skrzynkapandory 26.04.07, 18:18 Miliony polskich widzów znały go przede wszystkim z telewizyjnego serialu "M jak Miłość". Mariusz Sabiniewicz, odtwórca roli Norberta, od dawna zmagał się z ciężką chorobą. Zmarł dziś, w wieku 44 lat. :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xanaka Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 18:38 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8838477&rfbawp=1177604860.569&ticaid=13a32 I to podejście wp.pl - "Zmarł aktor z MjM". Jakby nazwiska nie posiadał... Byle tylko więcej osób weszło i nabiło licznik. :\ Przykro to czytać. Wspaniały człowiek. Tak długo zmagał się z chorobą, a gdy już myślał, że wygrał... Odpowiedz Link Zgłoś
lew-salonowy Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 18:53 xanaka napisała: > I to podejście wp.pl - "Zmarł aktor z MjM". Jakby nazwiska nie posiadał... Byle tylko więcej osób weszło i nabiło licznik. :\ > Przykro to czytać. > Bezduszne Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 22:15 Też mnie to uderzyło... A ja go przy zupełnie innej okazji polubiłam. Media, tfu. Odpowiedz Link Zgłoś
shatmach Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 18:46 "To się stało tak szybko… jeszcze kilka tygodni temu był z nami na planie" - mówi wstrząśnięta o śmierci Sabiniewicza Teresa Lipowska, serialowa Barbara Mostowiak z "M jak miłość". "Mariusz zaczął chorować w tym samym czasie, kiedy mój mąż, obu odwiedzałam w szpitalu. Potem, kiedy mój mąż odszedł, to miałam nadzieję, że Mariuszowi uda się pokonać raka, przecież był młody… Cieszyliśmy się, kiedy wrócił do pracy. Był po autoprzeszczepie, czuł się znakomicie, rozpierała go energia. Coś złego zaczęło się dziać trzy tygodnie temu. Wczoraj jeszcze Dominika (Ostałowska, serialowa żona Sabiniewicza - przyp. red.) mówiła, że rozmawiała z żoną Mariusza. Było z nim źle, ale nikt nie myślał, że tak źle. To ogromna strata, był wspaniałym człowiekiem, miał tyle planów…" Aktor zmarł w poznańskim szpitalu. "Ostatnie dni był na intensywnej terapii, nie pracowały mu nerki i był dializowany, od kilku dni był w stanie krytycznym" - mówi Michał Grudziński, kolega Sabiniewicza z Teatru Narodowego w Poznaniu. "Do końca trzeba walczyć. Przynajmniej się starać. Jest takie określenie: odejść godnie. Nie bardzo wiedziałem, o co chodzi. Wydaje mi się, że zaczynam rozumieć to pojęcie. Rozkleić się, rozmazać jest najłatwiej" - mówił jesienią zeszłego roku o zmaganiu ze swoją chorobą w wywiadzie dla "Gali". Walczył do końca, ale przegrał. "Wierzyliśmy, że mu się uda" - mówi Ilona Łepkowska, główna scenarzystka "M jak miłość". "Przeżyliśmy dwa nawroty jego choroby, ale mieliśmy, tak jak on, nadzieję, że śmierć można odegnać". Mimo zmagań z cierpieniem wciąż miał apetyt na życie: "Teraz każda chwila jest szczęściem" - mówił Sabiniewicz, te słowa padły, gdy miał za sobą, jak się wtedy wydawało, wygraną walkę z rakiem. Choroba wróciła po czterech latach milczenia, tuż przed samymi świętami Bożego Narodzenia 2005 roku. Sabiniewicz zniknął z "M jak miłość", kilka miesięcy przeleżał w szpitalu - przeszedł chemię, stracił włosy. Ale aktor znów stanął na nogi i po prawie roku wrócił na plan "M jak miłość". Jednak nowotwór nie dał za wygraną Mariusz Sabiniewicz zmarł w poznańskim szpitalu. Miał 44 lata - zostawił żonę Ilonę i dwoje dzieci: 18-letnią córkę Darię i 16-letniego syna Tomka. Chociaż na ekranie zadebiutował w 1988 roku, w serialu "Pogranicze w ogniu", zasłynął rolą Norberta Wojciechowskiego w "M jak Miłość". Wcześniej występował także w "Bożej Podszewce". Pojawił się również w serialu "Kryminalni", gdzie zagrał policyjnego negocjatora. Przez całe życie był mocno związany z Poznaniem. Tam się urodził, tam też wrócił po studiach aktorskich w Łodzi. Został aktorem poznańskiego Teatru Nowego. Tam można było go ostatnio zobaczyć w "Kolacji na cztery ręce" i "Namiętności" Petera Nicolsa. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 19:09 Cholender :-( Co to za psakudny rodzaj nowotworu? Po 4 latach znów choróbsko wróciło... Odpowiedz Link Zgłoś
chinaska Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 20:25 bardzo, bardzo mi przykro Panie świeć nad jego duszą Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekkuc Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 20:38 bardzo smutno, przykro i żal [*] Odpowiedz Link Zgłoś
asiarol Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 26.04.07, 21:47 strasznie przykro i zal, taki młody mężczyzna, współczuję najbliższym... (*) Odpowiedz Link Zgłoś
sher.khan Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 27.04.07, 08:22 w sumie, młody człowiek (*) Odpowiedz Link Zgłoś
ann2 Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 27.04.07, 09:41 Bardzo, bardzo mi przykro i smutno:( Uslyszalam o tej tragedii rano z tv i ne moge uwierzyc! Bardzo lubie Tego Aktora! Ogromny zal.... Odpowiedz Link Zgłoś
babetka_blue Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 27.04.07, 10:12 Bardzo żałuję że już nigdy nie zobaczę Pana Mariusza w żadnej roli, był bardzo przekonywujący w swojej roli w MjM, mieszkam w Poznaniu i kiedyś często widywałam afisze Teatru Nowego z nazwiskiem Marisza Sabiniewicza, ze względu na Jego osobę planowałm iść na dany spektakl, niestety już za późno .... Odpowiedz Link Zgłoś
akilegna_frezja Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 27.04.07, 10:29 [*] Młody, dobry polski aktor... Kiedy będzie na to lek, który wyleczy, uratuje ludzi....?! Odpowiedz Link Zgłoś
kaskoss101 Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 27.04.07, 11:22 To bardzo smutna wiadomosc. Pamietam jak pare miesiecy temu w kulisach MjakM Pan Mariusz cieszyl sie z coraz lepszego stanu zdrowia i powrotu na plan... To byl bardzo wyrazisty aktor i chyba mily, cieply czlowiek. Kondolencje dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
ajtb Re: Zmarł Mariusz Sabiniewicz 27.04.07, 23:10 strasznie szkoda..bardzo go lubiłam i jakoś nie mogę w to uwierzyć.... [*] Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Pytanie 28.04.07, 00:06 [*] Nie ogladam MjM od kilku miesięcy. Jak sie potoczyły losy bohatera, którego grał ś.p. Mariusz Sabiniewicz? Widziałam jakis odcinek powtórkowy o świętach, kiedy Marta wpadła do Mostowaików z Norbertem i podmienionym Łukaszem i to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś