jaką wykazuje się generał ujawniając swoją tożsamość władzom.

naiwnośc ta wynika jednak nie z braku bystrości, nie ze szlachetności namalowanej grubą kreską, ale z rozsądnego przekonania, że III wojna światowa, powstanie przeciw władzy radzieckiej, to mrzonki, utopia, więc trzeba uczestniczyć w budowie Polski takiej jaka jest teraz, bo innej prędko nie będzie, trzeba żyć wartościowo.

po drugiej stronie są szpicle, chamscy ubecy, przesłuchania w warunkach urągających, procesy pokazowe, czy raczej : farsowe, cała wątpliwa uroda czasów powojennego kształtowania modelu władzy politycznej w dopiero co uratowanej od nazistowskiej zarazy Polsce.

dobry Olgierd Łukaszewicz w głównej roli.

Reżyseruje Ryszard Bugajski.

• seidici Re: 20:00 Kultura "Generał Nil" 25.02.19, 11:29
        Miło Greku, że zmieniłeś opinię o "Generale Nilu", bo przypomnę, w swoim czasie film mocno zmasakrowałeś nawet nie oglądając. Czas na jeszcze lepszą pozycję z nurtu patriotycznego: "Popiełuszko, wolność jest wśród nas".
        :)
        • grek.grek Re: 20:00 Kultura "Generał Nil" 25.02.19, 11:43
          próbowałem wycelować w "trójkę z plusem", ale mozliwe iż zawiodłem, Pepsic :]] ewentualnie pomyliłem z teatrem tv ;]

o, widziałem "Smoleńsk" swego czasu, a "Popiełuszko" - why not, nie mam nic naprzeciwko :]
          • seidici Re: 20:00 Kultura "Generał Nil" 25.02.19, 12:31
            Jakoś słabo się bronisz;)

Co do "Smoleńska": filmowi A. Krauzego nie przysłużyło się wiele, przede wszystkim: niedoinwestowany budżet (film powstał ze środków prywatnych bez pomocy państwa), irytująca aktorka w głównej roli, ostracyzm tzw. elit i środowisk aktorskich, różnego rodzaju naciski na twórcę. Szkoda, bo zarówno problematyka, jak i podejście do tematu reżysera z mojego punktu widzenia było ze wszech miar słuszne. Jak było jużsię nie dowiemy, bo reżyser rok temu zmarł. .

Dorzucam też bardzo dobrze zrealizowany: "Czarny czwartek, Janek Wiśniewski padł"
            • grek.grek Re: 20:00 Kultura "Generał Nil" 26.02.19, 09:19
              seidici napisała:

> Jakoś słabo się bronisz;)

drybling zawsze był moją piętą achillesową ;]

> Co do "Smoleńska": filmowi A. Krauzego nie przysłużyło się wiele, przede wszyst
              > kim: niedoinwestowany budżet (film powstał ze środków prywatnych bez pomocy pań
              > stwa), irytująca aktorka w głównej roli, ostracyzm tzw. elit i środowisk aktors
              > kich, różnego rodzaju naciski na twórcę. Szkoda, bo zarówno problematyka, jak i
              > podejście do tematu reżysera z mojego punktu widzenia było ze wszech miar słu
              > szne. Jak było jużsię nie dowiemy, bo reżyser rok temu zmarł. .

wiesz, na Filmweb "Smoleńsk" ma 2,5 na 10, na IMdB 1,4/10, na Rotten Tomatoes 13 % pozytywnych wskazań.

wygląda na to, ze po prostu widownia nie kupiła tego filmu, z takich czy innych powodów.

> Dorzucam też bardzo dobrze zrealizowany: "Czarny czwartek, Janek Wiśniewski pad
              > ł"

spróbuję, przy okazji, dzięki za tytuł :"]
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Jak zostać królem" 24.02.19, 10:01
      no i jakże można, w dniu Oscarowym ;], pokazać inny film ! ;]

może w formie zapowiedzi, rozbiegówki :

kultura.onet.pl/film/wywiady-i-artykuly/geoffrey-rush-jak-zostac-krolem/pb4yqxc
    • grek.grek 20:00 Super Polsat "Kingsajz" 24.02.19, 10:07
      krasnoludek z totalitatnej Szuflandii wykrada strzeżoną tajemnicę swojego państwa, czyli mikstrę pozwalającą uzyskać rozmiary człowieka i ucieka do świata ludzi, czyli do Polski ;]

Szuflandia oczywiście wysyła za nim bezpiekę, w celu niewątpliwym.

satyra na ustrój, który właśnie się słaniał na nogach oraz miękł w kolanach :] 1987 rok, to już był moment, gdy cenzura niewiele mogła, a jeszcze mniej chciała.

reżyseria i scenariusz Juliusz Machulski, grają : pp. Chmielnik, Figura, Stuhr.
    • grek.grek 20:00 Puls "Armageddon" 24.02.19, 10:13
      zwany "Gargamiedonem" ! ;]

w Ziemię ma uderzyć asteroida i w najgorszym wariancie położy kres wszelkiemu życiu na planecie. Ludzkośc, czyli Ameryka ;], wysyła grupę astronautów oraz naukowców z misją wszech czasów : mają oni dotrzeć do asteroidy, podłożyć ładunki nuklearne i rozbić ją na części, które nie będą już tak niebezpieczne.

patos rozbijany gdzieniegdzie humorem, efekty, budżet zaprzeczający ideałom skromności, hollywoodzka obsada.

No i... ileż to razy już kino wyprzedzało rzeczywistość, nieprawdaż ? ;] Ale to by były rekordy oglądalności, gdyby naprawdę telewizja transmitowała kiedyś taką akcję !

Oby nigdy ! :]
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Na krawędzi" 24.02.19, 10:24
      dobry thriller, chociaż wiadomo, ze jak w głównej roli jest Stallone, to schemat będzie grany bez zakłóceń ;]

pan Sylvester gra tutaj alpinistę, którego już w pierwszej [świetnej] scenie spotyka tragedia. W zupełnie zrozumiałej atmosferze wycofuje się z życia i pracy ratownika górskiego.

los jednak łapie go za kołnierz, bo oto w górach rozbija się porwana przez terrorystów awionetka z rządową kasą na pokładzie. 100 milionów zielonych baksów !

bezwzględni bandyci terroryzują naszego bohatera i zmuszają, by - korzystając ze swoich umiejętności - odnalazł walizki z pieniędzmi. Dla bohatera jest to walka nie tylko o życie, ale także o odzyskanie przyjaźni i oczyszczenie własnego sumienia.

akcja dzieje się w górskich plenerach, wśród śniegów, a niektóre sceny [nurkowanie w podkoszulku w lodowatej wodzie] wywołują całkiem zrozumiały dreszcz na plecach.

oryginalny tytuł to "Cliffhanger", no i faktycznie nieźle pasuje do charakteru realizowanego scenariusza.

reżyseria : Renny Harlin.

• grek.grek 20:00 TV4 "Babylon A.D" 24.02.19, 10:38
      całkiem niezłe kino.

rzecz się dzieje w niedalekiej przyszłości, w świecie pogrązonym w anarchii : bohaterem jest najemnik, który dostaje zadanie przewiezienia młodej kobiety z klasztoru położonego w azjatyckich górach do Nowego Jorku, wciąz w Ameryce.

misję zleca mu rosyjski gangster, a miejscem przeznaczenia ma być siedziba pewnej organizacji polityczno-religijnej.

wiadomo, że kobieta jest kimś szczegolnym, ma jakieś cenne zdolności, czego przedsmak pojawia się w trakcie długiej podróży, podczas której i transport łodzią podwodną ma miejsce, i wizyta w wielkim "nocnym klubie" umieszczonym w postindustrialnej przestrzeni fabrycznej, i zamach bombowy na bazarze w Rosji, i rajdy skuterami po górskich śniegach, a dziewczynę próbują odbić jacyś ninja.

brzmi calkiem fantazyjnie i tak właśnie wygląda.

w głównej roli jest spec od podobnego emploi Vin Diesel, ale obok mamy Gerarda Depardieu, z poprawioną twarzą, w limuzynie oraz dresie, Charlotte Rampling, w roli liderki sekretnej organizacji, Lamberta Wilsona, jako naukowca, ojca cudownego dziecka, a takze Melanie Thierry grającą tę właśnie młodą cenną dziewczyna i Michelle Yeoh, która jak przystało na mniszkę wywija karate aż miło popatrzeć, sam Chuck by się nie powstydził ;]

ciekawy jest też świat, przez ktory jadą, pełen biedy, wyzysku, korupcji, rozrywki wątpliwej jakości, bardzo realistyczny, przynajmniej do czasu akcji finałowej, zgodnej już z utartymi szablonami.

reżyseruje Matthieu Kassovitz, kiedyś autor dramatów społecznych "Nienawiść" czy "Zabójca", aktor w "Amelii", a teraz głównie reżyser kina komercyjnego, ale zawsze dobrej jakości :]
    • grek.grek 20:05 TVP2 "Zapowiedź" 24.02.19, 10:49
      ale co oni tak dzisiaj, tego ? nie ?

tam asteroida leci prosto w stronę Ziemi, a tutaj naukowiec wchodzi w posiadanie dat katastrof jakie nawiedzić mają planetę i heroicznie próbuje im zapobiegać.

a jeszcze w Polsacie nocą, i jutro o 20:10, film "POjutrze", opowiadający o efektach globalnego ocieplenia, czyli demolce za pomocą tsunami, huraganów i trzęsień ziemi przygotowujących grunt do nadejścia nowej ery lodowcowej.

no, jeśli nadal będziemy zaśmiecać oceany, wycinać lasy i truć powietrze, to żadna asteroida nam nie będzie potrzebna, żeby stać się historią, a przed ostatecznym zniknięciem przeżyjemy jeszcze wieczną zmarzlinę.

a gdzież mnie do Kasandry... ;]

• grek.grek 22:00 TVN "Niezłomny" 24.02.19, 11:00
      film w reżyserii pani Angeliny Jolie.

bohaterem jest Louis Zamperini, Amerykanin z włoskim rodowodem; sportowiec, olimpijczyk [Berlin 1936], pilot wojskowy, rozbitek samotnie dryfujący po oceanie, jeniec japońskiego obozu, który przetrwał wszystko i symbolicznie dobiegł do mety z gestem triumfu.

na faktach.

główną rolę gra Jack O'Connell.

scenariusz napisali bracia Coenowie. muzykę skomponował Alexandre Desplat., zdjęcia wykonał znakomity Roger Deakins i warte były nominacji oscarowej [jednej z trzech dla filmu, pozostałe dwie za dźwięk i jego montaż].

budżet wyniósł imponujące 65 mln baksów.

wygląda na hit ? zwłaszcza, ze premierowo jest wyświetlany.
    • grek.grek 8 marca w TVN... 24.02.19, 11:02
      "Sztuka kochania" Marii Sadowskiej o Michalinie Wisłockiej :]

przypadkiem trafiłem na krótki zwiastun w TVN :]

ciekawe, ze także oni premierowo pokazali "Bogów".
      • barbasia1 Re: 8 marca w TVN... 24.02.19, 16:40
        Fantastycznie! Ja dziś zobaczyłam i usłyszałam tę zapowiedź, tylko nie zauważyłam daty emisji i u nas musiałam sprawdzić. ;)

Ciekawa jestem Twoich, Greku, Maniu / Waszych wrażeń.
        • grek.grek Re: 8 marca w TVN... 24.02.19, 17:19
          świetnie :]

Barbasiu, będziemy z pewnością bogato recenzować "Sztukę..." :] I jesteśmy od razu ciekawi Twoich opinii i wrażeń; rozumiem, że byłaś w kinie na filmie ?
        • maniaczytania Re: 8 marca w TVN... 24.02.19, 17:33
          byłam w kinie 0 bardzo mi się podobało - wszystko! Greku - musisz :)
          • grek.grek Re: 8 marca w TVN... 25.02.19, 09:16
            dzięki, Maniu :]

rozpoczynam mobilizację już dzisiaj ! :] na pewno obejrzę :]
      • barbasia1 Re: 8 marca w TVN... 24.02.19, 16:47
        "Bogów" pokazali chyba tylko raz. Ja wciąż czekam na powtórkę.

Telewizja TVN jest jednym z koproducentów filmów "Sztuka kochania" i "Bogowie".
        • grek.grek Re: 8 marca w TVN... 24.02.19, 17:22
          barbasia1 napisała:

> "Bogów" pokazali chyba tylko raz. Ja wciąż czekam na powtórkę.

potem chyba byli drugi raz, ale nie dam głowy :]
          powtórka absolutnie wskazana jest oraz konieczna ! :]

dzięki ! TVN wchodzi w dobre biznesy filmowe, to im trzeba oddać :]

PS : Barbasiu, mam, oraz mamy, nadzieję, ze przyłączysz się do typowań Oscarowych ! Bez Ciebie trudno je sobie wyobrazić ! :]
    • grek.grek 22:05 TV4 "Spotlight" 24.02.19, 11:14
      Oscary 2016 dla najlepszego filmu i za najlepszy scenariusz oryginalny.

częściowo widziałem go z okazji premiery, ale druga połowa uciekła, więc może dziś całość ?

rzecz dotyczy dziennikarskiego śledztwa redakcji Boston Globe, które ujawniło przypadki seksualnego molestowania w amerykańskim kościele; zaczyna się od jednej sprawy, potem skala odkrywanych epizodów, a także sposobów tuszowania tych przestępstw przez hierarchię kleru, rośnie i rośnie.

akcja rozgrywa się w pomieszczeniach, najchętniej ogrywanymi miejscówkami są sale i pokoje redakcyjne; realizuje się w rozmowach, poprzez dyskusje, przekazywanie informacji, kolejne odkrycia faktów, przetrząsanie papierów; obrazki są statyczne, ale śledztwo rozwija się w sposób niesamowicie intrygujący, punkt po punkcie, ślad za śladem, jakiś ledwie widoczny drobiazg doprowadza do odkrycia kolejnych powiązań i faktów, a te ostatecznie owocują aferą przez wielkie A.

scenariusz napisał Tom Mc Carthy, on równiez bezbłędnie film wyreżyserował. "Wszystkich ludzi prezydenta" Alana Pakuli nie widziałem, albo nie pamiętam, ale "Spotlight" [i to sądzę z połowy obejrzanego filmu ;)] z pewnością dołącza do kanonu filmów wyznacząjących standardy w swoim gatunku.

Niedzisiejszy, bez ozdobników, może nawet surowy. Znakomity. I ważny. Także w tych dniach.
    • grek.grek 22:25 TVN7 "Inwazja" 24.02.19, 11:19
      śmiało można obejrzeć :]

poniekąd, to już było : kosmici wcielają się w ludzi, aby tym sposobem skolonizować Ziemię; ludzie zasiedleni przez Obcych wykazują całkowity brak emocji oraz zanik reakcji fizjologicznych, a cała procedura odbywa się podczas snu.

bohaterka, grana przez Nicole Kidman, jest lekarką, która orientuje się o o chodzi i musi uciekać, a takze odebrać syna ojcu, który już jest po Ich stronie.

dobry horror typu "survival" :], jeden z remake'ów oryginalnej "Inwazji porywaczy ciał", ale znacznie poważniejszy w wymowie, choć bez ambicji użycia tej kosmicznej mistyfikacji jako metafory bardziej wspołczesnych i namacalnych zagrożeń jakim podlegają społeczeństwa demokratyczne.
      • grek.grek 20:00 TVN7 "Inwazja" 26.02.19, 10:16
        grek.grek napisał:

> śmiało można obejrzeć :]
        >
        > poniekąd, to już było : kosmici wcielają się w ludzi, aby tym sposobem skoloniz
        > ować Ziemię; ludzie zasiedleni przez Obcych wykazują całkowity brak emocji oraz
        > zanik reakcji fizjologicznych, a cała procedura odbywa się podczas snu.
        >
        > bohaterka, grana przez Nicole Kidman, jest lekarką, która orientuje się o o cho
        > dzi i musi uciekać, a takze odebrać syna ojcu, który już jest po Ich stronie.
        >
        > dobry horror typu "survival" :], jeden z remake'ów oryginalnej "Inwazji porywac
        > zy ciał", ale znacznie poważniejszy w wymowie, choć bez ambicji użycia tej kosm
        > icznej mistyfikacji jako metafory bardziej wspołczesnych i namacalnych zagrożeń
        > jakim podlegają społeczeństwa demokratyczne.

reeplay ! :]
    • grek.grek Oscarowy wieczór w Stopklatce. 24.02.19, 11:34
      jak przystało na okoliczność :]

o 20:00, jako się rzekło, "Jak zostać królem" - triumfator z 2011 roku.

o 22:30 "The Hurt Locker" - Oscar w roku 2010.

znakomity i jakże wiarygodny obraz wojny, która jednych napawa codziennym strachem, ale innych uzależnia jak narkotyk i staje się ich domem, lepszym po stokroć od tego, który na nich czeka po powrocie; z kręconymi latającą kamerą rewelacyjnymi scenami akcji rozbrajania min w otoczeniu miejskiem, gdzie każdy świadek w oknie, przy budce na straganie, na tarasie, czy za innym winklem może mieć w dłoni detonator, za pomoca którego wyśle sapera i jego kolegów do krainy wiecznych łowów; wybitna scena strzelaniny na pustyni.

o 1:00 "Ida" - Oscar w 2015 roku, fenomenalnie piękna ! fabuła jak fabuła, można dyskutować nad jej szczegółami, moim zdaniem jednak wartość estetyczna tego filmu, zdjęcia autorstwa Łukasza Żala, wybitna gra Agaty Kuleszy, to są rzeczy zupelnie najwyższej rangi !

2:45 "Kobieta z piątej dzielnicy" w reżyserii Pawła Pawlikowskiego. z 2011 roku.

amerykański pisarz przybywa do Paryża, by popracować twórczo, a mieszka w jakichś sfatygowanych hotelikach, spotykają go same dziwne przypadki, nawiązuje podejrzane romanse i
      zapewne wplątuje się w intryge. "Barton Fink" ? "Frantic" ?

w jednej z ról : Joanna Kulig, a główne grają Ethan Hawke i Kristin Scott Thomas.

tak więc, można oglądać na przemian z galą Oscarową ;]
    • grek.grek 23:05 Puls "Plan doskonały" 24.02.19, 11:43
      Pepsic ostatnio chwaliła :]

jest to napad na bank całkiem nietypowy, jak się okaże niebawem : jeszcze bardziej niż się na początku wydaje; detektywi policyjni są co chwila wpędzani w konfuzję, zwodzeni, myleni i kiwani.

na samym początku przedstawia się nam lider złodziejskiej szajki, a potem akcja biegnie w dwóch planach czasowych, poznajemy kolejne postaci tej farsowej opowieści i sami dostajemy zadanie zorientowania się, o co tu chodzi i na czym polega ten plan "doskonały".

a na dodatek, intryga wykracza poza skomplikowaną grę między policjantami i złodziejami, dotyczy także ludzi z zewnątrz i to takich, którzy w napadniętym banku mają rzeczy, które woleliby zachować w dyskrecji.

świetne, zwłaszcza za pierwszym razem.

Spike Lee reżyseruje, scenariusz Russella Gewirtza musiał go solidnie trafić, bo to jednak kino dośc dalekie od jego ulubionych wątków i tematów. Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Chiwetel Ejiofor- sama klasa aktorska.

kamera Matthew Libatique'a krąży brawurowo, a trąbka Terrence'a Blancharda, to instrument wydający dźwięki tylko rewelacyjne :]

w środę będzie powtórka : o 20:00 :]
      • grek.grek 20:00 Puls "Plan doskonały" 27.02.19, 09:44
        powtórkowo.

znakomita rozrywka filmowa ! :]
    • grek.grek 23:55 TVP1 "Poradnik pozytywnego myślenia" 24.02.19, 11:55
      wysyp oscarowych filmów dziś !

"POradnik..." w 2013 roku dostał jedną nagrodę za rolę Jennifer Lawrence, ale za to ile nominacji - siedem aż ;]

facet zastaje swoją żonę w objęciach innego i doznaje zrozumiałego ataku furii. Ląduje w zakładzie psychiatrycznym.

po powrocie stara się jakoś ułożyć sobie życie : zajmuje pokój w domu rodzinnym, stosuje techniki relaksacyjne, probuje też skontaktować się z żoną, w naiwnej nadziei, ze ich związek można skleić.

na drodze do wyzdrowienia są wszyscy, którzy wmawiają mu, ze jest z nim coś nie tak oraz szalone towarzystwo : ojciec hazardzista, który traktuje syna jak maskotkę przynoszącą sukcesy obstawianym przez niego drużynom sportowym oraz kumple, zawsze gotowi zacząć aferę, ot choćby na stadionie; nie mówiąc już o wścibskim sąsiedzie, który filmuje każdy krok naszego rekonwalescenta, w nadziei, ze zarejestruje jakiś widowiskowy napad gniewu, co wygląda momentami przekomicznie.

I jest dziewczyna, też z przeszłością, która widzi w nim kogoś sobiepodobnego, kogoś dla siebie, ale on ciągle łudzi się, że żona przyjmie go z powrotem.

wykorzystując te mrzonki dziewczyna namawia go na deal : ja będę przekazywać twoje listy do żony, a ty wystartujesz ze mną w konkursie tanecznym. Pan oczywiście przystaje na to, a jest to początek drogi do romantycznego spełnienia, choć film nie ma nic wspólnego z romantyczną komedią, pomimo faktu, że konstrukcja i wątki mogą ją przypominać :] w najlepszym razie jest to zatem , dramat z elementami komedii... także romantycznej :]

ciekawy bardzo !

obok p. Lawrence : pp. Cooper, De Niro, Jackie Weaver.
      scenariusz i reżyseria : David O.Russell.
      • seidici "Poradnik pozytywnego myślenia" 25.02.19, 11:25
        Może ktoś mi wytłumaczy fenomen przaśnej, średnio utalentowanej Jennifer Lawrence? Uprzedzam, że to pytanie retoryczne. Inaczej rzecz przedstawia się z Bradleyem Cooperem, który w "Poradniku..." jeszcze mi się nie podobał /trudno o takie odczucia w przypadku faceta w folii;/. W "Narodzinach Gwiazdy" już tak, a nawet bardzo.

• grek.grek Re: "Poradnik pozytywnego myślenia" 25.02.19, 11:30
          haha, faktycznie, co on z tym wdziankiem foliowym do biegania ? ;]

ja mam chyba odwrotnośc tego co u Ciebie ;] : najpierw p. Lawrence jakos tak mnie nie przekonywała, a teraz coraz bardziej :] I to nawet nie wiem dlaczego, bo żadnych nowych filmów z jej udziałem nie miałem okazji zobaczyć.
    • mala_ciekawostka "Stranger Things" - wrażenia:) 24.02.19, 12:05
      Fajny serial, opowiada o zmaganiach grupy dzieci (z pomocą dorosłych i nastolatków) z siłami (stworami) z tzw. Underworld'u (najlepsze określenie to pewnie świat odwrócony, alternatywny). Siłami złymi, niebezpiecznymi i śmiertelnymi dla niektórych bohaterów.

W tle pojawiają się także m. in.: współzawodnictwo między USA a ZSRR - akcja dzieje się w pierwszej połowie lat 80-tych oraz różne tajne eksperymenty naukowe.

Dobrze wszystko jest zrealizowane, wciągająca akcja, ciekawe efekty specjalne, aktorsko też bardzo fajnie. Dzieciaki wspaniale się spisały:)! Pojawia się także m. in. Winona Ryder (dobrze wygląda, zresztą jak zawsze).

Są różne odniesienia do "zjawisk" popkultury z tamtych lat, filmów itd, pewnie gdzieś można znaleźć pełną listę;) Ja miałam tyle lat co dzieci w serialu w latach 90-tych, więc kojarzę/pamiętam tylko niektóre;))

Polecam ten serial, jeśli trafi się w jakiejś tv. Może kiedyś gdzieś go wyemitują:)
      Były do tej pory dwa sezony, czekam na trzeci:)

• grek.grek Re: "Stranger Things" - wrażenia:) 24.02.19, 12:51
        Dzięki, Mała Ciekawostko ! :]

90s' ! zdecydowanie jestem ZA :]
        świetnie że powstał taki serial, jakże wielu widzów może się odnaleźć w jego estetyce i wątkach, ileż to radości zabaw intertekstualnych przynieść może, prawda ? :]

"Cudowne lata" i "Archiwum X" z wątkami kina s-f Spielberga, prawda ? Czy można tak okreslić połączenia jakie są w "Stranger Things" ?

no i przecież to chyba ostatnie pokolenie, które bawiło się w to, co samo wymyśliło, prawda ? :] Dzisiaj zabawy są kupowane, naśladowane, a poza tym kto by się bawił w cokolwiek poza smartofami i internetem ? Chyba, że w krajach na tyle ubogich, że dzieci nie mają tam dostępu do najnowszej technologii. I przez to są nieszczęsliwe. Czy pokolenie 90s byłoby nieszczęsliwe wiedząc, ze nadejdzie era techniki która położy kres zabawom mającym źródło w wyobraźni ? :] w pogoni za rzekomymi kosmitami, wcielaniu się w Indian albo kowbojów, wyścigach kolarskich z kapsli , kontaktów z takimi właśnie Underwold ? :]

yes, 80/90's to wyścig zbrojeń, plany wojen gwiezdnych między mocarstwami, w Ameryce okres lęku przed nimi dominował w kulturze lat 60-tych, w 90s już znacznie mniej sie obawiano, a popkultura przerabiać zaczęła wątki spotkania z Obcymi, zamiast walk na bomby nuklearne między państwami. To był dobry moment dla dzieciaków z fantazją, w pełni się zgadzam :] Niepoznane, nieodkryte - oto co interesujące. A na dodatek wiadomo, że rząd knuje i ukrywa, "Z ARchwium X" w końcu musiało miec jakiś punkt zaczepienia, nieprawdaż ? :]

świetna recenzja, Mała Ciekawostko ! :]

zdecydowanie chciałbym obejrzec ten serial ! zapisuję go sobie na listę :]

dzięki !
        Może Czesi niebawem sprezentują własnie "Stranger Things" ? :]

na razie pokazują "Opowieść podręcznej" w Dwójce :] I nowy sezon "Homeland".

• mala_ciekawostka Re: "Stranger Things" - wrażenia:) 24.02.19, 13:08
          Dzięki:)

Pewnie można powiedzieć o połączeniu Spielberga i "Goonies" w przypadku tego serialu - a na pewno tych odniesień do lat 80-tych jest dużo więcej:) Może ktoś je wszystkie spisał i gdzieś umieścił w Internecie:)

O tak, w tamtych latach zabawy wyglądały zupełnie inaczej niż dziś, można za nimi zatęsknić:)

Fajnie by było, gdyby jakaś stacja go puściła. Trzymam kciuki ("Opowieść podręcznej" była, więc może przyjdzie czas i na "Stranger...") :)!

• grek.grek Re: "Stranger Things" - wrażenia:) 24.02.19, 17:15

o właśnie, "Goonies", to też była kiedyś frajda filmowa :]
            z pewnością masz rację ! trzeba by pomyszkować po specjalnych forach, tam zapewne rozebrano serial na czynniki pierwsze ;]

zdecydowanie tak ! nie chciałbym chyba dzieciństwa przeżywać dzisiaj, nie zamieniłbym się ;] A Ty ?

tak samo myślę :] Moze faktycznie Stopklatka się zainteresuje tym serialem ?
            • maniaczytania Re: "Stranger Things" - wrażenia:) 24.02.19, 17:27
              w ramach przygotowań dziecięcia do tego serialu obejrzeliśmy najpierw "Goonies", "Stand by Me" i "E.T." :)
              • grek.grek Re: "Stranger Things" - wrażenia:) 25.02.19, 11:31
                maniaczytania napisała:

> w ramach przygotowań dziecięcia do tego serialu obejrzeliśmy najpierw "Goonies"
                > , "Stand by Me" i "E.T." :)
                >

świetny wybór, Maniu ! :]

ech, wspaniały to czas w historii popkultury :]
              • grek.grek Re: "Stranger Things" - wrażenia:) 25.02.19, 11:31
                maniaczytania napisała:

> w ramach przygotowań dziecięcia do tego serialu obejrzeliśmy najpierw "Goonies"
                > , "Stand by Me" i "E.T." :)
                >

A jak podobał się Tobie, Wam :], serial ?
    • barbasia1 Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 14:37

"Mój styczeń to 33 filmy, w tym 2 w kinie oraz 1 serial :)"

Woooow! :)
    • barbasia1 Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 16:14

Kochani - witam Was w 100 wątku! (Choć prawdziwi fani wiedzą, że to jednak nie do końca tak ;) )
      Wooooooow! :)

Tak się zastanawiam, czy to nie jest czasem najdłuższy wątek w historii internetu naszego światowego, trwający nieprzerwanie!?
      • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 17:18
        WItaj, Barbasiu !!! :]

no już myślałem, że nie pojawisz sie w wątku urodzinowym :] przepraszam za moje wątpliwości ! :]]

o, możemy być w czołówce jakiegoś zestawienia all time, hehe. Mamy szansę, jesli będzie takowe konstruowane :]
        • barbasia1 Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 22:07
          Dobry wieczór! Dzień dobry, Greku! :)))
          To ja przepraszam, że dałam ku temu zwątpieniu powody!

Ale ja mierzę wyżej, dalej! ;) Myślę o księdze rekordów Guinessa! :)) Po odbiór dyplomu jedziesz Ty i Mania! Tylko żeby Wam dobre zdjęcia zrobili! :)))
          • maniaczytania Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 22:21
            hehe - ale Ty musisz jechać razem z nami :)

Ale tak serio zupełnie - to się zgadzam, że nasz "wątek" to prawdziwy fenomen :)
            • barbasia1 Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 23:03
              Hehehe! Ja poczekam na Was w domu! ;))) Z mamuśką.

Mówię Wam, najdłuższy na świecie! :)
            • barbasia1 Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 24.02.19, 23:05
              A właściwie, dlaczego nie!? Ale Wy udzielacie wywiadów w gazecie potem, gdyby coś hehe! ;)
              • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 25.02.19, 10:15
                hahaha ;]

Barbasiu, jesteś niezrównana ! :]]
          • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2019 - 2 (vol. 100!) 25.02.19, 09:41
            Barbasiu ! :}
            witaj !

no coś Ty, jakie "powody", dzięki Tobie mamy powody , ale tylko do radości, uśmiechu i przyjemności ! :]

wspaniałe propozycje muzyczne nam przedstawiłaś, jak co roku, jak zawsze ! Dzięki !!! :]

haha, wszystko jest możliwe !

o nie, ale tutaj stanowczo oponuję : reprezentować nas może tylko silna kobieca drużyna, tak będzie mądrzej i piękniej :] a dla mnie całą radością będzie oklaskiwać Was :]
    • grek.grek na niedzielę Oscarową :] 24.02.19, 17:26
      dla Wszystkich, Obecnych, Chwilowo Nieobecnych, Wkrótce ZNów Obecnych, Wkrótce Debiutujących, dla całego Gangu Ojejowego ! ;]

z okazji okolicznościowej, Oscarowa piosenka z 1950 roku, z filmu "Captain Carey" :

www.youtube.com/watch?v=NIDX18Xl16s
      • barbasia1 Re: na niedzielę Oscarową :] 24.02.19, 19:50
        Ależ piękny tekst ma "Mona Lisa" Nat King Cole'a. Dziękuję! Piękna piosenka.

Dla tych co są niezmiennie! :)*

www.youtube.com/watch?v=h5EUcYw96us
        • grek.grek Re: na niedzielę Oscarową :] 25.02.19, 09:32
          cieszę się, że tak udało mi się trafić w Twój nastrój i gust, Barbasiu :]

yes, zdecydowanie ! :]

"Fly me to the Moon" !, o, to coś wspaniałego !
    • barbasia1 W oczekawaniu na galę oscarową 2019 24.02.19, 19:36
      lub też w trakcie jutrzejszego czytania newsów oscarowych posłuchajcie, posłuchajmy tradycyjnie fragmentów nominowanych w tym roku do Oscara ścieżek dźwiękowych.

Przepraszam serdecznie za spóźnienie!!!!!!

A zatem nominacje w kategorii "Najlepsza muzyka oryginalna":

"Czarna Pantera"
      Autorem muzyki jest urodzony w w Szwecji kompozytor Ludwig Göransson (rocznik 1984). Muzyka do filmu "Czarna Pantera" otrzymała już ważne nagrody jak Złoty Glob oraz nagrodę Critics' Choice. I to pewnie jest faworyt pośród nominowanych do Oscara w tej kategorii.

"Czarna Pantera" - Produkcja Marvela. "Książę T'Challa przywdziewa kostium Czarnej Pantery po tym, jak jego ojciec - król Wakandy - zostaje podstępnie zamordowany". Reż. Ryan Coogler (filmweb)

www.youtube.com/watch?v=WMFAsidiQfc
      Ludwig Göransson ft. Baaba Maal - Wakanda [from "Black Panther (Original Score)"]

www.youtube.com/watch?v=CNrLj8OWj7I
      'Black Panther' Main Theme

www.youtube.com/watch?v=LUBn0lE8cs8
      Cała ścieżka dźwiękowa.

"Czarne bractwo" (BlacKkKlansman)

"Dwóch detektywów przenika do struktur Ku Klux Klanu, aby uniemożliwić jej członkom przejęcie władzy w Colorado Springs." (filmweb) Reż. Spike Lee.

Muzyka - Terence Blanchard urodzony w Nowym Orleani,e nadworny kompozytor Spike Lee. Na swoim koncie ma kilka nominacji do różnych nagród.

www.youtube.com/watch?v=nMSaMQtg6Qw
      Main Theme Ron Complete Blackkklansman Terence Blanchard
      Super! -ja ;)

www.youtube.com/watch?v=JmIVNXYRn3M
      "Blut Und Boden (Blood and Soil) (from BlacKkKlansman)" by Terence Blanchard

"Gdyby ulica Beale umiała mówić"
      "Ukochany Tish trafia do więzienia, za czyn którego nie popełnił. Dziewczyna wraz z matką próbują go uwolnić". (filmweb) reż. Barry Jenkins

Muzykę skomponował Nicholas Britell który otrzymał za tę ścieżkę dźwiękową już kilka naród, m.in. nagrodę Bostońskiego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych, nagrodę Stowarzyszenia Krytyków Filmowych z Los Angeles oraz Czarną Szpulę.
      Britell nominowany był już do Oscara w 2017 roku za najlepszą muzyka oryginalnę do filmu "Moonlight (2016)

www.youtube.com/watch?v=6t9K1ofXaWI
      If Beale Street Could Talk - Nicholas Britell - Soundtrack Preview

www.youtube.com/watch?v=A6-p1Gf-2cg
      Cała ścieżka dźwiękowa

• barbasia1 Re: W oczekawaniu na galę oscarową 2019 24.02.19, 22:56
        Jeszcze dwie nominacje:
        Muzyka do filmu "Wyspa psów, kompozytorem jest znany, zacny, doceniany, nagradzany Alexandre Desplat, zdobywca dwóch Oscarów za "Kształt wody" w 2018 i Grand Budapest Hotel w 2015. Osobiście uwielbiam Desplata.

Film "Wyspa psów" w reżyserii Wesa Andersona to "osadzona w Japonii historia chłopca podróżującego w celu odnalezienia swojego zaginionego psa". (filmweb)

www.youtube.com/watch?v=lG35hHVKFXY
        Alexandre Desplat - ISLE OF DOGS - A Soundtrack Suite

www.youtube.com/watch?v=O43ijucZ1Lo
        Isle of Dogs End Titles

I ostatnia nominacja dla "Mary Poppins powraca" i kompozytora Marca Shaimana

"Mary Poppins powraca" czyli "Niania powraca, gdy w rodzinie Banksów znowu pojawiają się kłopoty" (filmweb). Film w reż. Roba Marshalla.

Marc Shaiman nie ma jeszcz e na swoim koncie Oscara, w latach 90. miał trzy nominacje do tej nagrody min. za "Zmowę pierwszych żon" (1996). W tym roku po długiej przerwie jest kolejna nominacja.

www.youtube.com/watch?v=SUs-p2iDPy0
        Marc Shaiman - Overture

www.youtube.com/watch?v=Qnag7IIaN3I
        Marc Shaiman - Mary Poppins Arrives

www.youtube.com/watch?v=4zU1X3Cs-yQ
        Marc Shaiman - End Title Suite
        • grek.grek Re: W oczekawaniu na galę oscarową 2019 25.02.19, 09:59
          "Wyspa psów" :

"Suite" : znakomite tamtamy rozpoczynające, potem cala feeria róznych instrumentów, basy, kontrabasy, piszczałki i chór jak pod Grunwaldem :] świetne.

"End Titles" : utrzymane w konwencji głównych motywów, raz ciszej coś się skrada, a potem znów śmielej i głośniej, no i te chóry zaimprowizowane oraz 'zakrętki". znać rękę mistrza ! :]

"Mary Poppins" :

"Overture" - w takich momentach żałuję, ze nie znam się na historii muzyki i nie mogą podać 2-3 nawiązań, inspiracji czy też porównań do znakomitych poprzedników ! :] Mogę więc, słuchem laika kierowany, orzec, że jest to jakże płynna i dziarska muzyka, zahaczająca o musical. Zaryzykuję,że bardzo amerykańska :]

A pani Mary, w kapeluszu, w muszce i z papugą, prezentuje się nader barwnie :]

"Mary Poppins Arrives" - ślicznotka ! :] Muzyka. I pani Mary też ;]

"End Title Suite" - akcja dzieje się w XIX wieku albo na przełomie XIX i XX ? stroje wyróznionych bohaterów to sugerują, ale i muzyka zdecydowanie również ! :] Figlarna w pierwszej, skoczna w drugiej polowie, to musi być film optymistyczny i sympatyczny !

Barbasiu, wspaniały zestaw muzyczny !

Raz jeszcze przepraszam, że wyraziłem wątpliwości, czy w tym roku zdążysz ! Nie wiem, jak to się stało, może po prostu nie chciałem wywierać na Ciebie presji, bo domyślam się, że masz na głowie wiele ważniejszych spraw.

Tym bardziej cieszę się, że Ci się udało ! :]]

• grek.grek Re: W oczekawaniu na galę oscarową 2019 25.02.19, 09:30
        Barbasiu, jak tego dokonałaś ?! :]

rewelacja ! dzięki ! jaka jest siła tradycji, jakaż była skala mojego zwątpienia ! :] Jak Ci się to udało !

"Czarna pantera" :

"Wakanda" - od razu podobają mi się afrykańskie zaśpiewy, a w drugiej częsci wymieszanie bębnów z rytmami całkiem nowoczesnymi. świetne !

"Main Theme" : lekko superbohaterski, obiecujący i nawet taki walczyk niewielki w drugiej połowie się trafia oraz jakbym odgłosy operowe słyszał ? a na pewno elementy etniczne są.

"Czarne bractwo"

"Main Theme" - świetne nawiązanie do melancholijnych z lekka aranżacji muzycznych 80's z wpływami orientalnymi, ta "zakrętka" zdecydowanie japońszczyzną pachnie :]

"Blut und Boden" - w podobnej tonacji, ten lejtmotiw brzmi naprawdę świetnie i nadaje się odgrywania w wielu róznych wariacjach, co tutaj dobrze słychać.

Terence Blanchard nie zawiódł ponownie !

"If Beale Street Could Talk"

stonowana, ale emocjonalna muzyka, zapowiada - wraz ze zdjęciami - kameralny dramat. Doskonała dla wyciszenia, albo w momencie wyciszenia. Piękna.

znakomita muzyka, Barbasiu :]
    • maniaczytania Green Book 24.02.19, 21:30
      rzutem na taśmę obejrzałam dziś w kinie jeden z nominowanych do głównej kategorii filmów :)

Bardzo przyjemny film, ze świetną muzyką. Fajna historia, ciekawa. Znakomita muzyka!

To historia oparta na faktach, o włoskim cwaniaczku z Bronxu (w tej roli rewelacyjny jak zawsze Viggo Mortensen), który jako kierowca udaje się w trasę koncertową z czarnoskórym pianistą (tu Mahershala Ali, który prawdopodobnie zgarnie Oscara :) ). I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że jadą bodajże w 1962 roku na głębokie południe Stanów.
      • barbasia1 Re: Green Book 24.02.19, 22:29
        Cześć, Maniusiu! :)* A ja obejrzałam "Narodziny gwiazdy" i "Bohemian rapsody" / widziałaś? /. Na "Green Book" wybierałam się wieczorową porą, ale niestety nie dotarłam. Viggo Mortensen jest w tym roku nominowany za tę rolę do Oscara, ciekawe czy dostanie Oscara. Czy jednak Rami Malek za Freddiego, który ma już Złoty Glob lub może Bradley Cooper za upadłą gwiazdę. Nasze oscarowe typowania, mam nadzieję, tylko wyjątkowo w tym roku zwieszone.
      • barbasia1 Re: Green Book 24.02.19, 23:01

www.youtube.com/watch?v=8XhvYb8jnxw
        Green Book Soundtrack - "Water Boy (The Don Shirley Trio)" - Kris Bowers

www.youtube.com/watch?v=Zn03VpqlLJs
        Soundtrack #12 | Goodbye My Lover Goodbye | Green Book (2018)

• grek.grek Re: Green Book 25.02.19, 10:14
          o, jeszcze "GReen Book", znakomicie ! :

"Water Boy" - kontrabas na początku chyba ? już jestem w tej grze ! A potem przejście na pianino ! wspaniały jazz na nowoczesną nutę. Bardzo bluesowe odwołania ! świetne !

"Goodbye my lover, Goodbye" - o, to dopiero blues w najlepszym wydaniu przefiltrowany w nowej aranżacji, 60s, 70s' ? Robert Mosley wokal w stylu wybitnych szansonistów sprzed pół wieku. Piękne retro ! :]

dzięki, Barbasiu ! :] wielkie dzięki !
      • grek.grek Re: Green Book 25.02.19, 09:36
        dzięki, Maniu ! :]

z tego co się orientuję [Czesi transmitowali Live, ale nie podszedłem ;)], miałaś kapitalną intuicję, bo sięgnęłaś po film nagrodzony Oscarem ! :]

ależ ! :]

brzmi intrygująco, z radością dołączę do Ciebie i obejrzę również :]
    • grek.grek 12:20 Kultura "Czterdziestolatek.20 lat później"/1 25.02.19, 10:18
      nie wiem, czy wypada w dniu po-oscarowym ?.. ale może kilka propozycji na dziś ? :"]

wraca inżynier Karwowski et consortes :]

[pod]Tytuł pierwszego odcinka [z 15] : "Jubileusz, czyli jeszcze nie sprzątają".
      • grek.grek 12:20 Historia "Czterdziestolatek.20 lat później/1 25.02.19, 10:20
        w TVP Historia ! :]

wybaczcie mi pomyłkę, to wspaniała muzyka Barbasi, i Oscary, radosny pląs mnie opanował :]
      • grek.grek 12:15 Historia "Czterdziestolatek.20 lat później"2 26.02.19, 09:39
        "Głodówka, czyli zamykanie parasola" ;]

świetne są tytuły autorstwa Jerzego Gruzy :]

pan inzynier Karwowski angażuje się w strajk głodowy, który prowadzi jego załoga, a żona obawia się o jego formę i prowadzi go na badania lekarskie, żeby określić stan zdrowia delikwenta; lekarka jest kobietą urodziwą, więc Karwowski spina się, żeby się popisać przed nią, co zapewne przyniesie opłakane skutki podczas tego strajku ;]
        • grek.grek 12:20 Historia "Czterdziestolatek.20 lat później"3 27.02.19, 09:23
          "Aukcja, czyli ojciec założyciel' :]

Aby uzbierać pieniądze na zakup nowego samochodu, Karwowscy wystawiają na aukcji cenne malarstwo, na którym jest portret ich krewnego sprzed lat.
          • grek.grek 12:10 Historia "Czterdziestolatek.20 lat później"4 28.02.19, 09:21
            "Sinobrody, czyli prawo do życia" ;]

odcinek kręcący sie fabularnie wokół perypetii Marka Karwowskiego w noc wigilijną, spędzaną u rodziców narzeczonej.
            • grek.grek 12:05 Historia "Czterdziestolatek.20 lat później"5 01.03.19, 09:27
              "Puste krzesło, czyli nie wierzę w Świętego Mikołaja" :]

w czasie wieczoru wigilijnego inżynier Karwowski zostaje wzięty za złodzieja, który w stroju Mikołaja grasuje w okolicy ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka