Dodaj do ulubionych

staz w kancelariach

21.09.03, 13:25
bede w Warszawie na jeden semestr i chce robic staz w kancelarii
Czy taki staz jest placony? I ile mniej wiecej?
Czy obcokrajowiec latwo moze byc przyjety?
Obserwuj wątek
    • hernandez Re: staz w kancelariach 23.09.03, 22:33
      No tak masz duze szanse odbycia stazu:) a jeszcze wieksze stazu placonego a
      szczegolnie jak zaczniesz szukac po przyjezdze no chyba ze
      * znasz 2 biegle jezyki
      * 100%dyspozycyjnosci
      *jestes wybitna z kazdego rodzaju prawa
      Wtedy oto dostajesz sie na DARMOWE praktykI:)
    • Gość: Asia Re: staz w kancelariach IP: *.dodd.co.nz 24.09.03, 04:07
      coprawda szanse niewielkie bo wielu studentow prawa ubiega sie o taki staz, ale
      oczywiscie sa, nie piszesz skad jestes i jakimi jezykami wladasz ani w jakiej
      dziedzinie prawa masz najwieksze doswiadczenie, czy tez na ktorym jestes roku
      (bo oczywiscie zakladam ze studiujesz prawo)
      Polecam duze Kancelarie. Z zalozenia takie praktyki sa bezplatne, ale wszystko
      zalezy od tego jak przydatna i pracowita mozesz sie okazac. Ja pracujac przez
      ponad 9 lat w Kancelarii mialam do czynienia z roznymi studentami (jeden taki
      byl co jak go wyslalismy na miasto zeby zrobil kopie planow to przez 3 dni
      nikomu nie powiedzial ze tych kopii nie zrobil bo mu dalismy za malo pieniedzy)
      Ostanio byla studentka, ktora okazala sie bardzo dobra i bardzo pracowita, wiec
      bywa to roznie. Jezeli okaze sie ze jestes przydatna firmie najprawdopodobniej
      dostaniesz jakies wynagrodzenie. Moze to byc np 500zl lub 1000zl, ale rownie
      dobrze mozesz nic nie dostac lub calkiem inna kwote.

Moja rada jest taka, napisz podanie (oczywicie takie zeby z zainteresowaniem
      sie je czytalo), wybierz sobie kilka/kilkanascie firm, dowiedz sie o nazwiska
      wspolnikow, i staraj sie podanie wraz z cv wyslac na konktetne nazwisko, jak je
      wyslesz poprostu do Firmy to zginie w powodzi innych podan.

zycze powodzenia
      • hernandez Re: staz w kancelariach 25.09.03, 15:29
        Przeciez napisala STAZ!! a nie PRAKTYKI!! To sa dwa (wg mnie) inne pojecia!
        Praktyki to nie problem (zbyt duzy) odbyc ale staz to zupelnie co innego
        • Gość: kukunia_1 staz w kancelariach, czy praktyka ? IP: *.adsl.nordnet.fr 25.09.03, 16:28
          Dziekuje za odpowiedz!
          Ja jestem francuska, i chce pracowac w kancelari
          tylko nie wiem jaka jest roznica miedzy STAZ i PRAKTYK.

Bo we Francji, jestem na 3 roku prawa, ribilam "staz" w kancelari
          miedzynarodowej (tak jest w przytlumaczeniu)
          i teraz oblalam rok i nie moge jechac na studia do Warszawy,
          ale mysle jednak przyjechac jesli ta kancelaria mnie przyjmie,
          bo juz napisalam do tej kancelari ktora jest w Paryzu i
          W Warszawie i czekam za ich odpowiedz.
          • hernandez Re: staz w kancelariach, czy praktyka ? 25.09.03, 20:07
            Gość portalu: kukunia_1 napisał(a):

> Dziekuje za odpowiedz!
            > Ja jestem francuska, i chce pracowac w kancelari
            > tylko nie wiem jaka jest roznica miedzy STAZ i PRAKTYK.
            >

najprosciej to wytlumaczyc tak-praktyki trwaja od 1do kilku miesiecy (i w 99%
            sa darmowe).Co na nich robisz zalezy od kancelarii ale zazwyczaj dzwonisz po
            sadach,urzedach,jezdzisz do KRS,sadow itd.Piszesz czasami pisma.No ogolnie
            sprawy techniczne.Jak znasz dobrze jezyk i idziesz do duzej kancelarii na
            praktyki to zazwyczaj bedziesz tlumaczyc pisma i takie tam. Takie sa moje
            spostrzezenia i znajomych

natomiast staz- trwa dluzej,jest ZAZWYCZAJ platny.Jest to jakby praca na okres
            probny ale z tym bardzzzooooo roznie bywa

> Bo we Francji, jestem na 3 roku prawa, ribilam "staz" w kancelari
            > miedzynarodowej (tak jest w przytlumaczeniu)
            > i teraz oblalam rok i nie moge jechac na studia do Warszawy,
            > ale mysle jednak przyjechac jesli ta kancelaria mnie przyjmie,
            > bo juz napisalam do tej kancelari ktora jest w Paryzu i
            > W Warszawie i czekam za ich odpowiedz.

No wiec jak mowie jesli to staz "ala" praktyki to zasadniczo rekrutacja do
            duzych kancelarii rozpoczyna ise juz we wrz/pazdz a odbywasz te praktyki w
            wakacje (tak jest oczywiscie zazwyczaj).Fakt ze do osob z innych panstw
            chcacych odbyc praktyki moga podchodzic inaczej ale tego nie wiem. Co do
            stazow to znalezc takie cos to trzeba miec umiejetnosci takie jak podalem w
            pierwszym poscie;)
            • Gość: kukunia_1 Re: staz w kancelariach, czy praktyka ? IP: *.adsl.nordnet.fr 25.09.03, 21:34
              Dzieki za wyjasnienie.

Chcialabym jeszcze wiedziec czy wogole praktykant nie jest placony
              czy jednak pod koniec stazu moze cos dosac jezeli byl dobry?

• hernandez Re: staz w kancelariach, czy praktyka ? 26.09.03, 14:30
                Gość portalu: kukunia_1 napisał(a):

> Dzieki za wyjasnienie.
                >
                > Chcialabym jeszcze wiedziec czy wogole praktykant nie jest placony]

Praktyki u nas z ZASADY sa darmowe!Czasami (baaaardzzooo rzadko,naprawde
                baaarrrdzo rzadko sa platne)

> czy jednak pod koniec stazu moze cos dosac jezeli byl dobry?
                >
                hmm zeby Ci cos dali (pieniadze)musisz miec podpisana umowa wiec skoro
                rozpoczynasz praktyki/sstaz i nie masz takiej umowy to raczej nie moga Ci nic
                dac.Zreszta jak Cie juz na staz duza firma przyjmie (bez znajomosci offkorsik)
                to tam raczej wszyscy sa dobrzy a moze nawet bardzo dobrzy i kazdy liczy na to
                ze cos zaproponuja,najczesciej proponuja dowidzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka