Gość: JMB IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 08:24 Mój rówiesnik:-) W czołówce 1-go odcinka "goła dupa", już w następnych jej nie ma, hehe... Wolę nawet bardziej od Borewicza!!!! j. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: P-77 Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 11:36 A ja pozwolę sobie zauważyć, że właściwie cała czołówka złożona jest z fragmentów pierwszej serii. W drugiej, słabszej (gdzie Karwowoski był dyrektorem) czołówka się nie zmieniła. I a propos pierwszego odcinka - czy to nie dziwne, że Karol rozmawiając najpierw ze swoim kolegą z pracy (a zarazem kolegą szkolnym Stefana jak się okaże w ostatnim odcinku) Bodzianowiczem a następnie ze Stefanem nie wpadł na sensowny pomysł aby ich ze sobą skojarzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: 40-latek 02.11.03, 12:06 Mozna to jedynie tlumaczyc zmeczeniem po nocnym dyzurze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 14:51 ale przeciez to jest zabawne, kilkakrotnie w trakcie serialu, karwowski wspomina bodzianowicza, albo karol i caly czas sie mijaja, do czasu zawalu hicior absolutny, do zapetlonego ogladactwa! 40-latek dwadziescia lat pozniej nie umywa sie niestety, i wcale nie widze przyczyny w odniesieniach do realiow danego czasu - porownajcie wypowiedzi mareczka (kazda to perla) z wnuczkami stefana pozniej, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 17:29 Wiecie co się działo po serialu z Mareczkiem. Rzeczywiście talent jak brylant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 17:38 > Wiecie co się działo po serialu z Mareczkiem. Rzeczywiście talent jak brylant. Chłopak, który grał MAreczka nazywał się Piotr Kąkolewski. Po 40-latku zagrał jeszcze w jednym z odcinków "Z biegiem lat, z biegiem dni". Potem zniknął, ale rok temu wystąpił w takim teleturnieju wiedzy o serialu. Pewną ciekawostką niech będzie, że jako jeden z czwórki aktorow (także Kopiczyński, Seniuk i Kwiatkowska) wystąpił we wszystkich odcinkach. To wszystko informacje z witryny "film polski". Żeby dowiedzieć się więcej wystarczy na wyszukiwarce wcisnąć "40-latek". Natomiast córkę Karwowskich grały dwie dziewczyny i ta druga była beznadziejna (moim zdaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Ulubione motywy IP: *.revers.nsm.pl 02.11.03, 16:08 Dla mnie przede wszystkim odcinek z Gajosem, gdy kupują samochód, np: - "Cały dyferencjał szlag trafił! Najpierw zaczęlo buczeć, potem coś zdygotało..." - "Wyszedł z domu stary, zniedołężniały człowiek, z grubszą sumą pieniędzy w walizce" Do tego rola dziadka-pierdoły, oklepującego meble ("Sośnina... To się nie nadaje na meble!"), opowiadającego o bobrach, i pytającego się czy szynka i majonez domowej roboty :) Oczywiście Mareczek - rewelacja. No i wszelkie motywy z Gajnym i reakcje Stefana na nazwisko "Gajny" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Kobieta pracująca IP: *.revers.nsm.pl 02.11.03, 16:10 Nie wiem jak Wy, ale ja od lat oglądając ten serial nie trawię p. Kwiatkowskiej i tego stefowego "Aaaa, to paaani?!" Tak jak odcinki łykam generalnie z przyjemnością, to tak gdy widzę kobietę pracującą, to sprawdzam inne kanały i wracam za 2 minuty... Czy jestem bardzo odosobniony w moich uprzedzeniach? pozdr,M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: Kobieta pracująca IP: *.chello.pl 02.11.03, 18:33 Kobieta pracujaca jak sie przyznala - ma 32 lata. jak mowila "na wyglad trzeba zapracowac" :) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Kobieta pracująca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 18:55 > Kobieta pracujaca jak sie przyznala - ma 32 lata. jak mowila "na wyglad trzeba > zapracowac" :) hehe Naprawdę Kwiatkowska była wtedy po 60. Ale chyba nie wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JMB "goła dupa" IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 00:29 ...juz w czołówce 2-go odcinka nie ma jej:-( Może ktos zna historię jej "zniknięcia-wycięcia"? PS z drugiego odcinka wynika,ze walka z korupcją w administracji trwa od wielu lat!:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Re: 40-latek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 08:08 Przepraszam - która stacja i kiedy nadaje to cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
ew.ka Re: 40-latek 03.11.03, 09:05 TVP3 w soboty i niedziele o 18/50 chyba. A ja przegapiłam pierwszy odcinek!!! Buuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:11 pierwszy odcinek jest moim zdaniem najsłabszy z całej serii. troche za duzo kombinowania - jak dla mnie (sceny z Gołasem itp). wczorajszy, z rzucaniem papierochów przez stefa, to już klasyczny 40-latek, rewelacja! a za najlepsze odcinki uważam: wizyta Antków u Stefa, 'szkolenie' Madzi i dr Koziełło, wizyta u Celiny i next boska scena z Ivo i niekomponującymi się dziećmi, polowanie i Ugryź. Wszystko zresztą jest boskie i to zaraz po 07 mój ukochany serial. Dżuma!! Matka! Dżuma!!! paul oakenfold, miodzio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brian Re: 40-latek IP: *.defbank.com.pl 03.11.03, 10:03 ... no i jeszcze: "jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma" "panie, jak ja kocham te nafte" " - jak to mówią... - kto mówi ??? - no, mówią... " no i japońska firma "Mitsuko Suki"... Tak , cały "pierwszy" 40-latek jest wspaniały i nie DO PODROBIENIA. Dlatego "drugi" już się Gruzie tak nie udał. Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:12 zapomniałem dodać majstersztyku z kryształem w Budapeszcie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:16 a co podspiewywali madzia z maliniakiem po wspolnym imprezowaniu? 'nie zaczynaj sie'? Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:18 'nie zaczynaj.... nie zaczynaaaaj' - szkoda, że łezka nie jest już tak aktywna na forum jak kiedyś, bo to specjalistka od 40-latka i w ogole fajna dziewucha - wiadomo, poznanianka!!!!! pzdr łezka!! góra do dołu, czy dół do góry?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:20 ...i jeszcze bym proponowala jakis kosztowny drobiazg...o, tu!... i turban kultowy celiny.... Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:23 moi ludzie mają w jednej ręcę fakturĘ, strukturĘ, powierzchniĘ... eh, i te Gitanes'y Iva :) no a Friedmann z kumplem wykuwający łuki u Stefów w domu i wyczajanie gorzałki od Mareczka.. patrz pan jaki chitrus!!! :)) kochany serial!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:25 patśpan jaki chitrus funkcjonuje w moim domu w jezyku codziennym Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:27 ja do swojego kochanie to często przemawiam jak Antek Pociacha - 'pocałuj wujka' - impreza u Celiny... poza tym to lubię siątki :)) s_I - wiesz może jakim wynikiem siatkarki dzisiaj?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:40 kiepsciuchno :( przegraly wszystkie trzy sety (do 19 i do 18) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:23 i wszystkie sceny z mareczkiem, ze szczegolnym wskazaniem na te szkolne, kiedy opowiada krwiste kawalki o ojcu na lekcji matematyki matematyk nienawidzil biednego stefana chyba podobnie jak gajny Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: 40-latek 03.11.03, 09:45 Mnie zal dupe sciska, ze rezyser Gruza w "40-latku 20 lat pozniej" nawet nie zblizyl sie poziomem do oryginalu. Bylo to denne, smutne i bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:49 tak to smutne i niezrozumiale, przeciez nad pozniejszym 40-latkiem pracowal ten sam team... i srodkow mieli wiecej trudno, za to pierwotny 40-latek to kultas absolutny! Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 09:51 20 lat później jedynie Gajos mnie bawił (scena w Marriotcie kiedy biega w tych slipach po apartamencie i 'cały się kleji' - mistrzostwo świata, hehe). Motywem wkurwiającym mnie najbardziej w tej 20 lat później jest Borys, jeden z trójki wnuków Stefa. ukatrupiłbym gnoja najchętniej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s_l Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 09:56 gajos jest nie do zdarcia, i 'robi' kazda scene w jakiej sie pojawi, nawet w najbardziej chujowym (pardonsik) filmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: 40-latek IP: 193.128.25.* 03.11.03, 13:02 > gajos jest nie do zdarcia, i 'robi' kazda scene w jakiej sie pojawi, nawet w > najbardziej chujowym (pardonsik) filmie NO BO TO JEST GAJOS - moja miłość po grób!!!! :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: 40-latek 03.11.03, 09:53 Zadnych (a w kazdym razie malo) ciekawych textow, akcja wymuszona, problemy niby przystajace do tamtejszej rzeczywistosci (poczatek lat 90. przypomne), ale jakies sztuczne. No i te krzyczace dzieci Mareczka! Tragedia! I sam Mareczek - Malajkat... Ech, szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: 40-latek IP: 193.128.25.* 03.11.03, 13:04 cze67 napisał: > Zadnych (a w kazdym razie malo) ciekawych textow, akcja wymuszona, problemy > niby przystajace do tamtejszej rzeczywistosci (poczatek lat 90. przypomne), ale > jakies sztuczne. Bo przejaskrawione. Tyle że Gruza, w przeciwieństwie do np. Barei, nie umie przejaskrawić tak, żeby to było strawne. > No i te krzyczace dzieci Mareczka! Tragedia! Najgorszy jest, jak juz ktos tu wspomniał, ten gówniarz recytujący drewnianym głosem teksty po rusku - czy ktoś wie, skąd oni wytrzasnęli takie beztalencie? Czy to może wnuczek Gruzy? Najfajniej z tych małych wypadł Damięcki, wtedy jeszcze pierwszaczek :) Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 03.11.03, 13:17 ten Borys w rzeczywistości nazywa się Krzysztof Fogiel i poza 40-latkiem zagrał jeszcze w Radiu Romans.. pisałem już, że nikt i nic w tym serialu 20 lat później tak mnie nie wkurwiało jak ten dzieciak :]]]]] Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio6776 Re: 40-latek 03.11.03, 15:08 40-latek jest the best(pierwsza seria z lat 70,rzecz jasna) !!!! To mój ulubiny serial oprócz 07 zgłoś się...Niezapomniane klimaty tamtych czasów,budowa Trasy Ł. oraz Centralnego.Czerwony maluszek Stefana.Osiedle Za Żelazną Bramą... KObieta Pracująca,Marek,Jagoda no i Magda... Kultowy,wspaniały seial.Dokument czasu,tego co było w latach 70 tych,te słownictwo,problemy,hierarchia...ach...cudowny seial !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: 40-latek 03.11.03, 15:14 Dodam jeszcze niezapomnianego, genialnego Wladyslawa Hancze, ktory jako tesc Stefana byl po prostu nie do pobicia. Wieeeelki aktor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: 40-latek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 16:51 Generalnie zgadzam się z sonnym,dodałbym odcinek z działką (gdzie Stefan prosi Gajosa o pieniądze a ten niedbałym gestem wyciąga z kieszeni 20 tysięcy złotych). Natomiast tylko dwa odcinki były naprawdę słabe - ten, w którym Karwowski pomagał koledze z pracy się rozwieść (nic tam nie było nawet śmieszne) i ten, w którym szukał córki. W 40-latku 20 lat później były bodaj dwa dobre odcinki - to pokazuje różnicę. Poza tym dziwna sprawa, ale wszyscy grali tam przyzwoicie z wyjątkiem tragicznej Jagody nr 2. Jeśli porównać z dowolnym dzisiejszym serialem to aż dziw, że w latach 70 aktorzy tak poważnie traktowali swój zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brian Re: 40-latek IP: *.defbank.com.pl 03.11.03, 18:33 > Natomiast tylko dwa odcinki były naprawdę słabe - ten, w którym Karwowski > pomagał koledze z pracy się rozwieść (nic tam nie było nawet śmieszne) i ten, w > > którym szukał córki No, w odcinku, w którym szukał córki ( Szekspir czyli gdzie byłaś ) jest świetny epizod Krystyny Feldman, jako nauczycielki muzyki: "Córki szuka, a mandoliny od gitary nie odróżnia!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: 40-latek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 19:25 Gość portalu: P-77 napisał(a): > Generalnie zgadzam się z sonnym,dodałbym odcinek z działką (gdzie Stefan prosi > Gajosa o pieniądze a ten niedbałym gestem wyciąga z kieszeni 20 tysięcy > złotych). Z komentarzem (po przydługim wstępie zażenowanego Stefana) - cos w stylu "no nie, ja myslałem, że tobie naprawdę chodzi o poważne pieniądze..." i sięgnięcie do kieszeni kitelka... :-) Dzi Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Goła pupa... 03.11.03, 11:57 ... należała chyba do tej pani od białego pudelka? Zniknięcie tajemnicze jak sprawa Miałkiewicza. ;) Mareczek jest boski. Mój mąż gdy coś przeskrobie to dostaje szlaban na gary. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adresb Re: 40-latek 03.11.03, 17:31 > Mój rówiesnik:-) > Wolę nawet bardziej od Borewicza!!!! > j. trudno mi zdecydować, co wolę bardziej..... oba seriale uwielbiam, więc nawet nie ma się co obrażać na TV3 za to, że tuż po 9 odcinkach Borewicza nadaje 40- latka, a faktycznie, jak ktoś wcześniej wspomniał, pierwszy odcinek uważam za najnudniejszy, a właściwie nudny, bo z pierwszej serii wszystkie inne są rewelacyjne; Kobieta Pracująca czasami mnie drażni, ale czasami też rozśmiesza, moi ulubieńcy to Mareczek, Magda, teść-Hańcza, oczywiście Gajos. A w "20 lat później" też nie cierpiałam Borysa mówiącego a'la po rosyjsku.... tragedia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Madzia Karwowska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 19:31 Ta kreacja Pani Anny Seniuk bije wszystko!! Uważam ją za jedną z najcudowniejszych objawień polskiego kina i gdybym kiedykolwiek zdawała do szkoły aktorskiej to tylko po to, żeby mieć z nią wykłady :-))) Jako Madzia jest jednak snem reżysera genialnego. Nikt nie potrafiłby lepiej połączyć w jednym matki-polki, żony swojego męża, kobiety kolejkowej PRL-u, pracownicy (niestety nie mogę powiedzieć "kobiety pracującej" ;) oraz po prostu Kobiety!!!! To dla niej mogę oglądać serial po 100 razy bez grymasów. Stefan jest przy nej tylko przystawką do dania głównego :) Dzidka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: 40-latek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 20:13 A 3 odcinek to romans 40-latka i jedna z najlepszych scen. Madzia ze spakowanym dziećmi żegna się ze Stefanem. -Odkąd zaczęto cię widywać w towarzystwie psa o imieniu Agata -Na początku będziesz musiał nam pomagać. Wynajmiemy jakiś pokoik przy rodzinie, Mareczkowi rozstawi się łóżeczko w przedpokoju! -Ja nie chcę w przedpokoju!!!! -Cicho! Będziesz spał w przedpokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 08:40 Marek miał kozacko spakowany plecak-te wystające rakietki od badmintona robią wrażenie;)no i to wkurzenie,ze jednak wyprowadzki nie będzie,bo Stef zawyrokował,ze jest big love i kapelusz Madzi pleciał do gory;))) P.S.Sonny-opuszczam Azje i nadciagam do Posen na rogale marcińskinskie-w tym roku nie odpuszczę:)))))wypatruj mnie w knajpach-jak będę po procentowym przedawkowaniu,możesz sie do mnie nie przyznać;))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 08:45 cześć łezka! a będziesz góra do dołu, czy dół do góry?? ;)) a co do rogalowego święta, to się miniemy, bo ja uderzam z kolei do mojej famuły w byłe siedleckie, więc ja przez Azję tam, a Ty do Posen... kiedyś się spotkamy, to wtedy Ci zaśpiewam 'nie zaczynaaaaaj, nie zaczynaaaaaj' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 08:53 chyba jesdnak zdecyduję sie na tę wersję sportową,świetną na rower;))))).no i będe mialą "modny drobiazg",w końcu jestem damą;)a w Poznaniu jestem do 16.11- muszę uleczyć skołatane nerwy;)))no i zobaczyć,co tam Graża Kulczyk z Browarem wykombinowała:)boski Oliver meldował,ze szykuje sie niezła feta.w koncu delegacja z Warszawki musi być;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 08:59 do 16 - tego, łe, no to git! to jak reflektujesz meeting with sonny to ja mam w jednym ręku strukturĘ, fakturĘ... A Browara jutro oficjalne otwarcie - imponująco wygląda! ja in Posen melduję się z powrotem 11 wieczorem.. spiszemy się... ten kosztowny drobiazg będzie mocno bił po oczach?? ;) pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 09:07 kurde, Sonny, mieszasz-juz teraz nie wiem,czy wystąpić w polo,szarym,czy może z małą ikoną na piersiach:)meeting musi byc;) P.S.jutro oficjalny start browaru???myślałam,ze dopiero za tydzień.trudno.najważniejsze,ze na rogale sie załapie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 09:17 yo, jutro o 19.30 pokaz świateł, klaus schulze i takie tam inne atrakcje, a dla plebsu od czwartku wjazd do Browara. taka gazeta codzienna darmowa METRO w Azji jest chyba.. jakbyś mogła to przywieź mi kilka numerów, ok? ugryź, ugryź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 09:22 co mnie pan psem szczujesz????"on sie nazywa Ugryź,ale jak trzeb,to ugryzie":)) ku mnie,ku mnie:)) pamęc Ojca szanuj,ale przykładu nie bierz:)))) P.S.Przywiozę;))))))))pyzy,gorące pyzy z Bazaru Różyckiego też sobie zyczysz;))))?? Odpowiedz Link Zgłoś
sonny07 Re: 40-latek 04.11.03, 09:27 jak pyzy to tylko 'Nad Wierzbakiem', albo w 'Kresowej' z kaczką i kapuchą czerwoną... no to będziemy w kontakcie po jedenastym! :)) (wiauchna nas zje za tą prywatę na tym wątku ;) pocałuj wujka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: 40-latek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 09:51 Gość portalu: łezka napisał(a): > Marek miał kozacko spakowany plecak-te wystające rakietki od badmintona robią > wrażenie;)no i to wkurzenie,ze jednak wyprowadzki nie będzie,bo Stef > zawyrokował,ze jest big love i kapelusz Madzi pleciał do gory;))) > Pamiętam. Kapelusz był niesamowity. Jak Madzia zaczęła obcałowywać Stefana, to rondo tego kapeleusza jeździło po twarzy Stefa w tę i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: 40-latek IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 04.11.03, 09:31 prywata jest misternie wpleciona w temat "40-latka"więc nikt nie zauwazy;)))))) będziemy w kontakcie;) Odpowiedz Link Zgłoś