25.12.09, 00:50
Byłam na proszonej Wigilii. Mój wkład to; karp w galarecie, czerwony barszcz, piernik i miodownik. Na miejscu okazało się, że zaczynamy od zupy. Była grzybowa, czysta z ciętymi wstążkami. Cóż to był za nektar. Okropnie żałowałam, że mogę zjeść tylko 4 łyżki. Potem wjechał mój barszczyk i krokiety oraz pierożki z kapustą i grzybami. Swój barszczyk znam, zły nie jest, ale nie o nim mowa. Krokieta nie posmakowałam ale zjadłam pierożka. Niebo w gębie. Kapusta pół na pół z grzybami, świetnie dosmaczona, ciasto według rodzinnego przepisu. Palce lizać. Potem zjadłam smażonego prawdziwka w panierce z żółtka i tartej bułeczki. No, czysta poezja. Wtedy wjechały na stół liny i karasie w śmietanie (złowione własnoręcznie przez kuzynkę i zamrożone) a do tego kapusta wigilijna i smażony karp. Wahałam się chwilę, wybrałam kawalątko karasia, pół łyżeczki kapusty i skrawek karpia. Po małym odpoczynku zaczęło się próbowanie zimnych zakąsek. Swojego karpia pominęłam, skupiłam się na sałatkach, tej po łyżeczce, tej po łyżeczce, takiej od herbaty, oczywiście, i na śledziu, który kuzynka robi jakoś tak, że muszę zjeść choć kawałeczek. Zjadłam dwa.
Wjechała kawa i herbata. Czas zabrać się za słodkie. Ja słodyczy nie jadam, ale muszę, z obowiązku, spróbować mojego miodownka i piernika jako pierwsza. Robiliśmy tak: mężydło brał kawałek, ja od niego próbowałam i oceniałam. Na stole były jeszcze 4 ciasta i tort makowy. Powtórzyliśmy to co przedtem. Jeszcze przed wyjściem spróbowałam obliczyć to co zjadłam, a nadmieniam, że jadłam bardzo niewiele z każdej porcji.
Wyszło mi, że zeżarłam ponad pół kilo pokarmów stałych, wypiłam prawie pół litra płynów, nie licząc koniaku, i jeszcze ciasta i kompot i herbata.
Stanowczo za dużo jem i piję
Na wyjściu; mieliśmy dostać 4 pierogi, 2 dzwonka karpia smażonego, łyżkę sałatki, 2-3 kawałki śledzia i kawałek toru makowego.
Dostaliśmy dwa rodzaje sałatki. smile
Tyż piknie. smile
Mniej się naobżeram.
Obserwuj wątek
    • konopika Re: Wigilia. 25.12.09, 08:32
      jak patrzę na to zdjęcie po wigilji, to się zastanawiam gdzie Ty to zjadłaś pomieściłaś?
      a dlaczego jest taka różnica między tym co miałaś dostać, a dostałaś?
      • konopika Re: Wigilia. 25.12.09, 08:34
        wigilii, nie wiem jak 'j' tam wlazło
    • bbbzyta Re: Wigilia. 25.12.09, 10:35
      Piękny opis. Nie dość, że przyjemność konsumpcyjna, to nie wątpię, że jeszcze i estetyczna. Choćby te prawdziwki w panierce i karasie w śmietanie... Ach, gdyby tak człowiek miał ze trzy żołądki... Ja na Wigilii z nieodmienną przyjemnością pożerałam wszelkiego karpia i kapustę. Inne rzeczy też oczywiście były, ale już starałam się ograniczać smile
      PS: Lyliko, czy dotarło do Cię to, co wepchłam do skrzynki w drzwiach?
      • spokokolarz Czysta grzybowa 25.12.09, 10:49

Moja krakowska przyjaciółka: "robię czystą grzybową, bo mam warszawiaków w
        rodzinie"... a u nas na przykład się wcale nie je czystej wink
        • kurcgalopek Re: Czysta grzybowa 25.12.09, 12:34
          Piękny opis smile Byłam kiedyś na kolacji wigilijnej, w czasie której
          stół uginał się od najróżniejszych potraw - zapamiętałam właśnie
          wyśmienite grzyby w cieście i przepyszne śledzie w cieście
          naleśnikowym. My co roku mamy na stole tylko kilka potraw, a i tak
          po zjedzeniu po odrobinie zupy, pierogów, śledzi, smażonej ryby i
          kapusty z grzybami człowiek jest najedzony maksymalnie. O ciastach
          nie wspomnę.

A czy w Waszych domach gotuje się obiad w pierwszy dzień Świąt?
          U nas zwykle w porze obiadowej na ciepło jada się specjały
          wigilijne, które zawsze zostają na drugi dzień.
          • lylika Re: Czysta grzybowa 25.12.09, 12:53
            PS: Lyliko, czy dotarło do Cię to, co wepchłam do skrzynki w drzwiach?
            ...
            Dotarło!!! Mężydło ściele się miękkim podnóżkiem i bardzo dziękuje, ja też dziękuję. Kartka prześliczna. Całusy. smile
            PS Dobrze, że napisałaś o przesyłce, przecież nikt w święta nie zagląda do skrzynki.smile
          • se_nka0 Re: Czysta grzybowa 25.12.09, 12:59
            Właśnie zapytałam domowników - odpowiedż kategoryczna - NIE gotować! smile
            Odgrzewane pierogi to jest to, co wszyscy uwielbiająsmileRyba w warzywach też ma
            swoich zwolenników.Mnie, łasuchowi samo ciasto wystarczysmileWięc odgrzewamy
            pyszności, gotując wodę na kawę/herbatę.Wszędzie porozkładane 'czytadła'.Luz.
            • pomaranczuch Re: Czysta grzybowa 25.12.09, 13:12
              U nas to samo, po co obiad? Tyle pyszności zawsze zostaje
              • ter.eska Re: Czysta grzybowa 25.12.09, 17:27
                lyliko piękny opissmileu nas dziś był obiad bo wczorajsze zostało wymiecione prawie do czysta(zostało tylko kilka uszek i trochę śledzia)
                • spokokolarz Re: Czysta grzybowa 26.12.09, 17:48

Idę po kaczkę z jabłkami...
                  • ewa9717 Re: Czysta grzybowa 26.12.09, 18:08
                    Jestem wężem boa z "Małego Księcia". Jeśli zdołam przepuścić przez
                    się połowę przywiezionych zapasów, będę dwoma wężami boa z "Małego
                    Księcia".
                    Witam. Powoli swięta czas odgwizdać, ufff...
                  • ter.eska Re: Czysta grzybowa 26.12.09, 20:39
                    spokokolarz napisała:

>
                    > Idę po kaczkę z jabłkami...
                    >
                    Też dziś miałam kaczuszkę z jabłkami,biedna kaczka niepotrzebnie straciła życie bo mi zdecydowanie nie posmakowała(nadziewaną jadłam po raz pierwszy).
                    • kocio_pierzaczek Re: Czysta grzybowa 26.12.09, 22:38
                      Pozdrawiam spod choinki, już własnej, do niedawna płockowej.
                      Wigilia w tym roku po mojemu, tzn. potraw 12, ale w malutkich
                      ilościach, tak by się nie obeżreć (mamunia już tylko słabo
                      protestowała przy nakładaniu np. śledzi na malutkie gustowne
                      naczynka - ona wolałaby po półmichu). Dzięki temu nikt nie umierał,
                      a konsumowaliśmy: barszcz z uszkami/pierożkiem kapuścianym dla
                      nieletniego; śledzie marynowane, czosnkowe i pomidorowe; sandacz
                      pieczony (za karpiem nikt z nas nie przepada), groch z kapustą,
                      kotleciki rybne na zimno z sosem chrzanowym; sałatka jarzynowa -
                      "święta" sałatka mojej babci i mamy, która zawsze pojawia się na
                      rodzinnych uroczystościach, pierogi z kapustą i grzybami, piernik
                      (no, w dwóch wersjach), kompot z suszu.
                      Oba święta były zaś u teściów.
                      Na święta moja mama zawsze wcześniej szykowała jakieś pieczyste,
                      które 25go tylko wstawiało się do piekarnika. W tym roku moja
                      teściowa szarpnęła się na gęś. Mięsko dobre, acz cholernie wysuszone
                      (chyba dietetycznie miało być). Jutro natomiast mamy trzeci dzień
                      świąt, odpoczywamy po świętach właściwych i mamy zamiar dojadać
                      pysznościowe resztki uszek, pierożków, śledzików, tak zwany obiad
                      gwizdany. Na deser wino i orzechy.
                      Jak dobrze, że mam niedzielę niepracującą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka