kasicaaa 11.02.05, 14:52 Czy ktoś zajarzył, na co konkretnie był chory Rocky z wczorajszego filmu "Maska" z Cher?? Może by ktoś mi jakieś linka na temat tego filmu podesłał, bo jakoś nie udało mi się nic znaleźć :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ojoj Re: Maska z Cher IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 14:58 to choroba zwana właśnie "maską lwa" - niekontrolowany rozrost kości twarzoczaszki i mózgoczaszki. Twarz wygląda właśnei tak jak na filmie ale co gorsze rozrastające sie kości mózgoczaszki uciskają i deformują mózg. Śmierć spowodowana jest właśnie uszkodzeniem mózgu ( stąd te bóle na które cierpiał Rocky) . Dzieci z tą chorobą żyją zwykle tylko kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kasicaaa Re: Maska z Cher 11.02.05, 15:18 dzięki Kiedy wpisywałam w google słowa - klucze to mi się pełno linków z lwem rywinem wyświetliło i wymiękłam :) Za tę charakteryzację jej twórcy dostali Oskara - jestem ciekawa, jak bardzo była zbliżona do rzeczywistości - widziałam ten film parę razy i zawsze mnie porusza. Jak to mówił Urban u Lisa? "Płyka uczuciowość"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Maska z Cher IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 15:20 a Cher chyba też nominowana do OScara za to była ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duncan Re: Maska z Cher IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 15:36 Cher była nominowana m.in. za "Maskę", ale Oskara zgarnęła za inny film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Maska z Cher IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 15:41 za ten w którym grała adwokata Liama Neesona , jaki to był tytuł ? Odpowiedz Link Zgłoś
bez_mapy Re: Maska z Cher 11.02.05, 15:21 Jedna Rywin cyba ma jednak coś wspólnego z tą chorobą - ucisk na mózg. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasicaaa Re: Maska z Cher 11.02.05, 16:17 hi hi a za ten film to Cher w Cannes nagrodzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Maska z Cher IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 16:21 To ja popiszę się wiedzą. Grający Rocky'ego Eric Stoltz miał w czasie emisji filmu 24 lata co zresztą w USA jest normą (na ogół nastolatków grają dorośli). A Cher wtedy była tylko aktorką - do śpiewania wrociła parę lat później. I chyba wówczas była w większym stopniu "naturalna" niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_chello Re: Maska z Cher 11.02.05, 18:01 Ten film widzialam po raz pierwszy dawno temu na video. Kiedy bralam go z wypozyczalni, pamietam ze wlasciciel powiedzial mi, ze beda chusteczki higieniczne potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś