Dodaj do ulubionych

Teatr Młodego Widza

04.07.07, 22:52
skoro TVP chorobliwie wręcz bazuje na powtórkach, to może skusiliby się na
odgrzebanie archiwów Teatru Młodego Widza?
Rośnie mi nam nowe pokolenie, któremu warto by pokazać tamte spektakle, żeby
zrozumiały, że kultura to nie tylko Disney, Shrek i anime.
Obserwuj wątek
    • lestat25 Re: Teatr Młodego Widza 04.07.07, 23:25
      zgadzam się. Pamiętam jak czekało się na niedzielne popołudnia na kolejne
      przedsatwienia. I z jak ogromną przyjemnoscią oglądało się wybitnych aktorów
      reyctujacych wiersze, lub fantastyczne przedstawienia lalkowe. Chętnie bym
      sobie niektóre przypomnił jak np, "O pięknej pulcherii i szpetnej bestii", taka
      wersja pieknej i bestii na długo przed disneyowską przeróbką tej bajki.
      • kubissimo Re: Teatr Młodego Widza 05.07.07, 00:30
        "Pulcheryi" i "Bestyi" ;)
        tez to pamietam :)
        • lunatica Dla mnie mogą 05.07.07, 00:42
          powtarzać :-)
          • gregpatter4 Re: Dla mnie mogą 05.07.07, 01:12
            hmmm... pamietam spektakle w rezyserii pana Maleszki (chyba)... na przyklad o
            gosciu, ktorego cos/ktos zamienilo w drzewo... i sprzedawca, Rudolf Szmizjer ;-)
            (chyba reklamowal swoje stroje w stylu: kupujcie u Szmizjera, jego sukienka w
            d*** nie uwiera) :)
            ale jak najbardziej zgodze sie, ze warto byloby powtorzyc te spektakle dla
            dzisiejszych nastolatkow... zwlaszcza ze przed TMW przewinelo sie mnostwo
            swietnych polskich aktorow...
            • jedzoslaw Re: Dla mnie mogą 05.07.07, 01:16
              Mogliby w ogóle odgrzebać stary Teatr TV, którego nawet na TVP Kultura ostatnio
              b. mało. O spektaklach dla młodzieży nie wspominając.
            • alka83 a "Dobranocki dla dorosłych"? 06.07.07, 21:10
              ktoś pamięta...?
              może o to by odkurzyli.
    • telenowela232 Re: Teatr Młodego Widza 05.07.07, 10:55
      ja bym zobaczyła z przyjemnością spektakl Małgosia-kontra -Małgosia z młodą Ewą
      Wencel.
      • marzeka1 Re: Teatr Młodego Widza 05.07.07, 11:57
        Chciałam też napisać, że chętnie zobazyłabym znowu "Małgosia kontra Małgosia":)
        • jolek204 Re: Teatr Młodego Widza 05.07.07, 12:38
          a ja pamiętam przede wszystkim Zapałkę na zakręcie - było to bardzo dawno temu,
          chyba w dwóch odcinkach, na pewno nie w niedzielę oraz Małgosia contra Małgosia.
          Inne, jak przez mgłę - o problemach młodzieży, grane przez młodych ludzi, dawane
          jakoś tak nieregularnie. Teraz obejrzałabym chętnie te najwcześniejsze.
    • maniaczytania Re: Teatr Młodego Widza 05.07.07, 13:08
      tez jestem za :) pamietam, pamietam, bylam wierna fanka. Szczegolnie zapadly mi
      w pamiec przedstawienia z aktorami krakowskimi: K. Globiszem, E. Lubaszenko, A.
      Polony, A. Dymna - naprawde wspaniale widowiska. O, np. o Sindbadzie Zeglarzu :)
      • maniaczytania Re: Teatr Młodego Widza 05.07.07, 13:10
        A, i jeszcze pamietam, jak w ktores ferie po poludniu byly spektakle operowe
        dla dzieci, najslawniejsze opery swiata w wersjach Teatru Lalek, to by mogli
        powtorzyc...
        • kiku.san Re: Teatr Młodego Widza 06.07.07, 21:00
          Albo : "Wielka, większa i największa: :) - ech, kto to dziś pamięta...
          • bzorek Re: Teatr Młodego Widza 06.07.07, 22:21
            A czy ktoś pamięta może tytuł spektaklu chyba z Anną Dymną w roli głównej. Było
            tam coś o zaklętym jeziorze, zaczarowanych rybach i bestii?
            • black_magic_women Temat marzenie!!!!!!!! 07.07.07, 14:50
              Alez mi radosc sprawiliscie tym watkiem:))Pamietam z jakim podnieceniem czekalam
              na kazde niedzielne popoludnie.Najpierw taka fajna zajawka,a potem albo ukochany
              Maleszka(szczegolnie jezeli wystepowal Janusz Michalowski jako"madry
              doktor"),wspominany juz Sindbad zeglarz,Czupurek(z mloda
              Biedrzynska),Malgosia,albo takie przedstawienie mlodziezowe,o parze zakochanych
              ,ktorzy uciekli z domu(w tle piosenka Krajewskiego"Kobnie dzikie konie")nie
              mowiac juz o mistrzowskich bajkach La Fontaine min z Kryszakiem jako Lisem.
              Pamietam tez pewne zimowe ferie,jakis 87,czy 88 rok kiedy w ramach
              "teleferii"zafundowano malym widzom przeglad przedstawien z calego swiata.Bajka.
              • black_magic_women i jeszcze to... 07.07.07, 14:58
                Troche pogooglalam i znalazlam na jakims forum wpis potwierdzjacy moja pamiec;)
                www.starzaki.eu.org/~disney/forum/viewtopic.php?t=499
                • wioskowy_glupek Re: i jeszcze to... 08.07.07, 01:24
                  Popieram zdecydowanie ;D
              • maniaczytania Re: Temat marzenie!!!!!!!! 11.07.07, 15:43
                O rety, tez pamietam ten spektakl o parze co uciekla z domu z ta piosenka
                Krajewskiego, bardzo mi sie podobal, jaki to byl tytul? A czy w nim nie grala
                Agnieszka Robotka-Michalska?
                Pamietam tez przedstawienia z bajkami z calego swiata, ech ...
                • black_magic_women Re: Temat marzenie!!!!!!!! 12.07.07, 11:06
                  maniaczytania napisała:

> O rety, tez pamietam ten spektakl o parze co uciekla z domu z ta piosenka
                  > Krajewskiego, bardzo mi sie podobal, jaki to byl tytul? A czy w nim nie grala
                  > Agnieszka Robotka-Michalska?

Tak,tak,to ona!Pamietam,ze byla swego czasu taka etatowa slicznotka.A tu zdjecie
                  z"W labiryncie"
                  gfx.filmweb.pl/po/51/74/35174/7106852.2.jpg
    • vanity Re: Teatr Młodego Widza 08.07.07, 11:53
      byłoby miło, ale obawiam się że tvp ma to gdzieś. woli katować dzieciaki pokemonami i innymi badziewiami....
      ale wypada nam się cieszyć, że byliśmy pokoleniem, które miało edukacje i kulture wysoką na małym ekranie.
      • tufda Re: Teatr Młodego Widza 11.07.07, 21:10
        obawiam się, że to pozostanie jedynie w sferze pobożnych życzeń. Choć tez
        uważam, że był by to dobry ruch ze strony TVP. A ten przegląd bajek z całego
        świata najbardziej mi się marzy. Ciekawa jestem jak by się to dziś oglądało, w
        kolorowym odbiorniku.
    • sandra1301 Re: Teatr Młodego Widza 12.07.07, 09:56
      oj , dobrze by było obejrzeć stare spektakle.
      Wiem, że ZASP niejednokrotnie próbował lobbować w TVP w tej sprawie, bez
      rezultatu. Niestety. Po co mają karmić nas dobrą dawką kultury? Aby kolejne
      pokolenie wykształciuchów rosło?
    • pajupaju Re: Teatr Młodego Widza 12.07.07, 13:17
      Czy to ta audycja, która w czołówce miała taką kwadratową buźkę z gazetową
      czapeczką?
      • kubissimo Re: Teatr Młodego Widza 12.07.07, 18:00
        dokladnie ta :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka