Dodaj do ulubionych

wpadki olimpijskie

10.02.06, 17:05
może zaczniemy spisywać kwiatki naszych korespondentów z Torino?
Ja zwracam uwagę na zalew sportu tak zwanymi sportsmankami. Ciekaw jestem czy
istnieje coś takiego jak sportwomaniak - męski odpowiednik od sportwoman.
Obserwuj wątek
    • bazyliszek4 Re: wpadki olimpijskie 10.02.06, 17:12
      akurat słowo "sportsmenka" (przez "e") nalezy już od lat do języka polskiego...
      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=58276
      sjp.pwn.pl/haslo.php?id=58277
      • tasmann2 Re: wpadki olimpijskie 10.02.06, 17:23
        sportsmenka to jakiś dziwoląg językowy. nie lepiej powiedzieć babodzian albo
        babochłop sportowy? Co z tego że nalży do języka polskiego jak ten wyraz jest
        zupełnie bez sensu i nielogiczny
        • bazyliszek4 Re: wpadki olimpijskie 11.02.06, 01:05
          w języku polskim są tysiące nielogicznych słów. np. filatelista to "człowiek,
          ktory lubi zwolnienie od opłat"...
        • viscon Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 06:58
          o sensowności czy logice języka nie decydują symaptie, ale fakt, że dane słowa
          są w użyciu i przyjęły się do słownika.
          język jest dynamiczny, nieustannie się rozwija i my, jako poszczególne
          jednostki nie mamy zasadniczo na to wpływu, jeśli ogół akceptuje nowe słowa i
          używa ich na codzień.

jest cała masa słow, które wydawać się mogą "nielogiczne", choć de facto są jak
          najbardziej sensowne. a sensowny język jest wówczas, kiedy cos zrozumiałego
          oznacza. w językoznawstwie bez sensu jest np. słowo lub zdanie, które nie
          oznacza nic, czyli nie ma - powiedzmy - odniesienia do rzeczywistości.

natomiast preferencje językowe, to już inna sprawa. mogą nam się słowa podobać
          lub nie. mnie akurat określenie "sportsmenka" się nie podoba i go nie używam.
          podobnie chyba uważają ci, którzy znają język angielski, z którego to słowo
          pochodzi. jednak przyjmuję, że należy do słownika, funkcjonuje w języku
          polskim, więc ma status słowa "sensownego". trudno...

to tyle - wybaczcie mi ten nieco akademicki ton.
      • barprz1 Babiarz o Pluszczence 16.02.06, 22:25
        Babiarz właśnie powiedział o łyżwiarzu Pluszczence:
        "Teraz już biedy Jewgienij nie klepie ... Ożenił się pół roku temu ;-))"
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: wpadki olimpijskie 11.02.06, 12:39
      "Cziczero"! W.Szaranowicz podczas otwarcia (domyślam się, że to o Cicero, vel
      Cyceronie).
      • kwiat_paproci Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 12:27
        tak się składa, że byłam na międzynarodowej olimpiadzie cycerońskiej i tam
        bardzo dużo osób mówiło właśnie Cziczero :D W ogóle to włoska wymowa łaciny
        bardzo się różni od naszej. Nie poznaję siebie, pierwszy raz w życiu bronię
        Sharana ;)
        • ph29 Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 07:47
          W Polsce nie obowiązuje przypadkiem jednak polska wymowa?
          • kwiat_paproci Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 19:40
            Hmmm, wg mnie nie powinno być czegoś takiego jak polska wymowa języków obcych ;)
            Ale z łaciną ciężko dociec, bo raczej nie zbadamy w jaki sposób Cyceron się
            przedstawiał ;) Jednak uważam, że najbezpieczniej mówić Cyceron i tyle ;)
            • ph29 Re: wpadki olimpijskie 17.02.06, 09:24
              > Ale z łaciną ciężko dociec, bo raczej nie zbadamy w jaki sposób Cyceron się
              > przedstawiał ;)

Zasady wymowy łacińskiej są dostępne.

> Jednak uważam, że najbezpieczniej mówić Cyceron i tyle ;)

Ale redaktor musi się popisać wymową, która wydaje mu się zgodna z oryginałem,
              a że włoska wymowa łaciny nic z tym oryginałem wspólnego nie ma, to przecież
              drobiazg zupełny jest.

• aykro Re: wpadki olimpijskie 17.02.06, 14:09
                z całym ogromnym szacunkiem - nie rozumiem założenia, że Polacy mówią po
                łacinie lepiej niż Włosi.
                • agrafka18 Re: wpadki olimpijskie 17.02.06, 18:55
                  po wczorajszym zakończonym biegu kobiet-
                  Eurosport-> zaraz nastąpi wręczenie medalistów :))
                  ciekawe komu? :D

i jednej rzeczy nie kapuje- dlaczego wszyscy z Pluszenki robią Pluszczenkę?
                  • bazyliszek4 Re: wpadki olimpijskie 17.02.06, 23:51
                    agrafka18 napisała:

> i jednej rzeczy nie kapuje- dlaczego wszyscy z Pluszenki robią Pluszczenkę?

on się nazywa Pluszczenko. to jak najbardziej prawidłowa transkrypcja jego
                    nazwiska (Плющенко) na polski.
                    to co widzisz na ekranach TV (Plushenko) to transkrypcja międzynarodowa.
                    konskekwentne stosowanie jej zasad do języków wschodniosłowiańskich (rosyjski,
                    ukraiński, białoruski) daje straszne potworki językowe (Evgeni, Yekimov). nie
                    raz zdarzyło mi się zastanawiać jak naprawdę nazywa się dany Ukrainiec,
                    Rosjanin etc...
                    • zitta Re: wpadki olimpijskie 18.02.06, 08:20
                      a żeby wszystko było jeszcze bardziej skomplikowane, to owszem, PluSZCZenko, z
                      tym że rosyjską literę "SZCZ" należy wymawiać bardzo miękko, na granicy
                      głoski "SZ" ;-) stąd pewnie w transkrypcji międzynarodowej pozostało samo "SZ",
                      bo niestety nie zawsze jest miejsce na niuanse.
    • brasilka2 Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 11:39
      Łyżwiarstwo figurowe, program krótki par sportowych, kanał: EUROSPORT
      Komentator wyjaśnia różnicę pomiędzy programem krótkim a dowolnym. Chodzi o to,
      że krótki może trwać 2 minuty 50 sekund, a dowolny 4 minuty 15 sekund... uwaga:
      "oczywiście z marginesem 10 minut" LOL Chyba pod koniec to by się czołgali po
      lodzie...
      • badjuk Łyżwiarstwo 14.02.06, 00:40
        "...to może być historyczny moment w historii..." - po upadku Chinki.
    • n_nicky Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 13:04
      Szaranowicz wczoraj komentując skoki narciarskie-"...z RacotA" (poprawnie-Racotu)...
      nie wspominam nawet o wymowie nazwisk, bo co zawody, to inna wersja ;) Ljøkelsøy
      i Bystøl mają przynajmniej 6 wersji wymowy swoich nazwisk przez Szaranowicza.
      • agrafka18 Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 13:17
        no i nie zapominajmy o A.KUETTEL'u ,który też ma kilka wersji - a Kutel to
        przebija chyba wszystkie wpadki :))
        • n_nicky Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 13:39
          tak, kiedyś był "kitel", a teraz jest "küttel" z iście niemieckim akcentem ;))
          no i zawsze umieram ze śmiechu, gdy akcentuje "Ha-ra-da" ;)
          • kim_dzonk-ill Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 15:13
            Właśnie Jóźwik pomylił Dementiewa z Di Centą.
            Komentarz zarówno jak na TVP jak i Eurosporcie nie jest najwyższych lotów.
            • tees53 Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 16:11
              To nie tylko sprawozdawcy polscy tak się miotają z nazwiskami. Patrzyłem na
              skoki na Eurosporcie ( w języku angielskim). Komentator angielski
              zamiast "Stoch", mówił "Stocz", zamiast "Śliż" - "Ślis", zamiast "Żyła"- "Zyla".
              A przecież to takie proste.
              • emusia Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 22:34
                a na olimpiadzie 2004 pod komentarzem naszych było słychac jak komentator
                ichniejszy łamie sobie język na nazwisku 'jędrzejczak'. wychodziło mu cały czas
                dziedziejciak. i jakos było, i nikt nie przeżywa z tego powodu, a u nas akcent
                komentatora na niewłasciwą sylabę jest powodem do kpin i docinków :)
                • n_nicky Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 22:40
                  Jeśli chodzi o akcent "Harada" to nie jest on powodem do kpin i docinków, a
                  wręcz przeciwnie-zawsze poprawia mi to humor w pozytywnym kontekście:)
                  • dorota_mcl Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 00:48
                    Dudek juz od kilku lat w Liverpool'u a wiekszosc angielskich komentatorow
                    ciagle mowi Dzerzi zamiast Jerzy. Jakos nikt sie nie przejmuje
                    • andrzej.musial Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 12:26
                      eee tam przesadzacie... Kranjec w BBC to "Krandzec" a Malysz to "Malis"...
                • ezdunek Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 15:01
                  ale język niemiecki nie dość że jest popularniejszy,to ma również łatwiejszą
                  wymowę niż polski i nie powinno stanowić trudności dla człowieka z taką duszą
                  poety jak Szaranowicz nauczenie się kilku zasad.Poza tym łatwo dostępne są
                  programy z prawidłową wymową nazwisk sportowców,piętnaście minut w necie i już
                  • emusia Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 15:03
                    Tylko widzisz, ja tam posmiać się lubię, jezeli komentator powie faktycznie cos
                    śmiesznego typu legendarne 'dziecko dwóch pedałów' chociażby. Natomiast to, czy
                    koemntator zamiast sylaby dajmy na to 'wan' w nazwisku
                    powie 'wen', 'won', 'win', 'wun', 'wyn' czy jeszcze inaczej, to mnie to nie
                    denerwuje, nie smieszy ani nie wzbudza we mnie żadnych emocji i nie rozumiem
                    dlaczego wzbudza ich aż tyle w innych.
                    I tyle :)
          • mgali Re: wpadki olimpijskie 17.02.06, 12:43
            A ile osob wypowiada nawisko "Goethe" przez "ö" a nie przez "e", czyli
            prawidlowo, jak je osoby nioemieckojezyczne wymawiaja? Malo. Zreszta po polsku
            dziwnie by to brzmialo. A mowisz "Nirvana" z R polskim czy angielskim? A za
            jakim pierwszym a?
            Nie przesadzajmy wiec z tym czepialstwem wobec wymowy komentatorow...:)
      • gochakar Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 10:51
        ej, tak sobie mysle, moze sami zawodnicy powinni w mediach przedstawic poprawna
        wymowe swojkego nazwiska- wtedy komentator przegladajac strony o zawodnikach
        oprocz np. koloru ich majtek i perypetii rodzinnych bedzie mogl uzyskac wiedze
        u zrodla.
        przy okazji wymowy bardziej niz olimpiada przypomina mi sie rozdanie Oscarow-
        slowo honoru, gdybym to ja byla J.Kaczmarkiem, to w zyciu bym sie nie
        domyslila, ze Travolta(ktory wreczal nnagrode JK za muzyke do marzyciela)
        czytajac "Kezmerek" czy cos w tym guscie ma na mysli kaczmarka;) a to przeciez
        nie zaden debiutant tylko uznany kompozytor i mysle, ze skoro Travolta
        wiedzial, kto jest nominowany, to mogl sie postarac o dokladna wymowe nazwisk-
        zreszta reszta nominowanych to byli chyba Amerykanie, wiec nie mialby duzo
        roboty
    • mameluch Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 18:52
      czy mi się przesłyszało, czy właśnie Szaran powiedział że Morgenstern to chłopak
      którego nie da się lubić (chcąc powiedzieć dokładnie na odwrót:)
      • oryginal Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 20:32
        Dokładnie tak powiedział :)

A prowadzący w studiu o jednym ze skoczków (o którym - nie pomnę, ale chyba o
        Małyszu) powiedział, że "skaka"...
        • martwybiskup Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 22:12
          tak to z "nie da się lubić" było boskie. Ale ja się nie czepiam bo rozumiem, że
          to idzie na żywo i nie jest łatwo tak komentować.
        • magdynia Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 12:47
          a czy Szarak nie powiedział też czegoś takiego: widzimy Peterkę, zresztą Czesi
          mają dziś powody do zadowolenia:)????
      • megasia Re: wpadki olimpijskie 12.02.06, 22:48
        ale to nic przy kolejnym tekście - okazuje sie, ze przy skoku Małysza powietrze
        było niedostatecznie gęste - to teza Apoloniusza, Szaran tylko przytakiwał.

• mozambique Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 11:25
          a czy ktos moze mi wyjasnic jak sie czyta nazwiska zjazdowców z wysokiej
          góry ?
          jechał LAsse Kjus ( Norweg bodajze ) - komentuąca Monika Lechowska uparcie
          wypowiadała Czjus ??? ( po norwesku to jest ? )
          - a szczytem juz wszytskeigo było dla mnie Francuz Kjetl Andre Aamodt ( czy
          jakos podobnie ale sęk w imieniu) , Lechowska uparcie mówił CZjetl ?? czy to
          jest po francusku ?

bo juz całkeim zgłupiałam
          • mona275 Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 11:46
            Aamodt jest Norwegiem, podobnie jak Kjus. "Kj" po norwesku czyta się mniej
            więcej tak jak to prezentuje Lechowska
            • mozambique Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 12:50
              mersi boku !!!
          • lpatezag Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 12:13
            lechawska sie nie pomyslila-ten lessi to amerykaniec, nie norweg
      • asia8325 Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 15:11
        dokładnie powiedział: "ten skoczek ma bardzo ciekawą osobowość- jest to chłopak
        którego nie da się lubić"... no fakt, jest to bardzo ciekawa cecha charakteru.
    • mjr_nemo Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 13:01
      red. Kurowski: "I znicz płynie..."

red. Wyrzykowski (EUROSPORT) : "Wygląda na to, że na podium będzie trzech
      zawodników..."

red. Kurowski: "Paweł Zygmunt to połączenie orła z rekinem."

red. Starowicz: "Najlepszy czas to 128 kilometrów na godzinę..."

Szaranowicz: "Koreańczycy liczą, że jak zostaną dopuszczeni do grupy, która
      będzie mogła organizować olimpiadę, to firmy wrócą i będą pięniądze na doping"

Tajner: "perfidnie perfekcyjny skok Małysza"

EuroSport: "Narty zjazdowe przekraczają 2 metry wzrostu..."

red. Patyra: "Dorocie i Mariuszowi wyszło wszystko, nawet krawat."

red. Miklas: "Oni mają duże rezerwy, ale nie wiadomo czy kiedykolwiek będą
      uruchomione."

Eurosport: "Austriacki reprezentant Austrii."
      • mameluch Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 13:17
        bossssssskie:)))
      • mozambique Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 13:22
        mi sie jeszce podoba "przed nami dziesięć tysięcy metrów mężczyzn"

albo kobiet - do wyboru
    • mjr_nemo Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 13:49
      www.joemonster.org/article.php?sid=3737
      • anmanika Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 14:05
        Nie z olimpady ale i tak mi się podoba: maser.
        • eilean_donan Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 15:36
          13.02 w programie wieczornym na TVP1 - podsumowanie całego dnia,prowadzący
          (chyba red Patyra) stwierdza: "lód był miękki... znaczy wąski" (zakrywa twarz
          rękami, prowadząca dopowiada: "wolny był".
          • eilean_donan Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 15:37
            oczywiście wczoraj, 12.02 :)
          • aeris Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 18:57
            > 13.02 w programie wieczornym na TVP1 - podsumowanie całego dnia,prowadzący
            > (chyba red Patyra) stwierdza: "lód był miękki... znaczy wąski" (zakrywa twarz
            > rękami, prowadząca dopowiada: "wolny był".

to bylo " lod byl wąski ... znaczy tępy" - prowadzaca na to "po prostu wolny"
    • mjr_nemo Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 16:00
      Biathlon - red. K. Wyrzykowski (Eurosport):
      "Biedna Liv Grete POIREE, będzie nadal nusiała robić sniadania Rafaelowi."
      (Rafael POIREE to jej mąż)

Dzis o 15 40 w itvp.pl - łyżwiarstwo szybkie (para 5: LOBKOV Dmitry [RUS] i
      HANNINEN Janne [FIN])

a teraz para fińsko - radziecka...
      (po starcie) ...ale szybko poszedł ten koreańczyk
      (a później) ...o przepraszam to zawodnik z Finlandii, Fińczyk
      • shamsa Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 20:21

> "Biedna Liv Grete POIREE, będzie nadal nusiała robić sniadania Rafaelowi."
        > (Rafael POIREE to jej mąż)
        >
        >
        >
        >

> (po starcie) ...ale szybko poszedł ten koreańczyk
        > (a później) ...o przepraszam to zawodnik z Finlandii, Fińczyk

LOL
      • romana_polka Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 20:36
        mjr_nemo napisał:

> Biathlon - red. K. Wyrzykowski (Eurosport):
        > "Biedna Liv Grete POIREE, będzie nadal nusiała robić sniadania Rafaelowi."
        > (Rafael POIREE to jej mąż)
        >
        Protestuję!to nie żadna wpadka.Panowie komentujący biatlon w Eurosporcie robią to profesjonalnie,ale i włączają często specyficzne żarciki o zawodnikach.Uwielbiam ich.
    • sunday.bloody.sunday Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 20:34
      mam pytanie dotyczace komentarza wyglosoznego przez chyba Szaranowicza, ktory o
      fladze olimpijskiej powiedział, ze byla zaprojektowana przez jakiegos
      przyjaciela de Coubertaina, sprawdzam prawie wszedzie, nawet na tronie muzeum
      olimpijskego w Lozannie napisane jest, ze C. wlasnorecznie sporzadzil te kolka,
      cy kot moze mi pomoc, dla mojego spokoju (zaklad z mama) jest to wazne
      • forumowicz_pospolity Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 21:06
        sunday.bloody.sunday napisał:

> mam pytanie dotyczace komentarza wyglosoznego przez chyba Szaranowicza, ktory
        o
        >
        > fladze olimpijskiej powiedział, ze byla zaprojektowana przez jakiegos
        > przyjaciela de Coubertaina, sprawdzam prawie wszedzie, nawet na tronie muzeum
        > olimpijskego w Lozannie napisane jest, ze C. wlasnorecznie sporzadzil te
        kolka,
        >
        > cy kot moze mi pomoc, dla mojego spokoju (zaklad z mama) jest to wazne

zajrzałem tu i ówdzie i nic nigdzie nie ma na temat przyjaciela w kontekscie
        flagi olimpijskiej - wszedzie jest mowa ze to Coubertin jest autorem

natomiast przyjciel Coubertina, Henri Didon jest autorem dewizy olimpijskiej
        "Citius Altius Fortius"
        • sunday.bloody.sunday Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 22:26
          dzieki, tyle to i ja wiem, ale sproboj przekonac moja mame, ze Szpakowski sie
          po prosu pomylil jak komentowal otwarcie

swoja droga ona tez "poszukuje" i jej znajomi tez to slyszeli i tez wiedza, ze
          to nie pomysl Coubertina, tylko jakiegos jego mitycznego przyjaciela

niestety moje tlumaczenia nie pomagaja i mama cay czas swiecie w to wierzy
          (dodam, ze jest nauczycielka w-f)
          • forumowicz_pospolity Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 01:05
            sunday.bloody.sunday napisał:

> dzieki, tyle to i ja wiem, ale sproboj przekonac moja mame, ze Szpakowski sie
            > po prosu pomylil jak komentowal otwarcie
            >
            > swoja droga ona tez "poszukuje" i jej znajomi tez to slyszeli i tez wiedza,
            ze
            > to nie pomysl Coubertina, tylko jakiegos jego mitycznego przyjaciela
            >
            > niestety moje tlumaczenia nie pomagaja i mama cay czas swiecie w to wierzy
            > (dodam, ze jest nauczycielka w-f)

przejrzałem wiarygodne olimpijskie dokumenty po francusku
            co jeszcze można zrobić??
            może wywołać ducha de Coubertina żeby wyjaśnił jak było:)
            jak mama się upiera że to przyjaciel to niech poda szczegóły
            i źródło tej wiedzy
        • o.madzia flaga 13.02.06, 23:06
          w "źródle pisanym", którym dysponuję, (Mała encyklopedia sportu, t.2, Warszawa
          1987) stoi: "oryginał flagi olimpijskiej, sporządzonej WEDłUG POMYSłU P. de
          Coubertina, jest przechowywany w muzeum olimpijskim Mon Repos w Lozannie".
      • sunday.bloody.sunday Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 09:00
        dziekuje za odpowiedzi

ekscytujacych wrazen z ogladania igrzysk i sluchania komentarzy ;)
    • woj_ski Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 20:51
      Tajner:"Kasajowi narty spadły"
    • gilbertt Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 21:51
      Tajner tak skomentował nieudany skok jednego ze skoczków

-za bardzo wychylił się do przodu i >> zwalił << się na narty

ja mam nadzieję, że nie zapaskudził przy tym kibiców . . .
    • mjr_nemo Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 21:57

www.torino2006.org/ENG/OlympicGames/photogallery/gallery_83_17.html
      Zaforska ??????????????!!!!!!!!!!!!!
    • majkelloz Re: wpadki olimpijskie 13.02.06, 23:51
      tak wojna w bośni odcisnęła piętno na ludzi i w ogóle. po tym juz zaden
      komentarz nie mógłby być taki sam.
    • miromiro2 Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 09:41
      Poniedziałek, 13.02,TVP, łyżwiarstwo figurowe, program dowolny. Po występie
      Tikhonova i jego partnerki(mam nadzieję, że dobrze napisałem)
      komentator:"jeżdżą jako jedno jestestwo".
    • kodii Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 10:35
      podczas transmisji otwarcia Babiarz(bodajze) powiedział, ze zawonik zdobyl
      ostatno 4 medele....
    • petar Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 11:00
      Jóźwik i Szaranowicz uzywający z lubością słowa FIGHTER.
      Z tego co pamiętam FGHTER'ami byli już u nich lekkoatleci maści wszelakiej,
      pływacy, skoczkowie etc.
      A najbardziej mnie rozwalili Jóźwik z Korzeniowskim komentujący bieg narciarski
      na 15 km, kiedy z lubościa podkreslali, że są lekkoatletami i nie znają się na
      narciarstwie, co było widać np. po tym, ze nie wpadli na to, że na podbiegach
      zazwyczaj dystans miedzy biegaczkami (w odległości a nie czasie) się zmniejsza,
      a na zjazdach zwiększa.
    • rafiozzo Z cyklu "Cytaty Szpakowskiego" 14.02.06, 11:03
      podczas konkursu skoków:
      "Morgensztern - chłopak, którego nie da się lubić."
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: Z cyklu "Cytaty Szpakowskiego" 14.02.06, 20:31
        A co Szpakowski niby robił w skokach?
    • mjr_nemo Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 11:14
      Przybliżę sylwetkę Artura. Jego tata jest wioślarzem.
      • patsik Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 11:18
        Szaranowicz, ceremonia otwarcia - "Chorążą greckiej ekipy jest...."
        • aeris Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 11:43
          przed chwila komentator na eurosporcie. bieg koobiet, kanadyjka zlamala kijek.
          komentarz : "kijek chrupnal niczym faworek" :D
          • korzkwy Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 12:43
            Wszystkim uczestnikom tej dyskusji proponuję następujący test. Proszę wyłączyć
            dźwięk w TV, włączyć sobie magnetofon i nagrać 5 - 10 minutowy komentarz - bez
            przerwy! - do oglądanych wydarzeń. Następnie proszę odtworzyć nagranie,
            najlepiej w towarzystwie znajomych i poddać się ich ocenie. Jeśli się
            obroniliśmy, to uzyskaliśmy prawo do zabierania głosu w sprawie pracy
            komentatorów sportowych, jeśli nie - przestańmy się czepiać ludzi, którzy dla
            nas ciężko pracują... andrzej-jan
            • mozambique Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 12:48
              łoj dziecino, prawo maja wszyscy , nawet głuchy niemowa, z jedego
              fundamentalengo powodu :
              te wszystkie wycieczki w górki dolomity i na autralijska plaze oraz ich
              pensyjka fundowane sa m. in. z abonamentu i funduszy publicznych , tak czy
              inaczej z naszych pieniedzy , a kto płaci ten wymaga, w tym przypadku my
              wymagamy. Skoro place i wymagam to oceniam wszystko od loczka za uchem po kolor
              krawata.
              a jak sie bidny komentator krępuje oceny to niech idzie pracowac na poczte, tam
              w okeinku NIC nie bedzie musiał
            • mjr_nemo Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 12:58
              Nikt się nie czepia, każdy może popełniać błędy. Robienie sobie z tego żartów
              oswaja z nimi. Jeżeli do wszystkiego podchodziłoby się śmiertelnie poważnie,
              bez dystansu, żyłoby się nam bardzo trudno. Dlatego warto podśmiewać się z
              cudzych i własnych niedoskonałości. Jeżeli komuś tego komentarze nie
              odpowiadają, bo jest wrażliwy, to zawsze może wycofać się z uczestnictwa w tego
              typu „zabawach”.
              • mirka75 Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 19:16
                Po upadku zawodnika na trasie slalomu mężczyzn: "zawodnik sam się puknął w hełm że zrobił taki błąd" :-) Zawodnik faktycznie uderzył się pięścią w kask ale ujęcie tego przez pana redaktora...
            • forumowicz_pospolity Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 13:02
              korzkwy napisał:

> Wszystkim uczestnikom tej dyskusji proponuję następujący test. Proszę
              wyłączyć
              > dźwięk w TV, włączyć sobie magnetofon i nagrać 5 - 10 minutowy komentarz -
              bez
              > przerwy! - do oglądanych wydarzeń. Następnie proszę odtworzyć nagranie,
              > najlepiej w towarzystwie znajomych i poddać się ich ocenie. Jeśli się
              > obroniliśmy, to uzyskaliśmy prawo do zabierania głosu w sprawie pracy
              > komentatorów sportowych, jeśli nie - przestańmy się czepiać ludzi, którzy
              dla
              >
              > nas ciężko pracują... andrzej-jan

masz troche racji, to trudny zawód ale

- komentują zawodowcy, podobno:), robiący to i tylko to na co dzień
              więc mamy prawo wymagać czegoś więcej niż od siebie w tej materii;)

- są pomyłki wynikające z emocji, z tego ze szybko trzeba nawijac
              i te mozna wytlumaczyc i zrozumiec, ale co powiedziec gdy facet komentujacy
              dyscyplinę X na igrzyskach olimpijskich ma o niej pojęcie mniejsze niż 95
              procent widzów - to jest już hucpa, mówiąc eufemistystycznie
            • szybki_lopes Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 18:57
              wiekszej bzdury nie słyszałem
              to ich zawód, nie komentują meczu Pcim dolny kontra Wesołowice tylko Igrzyska !
              robią to nie dla siebie tylko publicznie, w publicznej Tv więc tym samym godzą
              się na ocenę swojej pracy
              niekoniecznie muszę wykonywac jakiś zawód by krytykować to jak jest wykonany,
              skoro błędy, które popełniają nasi wspaniali komentatorzy są zauważalne dla
              każdego kto choć odrobinę zna się na sporcie
              jeszcze zacznij wymgać by ornitologowie wypowiadali się o ptakach po tym jak
              nauczą się fruwać
          • aeris Re: wpadki olimpijskie 16.02.06, 19:40
            dzis mialam faworki. byly kruche jak kijki biatlonistek:D:D:D:D:D:D
    • gelimer Szira i Shearer. Szpakowski już się tak popisł. 14.02.06, 12:24
      Z uporem maniaka nawisko Shearer wymawiał Szira. Po jakims czasi doszło już do
      tego, ze piłak adresowana była nie do Szirera a do Sziry. Mozna zrozumieć
      problemy z wymową, ale takich dziwolągów już raczej nie.
      • mala300 Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 14:23
        w czasie skoków narciarskich, komentator o jednym ze skoczków:
        "może dojdzie na dużej skoczni..."
    • koko8 Re: wpadki olimpijskie 14.02.06, 15:15
      wczoraj komenatator podczas zawodow w halfpipie kobiet:
      "jedzie z ugieta tylna noga"
    • mrlusiek Re: wpadki olimpijskie a zapowiedzi 14.02.06, 17:41
      przed relacją dyskusja ble ble ble, goście telewizyjni - ble ble ble ,
      zakończenie relacji ble ble ble, skąd się biorą ci co ględzą i czy wierzą że,
      ktoś ich słucha ?!
      • barti84 Re: wpadki olimpijskie a zapowiedzi 14.02.06, 20:35
        schemat programu w tvp:

1.studio olimpijskie blebleble + zapowiedz goscia
        2.reklama
        3.gosc blebleble
        4.reklama
        5.studio + zapowiedz transmisji (na zywo, choć z 30 opoznieniem)
        6.reklama
        7.transmisja(w miedzy czasie problemy z polaczeniem z komentatorami)
        8.reklama
        9.studio i gosc blebleble
        10.reklama

beznadzieja!
        • jhbsk Re: wpadki olimpijskie a zapowiedzi 14.02.06, 20:40
          Tak wszystko się zgadza TVP NIE PRZERYWA programu reklamami!!!
          • dyrman Re: wpadki olimpijskie a zapowiedzi 14.02.06, 22:55
            Wpadki wpadkami, wiadomo, że nie da się ich wyeliminować, nawet reklamy mogę
            już znieść, ale jak widzę napis "na żywo" i oglądam dokładnie to samo, co
            widziałam na RAI2 jakiś czas wcześniej, to krew mnie zalewa.

Chleb już mam, ale jeszcze chcę igrzysk!!!!
            • ulenka24ka Re: wpadki olimpijskie a zapowiedzi 14.02.06, 23:46
              Dla mnie hitem jest powtarzane wielokrotnie w tvp imię Bendżamina Raicha. O ile wiem Austriacy tak nie wymawiają tego imienia, ale może polscy komentatorzy wiedzą lepiej...
          • kiniasek Re: wpadki olimpijskie a zapowiedzi 15.02.06, 20:21
            Pan komentator TVP 2 chwilke temu komentując hokej:
            ...Rosjanie słyną z szybkich konter
            ...trafił w same spojenie
            ...już jest wyrównająca gra

nie wiem co oni tam popijają..ale nie jest to sama kawka :)))
    • frank_drebin Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 14.02.06, 23:49
      interesuja wielogodzinne transmisje z dyscyplin, ktorymi pasjonuje sie na calym
      swiecie moze z tysiac osob ?
      • jhbsk Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 15.02.06, 07:48
        A konkretnie?
        • baba67 Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 15.02.06, 07:57
          bobsleje ?curling?
          • kicior99 Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 15.02.06, 10:54
            mam 42 lata. Po raz pierwszy w zyciu ogladalem pelna transmisje z curlingu. I
            mnie wzielo... Ale - gwoli wyjasnienia - gram w boule, bowling i petanque, co
            troche wyjasnia. Nie przepadam jedynie za bocce.
          • bazyliszek4 Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 15.02.06, 15:37
            to, że dyscypliny te nie sa popularne u nas nie znaczy, że nie są popularne na
            świecie...
            • drobo Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 15.02.06, 15:51
              ale jest problem rozdymania Olipiad poprzez dodawnie nowych dyscyplin -
              ostatnio szczególnie funsportów - które mimo wszystko interesują niewielkie
              grono kibiców. Jednocześnie są ogromne opory przed wywaleniem starych,
              cieszących się marnym zainteresowaniem dyscyplin, np. wspomniane tu bobsleje
              czy saneczki...
              • bazyliszek4 Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 16.02.06, 01:52
                bobsleje akurat są dosyć popularne i uprawia się je w wielu krajach. to chyba
                wynika ze specyficznego prestiżu konkurencji ("zimowa Formuła 1"). co do
                saneczkarstwa się zgadzam, ale skoro i tak już trzeba wybudować tor lodowy na
                igrzyska (bo będa bobsleje i ostatnio włączony po latach skeleton), nie ma
                sensu się ich pozbywać...
          • ppppp7 Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 15.02.06, 17:01
            baba67 napisał:
            > bobsleje ?curling?
            Finał curlingu 4 lata temu oglądało 6 mln angoli (w środku nocy!!!)
            • baba67 Re: Ten Turyn to jest jedna wielka wpadka - kogos 16.02.06, 08:41
              Intencja mojego pytania (retorycznego) bylo podkreslenie subiektywizmu takiego
              spojrzenia.
              Mieszkalam w kraju, gdzie lyzwy figurowe byly ciekawostka, a curlingiem sie
              ludzie pasjonowali.
              Moze ciekawe by bylo ustalic uniwersalnie malo ogladane dyscypliny-mielibysmy
              tu spory problem.
    • carmen_80 Wyrzykowski&Jaroński 15.02.06, 13:12
      Biathlon - 20km kobiet
      "To 4 miejsce na wyprzutki sobie wymarzyliśmy"

PS. Ich komentarze są najlepsze...;)
      • eilean_donan Re: wpadki olimpijskie 15.02.06, 20:47
        Wczoraj jak Polak wypadł z trasy slalomu w kombinacji alpejskiej:
        "ten stok jest utwardzony (...) wstrzykuje się pod śnieg wodę pod dużym
        ciśnieniem i tworzy się taki beton (!), który się nie załamuje"
    • efilo Łyżwiarstwo 15.02.06, 20:58
      Wczoraj podczas programu krótkiego mężczyzn w łyżwiarstwie figurowym łyżwiasz
      upada podczas lądowania po skoku a potem popełnia drugi poważny błąd, który
      eliminuje go z rozgrywki o medale. Komentarz na Eurosport:

"no to pan już może iść na piwo"
      • paczus7 Re: Łyżwiarstwo 16.02.06, 17:47
        Wczoraj podczas programu krótkiego mężczyzn w łyżwiarstwie figurowym łyżwiasz
        > upada podczas lądowania po skoku a potem popełnia drugi poważny błąd, który
        > eliminuje go z rozgrywki o medale. Komentarz na Eurosport:
        >
        > "no to pan już może iść na piwo

On powiedział,ze Pluszczenko mozeisc na piwo:P (bo i tak nikt go juz w tym
        programie nie pokona)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka