Dodaj do ulubionych

IT- w małych firmach - Wawa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:08
Witam,
Interesuje mnie jedna rzecz. Wiadomo że duze firmy maja super systemy informatyczne, bajery, CRMy i inne biznesowe wynalazki. Ciekawi mnie jak radzą sobie z systemami i całym tym IT małe (mniejsze firmy) firmy.
Mam na myśli firmy tak do 5, 10, 15, 20 komputerów.
Jakich systemów używają ?
Czy maja jakieś serwery ?
Czy zatrudniają kogoś w charakterze Admin'a czy pracownika IT
Jakiego oprogramowania używają - bo wiadomo że oprogramowanie jest chorendalnie drogie. Czy używają rozwiązań OpenSource
Czy ktoś w ogóle przykłada jakąś wage do zwiększenia wydajności firmy poprzez systemy informatyczne ?
Czy ktoś analizuje koszty ... dobiera oprogramowanie ...
Czy ktoś szkoli ludzi z obsługi komputera i oprogramowania tak żeby naprawde sprawnie pracowali
Jak wyglada kwestia bezpieczeństwa danych firmowych - czy ktoś o to dba ?
Czy wykorzystywane są backupy ... czy nadal to tylko dyskietki
A kwestia połączenia z internetem ... wirusy, trojany i inne gady ..

Jeśli ktoś pracuje w takich małych firmach
to bardzo prosze o info jak to wygląda - powód, raz ciekawośc a 2 własne problemy z tym całym IT.
Obserwuj wątek
    • calibra2 trochę z innej beczki 05.08.05, 10:31
      Witam. Mam znajomego, któremu bardzo chcę pomóc. Poszukuje on pracy związanej z
      komputerami, siecią i ich obsługą.
    • Gość: wawa Re: IT- w małych firmach - Wawa IP: *.idea.pl 07.08.05, 02:04
      Moje doświadczenia:
      - robię w outsorcingu zdalne zarządzanie serwerami Linux w małej firmie HR, firma zdecydowała się na to ze względu na wymogi GIODO,
      - wykorzystywana baza danych o kandydatach zdecydowanie służy właśnie do tego, aby podnieść wydajność firmy,
      - serwery to Linux + Oracle, jako klienci - PCty z windą 98,
      - nikt nikogo niczego nie uczył, wiele zgłoszeń to zwykłe błędy w obsłudze i helpdesk, których ja nie obsługuję, bo wykraczają poza mój zakres, nowy pracownik zwykle uczy się od zera (i tu jest największy ból),
      - do sprzętu wołają kogoś dorywczo,
      - backup idzie na DVD RW automatycznie na linuxie,
      - antywirus jest i chyba spełnia swoje zadanie (KAV)
      - internet jest, jeden z linuxów robi za firewall.

Naprawdę przydałby się ktoś, kto potrafiłby i chciał zajmować obsługą tych kompów z windą i helpdeskiem tzn. podjechał, przeinstalował, poradził sobie z programem na Oraclu, w razie potrzeby odtworzył kompa po padzie dysku, opowiadał telefonicznie na niekończące się pytania w stylu 'jak założyć nową skrzynkę e-mail w Outlooku' i zajmował się tym dłużej niż rok-dwa, a nie tylko doraźnie np. jako dorabianie sobie na studiach.
      Brak w tej dziedzinie wyrobionych standardów, czyli co powinien umieć pracownik sadzany przy kompie i jaki jest zakres serwisu i helpdesku, co powoduje stałe przepychanki, co do kogo należy i próby oszczędzania na zatrudnianiu mniej wykwalifikowanych osób, które potem generują dużą liczbę pytań do helpdesku oraz awarii spowodowanych nieumiejętną obsługą.
      • Gość: markotny Re: IT- w małych firmach - Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 18:32
        Pracujesz w ideii ?? ??
        *.idea.pl ?? ??
        • Gość: jacek Re: IT- w małych firmach - Wawa IP: *.chello.pl 08.08.05, 23:10
          Pracowałem w małej firmie zagranicznej - 15 komputerów, totalny bałagan,
          informatyk jak król, prawie nic nie robił, do łapy bral 4000 zł, komputery na
          XP-kach, wszystko nielegalne, sieć prowadziła firma zewnętrzna, obsługa
          linuxowego routerka też firma zewnętrzna (dostawca internetu), bo informatyk
          nie zna linuxa. Backup to w tej firmie nieznane słowo. NO i co? Jakoś tak się
          firma kręci od ponad 6 lat!
          • Gość: Ralph Re: IT- w małych firmach - Wawa IP: *.oxfd.cable.ntl.com 09.08.05, 00:45
            Znam jeszcze lepsze przypadki. Jestem naprawdę pełen podziwu dla niektórych
            pseudoinformatyków w jaki sposób są w stanie przekonać właścicieli firm do
            płacenia im takich pieniędzy. Trochę lat komputerami się zajmuję, uważam że
            delikatnie mówiąc mam o nich pewne pojęcie, a ciągle muszę wykłócać się o każdą
            złotówkę, a jak chodziłem na rozmowy kwalifikacyjne w sprawie pracy na etat to
            słyszałem tak śmieszne propozycje zarobków, że nie wiedziałem czy śmiać się czy
            płakać. Skąd ci goście biorą takich jeleni, od których można tyle wyciągnąć za nic.
          • Gość: cheetah Re: IT- w małych firmach - Wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 07:53
            A ja sie właśnie zastanawiam czy przypadkiem nie zacząc czegos swojego zwiazanego z tym wlasnie dzialem. Organizacja calego IT w niewielkich firmach, w ten sposob zeby gosc nie martwil sie totalnie o nic, rooterki, linuxy, ... inne gady - soft Open Source ....
            To mogloby chwycic - kwestia dobrego marketingu.
            Slyszalem wlasnie ze sa takie cyrki czasami - cala firma nielegalna - informatyk król ... - wszystko da sie zrobic outsource'm i wyrzucic gada skoro tak sie puszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka