Dodaj do ulubionych

Maryla i pancerni

IP: *.unregistered.net.telenergo.pl / 192.168.2.* 20.12.02, 21:36
Z łezką w oku obejrzałam nowy teledysk Maryli. Co jest - obśmiani pancerni +
babcia Marylka, a serduszko zapikało?
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu Re: Maryla i pancerni IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.02, 12:18
      Ta piosenka to tragedia i Rodowiczka jako Marusia. Przecież ona przez właz by
      się do czołgu nie zmieściła.
      • forward Re: Maryla i pancerni 21.12.02, 12:51
        Czasem trzeba wiedzieć kiedy odejść, bo inaczej można stać się tragikomicznym.

Forward
        • Gość: B. wielbiciel Re: Maryla i pancerni IP: *.chello.pl 21.12.02, 13:18
          forward napisał:

> Czasem trzeba wiedzieć kiedy odejść, bo inaczej można stać się tragikomicznym.
          >
          >

Ja też tak uważam. Już nie mogę na nią patrzeć.
          Jeszcze trochę i przestanę lubić "Cyrk nocą" i "Wariatka tańczy"...
          • Gość: loch Re: Maryla i pancerni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.02, 16:39
            jak to zobaczylem to zwymiotowalem :)
            puszczaja takie badziewie tylko dzieci strasza
            i kto za to placi? pan placi pani placi
            • Gość: logi Re: Maryla i pancerni IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 12:52
              Macie zasrane mózgi!!!.
        • zenon77 Re: Maryla i pancerni 02.01.03, 12:00
          forward napisał:

> Czasem trzeba wiedzieć kiedy odejść, bo inaczej można stać się
          tragikomicznym.
          >
          Pewien stary polski zespół rockowy śpiewał:
          Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść, niepokonanym.
          Wśród tandety lśniąc jak diament.
          Marylko, więcej samokrytycyzmu...
      • Gość: wieslaw Re: Maryla i pancerni IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 31.12.02, 22:05
        kultory hamie kobiet sie nie obraza
      • wieslawk2 Re: Maryla i pancerni 31.12.02, 22:14
        panowie i panie troche kultury .wasze wypowiedzi sa wulgarne moim
        skromnym zdaniem to jest wiesniackie , hamskie , obrazajace .
        czesc wiesniacy z internetem
    • Gość: P-77 Re: Maryla i pancerni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.02, 21:43
      Trudno o bardziej wymowne symbole.
      Piosenkarka kojarzona z PRL śpiewająca z sentymentem o sojuszu polsko -
      radzieckim w dodatku na tle zdjęć z komunistycznego serialu. I to w przeddzień
      integracji z UE!!
      • Gość: Robert Re: Maryla i pancerni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 23:36
        Nie chce mi się z Wami gadać. A tak na marginesie. Niech ktoś pokaże mi drugą
        taką artystkę jak Maryla. A wy byście lepiej posłuchali tekstu a nie zajmowali
        się pierdołami. Tekst tej piosenki ma swoje przesłanie. Ale Wy już nawet
        słuchać nie umiecie. Czołem Maryla.
        • isis! Re: Maryla i pancerni 23.12.02, 01:25
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Niech ktoś pokaże mi drugą taką artystkę jak Maryla.
          > Tekst tej piosenki ma swoje przesłanie. Czołem Maryla.

Popieram. Mnie się też podoba. A jak ktoś zaczyna pie... o związkach Maryli z
          komunizmem, to wiem już o nim wszystko. Maryla OK!
          • Gość: P-77 Re: Maryla i pancerni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 01:41
            isis! napisała:

> Gość portalu: Robert napisał(a):
            >
            > > Niech ktoś pokaże mi drugą taką artystkę jak Maryla.
            > > Tekst tej piosenki ma swoje przesłanie. Czołem Maryla.
            >
            > Popieram. Mnie się też podoba. A jak ktoś zaczyna pie... o związkach Maryli z
            > komunizmem, to wiem już o nim wszystko. Maryla OK!
            Przecież żartowałem.
            Nie mam nic przeciwko MAryli, ale nie w takich piosenkach.
            • forward Re: Maryla i pancerni 23.12.02, 08:43
              Tak, tak zasługi Maryli dla polskiej piosenki są ogromniaste i to od balu aż
              po kolorowy jarmark. Ale sorry gala piosenki biesiadnej, karnawał
              latynoamerykański oraz załoga Rudego to nie moja estetyka. No chyba że uważasz
              jak już kiedyś w Polsce sądzono że zasłużonych nie wolno krytykować za
              terażniejszość ze względu na wcześniejsze dokonania. Tylko w jakim państwie to
              było? Proszęo trzy literki...

Forward
              • Gość: P-77 Re: Maryla i pancerni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 21:36
                Fakt, na całym świecie istnieje zasada "jesteś tak dobry jak twoja ostatnia
                płyta". Ale nie w Polsce. Tutaj status gwiazdy dostaje się dożywotnio.
                Ale czy słyszeliście pierwszego singla M.R. z nowej płyty pt. "Żyj". Mi się
                bardzo podobał. Przy MArusi to arcydzieło.
        • slowianska_dusza Przesłanie jest niejednoznaczne 26.12.02, 17:49
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> A wy byście lepiej posłuchali tekstu a nie zajmowali
          > się pierdołami. Tekst tej piosenki ma swoje przesłanie. Ale Wy już nawet
          > słuchać nie umiecie. Czołem Maryla.

W tekście tej piosenki jest m.in. "Kto nam odebrał Wschód?". Z politycznego
          punktu widzenia to pytanie to nieporozumienie. Bo żeby nam coś odebrać, to
          musielibyśmy wcześniej to mieć. A my za komuny Wschodu nie mieliśmy, tylko to
          Wschód miał nas. I szczęśliwie się z jego objęć uwolniliśmy i możemy sami
          decydować o sobie. Nikt nie powinien mieć do nas żalu o to, że zmierzamy w
          kierunku sprawdzonych struktur (tzn. zachodnich). Zresztą nawet Rosja pod
          koniec sama wystąpiła z ZSRR. I to wcale nie jako ostatnia!
          Pani Rodowicz może chodzić o to, że przed 1989 rokiem była bardzo popularna w
          Rosji i całym ZSRR, tak jak i inne nasze gwiazdy (m.in. German, Połomski,
          Brylska, Mikulski, Czerwone Gitary, Niemen) i dzięki występom tam i płytom
          wydawanym w wielkich nakładach, wiele zarobiła. A poza tym miała satysfakcję
          zawodową posiadając tylu fanów. I to się ucięło i jest jej żal. I tutaj trzeba
          się z nią zgodzić. To bardzo niedobrze, że kontakty kulturalne między Polską i
          Rosją są w tej chwili tak słabe.
          Jednak z tego co wiem, to jest to raczej wina polityki tamtej strony.
          Obecnie prawie nic nie wiemy o sobie, o aktualnych ulubieńcach publiczności w
          naszych krajach. Jest jeden wyjątek - Tatu. Dla mnie to są wprawdzie siksy o
          słabych głosach, a piosenki to nic ciekawego, ale jako pierwsza jaskółka dobre
          i to.
          Być może ta piosenka Rodowicz i ten teledysk jest skierowany bardziej na tamten
          rynek niż nasz. Mnie on nie oburza. Całkiem zgrabnie zmiksowano różne sceny
          z "Czterech Pancernych" i Marylę w panterkach. Wprawdzie nie jest ona tak
          piękna jak Pola Raksa w latach 60-tych, ale chciałbym tak wyglądać i być w
          takiej formie w wieku emerytalnym.
      • pafel Re: Maryla i pancerni 31.12.02, 08:11
        Pomijając wszelkie wątki polityczne, oraz miernotę teledysku, sama piosenka
        muzycznie i treściowo jest równie beznadziejną papką. Musze to przyznać mimo
        sympatii do wielu wcześniejszych dzieł artystki
    • aro7 Re: Maryla i pancerni 24.12.02, 21:39
      dobrze , że św. pamięci szarik już tego nie słyszy, jakby Gajosowi wyszła taka
      zamiast Poli, to by kazał ją gruzinowi wziąść..na gąsienicę
      • Gość: patriota Narodnaja artistka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 18:34
        aro7 napisał:

> dobrze , że św. pamięci szarik już tego nie słyszy, jakby Gajosowi wyszła
        taka
        > zamiast Poli, to by kazał ją gruzinowi wziąść..na gąsienicę

Ta narodnaja artistka jest, jak nieświeży kotlet, ciągle odgrzewany w
        knajpie PRLu spod znaku "Społem". Trwałość jej nie najlepiej świadczy
        o smaku tego społeczeństwa. Najlepiej ją się ogląda na tle Lenina, Leppera,
        Wrzodaka, ten sam poziom artystyczny, co u nich polityczny.
        • Gość: Michał Dobrze, że teledysk jest czarno-biały, bo ... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 22:34
          ... nie widać tych ton makijażu.
          A mnie brakuje jeszcze uroczystego wezwania do przyjaźni ze Związkiem
          Radzieckim ( aktualnie Rosja ) i potępienia imperialistycznego Zachodu !
    • Gość: Czołgista Re: Maryla i pancerni IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 17:50
      mojm zdaniem ta Maryla i jej teledysk nie nadają się nawet na wycior do tego
      czołgu
      • Gość: cc Re: Maryla i pancerni IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 01.01.03, 01:35
        Zadałam wam na początku tego wątku pytanie i nie zaglądałam tu kilka dni.
        Dzisiaj poczytałam, co macie do powiedzenia na temat piosenki i zbaraniałam.
        Pomijam milczeniem inwektywy kierowane pod adresem piosenkarki. Widać taki
        macie styl mówienia. Nie mogę jednak przejść do porządku nad uwagami odnośnie
        samego utworu. Jeżeli oceniacie go serio (a zwłaszcza z perspektywy politycznej
        poprawności) to współczuję. Marnie u was z odbiorem jakichkolwiek komunikatów
        nie mówiąc o tekstach literackich i muzycznych. Przecież piosenka Maryli to
        rozrachunek z minioną epoką: "Czy Janek nasz Bond niesłusznie kochał ją
        [Marusię]?" z przymrużeniem oka przedstawiony w konwencji rarytasu tamtej
        epoki - swojskiego kina akcji. Wszystko tu pasuje do siebie i jest celowe:
        cytaty muzyczne z tytułowej ballady o czterech pancernych, tło teledysku,
        charakteryzacja piosenkarki. I doskonała puenta - również z przymrużeniem oka i
        do rozszyfrowania: "Jeśli będziemy tak stać, zabiorą nam słowo <mać>".
        W Nowym Roku życzę więcej rozsądku. Pozdrawiam cc.
        • sikawa pancerna Maryla i ironia 01.01.03, 06:50
          Ten teledysk jest tak ciężki jak ciało Maryli
          i o żadnej ironii nie ma mowy.
          Maryla płacze za komuną i Rosją, bo wtedy żyło jej się najlepiej,
          a teraz musi walczyć z imperialistyczną muzyką
          i żyje dostatnio tylko dzięki kolesiom-komuchom z TV,
          bo normalni ludzie na widok tego hipopotama-emeryta uciekają.
          • zuchtstier Re: pancerna Maryla i ironia 01.01.03, 16:28
            sikawa napisał:

> Ten teledysk jest tak ciężki jak ciało Maryli

Może i ciężkie to ciało, ale wartościowe, sam bys chciał miec takie !
            Jestes gupi kutas , Maryla the best !
            Ludzie , jaka komuna ? U nas był ledwie socjalizm , a wy na każdym kroku komuną
            rzucacie !

• sikawa Re: pancerna Maryla i ironia 01.01.03, 16:38
              A ty jesteś wzorem komucha !
              Socjalizm ? Ha ! Ha ! Ha !
              Socjalizm to rządy robotników.
              A w Polsce to były rządy komuszych moskiewskich pachołków.
              A sami rosyjscy komuniści to ulubieni bohaterowie Maryli, zasłużonej artystki
              ZSRR !
        • slowianska_dusza Re: Maryla i pancerni 01.01.03, 12:58
          Gość portalu: cc napisał(a):

> Wszystko tu pasuje do siebie i jest celowe:
          > cytaty muzyczne z tytułowej ballady o czterech pancernych, tło teledysku,
          > charakteryzacja piosenkarki. I doskonała puenta - również z przymrużeniem oka
          i
          >
          > do rozszyfrowania: "Jeśli będziemy tak stać, zabiorą nam słowo <mać>".
          > W Nowym Roku życzę więcej rozsądku. Pozdrawiam cc.

Wszystko pasuje, a szczególnie puenta, jeżeli się należy do LPR lub Samoobrony
          i słucha Radia Maryja.
          • Gość: Niech Re: Maryla i pancerni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 16:59
            Radio Maryla? Nie slucham. Klip i piosenka to okrutna zenada. CC tez. Ale nie
            ma tego zlego... No to zaspiewjmy:
            My czteej pancerni
            Euroujni wierni,
            Michnik i nasz kwach...
    • Gość: Michał Maryla, czyli propaganda komunistyczna IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 21:57
      Ten teledysk to zwyczajna propaganda komunistyczna, co jest zabronione w
      konstytucji.
      Gdyby Maryla śpiewała o Dostojewskim, Tołstoju, Kozakach itp.
      to byłoby coś o Rosji.
      Ale ona śpiewa o zbrodniarzach z czerwoną gwiazdą. Ci słodcy krasnoarmiejcy
      gwałcili masowo kobiety, kradli zegarki i rowery oraz wysyłali polskich
      żołnierzy na rzeź jak pod Lenino, czy w Kołobrzegu.
      To "wyzwolenie" do dzisiaj budzi raczej negatywne uczucia.
      A cały wątek z Marusią dodano z oczywistych powodów komunistycznej propagandy.
      Miało to pokazać sojusz polsko-radziecki. Ale, jak pamiętam, Marusię nikt nie
      kojarzył z Rosją, a była to dziewczyna Janka. A wszyscy krasnoarmiejcy z
      serialu błyskawicznie wylatywali widzom z pamięci, bo wszyscy byli nieprawdziwi.
      Wyjątkiem był Grigorij, ale to Gruzin.
      Gdyby swoją piosenkę Maryla śpiewała za Gomułki lub Gierka, zostałaby ozłocona
      i wygrałaby bezapelacyjnie Zieloną Górę lub Kołobrzeg.
      • martiness Re: Maryla-w tej wersji zdecydowanie NIE! 02.01.03, 07:01

Zupełnie abstrahując od wątków politycznych,które są moim zdaniem sa nie na
        miejscu, chciałbym zauważyć że to po prostu jest kiepska piosenka.
        Pseudo ironiczny tekst, dość cięzkawy teledysk odwołujący się do "starych
        dobrych czasów" i Maryla Rodowicz, która za blond perukę z warkoczykami i
        kombinezon czołgistki powinna wytoczyć proces swemu styliście.
        Rzecz powinna znaleźć się w rubryce "Niskie loty" w pewnym tygodniku, bo ta
        piosenka podpina się pod obowiązaujący trend bylejakości.
        Ktoś już to napisał i pozwolę sobie to powtórzyć: trzeba wiedzieć kiedy sobie
        odpuścić.
        Maryla w wersji "Tour de MAryla", czy też "Marusia style" to kompletna żenada i
        nieporozumienie.
        • forward Re: Maryla-w tej wersji zdecydowanie NIE! 02.01.03, 12:55
          Tak wczoraj oglądałem na MTV Classic HGL tam Maryla poskarżyła się że Zetka i
          RMF nie puszczają jej nowego krążka.
          Zresztą nniejsza z tym, całkiem niedawno przechodziłerm koło okrąglaka na
          którym reklamowano występ jakiejś nieznanej absolwentki PWST z dobrym głosem i
          miłym wyglądem, czyli wszystkim co potrzeba by zostać gwiazdą, czy nią zostanie
          raczej nie, no chyba że zgłosi się do Idola.
          Dlaczego w imię zasług mam tolerować estetykę biesiadno-pancerną i patrzeć jak
          ileś tam młodych ludzi nigdy nie dostanie szansy, bo weterani PRL-u mają fory?
          I w imię zasług nie wolno krytykować. Czas już odejść Maryla. Time to say
          goodbye.

Forward
          • Gość: Niech Re: Maryla-w tej wersji zdecydowanie NIE! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 16:10
            Maryla jest jak Mietek Fogg. Nie zejdzie, az zejdzie.
            • Gość: Michał Nie obrażajcie Fogga porównując go do Maryli ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 17:50
              Fogg nie śpiewał o swojej miłości do krasnoarmiejców, czerwonej gwiazdy i nie
              robił kariery w Sojuzie za czasach Breżniewa.
              Choćby przez wzgląd na to, co ta krasnaja armija wyprawiała po 17 września 1939
              i w Katyniu, Maryla powninna dać sobie spokój z takimi deklaracjami
              politycznymi.
              To tak jakby śpiewać piosenkę o sympatycznych hitlerowcach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka