suchmiel 28.09.05, 18:07 Czy oglądacie BBC Prime a jeśli tak to jakie programy? Czy pomagają w nauce języka angielskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldemarro84 Re: BBC Prime 28.09.05, 18:51 mnie bbcprime pomaga,najbardziej lubie wyłapywac jakies idiomy no i poprostu zwykłe słówka bbcprime to dla mnie w zasadzie jedyny od kilku m-cy kontakt z jezykiem,bo na studiach juz zaliczyłem ang a nie mam kasy na kursy;dzięki temu kanałowi i samozaparciu nie zapomne tego czego sie uczyłem (mam nadzieje)-ważny jest stały kontakt z językiem najfaniej oczywiscie ogląda sie britcomy:D Odpowiedz Link Zgłoś
suchmiel Re: BBC Prime 28.09.05, 18:57 masz rację, to jedyny kontakt z oryginalnym językiem angielskim, britcomy są super ale ja jestem fanem Binki, caroona, widziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: BBC Prime 28.09.05, 19:50 A ja oglądam SAS Desert Are You Tough Enough. 24 wysportowanych ochotników cywili przechodzi szkolenie zbliżone do tego jakie przechodzą żołnierze elitarnej jednostki sił specjalnych. Niesamowite widoki, piękna pustynia w Namibii, ciekawi instruktorzy byli żołnierze SAS z niesamowitym sierżantem Eddiem Stone prowadzącym trening. Dobrze dobrany moderator Dermont O'Leary, który nie stara się być na pierwszym planie za to doskonale skupia się na wprowadzeniu widzów w kolejny dzień ciężkiego treningu. Brawo, brawo dla BBC. Odpowiedz Link Zgłoś
cyyrkiel Re: BBC Prime 28.09.05, 21:03 Ja ogladam serial Lekarze, bardzo go lubię, chociaż zdziwiło mnie że aktorzy grają tam zupełnie bez emocji. Bardzo lubiłam program o ludziach, którzy decydowali sie na kupno nowego mieszkania, chyba Na swoim. Bardzo przybliżał realia życia, sposób myślenia, mozliwości i jakość życia. I to co dla nas jest nieosiągalne, że nagle mozna zapragnąc zostawić dom ze wszystkimi gratami i szukać swojego miejsca na drugim krańcu kraju. Losy i starania takich ludzi wciagały czasem bardziej niz film, a im mniejszy portfel tym bardziej nerwowe zakończenie. Jakos nie lubię programów o giełdach staroci i o modernizowaniu komuś mieszkania. Bo oni są straszliwie zagraceni. Był tez fajny program o ludziach, którzy decydowali sie na wyjazd z kraju i rozpoczęciu nowych biznesów i nowego życia w Afryce, w Kanadzie czy w Australii. Acha m i jeszcze wywiady zwariowanej pańci, zapomniałam nazwiska, taka świruska z duzymi ustami. i serial o dwóch zwariwanych nowobogackich laskach, z Joanną Lumley Odpowiedz Link Zgłoś
suchmiel Re: BBC Prime 28.09.05, 21:18 tzn, że oglądasz BBC Prime bardziej dla rozrywki niż nauki języka? Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: BBC Prime 28.09.05, 21:43 Ja tak. A to jest specjalny program dla uczących się angielskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
suchmiel Re: BBC Prime 28.09.05, 21:51 nie to nie jest specjalny program do nauki języka, ale jedyne atrakcyjne źródło nauki w telewizji, szkoda, że w TVP lub innych kanałach nie ma programów do nauki języka Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: BBC Prime 28.09.05, 21:41 Uwielbiałam ten serial o kupowaniu domów! Rzeczywiście wciągał jak mało co. Kudy nam do takich możliwości i gdzie u nas takie domy... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: BBC Prime 28.09.05, 21:59 do nauki ang jest tez wieczorynka Lippy i Messy:-)))) ja kiedys oglądałam na bbc prime House Invadors-taki o przerabianiu domów i Escape to the country-o tych,którzy serdecznnie mieli juz dośc miasta i szukali domu poza nim. Odpowiedz Link Zgłoś
suchmiel Re: BBC Prime 28.09.05, 22:10 no co...Lippy & Messy to bardzo fajna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
cyyrkiel Re: BBC Prime 29.09.05, 08:59 Ogladam programy BBC Prime dlatego, ze mam kontakt z angielskim. Przy okazji , co moim zdaniem nie wyklucza jedno drugiego, poznaję kraj , jego obyczaje i rozrywkę. Co znaczy, że nauka moze być przyjemna, prawie mimowolnie. Jest jakiś nakaz, żeby to oddzielać??? Chyba tylko w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
yasminee Re: BBC Prime 29.09.05, 08:51 telewizor mam od 4 miesięcy, kablówkę od 2, i jakos niedawno odkryłam przez przypadek bbc prime naprawdę, dobra telewizja, do nauki angielskiego w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
tamara8 Re: BBC Prime 29.09.05, 10:22 kiedyś namiętnie oglądałam program "what not the wear" (jeszcze w ubiegłym roku) to była rewelacja!! zniknął gdzieś w okolicy wakacji i do dziś nie powrócił...szkoda Może ma ktoś wiedzę czy jest szansa na powrót Trinny i Susannah?? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
bbcprimefan Re: BBC Prime 01.10.05, 00:25 'What Not To Wear' powraca 8 pażdziernika oglądam [również na BBC World]: 'Top Gear' seriale [drama] - absolutna superklasa: 'State Of Play', 'Edge of Darkness' [lata 80] i wiele innych perełek komedie: 'AbFab' to klasyka! '3 Non blondes' też odjechane, tak samo jak 'Lenny Henry In Pieces' 'Old Grumpy Men' - fajnie poogladac narzekanie w angielskim wydaniu :-) 'Mersey Beat', można powtarzac akcent z Liverpool'u :-) generalnie pobyt w UK i teraz BBC Prime w PL pomaga w angielskim, nawet w popraiwaniu akcentu!!!!!!!!!!!! POLECAM!!!!!!!!!! a tak generalnie to tylko anglicy potrafią robić inteligentne seriale, wszystkie inne są płytkie i jakby robione dla przygłupów, proste jak drut, szczególnie niemieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: BBC Prime 26.11.05, 12:15 Idzie w piatki o 11, dwa odcinki pod rząd:) Odpowiedz Link Zgłoś
saalo Re: BBC Prime 29.09.05, 11:07 'nie dla blondynek' w piatki 21.30 - 3 wariatki prowokują ludzi w miejscach publicznych i nagrywaja reakcje ukrytą kamerą - czasami kupa smiechu. (ale do nauki jezyka to sie slabo nadaje, chyba ze ktos chce nauczyc sie slangu i mowy bardzo potocznej) Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: BBC Prime 29.09.05, 17:57 Bardzo lubiłam Parkinsona, ale zniknął jakiś czas temu. Może ktoś wie, czy wróci? Odpowiedz Link Zgłoś
bonawentura99 Re: BBC Prime 29.09.05, 18:46 Parkinson (1) dziś o godz.19.00 w TV4 tyle,że po polsku.Ale gdyby to kogoś interesowało podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
babunowa Re: BBC Prime 30.09.05, 22:28 ja uwielbiam bbc prime.Jedyne czego nie oglądam to ten konkurs z gotowaniem i seriali.Uwielbiam programy o urządzaniu mieszkań:) Odpowiedz Link Zgłoś
vitch polecam serial RED CAP 30.09.05, 22:39 tv serial o grupie dochodzeniowej w jednostce wojskowej, czyli tak jak nasze wojsko, ale do tego p r z e u r o c z a Tamzin Outhwaite Odpowiedz Link Zgłoś
ramelov Re: BBC Prime 01.10.05, 03:04 Ja również oglądam BBC Prime. Przez długi czas to był praktycznie jedyny kanał TV, który oglądałem. Są i były tam świetne seriale takie jak "The Last of The Summer Wine", "Coupling", "Holby City", "Casualty", "Mersey Beat" no i oczywiście soap opera "Eastenders" Uwielbiałem też program komediowy "Leny Henry In Pieces" i najlepszy program motoryzacyjny na świecie "Top Gear" Odpowiedz Link Zgłoś
robertmar1 Re: BBC Prime 01.10.05, 14:29 A mi kablówka parę miesięcy temu zabrała ten kanał, a na jego miejsce dała Polsat Zdrowie i Uroda... No i od tamtej pory tęsknię zwłaszcza za genialnymi brytyjskimi komediami, a także serialami takimi jak "Holby City" czy "Casualty"... Odpowiedz Link Zgłoś
jasna_79 Re: BBC Prime 01.10.05, 15:48 Uwielbiam BBC Prime no co tu ściemniać, oglądam dla przyjemnosci bardziej niż dla nauki, ale co tam :) kiedy nie włączę, zawsze jest coś ciekawego :) Odpowiedz Link Zgłoś
miss.didi Re: BBC Prime 08.11.05, 23:54 ja jestem od niego totalnie uzalezniona:)) nie no przesadzam:P raczej nie ogladam seriali ( jedynie coupling jak jest akurat , 2 pints of lager.. jak lecialo, good life i teraz tez taki jeden z penelope keith), za to lubie programy o domach/miezkaniach. ale naj naj lubie dokumenty. chyba nikt nie robi dokumentow tak jak bbc- genialne i wciagajace filmy np o problemach z pamiecia, o organizmie czlowieka, o obsesjach i natrectwach, moglabym dlugo wymieniac. laczy je jedno- ogląda się je jak najciekawszy film:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_dj Re: BBC Prime 09.11.05, 11:26 bbc prime, to jeden z moich ulubionych kanalow. numer jeden to serial 'doctors', moze ostatnio troche rozmemlany, ale nadal ciekawy. 'mersey beat' i 'state of play' to kolejne dwa swietne seriale, ale neistety wlasnei sie skonczyly.. a z programow 'w ciagu dnia' zdecydowanie 'what not to wear' i jeszcze jeden serial o safari zoo :) 5 lat temu jak zaczelam ogladac doctors moj angielski polecial w gooore bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: BBC Prime 09.11.05, 12:08 A wyobraźcie sobie ludzie, że BBC Prime oglądają też ci,którzy nie znają ang. To dopiero sztuka. O wyższości BBC nad każdą inną telewizją napisano już chyba wszystko. Sprawa nie tylko w nieprawdopodobnej kasie, jaką mają realizatorzy do dyspozycji, a co za tym idzie, stać ich na najlepszych współpracowników, ale także w tym, że widza z góry nie uważa się za otoczak. To niby banał, ale jak miło być traktowanym z szacunkiem.Ja tam od roku oglądam wszystko jak leci, nawet nie tłumaczone, mam słownik na stole i trochę słówek już załapałam. Mam zapał neofity, na razie wszystko mi się podoba.No i mam straszny żal, że nasza nigdy nawet im do pięt nie dorośnie.Teraz będę oglądać Table 12, nagrałam w nocy.Pozdr wszystkich bbcprimusów, ciekawe il nas jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ronron Re: BBC Prime 09.11.05, 19:26 a co ty robisz (w zyciu) ze cale dnie (i noce) przed tv mozesz spedzac? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grubasek73 Re: BBC Prime 09.11.05, 11:59 Przede wszystkim "Co ludzie powiedzą" z boską Hiacyntą Bukiet!! (aktualnie nie ma tego filmu, ale często powtarzają go) I jeszcze "Pogotowie" oraz "Lekarze" - filmy w sumie dosyć podobne. Świetne do nauki angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
corrado.catani Re: BBC Prime 10.11.05, 14:19 jeśli w celach esukacyjnych to przede wszystkim "Eastenders" żeby posłuchac jak nawija londyńska ulyca. Odpowiedz Link Zgłoś
anap4 Re: BBC Prime 22.11.05, 16:01 Tak, oglądam... Polecam do "słuchania sie" w angielskim, no i same programy są warte obejrzenia. Od piatku rusza rewelacyjny "The office" o absurdach życia biurowego... Kupa śmiechu, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
subconto Re: BBC Prime > pytanie 22.11.05, 16:43 Co oznacza napis BBC - learning? Czy jets to seria programow z latwiejsza angielszczyzna, czy po prostu z tresciami edukacyjnymi? sub Odpowiedz Link Zgłoś
podpolka Re: BBC Prime > pytanie 22.11.05, 18:35 bbc learning to pasmo od zdaje sie 1 w nocy do kiedy nie wiem:) zalezy od dnia masz tam mix roznych programow edukacyjnych. w szerokim jak na bbc przystalo aspekcie tego slowa: programy historyczne, polityczne, nauki stosowane, sztuka, muzyka a pozno w nocy takze nauka jezykow, porady dla biznesu. wlasnie kiedys natrafilam bardzo juz nad ranem na krotkie filmy edukacyjne dla pracownikow korporacji. skupiali sie nad roznymi aspektami wspolpracy ilustrujac je adekwatnymi przykladami ze swiata zwierzat. na koncu kazdego z tych miniaturowych poradnikow bylo szatanskie przekrecenie- typu badz gotowy do kooperacji i jako ilustracja malpia kopulacja ochocza i fikusna:) Odpowiedz Link Zgłoś
ramelov Re: BBC Prime > pytanie 22.11.05, 22:57 Popieram w całości wypowiedź o "Eastenders". Ta soap opera ma gigantyczną wartość edukakycjną - szczególnie dla Polaków, którzy chcą pracować w UK :) Warto pooglądać ten serial regularnie, żeby potem nie dziwić się, że Angole używają słow, "któych nie ma w słowniku" :-) Dobre źródło co do Cockney. Ostatnio jedna rzecz mnie nieco wkurza na BBC Prime. Jest tam teraz mnóstwo powtórek. Większośc seriali to powtarzane, już niegdyś emitowane serie - dotyczy to np. "Coupling", "The League of Gentlemen". Brakuje mi też "Holby City" i "Casualty" Odpowiedz Link Zgłoś
ramelov Re: BBC Prime > pytanie 22.11.05, 23:05 Hmm, mała pomyłka :) Jednak jest "Casualty" właśnie a potem ma być "Holby City" - jednak czas emisji jest bardzo późny. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: BBC Prime > pytanie 24.11.05, 13:38 A Holby City to aby nie w piątki o 19?... Bo jeszcze 2 tygodnie temu było o tej porze :) uuukochany mój serial. Odpowiedz Link Zgłoś
suczkakruczka Re: BBC Prime > pytanie 24.11.05, 13:33 bbc prime to kanal stworzony do emitowania powtorek! eastenders i chyba doctors sa pokazywane z jedniodniowym poslizgiem. obcieto im pieniadze w tym roku, teraz mozna np. zobaczyc top gear ktory pokazywali jakies dwa lata temu. wszystkie drobne filmiki przerywniki sa mielone w kolko bez litosci. tlumaczenia czasami kuriozalne. mimo to jest to jedyny kanal, ktory ogladam z nieustajaca satysfakcja. niedlugo specjalny odcinek swiateczny the ofice - absolutnego arcydziela!!! league of gentelmen - wlasniepokazywana pierwsza seria jest obledna - szokuje nadal nawet anglika! Odpowiedz Link Zgłoś
grzyw Re: BBC Prime > pytanie 24.11.05, 14:15 jakies 2 lata temu na BBC PRime byl taki serial, we wtorkowym pasmie komediowym. Ogolnie opowiadal o dolach i niedolach pewnego mlodego finansisty londynskiego City i jego indyjskiej sekretarki. Do tej pory jak sobie przypomne niektore momenty, to usmiech sam wkrada sie na moje oblicze:) Niech mi ktos przypomni, jak on sie zwal, bo mam chec wyszukania go gdzies w sieci.... no i absolutnie fantastycznie, czarna zmija..., eh, musialem zejsc na nizszy pakiet na cyfrze, te pijawki chcialy mnie obedrzec ze skory... I teraz zamiast bbc mam Club i reszte badziewia. Gdyby nie liga angielska na C+ to pierd...al bym ta nasza platforme cyfrowa w pieruny... Swoja droga idealnym byloby to, gdyby abonent sam mogl sobie dobeierac programy z pakietu, ktore chce ogladac i za nie placil... A tak, to madrale z C+ tak to skonstruowali, ze chcac miec wiekszosc sensownych programow, trzeba wykupic pakiet platynowy...:( Odpowiedz Link Zgłoś
poikjh Re: BBC Prime > pytanie 24.11.05, 14:44 ten serial to "perfect world" grał tam Paul Kaye, niedawno BBC Prime powazywało "2000 acres of sky" z nim w roli głównej wcześniej był znany jako Dennis Penis, robił jaja i zadawał żenujące i obraźliwe pytania gwiazdom, po to by sprawdzić ich reakcje. prowadził też na BBC teleturniej "Liar", zupełnie inny od polsatowskiego "Kłamcy" Ta z dużymi ustami to Ruby Wax, ostatnio pojawiła się we "French and Saunders" Odpowiedz Link Zgłoś
aksiak1 Re: BBC Prime > pytanie 24.11.05, 19:31 Holby City to w piątki powtarzaja, a odcinki premierowe sa we wtorki o 24 lub 23 Odpowiedz Link Zgłoś