Dodaj do ulubionych

Dom nie do poznania

22.07.06, 18:50
Polecam na Polsacie. Zgraja "dobroczyńców" buduje od podstaw domy
potrzebującym w 7 dni. Najczęściej konstrukcji drewnianej. Cuda. Jeśli
jeszcze nie oglądaliście - polecam.
Obserwuj wątek
    • kaczuszka5555555555 Re: Dom nie do poznania 22.07.06, 20:05
      ja top ogladam i to troche naciągane jest.owszem domy ładne i wogóle ale
      dlaczego oni wogól;e niue maja brudnyvch ciuchów?wszyscy w pełnym makijażu,
      wygladaja tak jakby sie przebierali i myli 3 razy dziennie.
      • barbasia1 Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 10:18
        kaczuszka5555555555 napisała:

> ja top ogladam i to troche naciągane jest.owszem domy ładne i wogóle ale
        > dlaczego oni wogól;e niue maja brudnyvch ciuchów?wszyscy w pełnym makijażu,
        > wygladaja tak jakby sie przebierali i myli 3 razy dziennie.

bo to są projektanci, dekoratorzy wnętrz itp. a poza tym showmani, od czarnej
        roboty mają ekipę - kiedyś mówili, że mają aż 100 robotników!!!
    • vahakainu Re: Dom nie do poznania 22.07.06, 21:20
      Ja tez to ogladam, bardzo mi sie podoba, chociaz ostatnio zauwazylam, ze ogladam
      to raczej ze wzgledu na prowadzacego (Ty'a) :D:D a rzewne historie rodzinne
      raczej mnie nie ruszaja. Za to podoba mi sie jak sama konwencja programu i
      wykonanie tych domow - dobra robota :)
      • henryczek-czewa Re: Dom nie do poznania 22.07.06, 21:43
        heh a później przejdzie tornado i takiego domku z drewnianych płyt nie ma:]
        swoją drogą ciekaw jestem ile kosztowałoby postawienie domu w takiej technice w Polsce, gdzie własny dom to często tylko marzenie
        • vahakainu Re: Dom nie do poznania 22.07.06, 22:54
          oczywiscie nie chodzilo mi o te tekturowe plyty zwane scianami :) ale podoba mi
          sie, jak urzadzaja wnetrza i jakie udogodnienia wymyslaja dla ludzi (np. winda
          dla faceta na wozku, oczyszczanie powietrza dla alergika itp.). Jednak polskie
          realia to inny swiat. Po pierwsze zupelnie mamy inna technike budowania, chyba
          zaden dom nie jest zbudowany z desek, ktore mozna przebic kopnieciem, my mamy
          grube mury i solidne fundamenty, wiec i czas budowania znacznie by sie wydluzyl.
          • facecja Re: Dom nie do poznania 22.07.06, 23:54
            niezawsze budują od podstaw, na ogół rozbudowują/upiększają/zmieniają to co juz
            stoi.

a to, że mają domy z desek... moze dzieki temu żyja mimo tych huraganów i
            trzesien ziemi? jakie sa szanse na przezycie pod toną gruzu, a jakie pod paroma
            deseczkami? i moze dzieki temu te ich domki są tańsze i po przejsciu huraganu
            nie ma tragedii zyciowej, tylko biorą się do pracy i w miarę szybko odbudowują.
        • jotten3 Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 02:10
          Co do kosztów, to ponoszą je firmy dające wyposażenie/sprzęt/materiały. W
          Polsce był taki program "Kto was tak urządził" - firmy biły się o to, która
          będzie brala w nim udział, przecież to jest potężna reklama.
          Pozdrawiam.
    • kalinazkalinowa Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 08:20
      W "Kto was tak urządził" remontowali na ogół pokój czasami całe mieszkanie.
      Tutaj to jest multum roboty.
      A co do tzw. domów kanadyjskich to nie są wcale takie tanie. Stawia się je
      szybciej ale kosztują sporo. Jest chyba "fabryka" tych elemntów koło Mińska
      Mazowieckiego.
    • iwka901 Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 12:11
      Też oglądam ten program , ale naiwnie sądziłam, że te domy są za darmo, a tu
      okazało się , że "obdarowani" muszą zapłacić za dom i wystrój.
      Był odcinek jak budowali dla rodzeństwa (stracili rodziców)i dodatkowa
      niespodzianką było oficjalne spalenie umowy kredytowej na dom i wyposażenie z
      Searsa.
      • facecja Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 17:07
        obdarowani" muszą zapłacić za dom i wystrój.
        > Był odcinek jak budowali dla rodzeństwa (stracili rodziców)i dodatkowa
        > niespodzianką było oficjalne spalenie umowy kredytowej na dom

wow, cóż za wniosek...
        oni palili umowę kredytową, bo ich dom jeszcze przed programem był zadłużony! a
        oni nie dość, że wyremontowali, pozmieniali co trzeba, to jeszcze dali taki
        prezent. innym dają kasę na studia, samochody, kase na rehabilitacje. im
        podarowali kredyt.
      • kalinazkalinowa Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 20:31
        iwka901 napisała:

> Też oglądam ten program , ale naiwnie sądziłam, że te domy są za darmo, a tu
        > okazało się , że "obdarowani" muszą zapłacić za dom i wystrój.
        > Był odcinek jak budowali dla rodzeństwa (stracili rodziców)i dodatkowa
        > niespodzianką było oficjalne spalenie umowy kredytowej na dom i wyposażenie z
        > Searsa.

nie oglądałam tego odcinka nie rozumiem jak to
        • l1k2 Re: Dom nie do poznania 23.07.06, 21:26
          hehe raz to oglądalam i takiemu jednmu dali wanne do pokoju :p moim zdaniem to
          juz troche przesada ale coz ich sprawa :)
          --
      • olenkaolenka Re: Dom nie do poznania 24.07.06, 22:15
        iwka901 napisała:

> Też oglądam ten program , ale naiwnie sądziłam, że te domy są za darmo, a tu
        > okazało się , że "obdarowani" muszą zapłacić za dom i wystrój.

Hmmmm...???
        • simply_z Re: Dom nie do poznania 24.07.06, 22:30
          dzis ogladalam,gruntownie przebudowywali dom dla rodziny z siedmiorgiem
          dzieci ,w tym z dziewczynką po przeszczepie,która musi mieszkać w bardzo
          sterylnym domu itd.urządzenie domu + liczne prezenty dla rodziny ( 2
          auta ,drobiazgi,ubrania) musialy kosztować mase pieniedzy ,jakos ciezko mi
          uwierzyć ,ze tych ludzi byloby na to stać.
          • olenkaolenka Re: Dom nie do poznania 25.07.06, 09:35
            Dokładnie, przecież ci ludzie przed programem często nie są w stanie utrzymać
            zwykłego domu, a co dopiero takiego z bajerami.. Nie płaci rodzina tylko ABC.
            • kaczuszka5555555555 Re: Dom nie do poznania 25.07.06, 10:45
              No dobra ale to rodzina musi poźniej utrzymać te 2 samochody i płacić rachunki
              za prąd itp.
              • schabomil Re: Dom nie do poznania 25.07.06, 11:47
                kaczuszka5555555555 napisała:

> No dobra ale to rodzina musi poźniej utrzymać te 2 samochody i płacić rachunki
                > za prąd itp.

Masz rację. Ale ich podle załatwili. Niegodziwcy.

S.
                • kalinazkalinowa Re: Dom nie do poznania 25.07.06, 11:55
                  :))))
                  te domy później dają wiele możliwości można wynająć pokój
                  poza tym zbierają na studia dzieci itp. odwalają kawał dobrej roboty
                  • simply_z Re: Dom nie do poznania 25.07.06, 12:37
                    ale czy wynajęcie jednego pokoju ,nawet dwóch pokryloby koszty remontu?
                    wątpię ,poza tym utrzymanie auta i domu kosztuje o wiele ,wiele mniej niż ich
                    kupno i remont.Nie wierze,ze tryskaliby taka radością bo ktoś kupil za ich
                    pieniadze luksusowe auto( troche nielogiczne bo sami mogliby je kupić;)).Wydaje
                    mi sie ,że ten progarma dzial na zasadzie "Chcę byc piękna" ,te kobiety tez nie
                    płacą przecież za operacje ,tylko zostaja wybrane losowo z wielu zgloszeń ,tak
                    jak byłio w tym wypadku.
                    • baba67 Re: Dom nie do poznania 25.07.06, 13:48
                      Bardzo sluszne spostrzezenia.
                      Ja ogladalam tylko o tym sparalizowanym Murzynie.Ludzie maja na pewno bardzo
                      dobre intencje i chwala im za to-sa swietni.
                      Niemniej stan, w jakim chalupa byla wczesniej wskazuje na totalna niechec do
                      sprzatania w ogole- ja nie mowie o czyms co wymaga nakladow, tylko poczucia
                      porzadku.Typowa duza, halasliwa , balaganiarska czarna rodzinka.Wyobrazam sobie,
                      jak te piekne wnetrza wygladaly dwa tygodnie pozniej.
                      Pomysl oddzielenia mlodych fantastyczny-ta dziewczyna wyglada na porzadna.
                      Jednak zamiast improwizowanegio slubu ja bym zalatwila facetowi jakas robote
                      czy przynajmniej konkretna szkole po ktorej moglby zarabiac na siebie.
                      To ambitny gosciu, a co to zaprzyjemnosc podarowac dziewczynie pierscionek
                      zareczynowy, ktory dostalo sie od kogos innego?
    • babunowa Re: Dom nie do poznania 26.07.06, 15:25
      Program sam w sobie-świetny,bo pomagają faktycznie potrzebującym;)Jako,że to
      amerykanie,to robią z tego wielkie show,co mnie po obejrzeniu wielu odcinków
      zaczęło lekko nudzić.Te wszystkie oh,ah,eh,łzy projektantów,minki.Poza tym
      ciągle się podniecają,że mają tylko 7 dni i poganiają,podczas gdy robotę
      odwalają ekipy;)Oni na zakupy jeżdzą i w zasadzie wkraczają do akcji podczas
      ostatnich szlifów;)A poza tym,skoro te 7 dni to tak mało czasu,to równie dobrze
      by mogli założyć sobie,że remontują w 10 dni;)Rodziny i tak by były
      zachwycone:)Co któryś odcinek,gdy są zszokowani powierzchnią,na której żyje
      rodzina,zastanawiam się czy wiedzą cokolwiek na temat tego,jak żyją ludzie w
      innych krajach;)
      Podoba mi się to,ze w przeciwieństwie do naszego programu,tam wybierają
      rodziny,które albo pomagają innym,albo przeżyły jakąś tragedię lub ktoś jest
      poważnie chory.U nas raz odpicowali pokój na oddziale dziecięcym,raz
      osobom,które pomagają dzieciom i raz dziewczynie z sierocińca.Reszta,to typowe
      polskie domy,czasami z nawet względnymi meblami etc.
      Fantastyczne jest to,że każdy pokój jest zindywidualozowany.Generalnie jestem na
      'Tak':)
      • klinka Linek do strony programu 26.07.06, 17:09

Też lubię ten program, choć trochę mnie męczy to ciągłe mówienie,ze nie zdąrzą,
        i trochę nudnawe są te reżyserwane w ten sam sposób wejścia . Ale "wybaczam im
        to,bo pomysły mają niezłe.Tu można znależź zdjęcia:

abc.go.com/primetime/xtremehome/bios/327.html
      • sraczynski Re: Dom nie do poznania 26.07.06, 18:33
        Taaak, lepiej bym tego nie napisał. Prawdę mówiąc co do tego, że są projektantami i dekoratorami też bym miał wątpliwości. A te sztuczne urozmaicenia każdego odcinka jest żałosne i psuje cały program. Ale to ameryka, tam poziom zidiocenia w telewizji jest nie do przebicia.
        • kolata3 Re: Dom nie do poznania 27.07.06, 17:57

babunowa napisała:
          >Te wszystkie oh,ah,eh,łzy projektantów,minki

Przynajmniej wiedzą po co to robią, dla kogo, wkładają w budowę po prostu
          serce; sama nieraz ryczałam, więc moim zdaniem to normalne, ludzkie emocje

sraczyński, ja myślę, że oni są tymi dekoratorami i projektantami :)
          • simply_z Re: Dom nie do poznania 27.07.06, 21:49
            to po prostu inna mentalność ,Amerykanie są zwariowani i bardziej spontaniczni
            niż Europejczycy ....
            • wioskowy_glupek Re: Dom nie do poznania 28.07.06, 14:51
              Śiwetny program :D przykład progrmau z misją dla ludzi :)
              A za dom płaci ABC i Sears tak jak u nas IKEA byla sponsorem :]

A tamten 1 dom to już chyba wczesniej był zadłużony bo tych ludzi przecież nie było by nigdy stać na spłatę długu :]

Ty rządzi :D
          • babunowa do kolata3 29.07.06, 00:19
            nie wyraziłam się jasno;)nie chodzi mi o 'ahy' po skończonej budowie,ale w
            czasie trwania pracy nad domem (wzruszają się,bo się pokłócili o jakąś
            pierdołę,bo ktoś się ucieszył,że oni mają opóźnienie i spędzi jeszcze jeden
            dzień na wakacjach etc.;)o takie ogólne nakręcanie się nawzajem,podgrzewanie
            atmosfery etc. podczas,gdy oni robią do siebie minki,ekipa zasuwa,aż sie pot leje;)
    • trinko Re: Dom nie do poznania 29.07.06, 12:13
      Fakt program lekko przesadza . Mały murzynek inetresuje sie
      aktorstwem ? ....zrobmy mu scene w pokoju niech cwiczy . Siksa chce byc
      szpiegiem a niech ma kamery i okulary szpiega co tam . Dwa siusiumajtki lubia
      dinozaury ok niech spia na łózku o ksztalcie dinozaura . :) :)
      Brat tego niewidomego był w Australii ok niech ma australijski pokoj , a inna
      rodzina jest z meksyku spoko kupmy im stara łodz indianska . hehehe.
      Przesada ..ale coz ABC placi i wymaga show .

Wlasnie dlatego Ty Pennington jest gwiazdą i podpisał umowe reklamowa z
      SEARSem na 6 mln dolcow - to dane z ostatniego polskiego FORBES a
    • paul_ina Re: Dom nie do poznania 29.07.06, 22:57
      W Ameryce nawet czekoladę potrafią zrobić za słodką =/
      A większego głupka niż Ty jeszcze nie widziałam.

Idea fajna, można przy okazji podpatrzeć trochę sztuki dekorowania wnętrz (ale i tak BBCPrime robi to lepiej).
      • baba67 Re: Dom nie do poznania 29.07.06, 23:37
        O tak, w BBC nie ma zadecia, wiele pomyslow jest po prostu za psi grosz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka