Dodaj do ulubionych

"Szamanka" wczoraj w TVN

IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 21:42
Obserwuj wątek
    • Gość: nixdorf Re: IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 22:03
      Wczoraj widzialem niesamowity film z Boguslawem Linda i Iwona Petry. Na
      poczatku myslalem ze bedzoie to jeszcze jeden film Lindy z szalona akcja i
      umierajacymi statystami co piec minut. Przyjemnie sie rozczarowalem kiedy
      zaczalem sledzic wontek tego dziela. Na poczatku niewinnie, film zaczyna
      nabierac rozmachu, okazujac coraz to zaskakujace sytuacje. Mowiac niewinnie
      mam na mysli jakies tam spotkanie faceta z jakas tam kobieta, ktorzy kopuluja.
      Lecz ten film mial o wiele wiecej w sobie niz sceny erotyczne, zreszta bardzo
      odwazne i wcale nie ekshibicjinistyczne tylko wazne dla fabuly filmu. Sytacja
      sie zmienia kiedy Linda jako antropolog wykupuje z ziemi szamana. Zagadka jego
      smierci tak go zajmuje ze traci on calkowicie kontrole nad soba. I wlasnie ta
      dziewczyna z ktora na poczatku kopuluje staje sie dla niego obsesja. Wspaniale
      grana przez Iwone Petry dziewczyna, zachowuje sie delikatnie mowiac dziwnie co
      jeszcze barduiej podkresla jej wyjatkowosc. Chyba wlasnie gra Petry
      najbardzije mnie zafascynowala w tym filmie. Zagubiuona dusza w poszukiwaniu
      milosci i ciepla - szalona, nienormalna, wybuchowa, fascynujaca. I to wlasnie
      jej relacja z Linda jest motorem filmu. Pozadanie pomieszane z szalenstwem i
      miloscia. Nie nazwal bym tego fimu erotycznym chodziac ma wiele takich scen.
      Dla mnie kazda taka scena nest niezbedna dla zrozumienia calej tej opowiesci.
      Chodziaz musze przyznac ze niektore rzeczy trudno bylo mi zrozumieca ale moze
      bylo to celem rezysera:) Nadal jestem pod wrazeniem tego filmu na pograniczu
      szalenstwa i fantazji. Wspaniale prowadzenie kamery, niesamowite wnetrze,
      cudownie chora atmosfera. No i naturalnie scena koncowa ktora koronuje ten
      niezwykly film. MOglbym pisac o nim godzinami ale chcialbym wiedziec co o nim
      myslicie, jak go odebraliscie i jak na was wplynal. Mnie bylo trudno zasnac
      majac przed oczyma lezacego Linde i.....no ale nie bede zdradzal tym ktorzy
      nie widzieli. Goraco zalecam do obejrzenia tego napewno nietuzinkowego filmu.
      Piszcie wiec co tym filmie myslicie i o mojej interepretacji!
      • Gość: Mar co było pierwsze: szamanka czy hannibal? IP: 213.25.197.* 15.12.01, 22:28
        Bo ktoś od kogoś sciągnął, albo obaj wpadli na ten sam pomysł. Wyjadanie mózgu
        z głowy (jeszcze) żywego człowieka jest i tu i tu, chociaż dr Lecter robi to w
        dużo bardziej wykwintny sposó i z właściwą sobie systematycznością i perfekcjną
        troską o szczegóły. Szamanka żre jak świnia - brudną łyżką, na surowo i prosto
        z opakowania (czaszki) bez nałożenia sobie na talerz.

A tak wogóle to o co, kurwa w tym filmie (Szamanka) chodziło?
        • Gość: nixdorf Re: co było pierwsze: szamanka czy hannibal? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 22:37
          Czesc!

Mozgi jedli przed Hannibalem i beda je jedli po Szamance. Wedlug mnie to symbol
          totalnego ponizenia, wyssanie wszelkich energii zyciowych. Ta dziewczyna byla
          dla niego przeklenstwem a moze przeznaczeniem. Nie mogla go posiasc calkowicie
          wiec odebrala mu dusze w tym wypadku mozg. Taka jest moja interpretacja:)O co
          w filmie chodzilo? O tegoz wlasnie szamana ktory powraca w roli Lindy i
          zostaje tak samo usmiercony jak ten wykopany czyli wyjedzeniem mozgu. A ta
          dziewczyna to moze otoczenie ktore niszczy i wyzera bez litosci tylko ze nigdy
          nie znisczy ducha ktory pewnie znow wroci w roli innego szamana. Tak mi sie
          wydaje:)
    • Gość: Jakub Re: Cud! ..... IP: *.zanet.pl 15.12.01, 22:25
      To jakiś cud. Polski film na antenie tvn'u???? Co się stało???? Walter dostał
      jakieś pieniądze za to, czy co?

Pozdra
      • Gość: anna Re: Dno nad dna! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 22:55
        Szamanka to najgorszy film w historii kina polskiego! Jak można było zrobić
        taki gniot? Czy Żóławski zamienił się z jakimś kannibalem na mózg???? Bo tak to
        wygladało. Bełkot naturszczyka ( Petry ) z ruchami frakcyjnymi Lindy... I to ma
        byc namietność????? Zero chemii , zero czegokolwiek! Żenada! I obrzydliwość.
        Blllleeeeeeeeeeeee , nie na darmo obraz ten uznany jest za dno ostateczne i
        gwóźdź do trumny i tak już kulejącego rodzimego kina.
        • Gość: nixdorf Re: Dno nad dna! IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 23:06
          Czesc

Czy to zawsze musi byc namietnosc? Nazwijmy to tym czym to bylo pieprzeniem!
          Czy zawsze trzeba widzowi serwowac wszystko na talerzu? Wedlug mnie film jest
          swiety bo zostawia duzo do wlasnej interpretacji. Kazdy sobie buduje wlasny
          swiat w tym filmie z porozrzucanych klockow. Wiesz o co mi chodzi?:) Dlaczego
          belkot? Bo nie bylo glebokich dialogow i nieszczesliwej milosci? Wreszcie cos
          innego, nie tylko oklepane scenki i chusteczka mokra od lez w rece. Dla mnie
          film byl fantastyczny wlasnie z pwoodu tej chorej, szalonej atmosfery. Moze
          powinnas na to spojrzec w ten sposob? No ale niektorzy wola Titanic... Maly
          zarcik:)
          • prowokatorka Okropność ! 16.12.01, 17:58
            Okropne !!!
            Żenujący ,tandetny film !
            Cała treść zamazana i nieczytelna !
            Drgawki , konwulsyjne ruchy ,mielone szczury , bełkotliwe dialogi ,
            perwersja seksualna.
            Czy to zrobiło, na Tobie , również dobre wrażenie ?
            Chory film , chorego reżysera !
            Żuławski nie mógł znależć odtwórców głównych ról , wszyscy aktorzy ,
            którym proponował je , kategorycznie odmawiali.
            Zdecydował się Bogusław Linda (prawdopodobnie myśląc ,że nazwisko
            reżysera jest tu gwarancją powodzenia filmu ) popełniając niestety błąd !
            Dziś odmawia wszelkich komentarzy na temat "Szamanki".
            Bardzo sobie cenię Bogusława Lindę , podoba mi się sposób w jaki pracuje ,i
            wiem ,że bardzo dba o swój image. Tym samym nie mogę pojąć , jak mógł
            zdecydować się na tę rolę !
            "Szamanka" jest również wielkim wstydem i porażką Żuławskiego.
            Prawdopodobnie obraz , który widzimy , jest przemyślany przez niego
            w szczegółach , ale niestety koncepcja mocno przesadzona.
            Mnogość wątków i zła ( chyba zamierzona!) jakość dżwięku nie pozwala
            na zrozumienie przekazu reżysera.

Osobną kartą jest Iwona Petry , odtwarzająca rolę szamanki.
            Żuławski przyznał , że znalazł ją "na ulicy ".
            (Prawdopodobnie zobaczył w jakimś barze .)
            Jej gra wydała mi się okropna , jarmarczna wprost! Żle chodzi , żle mówi
            - nawet jako "naturszczyk ".
            Ale najokropniejsza jest jej dalsza historia.
            Dziewczyna nie zgłosiła się po drugą połowę honorarium , należną jej
            po premierze filmu i poprostu zginęła...i ślad po niej także !
            Jej matka pyta przez dziennikarza czy wie gdzie jest córka , odparła ,że NIE
            i nie chce o tym rozmawiać !
            Istniały spekulacje ,że nie poradziła sobie psychicznie z bagażem jaki
            pozostał po odegranej roli i przebywa w szpitalu psychiatrycznym.

Przyznaję , że film mnie zaintrygował , niestety , miałam tylko negatywne
            odczucia. Do dziś nie rozumiem decyzji pana Bogusława Lindy , przecież wiemy
            wszyscy jak starannie dobiera sobie role ...???Chyba zawiodło go wyczucie ,
            skoro dziś wstydzi się swego udziału w tym fimie.
            --------------------------------------------------------------------------------

Byłeś ciekaw odbioru tego filmu , więc opisałam Ci moje odczucia i to co
            udało mi się , o nim dowiedzieć.
            Różnimy się znacznie w opinii na ten temat , ale mamy prawo do własnej
            interpretacji.
            Nieprawdaż ? :-))))

• Gość: fanny Re: Okropność ! IP: *.chello.pl 16.12.01, 20:46
              Iwona Petry w koncu sie odnalazla, choc po filmie rzeczywiscie miala zalamanie
              nerwowe, musiala przejsc dluga psychoterapie aby pozbierac sie i dojsc do
              siebie. Zulawski kompletnie zniszczyl ja fizycznie i psychicznie, jak sama mowi
              manipulowal nia, wykorzystal ja i jej emocje. Do wydobycia ich uzywal
              perfidnych metod i zdawal sobie sprawe jakie moga byc tego nastepstwa. I w celu
              osiagnieci swoich chorych zamyslow artystycznych byl gotow to zrobic. Najal
              specjalistke z Francji od wydobywania z ludzi roznych skrywanych w
              podswiadomosci lekow i emocji. "Pracowala" nad Petry pomiedzy zdjeciami w
              wynajetym pokoju hotelowym. Doprowadzala do histerii, atakow szalu, kiedy Petry
              niszczyla wszystko w pokoju; meble, lampy, zaslony itp. Dziewczyna w czasie
              krecenia filmu nie wiedziala gdzie jest, mieszala jej sie fikcja z
              rzeczywistoscia. Podobno Linda dopiero po zakonczeniu zdjec dowiedzial sie o
              tym "sposobie" pracy z aktorem, ktory zastosowal rezyser. I powiedzial mu co o
              tym mysli i ze dla niego ten film nie istnieje i woli do tego nie wracac.
              • Gość: asd Re: Okropność ! IP: *.de.deuba.com 17.12.01, 09:43
                Szamanka? Zwykla tandeta pod osloną pseudo sztuki. Zulawski mial pretensje do calego swiata, ze
                nie zrozumieli jego "arcydziela"!!! Ten film wcale nie jest lepszy od wspomnianego na tym forum
                Titanica. Linda, bąź co bądź, aktor wybitny w tym obrazku po prostu zeszmacil się.
                Kino dla amatorów.
                • wredna_asia Re: Okropność ! 17.12.01, 20:08
                  Zulawski juz od dziesiaciu lat nie zrobil dobrego filmu. Szamanka to
                  infantylna zenada, obrazjaca prwdziwych antropologow. Szkoda Iwony!
                  • dummy Re: Okropność ! 21.12.01, 10:32
                    Byl to jeden z filmow, podczas trwania ktorych chcialam wyjsc z kina
                    (ostatnio "Szamanke" przebila "Pianistka", heheheh).

Film o dupie. Bo o czym innym ? Czy ten film byl w ogole o czymkolwiek ? I dla
                    kogo byl zrobiony ? Niesmaczny kawal amatosrkiej roboty. Co tam robil Linda,
                    skadinad dobry aktor ? Dziewczyna (Petry)- beznadziejna amatorka, kolejna
                    modelka bez cienia telentu.

Kto to tam pisal, ze film niesamowity i pelen namietnosci ? buahahaha, wolne
                    zarty :)))

Jednym slowem: ŻENADA !!!
                  • Gość: Ina Re: Okropność ! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 10.01.02, 14:35
                    A czego mozna się spodziewać po scenariuszu grafomanki Gretkowskiej? Tylko
                    takiego chłamu.
    • _anonim_ Re: 21.12.01, 13:43
      Ten film to dno. Nigdy nie lubilem rezysera tego "dziela". Niestety nalezy on
      do ludzi dla ,ktorych dzielo ambitne to takie po ktorego obejrzeniu nikt nie
      moze sie domyslic o co w tym wszystkim chodzi. (chyba nawet rezyser tego nie
      wie).
      Mimo ze ten film mial szokowac, mnie nie zaszokowal, byl nudny i musialem
      walczyc ze snem, niestety nie udalo mi sie zasnac czego po obejrzeniu tego
      filmu bardzo zaluje.
      • Gość: venus szamanka: IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.01, 23:55

Wybaczmy nixdorfowi-jest chyba bardzo mlodym kinomanem i jeszcze dobrego filmu
        nie widzial.
        Pretensjonalnosc pana Zulawskiego osiagnela tu wyzyny ( a swoja droga czemu te
        baby w jego filmach zawsze tak ciagle biegaja i maja konwulsje??)
        Osobna historia sa felietony Zulawskiego do twojego stylu gdzie opowiada jak go
        zona zdradzila i obgaduje brzydko znajomych.
        FUJ!!!
        • _anonim_ Re: szamanka: 23.12.01, 00:42
          Hmmm..z tego co piszesz wynika, ze stara sie bardzo zwrocic na siebie uwage
          (felietony)z drugiej strony moze to i dobry sposob jesli nie ma sie od dawna
          zadnych sukcesow na koncie.
          • Gość: Kuba Re: szamanka: IP: *.multicon.pl 30.12.01, 15:20
            A kolejny film Zuławskiego - "Wierność"????
            Ogladajac go az nie chce sie wierzyc ze wczesniej nakrecil SZAMANKE!
            Bardzo dobry film ze swietna kreacija Sophie Marceau- tylko ze rezyser musial
            byc soba i pod koniec spieprzyl umieszczajac zupelnie zbedna i nie pasujaca do
            klimatu filmu scene w ktorej niby to mafia(?) wchodzi do domu i robi totalna
            rozpierduche strzelajac do wszystkiego.Po co to????I czemu usmiercil Fidela
            Castro??
    • Gość: karol Re: IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 30.12.01, 22:56
      Jednym sie podobal, drugim nie, ale widze, ze nikt nie jest obojetny, a dla
      artysty to wlasnie ma znaczenie najwieksze. Zulawski krecil lepsze filmy ten
      jest troche za bardzo belkotliwy, jest to na pewno troche wina Gretkowskiej,
      ona uwielbia sie plawic w biologizmach, szkoda mi Petry, ktora po tym filmie
      przez rok dochodzila do siebie, ale to jeden z niewielu polskich filmow z
      ostatniej dekady, gdzie rezyserowi chodzilo nie tylko o kapuche, ogolnie
      artystyczna porazka, ale jednak ARTYSTYCZNA. Jest sie o co klocic, a to juz
      duzo!
    • Gość: juliette75@hoga.pl Re: 'Szamanka' wczoraj w TVN IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 21:23
      Ludzi! Jeśli ktoś z was nagrał Szamankę, dajcie znać.naprawdę mi na tym zależy
      Pzdr
      • Gość: makary Re: 'Szamanka' wczoraj w TVN IP: 193.0.117.* 23.07.02, 12:46
        he, he
        Byłem na tym w kinie, poczytałem recenzje i poszedłem.
        To była absolutna żenada, ABSOLUTNA!!!
        Bawiłem się świetnie, co chwila rżałem ja konik garbusek, lecz...
        10 widzów poza mną potraktowało ten film jak dramat psychologiczny

a to była tylko nieświadoma autoparodia reżysera Żuławskiego

Od "Trzeciej części nocy" do "Szamanki" równia pochyła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka