01.05.25, 09:02
Błogiraj i co tam jeszcze. Niech się nam uda.

Na razie dałam dowód klasycznego odklejenia. Jutro wyskakuję na parę dni i chciałam sobie kupić nowoczesne barchany, czyli bieliznę termiczną. Przedwczoraj miałam co innego na głowie. Wczoraj wyskoczyłam na zakupy tak bardziej lokalnie, do Decathlonu już mi się nie chciało jechać, odłożyłam na dzisiaj rano. Dzisiaj rano telefon poinformował mnie uprzejmie, że jest święto pracy...

Poznaj cyrkularne usługi IKEA - ktoś wie, co to znaczy?

Cześć. smile
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: No i maj 01.05.25, 09:48
      Bo co chwilę długie weekendy mamy, może się popergolić wink

Dobrego maja.

Dobrego dnia.
      • ewa9718 Re: No i maj 01.05.25, 10:20
        O, zaspałam, a chciałam rozpocząć piosenką, co serca nam uzbraja! wink
        Balamuku, a na co ci bielizna termiczna?
        Gil, Eulalijo, do kolan, ale co tam, dziś też jadę. wink
        Dzię!
        • myq.18 Re: No i maj 01.05.25, 15:01
          Dzień dobry. Cyrkularne usługi IKEA zbiły mnie z pantałyku, ale ja jestem starej daty, coraz mniej rozumiem świat. Życzę Ci Balamuku przyjemnej wycieczki z bielizną termiczną lub bez niej. 😊
          Ewciu, a gdybyś sobie sprawiła piankowy kostium do surfowania, może byłoby Ci przyjemniej pływać wiosną i jesienią? Widziałam w Sopocie w szkółce żeglarskiej dziewczyny w takich zakrywających prawie całe ciało (z wyjątkiem stóp i dłoni, no i oczywiście głowy 😁) kombinezonach, które surfowały w październiku po morzu. Wypatrzyłam takie w Google, może sobie przejrzysz?
          • czekolada72 Re: No i maj 01.05.25, 19:08
            Wróciłam z robót ogrodniczych i nic nie łapę. Ale wszystkim miłego, ci by to nie miało być
            • eulalija Re: No i maj 02.05.25, 11:17
              Słonecznie, wietrznie, chłodno.
              Siemanko!
              • eulalija Re: No i maj 03.05.25, 08:50
                O, sama na froncie pogodowym?
                Trochę się wzburzyło wczorajszym wieczorem.
                Zieleń dziś jadowicie zielona, pięknie odkurzona.
                Ponoć jeszcze wieczorem ma się burzyć.
                Cześć.
                • czekolada72 Re: No i maj 03.05.25, 09:05
                  Wczoraj się zachmurzyło, zaburzyło, ale na chwilę, wieczór z rożkiem był bajeczny 🌛
                  Dziś zapowiadają deszcz od 14, więc lecim wykorzystywać (po dwóch dniach harówki w ogrodzie) pogodę ☀️
                  • czekolada72 Re: No i maj 03.05.25, 09:05
                    Miłego
                    • ewa9718 Re: No i maj 03.05.25, 09:42
                      Hohohohohoho! Długoweekendują się na całego?
                      Temperatura w dół, deszczu ani dudu. Do dudy...
                      Bry.
                      • myq.18 Re: No i maj 03.05.25, 16:22
                        Wczoraj postraszyły groźnie, ciemne chmury i po półgodzinie znikły, dziś na razie sino, może coś z tego będzie? Mogłoby popadać, zawsze byłaby to jakaś odmiana.
                        Miłego weekendu wszystkim.
                        Cześć.
                        • se_nka0 Re: No i maj 03.05.25, 16:36
                          A bo, nie taki ten dzień jak potrzeba.

Dobrego dnia.
                          • czekolada72 Re: No i maj 03.05.25, 16:47
                            Wróciliśmy z podkrakowskiego zamku, gdzie świętowaliśmy i 3 Maja i rozpoczęcie sezonu turystycznego.w środku atrakcji przyszła burza z ulewą. Po jakiejś godzinie - ustało i nazad ☀️👌
                            Miłego
                            • czekolada72 Re: No i maj 04.05.25, 10:12
                              No i od wczoraj 🌧️🌧️🌧️🌧️🌧️
                              Fiesta skończona, czas wracać do rzeczywistości. W co pierwsze ręce 🤔
                              Miłego
                              • eulalija Re: No i maj 05.05.25, 08:38
                                Ponuro, wilgotno.
                                Maturzyści zmarzną.
                                Hej!
                                • se_nka0 Re: No i maj 05.05.25, 09:31
                                  Chłodno i cały tydzien taki ma być.
                                  Oby nocne przymrozki nie zaszkodziły.

Ostatnie opady podlały moje osiedle a o działkę nie zawadziły.
                                  Zdziwiona byłam bardzo, bo to raptem 4 km w linii prostej.
                                  Prognozy swoje a zycie swoje wink

Dobrego dnia.
                                  • czekolada72 Re: No i maj 05.05.25, 10:35
                                    U nas nieraz strefa deszczu bywała ucięta jak nozem. Często było tak na przykład - wjezdzam na most grunwaldzki w ulewie, zjezdzam - - ani sladu takowego.
                                    Ziiimno.
                                    Oby!!!!!

Miłego
                                    • asia.sthm Re: No i maj 05.05.25, 11:39
                                      Maj już? Nie spisał się jeszcze.
                                      Cześć w maju.
                                      • myq.18 Re: No i maj 05.05.25, 12:12
                                        Cześć. Osiem stopni na termometrze i wietrzysko. To tyle, jeśli idzie o maj. Z dwojga złego wolę jednak chłodniej, niż upał 30°.
                                        Asiu, jak się chowa Szelmutka?
                                        Pozdrawiam poniedziałkowo. 😘
                                        • ewa9718 Re: No i maj 05.05.25, 12:38
                                          Na oko lato, na reszta kadłuba czałkiem do dudy, a to z ;powodu mroźny wiater spod samiuśkich Tater! No i duda zimna...
                                          Oby!
                                          Bry.
                                        • asia.sthm Re: No i maj 05.05.25, 13:02
                                          Szelmutka ma już kapelusz od słońca, elegancko się prezentuje.
                                          • myq.18 Re: No i maj 06.05.25, 12:08
                                            Asiu, jak już Szelmutka ma kapelusz, to życzę Wam dużo słońca, co jej się będzie kapelusz marnował.☀️👍❤️
                                            U nas chłodno, wiatr i chmury, dla mnie optymalnie.
                                            Cześć.
                                            • eulalija Re: No i maj 06.05.25, 12:50
                                              U mnie słońca dużo,
                                              Ale chłodkiem ciągnie, więc jest dla mła OK.
                                              Dzień dobry.
                                              • asia.sthm Re: No i maj 06.05.25, 13:10
                                                To nasze mrozy spod bieguna. Ziàb okrutny u nas.
                                                Ciepłe majty wyciàgać przyjdzie, kurde.
                                                • czekolada72 Re: No i maj 06.05.25, 13:44
                                                  Liczę, na to, że wróci do nas słońce ☀️ i odpowiednią 🌡️i także AnLu znów będzie paradować w 👒i🕶️. W sumie, to ona powinna zostać jakim honorowym członkiem, no, członkinią na tym Forum, gdyż w przeciwieństwie do baby - " nie lubi ☀️"..... W kogo się to dziecko wdało 🤔😱
                                                  Ja wyciągnęłam puchowa kamizelka i szal, w firmie dogrzewamy się farelkami... Przynajmniej 10 dni jeszcze tak ma być 😭😭😭😭
                                                  Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 07.05.25, 09:01
                                                    Temperaturowo biorę AnLu w ciemno na członkinię.
                                                    Szelmutkę też, kapelusz ważna rzecz.
                                                    Niech się obie młode w duchu właściwym chowają.
                                                    Ewo, u Ciebie pewnie temperatura czajnikowa od marca, a kapelusze?
                                                    Świeci, chłodzi.
                                                    Jutro jadę trzasnąć TK.
                                                    Zrosło się czy nie?
                                                    Wynik za dwa tygodnie będziesad
                                                    Siemanko.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 07.05.25, 09:47
                                                    Pufffffffffffffffffffffffffffffff Eulalijo!!!

Ziiiimno, w nocy przymrozku chyba nie bylo, ale o 5 było az 3 stopnie....

Miłego
                                                  • myq.18 Re: No i maj 07.05.25, 11:23
                                                    Eulalijo, trzmam kciuki. Posyłam dobre myśli. PUFFFFFFFFF!
                                                    Mamy dwie urocze koleżanki na forum, to bardzo krzepiąca wiadomość. 😊
                                                    Cześć.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 07.05.25, 17:38
                                                    Kciuki Eulalijo.

Otóż to - pora odmłodzić grono chmielewszczanek wink
                                                    Obie milutkie witam kiss

Ciężko przetrzymać ten tydzień zimnego, już, już by się chciało kończyć warzywka siać.
                                                    A tu Zośka nie daje wink big_grin

Dobrego dnia.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 07.05.25, 20:13
                                                    Trzaskaj z całej siły, Eulalijo! Czekamy na meldunek o wykonaniu zadania! Kurde, jaka dzielna jesteś, TLP też się medal należy za wielkie zasługi!
                                                    A u mnie tak do dudy pogodowo, ze dodudniej być nie może! Wygląda na to, ze z pół maja na straty!
                                                    Przy okazji maluśkich chmielewszczanek pomyślałam o naszych dawniejszych małych, mieliśmy chłopca i swie dziewczynki, doliczyć się nie mogę, jacy oni już duzi...
                                                    Czór!
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 07.05.25, 20:13
                                                    Aaaaaaaa, trzy dziewczynki!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 07.05.25, 21:19
                                                    Myślałam, że Sykstyna poszła z dymem, taki dym 😱

Mam nadzieję, Warszawianki, że Wy i Wasu bliscy bezpieczni i oddalenie od UW 😱

Okropieństwa się dzieją ☹️
                                                  • eulalija Re: No i maj 08.05.25, 08:47
                                                    Gotuję się do drogi.
                                                    Na zaokiennym termometrze ziobro absolutne.
                                                    Co wdziać: sukienkę typu indyjskiego czy kożuch?
                                                    Kozaki czy sandałki?
                                                    Ech, problemy natury kobiecej...
                                                    W temacie UW, starsza kobieta o rok ode mnie starszacrying
                                                    Ręce się same załamują, co się stało z naszymi społeczeństwami na przestrzeni ostatnich lat?
                                                    No nic, myśleć będę jutro.
                                                    Komu w drogę, temu kij ...
                                                    Cześć.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 08.05.25, 09:21
                                                    Kożuch na sukienke typu indyjskiego. I kozaki. Ponoc modne. Niekoniecznie białe.
                                                    Bedzie dobrze!!!!

Miłego
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 08.05.25, 09:23
                                                    O, Eulalijo, poleciałaś Skarletą O'Harową. wink
                                                    Kciuczę, pufffam i 3mam co tylko.
                                                    Kolejny dzień z temperaturą do dudy. Wprawdzie pozbyłam się areału, ale ta durna pogoda może zwarzyć zawiązki owoców. Podwójnie dodudnie!
                                                    Bry.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 08.05.25, 09:24
                                                    Eulalijo, ja ten sam rocznik co owa starsza kobieta....
                                                  • eulalija Re: No i maj 09.05.25, 09:34
                                                    Dzięki za ciepłe słowa.
                                                    No, wczoraj to był maraton, Kilimandżaro i Rów Marjański w jednym dla mnie.
                                                    Po niemal póltora roku nieruchawości i transportów typu medycznego porwałam się z wielką motyką na żółte cacko.
                                                    Pięć razy schodki po sześć sztuk, dwa wejścia i dwa wyjścia taksówkowe, jedno podejście podjazdowe, łózko w tomografie, trochę poruszania się po klatce schodowej i przychodni - jak dla mła - wyczyn.
                                                    Zaliczyłam i żyjęsmile
                                                    Opis za dwa tygodnie i potem wizyta u Naczelnego Chirurga.
                                                    Dam znać, kiedy przydadzą się kciuki.
                                                    Świeci, baranki i jakieś kłębki waty miotają się po niebieskim.
                                                    Ma lać.
                                                    Oby.
                                                    Wasz Dzielny Pacjent.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 09.05.25, 10:24
                                                    No wspaniałe wieści!!! Dawaj znać koniecznie!!!
                                                    W firmie zimno, za oknem - słoneczko, chmurki i ciut powyzej zera.
                                                    W budynku - policja, bo jedna z jednostek dostała list z grubymi pogrozkami.
                                                    Tak, że ten.....

Miłego
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 09.05.25, 11:47
                                                    ZUCH Eulalija, survival zaliczyła! Czekamy na cd.dobrych wieści!
                                                    Czekolado, masz kryminał na żywo, może popannomarpluj? wink
                                                    No i mamy papierzu. Mój ósmy, w zasadzie mi lotto, ale ... jakoś mało pozytywnie go odbieram.Ani kropki.
                                                    Bry!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 09.05.25, 12:18
                                                    Nie, zdajemy sobie sprawe, ze komus sie nudzilo, oby, zdajemy sobie sprawe, ze nie tylko my dostapil;ismy tego zaszczytu, ale ze wzgledu na mailowosc, to chyba raczej niech zajmuja sie tym fachowcy. Bo to w sumie nie kryminal, a jakas psychopatologia.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 09.05.25, 18:01
                                                    Dziwne, ze w czasie matur ludziom odbija mailowo.
                                                    Kolejny rok, chociaz aktuaalnie w mojej okolicy spokój.

Brawo Eulalijo - dałas rade to i wyniki bedą dobre.
                                                    Daj znac, kiedy puffać.

,,... pozbyłam się areału...,, - tak na amen Ewo ?
                                                    Ja jeszcze trzymam, ale myśli różne chodza po głowie wink

Straszyli przymrozkami ( u mnie nie było) więc poprzykrywałam niektóre roślinki na działce.
                                                    Poleciałam dzisiaj pozdejmowac okrycia,ale jak zmarzłam i wywiało mnie solidne zimno, to zostawiłam - niech leżą aż się ciepło zrobi.
                                                    Sucho - może i do mnie dojdzie ten zapowiadany z płnocy ?

Dobrego dnia.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 09.05.25, 18:08
                                                    Eulalijo, naprawdę jesteś dzielna. Gratuluję wyczynu! ❤️😘
                                                    Słonice na niebieskim, potem bure szmaty i znów słonice. Kosiarki w akcji, więc przez okna wpada orzeźwiający aromat świeżej zieleni. Głosy bawiących się dzieci mieszają się ze śpiewem kosa. Miły dzień. 😊
                                                    Dzień dobry.
                                                  • balamuk Re: No i maj 10.05.25, 02:34
                                                    No to wróciłam. Eulalijo, dzielna jesteś bardzo.

Trochę się pałętałam po Niderlandach (w sensie historycznym), duło mocno, ale i tak było cieplej, niż mi telefon pokazywał w Krakowie. A teraz robota - już na mnie w domku czekała, trzeba na fanaberie zarabiać...

Cześć. smile

• czekolada72 Re: No i maj 10.05.25, 10:42
                                                    Ziąb zmierzły. Duje. Do tego kapie. Kapie tak, że pranie trza zbierać, ale ogródek będzie trza podlać.

Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 10.05.25, 10:52
                                                    No i tak, wołamy o wodę z góry, a jak przychodzi to do dudywink
                                                    Polakowi nie dogodzismile
                                                    Szaro z przełącznikiem na niebiesko-żółte, ta babka mąci.
                                                    Cześć i czołem, w tej temperaturze przydadzą się kluski z rosołemsmile
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 10.05.25, 12:06
                                                    I dlatego od rana bulgoce se rosołek 😆
                                                    Kluski za chwilę 👌
                                                  • eulalija Re: No i maj 10.05.25, 14:45
                                                    Czy Wy mędrcy, czy matołki, niech Wam służą dziś rosołkismile
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 10.05.25, 15:20
                                                    Pierona, żodnych rosołów, jo warza dziś żur, bo kupiłach w Biedrze jedynie słuszny, cołkiem jak od baby!
                                                    PS Czekolado, u wos tyż godajom "zmierzły"? wink
                                                    A pogoda całkiem do dudy.
                                                    Bry.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 10.05.25, 15:39
                                                    Oczywiście 👌
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 10.05.25, 16:22
                                                    A co u was znaczy, bo w Heimacie tak między marudny, skwaszony.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 10.05.25, 18:06
                                                    Upierdliwy zasadniczo 😆Ktoś cos kogo czego ma się dość.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 10.05.25, 20:16
                                                    Cześć. Ewciu, narobiłaś mi apetytu na żurek. Który w Biedronce jest tak smaczny jak od baby?
                                                    Podobno cieplej ma się zrobić dopiero w trzeciej dekadzie maja, tak dziś wyczytałam w serwisie pogodowym. Niefajnie!
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 11.05.25, 08:48
                                                    Żaden żurek! ŻUR! A ten najlepszy z dostępnych poza Heimatem jest w takiej smukłaj butelce, ma napis ŚLĄSKI ŻUR. WARZYMY PO NASZYMU.
                                                    Do dudy z takim majem, nie dość, że temperatury takie, że duda zimna, to jeszcze od chyba 1,5 miesiąca w zasadzie nie padało, bo nie można deszczem nazawć kilkuminutowej mżawki sprzed kilku dni...
                                                    Nic to, lecę na sosnę, bo już ostatni dzwonek.
                                                    Bry.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 11.05.25, 10:21
                                                    M był kilka dni poza Krakowem i wrócił z sosna. Tym razem przetwarza wg nowego przepisu, więc nie wiem co z tego będzie i czy będzie 🤔
                                                    Ja wczoraj podkreślam ipatrzac z boku mogli się wydać dziwnym, ale cóż....
                                                    Miłego
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 11.05.25, 14:43
                                                    A na czym ten nowy przepis polega, bo u mnie tylko porojone+cukier+słońce. wink
                                                    Zebrałam wór, mam w planach 3 słoje 4-lirtowe, bo na ostatnim kocim bazarku syrop poszedł za fajną cenę, to napędzę na zaś. wink
                                                    Kurde, trzeba to wszystko pokroić, a tu Niechcica Bogumiła...
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 11.05.25, 15:25
                                                    No właśnie, ja znam po Babci tak jak piszesz. M zrobił tak jak syrop z mniszka. 😳
                                                  • myq.18 Re: No i maj 11.05.25, 18:34
                                                    Znalazłam gdzieś radę, by te czubki sosnowe zblendować z cukrem. Robiłam parę razy, ale nic nie kroiłam, po prostu zasypałam pędy cukrem i eto wsio.
                                                  • eulalija Re: No i maj 12.05.25, 12:34
                                                    Szamanki, jak nie żur to sosny...
                                                    Pogoda mało zdecydowana.
                                                    Trochę świeci, trochę nie.
                                                    I jakieś ziewanie mnie trzyma, wiem, przez łysego, MLP tak smacznie spał, że nie chciałam go budzić, żeby rolety zaciągnął.
                                                    Cześć.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 12.05.25, 12:38
                                                    Dorzucam wino z mniszka smile)

Łysy siedzi z drugiej strony chałupy, więc teraz spać mogę bezproblemowo. Znaczy - łysy nie stwarza już problemów, bo z tak zupełnie bezproblemowym spaniem noc w noc to niestety - tak dobrze nie ma....

Ziiiimno, no ale Ogrodnicy...

Miłego
                                                  • stara.gropa Re: No i maj 11.05.25, 18:48
                                                    Ewo, to ja, niemalże z zaświatów. Mam dla Ciebie wiadomość. Kiedyś pisałaś, że chciałabyś obejrzeć Hotel Polanów. Voila!
                                                    www.youtube.com/watch?v=XgUCux_SPc8&ab_channel=demorvlize
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 11.05.25, 19:08
                                                    Gropo zaświatowa! Nóg twoich niegodnam całować! Patrzaj, wreszcie się dogadali! A teraz będę się bała oglądać. wink Tak samo mam z książką Krystyny Pajakowej "Ucieczka od zapachu świec". Przeczytałam, będąc wiośnianą dzieweczką, zrobiła na mnie ogromne wrażenie, potem nijak nie można było jej dostać, aż wreszcie trafiłam kilka lat temu za ogromne pieniądze na Allegro i... boję się przeczytać. wink
                                                    Ale obejrzeć łatwiej, więc chyba się odważę. wink
                                                    Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzi, Gropko. wink
                                                  • stara.gropa Re: No i maj 11.05.25, 19:18
                                                    Cmok, cmok, cmok.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 12.05.25, 20:04
                                                    Jednak się odważyłam. W pamięci zostało mi chyba takie ogólne wrażenie. Jeden z niewielu filmów, w których nie irytowała mnie Jędrusik. Jeszcze raz bÓzi, Gropko. wink
                                                    Pogoda całkiem do dud*y, a nawet poniżej du*yn nawet do alfonsa.
                                                    A areału, Senko, na amen. wink
                                                    Bryczór!
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 13.05.25, 07:36
                                                    Ooo, Gropo witaj kiss

,,A areału, Senko, na amen.,, - rozumiem Cie doskonale.
                                                    Podjęłaś męską ( hmm) decycję wink Ja dojrzewam do takowej, ale to dopiero tej wiosny u siebie stwierdziłam.

Ciepły dzień ma być, trza wrzucic w glebę co zostało do wrzucenia i niech sobie radzi.
                                                    Z tą huśtawką mróz/zimno/przymrozek to nie wiadomo jak działać.

Pięknie, majowo za oknem.

Dobrego dnia.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 13.05.25, 08:58
                                                    Skad Wy to ciepło i piekno bierzecie??
                                                    Switem za oknem mialam az 4 stopnie, godzine pozniej w firmie - az 16 stopni. Za oknem - szaro, buro i pomuro, a w planach - dysc.

Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 13.05.25, 09:15
                                                    Żółto-niebiesko.
                                                    Powiewa, może przywieje deszcz, albo inną sikawicę, co uleje i usiecie Janickowe lica.
                                                    Hejka!
                                                  • balamuk Re: No i maj 13.05.25, 09:51
                                                    Ho ho ho, jak milo ducha zobaczyc! smile))

Jakiesi przeziebienie kolo mnie lazi, opedzam sie przed nim, moze ujde calo. W ostatnim samolocie zasmarkaniec siedzal jedno miejsce ode mnie.

Odkrylam rzecz dziwna. Telefon wrzuca mi newsy meteo z Buku i w tymze Buku, normalnie od poczatku kwietnia skwarnym, nieznosnym i wysuszonym na wior - od mojego wyjazdu na okraglo leje. Moze jestem antyjonaszem...

Czesc.

• myq.18 Re: No i maj 13.05.25, 11:45
                                                    Jerzyki zapitalają z prędkością światła, chmurzyska się gromadzą, wieje jak na kieleckim dworu, a ja kicham. Wiosna całą gębą! 😏
                                                    Cześć.
                                                  • eulalija Re: No i maj 14.05.25, 09:00
                                                    Zachmurkowane.
                                                    Cześć.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 14.05.25, 09:13
                                                    Wczoraj wstałam jako całkiem ranny skurwionek, bo trafiła się kilkugodzinna okazja nach Kolberg. Na trasie Arka -Szaniec tylko ja jezuskowałam, nikogo w wodzie. Co za maj do dudy!
                                                    Dzię.
                                                    Eulaluniu, masz dobre wieści?
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 14.05.25, 09:38
                                                    Ech....

Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 14.05.25, 10:44
                                                    Wieści będą dopiero czwartego albo piątego czerwca, na wtedy mam wizytę u Naczelnego Chirurga.
                                                    Wcześniej nie ma co się fatygować MLP, co ja z płytki, albo i nawet opisu, się dowiem?
                                                    Lejek jestem w temacie, niech fachowiec wytłumaczy, czy się zrosło.
                                                    Cierpliwość to ostatnio moje imię.
                                                    Chmurki poszły się huśtać kajś indziej.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 14.05.25, 14:30
                                                    Jedno jest pewne - bywszy ( kiedyś) nad morzem, a tylko jedna osoba jezuskuje, to pewnikiem będzie Ewa wink

Kciuki za doskonały początek czerwca dla Eulalji.

No wią, ktos sie w kulki bawi - na osiedlu ładnie w nocy kropiło i ja - pełna radości - lecę na działke podziwiać podlane roslinki.
                                                    A tu suuucho jak pieprz.
                                                    Tak się nie bawię.
                                                    A niech SE radzi.

Dobrego dnia.
                                                  • balamuk Re: No i maj 14.05.25, 19:30
                                                    I to jest suszny wniosek: niech se. wink

Cześć.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 14.05.25, 20:07
                                                    Rok temu, prawie, na pogrzebie Jacka Zielińskiego ze Skaldów, tak jak na wielu pogrzebach innych Krakowian, Makino rozbujał swoją gitarę udając dzwon Zygmunta.
                                                    Dziś rano Makino dołączył do krakoskich artystów, i nie tylko, i wspólnie dzemuja zapewne.... Oj,ubywa , ubywa, ubywa Ludzi 😢
                                                  • balamuk Re: No i maj 15.05.25, 06:52
                                                    Taka rzeczy kolej.

Otworzyłam drzwi na tzw. balkon, przylazł kot, wystawił nos, skrzywił się z niesmakiem i wycofał do pokoju. Wcale mu się nie dziwię.

Cześć.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 15.05.25, 07:27
                                                    Tez otworzyłam, niestety musiałam nastepnie otworzyc drzwi wyjsciowe i wyjsc.

Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 15.05.25, 08:48
                                                    Na niebieskim jest żółte i białawo-szare pusiate chmurki.
                                                    Wieczorem dolało dość przyzwoicie, choć na laurach nie powinno spoczywać.
                                                    Koszą ze wszech stron.
                                                    Siemanko.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 15.05.25, 09:46
                                                    Się na moment nawet nieźle zasnułło, zsiniało się zanussiłło, ale wnet się rozsnyłło i nadal ani kropki! du*a z du* najzimniejsza!
                                                    Bry.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 15.05.25, 11:21
                                                    Dwa wieczory popadało, w ciągu dnia wyschło. Teraz jak u Eulalii, trochę sinego, trochę niebieskiegi z białym. Przed chwilą dostałam alert RCB ostrzegający przed burzą z piorunami. Znowu ciepłe kaloryfery, ponoć ludzie skarżyli się, że w mieszkaniach im zimno. Pomieszanie z poplątaniem.
                                                    Cześć.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 15.05.25, 15:37
                                                    Ja włączyłam piec na nic, bo zdecydowanie wolę płacić za ciepło, niż za leczenie.
                                                  • asia.sthm Re: No i maj 15.05.25, 16:02
                                                    Nie za często u was zimniej niż u mnie.
                                                    A tu ziàb i wiatry polarne.
                                                    Cześć.
                                                    Dowód załàczam z połowy maja.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 15.05.25, 21:03
                                                    Przebijam 😆
                                                  • balamuk Re: No i maj 15.05.25, 21:28
                                                    Ja już nawet nie... Jednak sprawdziłam tongue_out, z miejsc, które sobie ostatnio ustawiałam najcieplej w Antwerpii, a w Hiszpanii zimno jak w psiarni. Jak myślicie, może to znowu koniec świata?
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 16.05.25, 06:52
                                                    Brrrr ...
                                                    Dzisiaj maja podzielniki spisywać, przy okazji zapytam, kiedy ogrzewanie włączą wink

Papryka na parapecie już zaczyna owocować, bo wicąż za zimno na wsadzenie do gruntu big_grin

Z plusów dodatnich - podlało nieco, to chociaz sucho nie jest.

Balamuku, tyle końców świata już przeżyłyśmy - mamy wprawę - przetrzymamy i ten wink
                                                    Niechby tylko cieplej już.

Dobrego dnia.
                                                  • eulalija Re: No i maj 16.05.25, 08:46
                                                    Dziś mam marcowy garnuszek albo kwietniowy warkoczyk.
                                                    Świeci, nie świeci, pada, huragani.
                                                    To nie jest maj.
                                                    Bardzo mnie cieszy wyborcza cisza od północka bo już słuchać hadko.
                                                    Hejka!
                                                  • balamuk Re: No i maj 16.05.25, 09:33
                                                    Maj był w kwietniu, teraz musimy zadowolić się garnuszkiem.

Ogólnie to do bani jest, Szanowne. Syndrom nerwowości przedwyborczej mnie dopadł, w dodarku zdublowany, bo w RO w niedzielę druga tura. sad

Bry.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 16.05.25, 11:31
                                                    Mamy chyba, Balamuku, dość podobnie do dudy, jeśli idzie o politykę. crying
                                                    Z padań to był u mnie z kwadrans nawwet nie kapuśniaczku, a mżawki. Kolejne do dudy!
                                                    Zimno, duda zimna po raz trzeci.
                                                    Brnę przez pewnego seryjnego grafomana i czytam: "Jego brat miał twarz wygoloną, on zaś nosił wąsy i niemodne pekaesy". Ktoś jego wie, co mógł mieć na pysku?
                                                    Bry.
                                                  • balamuk Re: No i maj 16.05.25, 12:48
                                                    Te takie starozakonne, o, pejsy! wink Poskręcane jak pekaesy. Tzn. esy-floresy. Bardzo ładne, któż jest tfurcom?
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 16.05.25, 12:49
                                                    sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/pekaesy;10304.html
                                                    Może o to chodzi smile

Miłego
                                                  • myq.18 Re: No i maj 16.05.25, 12:57
                                                    Cześć. Zaciekawiły mnie owe pekaesy, wujek Google powiedział, że to baki. Podobno jeszcze w PRL ta nazwa funkcjonowała, ale ja pierwszy raz w życiu wyczytałam je w poście Ewy.
                                                    Mokro, zimno i porządnie wieje. Sodomka z gomorką.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 16.05.25, 13:44
                                                    Ha, duża dziwczynka jestem, a o pekaesach ( w tym znaczeniu) nie słyszałam big_grin
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 16.05.25, 13:47
                                                    Ja też, choć i w Peerelu byłam duża. W jakimś kwizie poległam, bo nie wiedziałam, że w Peerelu wsazyscy myliśmy się mydłem tukan (w życiu nie widziałam), a zęby szorowaliśmy proszkiem do zębów. Zapewne popijając octem...
                                                  • myq.18 Re: No i maj 16.05.25, 14:17
                                                    Na pewno octem, przecież wyłącznie on stał na sklepowych półkach. 😉 Aż się dziwię, że dzisiejsze czterdziestki takie dorodne na tym occie się wychowały.
                                                    Mydło tukan i proszek do zębów? Chyba ci, co układali te pytania kwizowe tego używali.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 16.05.25, 16:57
                                                    Czterdziestki jak czterdziestki, ale pięćdziesiątki 👌👌
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 16.05.25, 17:17
                                                    Cis się porobiło z pogodą, przyrodą - mamy połowę mają - kalina dawno przekwitła, akacje - przekwitają, za to .. właśnie zakwitła lipa. Lipa, od której nazwę wziął lipiec 😱😯
                                                  • myq.18 Re: No i maj 16.05.25, 17:56
                                                    Wariactwo totalne. Też widziałam wczoraj lipę, której niewiele brakuje do zakwitnięcia.
                                                    Chciałam sobie przypomnieć książkę z dzieciństwa, włączyłam audiobook na YT i co dziesięć minut akcję przerywa reklama polityczna uśmiechnietego rekina, szkalująca przeciwnika. Szlag mnie trafia! Niech to już się skończy!!! 🫤
                                                  • balamuk Re: No i maj 17.05.25, 00:04
                                                    Niech. Howgh.
                                                    Na wszelki wypadek ograniczam się dzisiaj do literatury pisanej i lekcji języka obcego, czyli bytów bezreklamowych.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 17.05.25, 11:14
                                                    A wią? U mnie wczoraj grzanie włączyli smile
                                                    I dobrze, w łazience nie dało sie wytrzymać w tym zimnie.

I oby w przyszłym tygodniu było już ciepluutko, słonecznie jak na maj przystało.

Dobrego dnia.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 17.05.25, 11:22
                                                    U nas planują deszcze do przyszłego piątku ☹️
                                                    Grzanie na noc włączam już od jakiegoś czasu, a jako że będziem mieć przez weekend gości - to żeby ich nie podmrozic - włączylam wszystkie piece, żeby zagrzać porządnie.
                                                    A na polu pizdxi jak w kieleckiem 🤬

Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 17.05.25, 11:52
                                                    Nie chcesz słucha orkiestry szczękających zębów Czekolado?
                                                    Dopadało solidnie, nadal reżyserzy.
                                                    Że chłodno to mła w to graj.
                                                    Wią, że do tej pory trasy wiatrakowej nie uruchomiłam?
                                                    W lochach nie pomieszkiwałam?
                                                    A to już maja połowa poszła sobie w dal.
                                                    Ale chcący ssaków ogromnych życzę stad całych.
                                                    Cześć.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 17.05.25, 12:07
                                                    W nocy zmoczyło chodniki, kałuż nie stwierdza się. Owszem sino i do dudy, ale nie pada, choć kilkadziesiat km dalej podlewa solidnie. Do dudy! Do dudy! Do dudy! Po trzykroć do dudy!
                                                    Bry.
                                                  • balamuk Re: No i maj 17.05.25, 12:58
                                                    Wczoraj był raczej listopad.

Wirus, wredota, spać nie daje i bardzo jest w tej materii twórczy. Najpierw budził mnie ból gardła. Potem kaszel. A dzisiaj w nocy przykryłam się dodatkowym kocykiem, bo choć od paru dni grzeją, upału nie ma, i jakimś cudem jeden kocyk omotał mi ep, a drugi nogi do kolan. Na środku kadłuba było zimno...

Zakupy trza zrobić, jeszcze nie przywykłam do tych antyhandlowych niedziel.

Cześć.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 17.05.25, 15:06
                                                    Balamuku, Twoje kocyki miały najwyraźniej niecne zamiary wobec Ciebie. Dobrze, że się w porę obudziłaś i udaremniłaś ich wrogie poczynania. A może to był zamach? Może działały w zmowie z wirusem? To byłby niezły materiał na opowiadanie absurdalno-kryminalne. 😉
                                                    Trzymam za Ciebie kciuki. PUFFFFFFFFF.
                                                    Dżdży i wieje, a ja muszę wyjść do sklepu. Chciałam wcześniej, ale spłuczka odmówiła współpracy i czekałam na hydraulika.
                                                    Cześć.
                                                  • asia.sthm Re: No i maj 17.05.25, 15:15
                                                    Nawet wieszcz zdegustowany majem.
                                                    Cześć wszystkim.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 17.05.25, 15:24
                                                    Cześć Asiu, wieszcz się zdenerwował i rzucił mięsem, ale ogólnie ma rację. 👍
                                                  • balamuk Re: No i maj 17.05.25, 16:41
                                                    Nawet ja się wieszczowi nie dziwię. wink
                                                  • asia.sthm Re: No i maj 17.05.25, 17:29
                                                    Ty się kuruj kumo i niech tu zdrowie zapanuje 🍀🎈
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 18.05.25, 10:58
                                                    NIECH!
                                                    No, wstali, oko odpluszczyli, za stodoło byli, to czas do urn. wink
                                                    Niech będzie dzię!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 18.05.25, 19:36
                                                    Pizdxi,leje, ech...

Eulalijo, dokładnie, choć bardziej nie chcę mieć nikogo na sumieniu 👌

Pufffff dla wszystkich potrzebujących ✊

Miłego
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 19.05.25, 08:53
                                                    Wstali?
                                                    Nie mam odpowiedniego zasobu brukowanych wyrazów, by powiedzieć, co czuję. Stara jestem, ale nadal nie potrafię pojąć, jak można mieć gębę pełną boga i głosować na oszusta, kłamcę, gangusa i alfonsa?
                                                    Bry.
                                                  • eulalija Re: No i maj 19.05.25, 09:21
                                                    Witaj w klubie Ewosad
                                                    Cześć.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 19.05.25, 09:55
                                                    U mnie T - 38, 37, n - 25,38.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 19.05.25, 09:59
                                                    Wstyd się przyznawać z jakiego regionu pochodzę, jedynie miasto nieco ratuje sytuację. Strach się bać co będzie dalej.....
                                                    Cała noc lało, zimno, w firmie jeszcze bardziej....

Rok żem starsza...

Miłego
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 19.05.25, 10:19
                                                    Stolarza, Czekolado. wink
                                                  • myq.18 Re: No i maj 19.05.25, 11:00
                                                    Cześć. Czekoladko, stu lat w szczęściu! 😘🌹
                                                    Jestem załamana, mieszkam w bastionie zacofania i ciemnoty. Czarno to wszystko widzę. 😒
                                                  • asia.sthm Re: No i maj 19.05.25, 11:12
                                                    Stolarza Czekoladzie i obrazek na inny temat.
                                                    😘
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 19.05.25, 11:22
                                                    Najlepszego, Czekolado !

Do dwóch razy sztuka, albowiem nadzieja umiera ostatnia.

Cieplej.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • eulalija Re: No i maj 19.05.25, 11:37
                                                    Ach, świętujemy Czekoladę!
                                                    Buzi, ściski, fachowców!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 19.05.25, 11:49
                                                    Dziekuje Wam pieknie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co zas do wyborow - bardzo mi sie podoba komentarz tej Pani, i niestety niestety niestety ma bardzo duzo racji!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 19.05.25, 12:04
                                                    plejada.pl/newsy/karolina-korwin-piotrowska-grzmi-po-pierwszej-turze-wyborow-efekt-waszej-pracy/bhqstd7
                                                  • eulalija Re: No i maj 21.05.25, 08:56
                                                    Świeci.
                                                    Podobnież ma się burzyć.
                                                    Zaczynam chodzić z jedną kulą.
                                                    Siemanko.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 21.05.25, 09:41
                                                    No wspaniałe wiesci, Eulalijo!!!!!!!!!!!!!

U nas aż 15 stopni rankiem było na polu smile i tyleż samo w firmie, więc farelki działaja na fulll.....
                                                    Świeci pięknie, też czytałam o burzach, zobaczymy, bo ja już dosyć mam ulew sad

Miłego
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 21.05.25, 10:07
                                                    Ha, Eulalijo, czyli będzie z cebie wkrótce dwunóg! SUPER!
                                                    Patrzaj, Czekolado, a u nas stopnie na dworze (pipidówkowi sami swoi zza Buga mówili: na dworzu), i o wiele wyższe! Więc: ach, jak przyjemnie! wink
                                                    Dzię!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 21.05.25, 11:20
                                                    No niestety, u nas praktycznie pd majówkowego wekendu - zimnica wielka, okraszona mniejszą większą ulewą. Zimnica tez w firmie, wiec te farelki to zbawienie. Z dwa razy gdy juz wychodziłam - okazywało się, że na polu zrobiło się cieplej niż w budynku....
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 21.05.25, 12:35
                                                    Cieplej, cieplej.
                                                    Moje dzieciątko na urlop właśnie przylatuje, prosilam, żeby przywiozła ze sobą dobrą pogodę.
                                                    Objecała, no i jest wink big_grin

Brawo Eulalijo ! Kciuki nieustające.

Dobrego dnia.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 21.05.25, 13:40
                                                    Cześć. Eulalijo, wspaniała wiadomość! Tylko tak dalej! 😘❤️
                                                    Ołowiane chmury, 22 stopnie i wicher. Ponoć burze zapowiadają.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 22.05.25, 07:13
                                                    Wczoraj pogoda iscie majowa, do tego stopnia, ze do ciemnej nocki na tarasiku mozna bylo sie delektowac goralskim tancem i spiewem.
                                                    Dzis zapowiadali chlodniej i deszcz, poki co chlodniej nie jest, a lalo nad ranem, no, ale - nie chwalcie dnia itd.

Milego
                                                  • eulalija Re: No i maj 22.05.25, 09:18
                                                    Zakonwiło mi wczoraj solidnie parę razy.
                                                    Czy starczy po tych brakach - pewnie nie.
                                                    Niebieskie osnute na biało, żółtego nie stwierdza się.
                                                    Znowu coś kosi.
                                                    Cześć.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 22.05.25, 10:19
                                                    Ech, nie dość, że kreski w dół, to nawet kropki... No chyba dodudniejszego maja jeszcze nie było!
                                                    Z całych gór i górali została mi sympatia do góralskiej muzyki. Mama nie znosiła, ilekroć byliśmy w górach, miała zyczenie, żeby wreszcie przepiłowali te skrzypki...
                                                    Bry.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 22.05.25, 13:38
                                                    ależ ja rozumiem, że są ludzie, co nawet w ogóle góralszczyzny nie toleruja, pod żadna postacią. Moja rodzinka związana z górami od dosłownie tuz powojnia, szkoda tylko, że nie na stałe. więc ja jestem mocno skrzywiona na wielu góralskich aspektach wink
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 23.05.25, 07:24
                                                    Prawo serii, czyli awarii ciąg dalszy big_grin
                                                    Tym razem lodówka odmówiła współpracy, zobaczymy co powie fachowiec, ale czarno to widzę.
                                                    Póki co biegusiem zagospodarowuję lodówkowe zapasy big_grin

Dobrego dnia.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 23.05.25, 08:58
                                                    U nas byłby ten plus, że na balkonie (jak i na całym polu) ziiiiiimno.
                                                    Do tego leje...
                                                    Miejmy nadzieje, ze lodoweczkę da sie na dłuzej uratowac , a jeszcze bardziej, że traficie na dobrego fachowca!

Miłego!
                                                  • eulalija Re: No i maj 23.05.25, 12:46
                                                    Szaro, chłodno.
                                                    Mosz recht Ewo, też nie pamiętam takiego maja.
                                                    Co nie znaczy, że mi się nie podobawink
                                                    Hejka!
                                                  • myq.18 Re: No i maj 23.05.25, 16:22
                                                    Cześć. Senko, jak tam lodówka? Mam nadzieję, że dała się naprawić.
                                                    Też mi się podoba taki chłodny maj. 🙂
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 23.05.25, 20:36
                                                    No to jestem w mniejszości. Mam nadzieję, że w niej nie będę 1 czerwca. HOWGH!
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 24.05.25, 08:45
                                                    Lodówka do wyrzucenia.
                                                    Decydowanie o nowej, to dopiero makabra wink
                                                    Już jestem teoretycznie podszkolona w tym temacie,

wiem co chcę, dzisiaj decyzja, po niedzieli dostawa.

Nowy tydzień bym cieplejszy pragnęła.

Dobrego dnia.
                                                  • eulalija Re: No i maj 24.05.25, 11:02
                                                    Senko z ciekawości pytam, dorosła była ta lodówka czy taka bardziej nieletnia?
                                                    Szaro, żółte nie dało rady.
                                                    Cześć.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 24.05.25, 11:42
                                                    Ech, stworzyłam dlugasnego posta i mi go zjadło 😡

Mój Brat zamawiał nie dawno, model wybrany miał być kompatybilny z komórką. To nie było coś czego potrzebował, ale wszystkie inne parametry , które chciał - były tylko w tym modelu. W kuchni okazało się, że tego czegoś potrzebnego do kompatybilności - w lodówce nie ma. Telefony, bo w sklepie zonk również. Summa summarum stanęło na tym że dostał całkiem spory talon na zakupy do tego sklepu, a komórka w tym modelu to omyłka w opisie. To było jakieś trzy - cztery tygodnie temu. Nadal jest w opisie. Może mają za dużo talonów 🤔

Maj powinien dawać możliwość chadzania w spódnicach i sandałkach z gołymi nogami. Dawać możliwość pracy i odpoczynku na łonie tak ogródka jak każdej innej formy przyrodniczej. Lekki deszczyk co drugi dzień i kilka burz, ale mało efektownych. A nie konkurować z listopadem czy grudniem 😡
                                                    U nas właśnie na dziś słońce zakończyło działalność, więc moje plany ogrodnicze zostają wyłącznie na kartce 😡

Mam nadzieję że komórka nie zaszalala piśmienniczo😱

Milego
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 24.05.25, 13:20
                                                    Eulalijo, jedenaście lat lodówka skończyła. Jak na tego rodzaju sprzęt to - podobno - długo działała bezawaryjnie.
                                                    Ujednolicić wiadomości na linii internet, sklep i własne potrzeby, ooo to dopiero wyższa szkoła jazdy wink
                                                    Podjęłam męską decyzję i będzie przywieziona we wtorek.
                                                    Prawie taka jak chciałam big_grin
                                                  • myq.18 Re: No i maj 24.05.25, 18:52
                                                    Cześć. Moja lodówka skończy w sierpniu 22 lata, na razie działa, ale chyba niedługo też trzeba będzie szukać innej.
                                                    Słonice i baranki na niebieskim, wietrzysko, a na termometrze 17stopni. Dla mnie akurat, ale dla wielu ludzi za chłodno.
                                                    Miłego weekendu życzę Szanownym. 🙂
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 24.05.25, 20:27
                                                    Ooooooo, to ja przebijam - moja padła po 25 latach 😆
                                                  • asia.sthm Re: No i maj 25.05.25, 07:40
                                                    Wy tu gadu gadu i lodówkach to ja cyckami zagadam. Gdzie byłam i czego się naoglàdałam, kto zgadnie?
                                                    I cześć kochane 😘
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 25.05.25, 09:55
                                                    Cycki niezłe, ale jakoś do mnie nie przemawiają. wink Czekam na podpowiedzi.
                                                    Ciepleje. Moze dziś...
                                                    A co do lodówki, to nie pamietam, po ilu latach odmówiła kolaboracji, ale przebiję innymi sprzetami:
                                                    - mikser + przystawka do koktajlowania przywiezione z DDR-u zaraz po wprowadzeniu bezpaszportowego dostępu do "bratnich, demokratycznych" Niemiec, coś kole 1970 roku, działa do dziś;
                                                    - polski udarowy młynek do kawy, szacuję, że z wczesnych lat osiemdziesiątych. Z mielenia kawy przeszedł na mielenie ziaren roztomaitych do owsianki (fuj, ale czego człowiek nie robi dla zdrowotności) oraz cukru do ajerkoniaczków. Tez działa bez zarzutu. wink
                                                    Dzię!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 25.05.25, 10:51
                                                    Potwierdzam 👌😀Moja Mama do dziś używa różności z DDR, pierwsze z roku 1968 - dostali na ślubne prezenty. Pamiętam z dzieciństwa wielki "kombajn" Cometa, cis jak dzisiejszy planetarny. Do tego express do kawy, mikser kielichowy, toster do tostów i drugi do tostów u zapiekanek. No i oczywiście młynek do kawy. Sama go używałam jeszcze z dziesięć lat temu (były dwa, więc jeden dostałam) , aż do chwili gdy dostałam nowy id Dziecka , wtedy ten stary powędrował do Brata. A nowy.... Miał identyczny design jak stary i nawet firma nazywała się prawie tak samo, dwie literki przestawione. Oczywiście w tym samym kolorze 😀zresztą ... Niektóre Zelmeru z początku lat 90 też u mnie hulają aż miło. Co by nie mówić, to niestety im mlodszeytym gorsze i krótszy żywot ☹️

🌞 świeci aż miło, ale tak ... mroźnawo...

Miłego
                                                  • asia.sthm Re: No i maj 25.05.25, 19:41
                                                    > Cycki niezłe, ale jakoś do mnie nie przemawiają. wink

Tam nie tylko cycki, bardzo piękna wystawa rzeźb w Królikarni. Polecam jakby komu się zachciało.
                                                    Mam weekend w Warszawie 👍
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 26.05.25, 11:05
                                                    Kakoś do wystaw rzeźbów nie mam nabożeństwa, lubię je, te rzeźby, tylko w plenerze.
                                                    Reżyser, ale kiepski, niby się zanussi, ale ani kropki. Do dudy, rzecz jasna. W czerwcu ma się poprawić. wink
                                                    Bry.
                                                  • eulalija Re: No i maj 26.05.25, 12:00
                                                    Gdzieś mi w oko wpadło, że czerwiec w tym roku zaczynają wieszczyć jako chłodniejszy niż zwykle.
                                                    Nie bij! Tak wyczytałam.
                                                    Słońce świeci, lekki wiaterek powiewa, akacja przekwita.
                                                    Cześć.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 26.05.25, 12:04
                                                    Miłego wypadu Asiu.
                                                    Słonice w całej krasie, a na działce wcale nie widać tego deszczowego podlewania, chociaż żle nie jest.

Kto dzisiaj świętuje - miłego dnia.

Dobrego dnia.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 26.05.25, 12:50
                                                    Dobrego!

Niestety tez czytałam, że czerwiec nieciekawy, no ale w sumie tak Łucja przepowiadała.
                                                    Maj też jeden z najchłodniejszych....

Miłego
                                                  • myq.18 Re: No i maj 26.05.25, 14:22
                                                    Cześć. Rano popadało, przed chwilą dostałam alert RCB ostrzegający przed burzą, a za oknem słonice i baranki. Istne ZOO.
                                                    Fajnie Asiu, że przybyłaś na ojczyzny łono. Może kiedyś wpadniesz na dłużej?
                                                  • eulalija Re: No i maj 27.05.25, 08:58
                                                    Słonecznie, malutkie powiewy.
                                                    Miłego dniasmile
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 27.05.25, 09:30
                                                    Szaro buro i ponuro.... Listopad pełną gębą. W firmie farelki kręcą ciepło, co poniektóre Koleżanki siedzą opatulone kocami.
                                                    W sumie to już przywykliśmy, nawet nie narzekamy - ani na to co jest w środku, ani na to co na polu, po prostu jest jak jest.

Miłego
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 27.05.25, 17:02
                                                    Nowa lodówka sie aklimatyzuje.
                                                    Ciepło i słonecznie.
                                                    Doba mi się kurczy, a jutro mus wyjechać.
                                                    Jakoś poradzę wink

Dobrego dnia.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 27.05.25, 18:15
                                                    Uda się na pewno 🙂👌

Słuchajcie, mam raka zagwozdke,i net nie pomaga - z jakiej tradycyjnej kuchni wywodzi się zwyczaj podawania gołąbków z ziemniakami🤔Nie, że ziemniaki są składnikami farszu, tylko na jednym talerzu - gołąbki, ziemniaki z wody i jeszcze bach - surówka 😳
                                                  • eulalija Re: No i maj 28.05.25, 09:29
                                                    Której kuchni to tradycja - ja nie wiem.
                                                    Ale sama pamiętam, że w Wszystkich Świętych, między cmentarzami, jadło się u mnie w domu gołąbki z ziemniakami w sosie pomidorowym.
                                                    A potem wieczorem, u dziadków, później już tylko u babci, rosół i szpinak.
                                                    Rosół jadłam, szpinaku brrr, nie!
                                                    Ze wschodu lezą chmury, z zachodu Ewa pcha chmury, środkiem widnosmile
                                                    Cześć.
                                                  • eulalija Re: No i maj 28.05.25, 09:30
                                                    Miłej pracy lodówce Senki życzę, niech służy dzielniesmile
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 28.05.25, 09:50
                                                    Jak już ma padać, to niech pada, taka jego owaka!
                                                    Jestem już w wieku najstarszych górali i z ręką na sercu przysięgam, że tak dodudnego maja w zyciu swoim nie widziałam! Po trzykroć okrzyk bojowy rodu Selektrytów! Nie tylko na pogodę...
                                                    Ja gołąbki z kartoflanym nadzieniem poznałam u naszych pipidówkowych samych swoich, bo - ku rozpaczy mojej ślaskiej mamy - uwielbiałam smykać sie po kominkach i jadać w domach koleżanek rózne dziwne wynalazki. W wielu tych domach na 1 listopada przygotowywano babę kartoflaną. A szpinak mniam, mniam!
                                                    Bry.
                                                  • myq.18 Re: No i maj 28.05.25, 11:33
                                                    Cześć. Pierwszy raz słyszę o gołąbkach z farszem ziemniaczanym, choć wydaje mi się, że mogą być smaczne.
                                                    Dwa razy w życiu zostałam poczęstowana w dwóch domach obiadem w środę popielcową. Raz był to makaron podany razem z kluszczanką, w której się gotował. Po paru latach trafiły mi się kluski lane z mlekiem, które gospodyni okrasiła przesmażoną na oleju cebulą. W obu wypadkach nie mogłam się wymigać od poczęstunku i obserwowałam z niedowierzaniem spożywającą te frykasy rodzinę. Dodam, że nie było to u biednych ludzi.
                                                    Cóś pięknego i w dodatku za darmo! 😁
                                                    Szpinak uwielbiam!
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 28.05.25, 11:40
                                                    Oj, myślałam, że wyrażnie napisałam - nie chodzi o farsz ziemniaczany w gołąbkach, tylko gołabki z jakims farszem podane z!!! ziemniakami. Na jednym talerzu.
                                                  • eulalija Re: No i maj 28.05.25, 14:31
                                                    Farsz do gołąbków dla mła może być tylko mięsny, wieprzowina, dopuszczam jeszcze drób zmieszany, pierś i noga.
                                                    Żadnych ryżów, kasz czy innych zapchajdziur.
                                                    W sosie pomidorowym i z ziemniakami z wody, lekko utłuczonymi.
                                                    Może ja też coś niewyraźnie napisałam.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 28.05.25, 14:53
                                                    Wiem, Czekolado, co napisałaś. wink Wydaje mi się, że podawanie gołąbków + kartofle, całość polana sosem pomidorowo-śmietanowym, to nie żadna kuchnia regionalna, tylko normalne drugie danie w różnych kawałkach Polski, jeśli gołąbki są takie jak uważała moja śląska mama i Eulalija.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 28.05.25, 15:19
                                                    Hmmmmm w mojej rodzinie i wśród znajomych normalne drugie danie to gołąbki nadziane ryżem lub kasza i mięsem, lub (moi lwowscy Teściowie) na Wigilię kasza gryczana z pieczarkami i polane sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym, ale naj naj naj ( moi ww Teściowie) z kwaśną śmietaną 😋😋
                                                    Dołożenie do tego jeszcze ziemniaków to dla naszej rodziny i znajomych jest porównywalne do podania ziemniaków z : pierogami, naleśnikami, pyzami, faszerowanymi jarzynami, kopytkami, a może nawet i spagetti. I mając lat 53, i pojadlszy różności w różnych miejscach w Polsce, mój Brat młodszy , ale zjeździł równie sporo - więc on spotkał się z takim daniem w Kołobrzegu. Po raz pierwszy i przeżył lekki szok. Stąd pytanie - czy ktoś może wie . Nie pytam o farsze, bo te są rozmaite, także o oprawę, bo np u nas w rodzinie jak jest możliwość - robi się z kiszonej kapusty albo z liści winogron.

Nie, Eulalijo, Ty akurat dokładnie odpowiedziałaś,może tam u Ciebie to jednak jest tradycyjne danie, tylko gdzie 😉🤔
                                                    Szpinak to dla mnie jedno z najlepszych narzynek jakie istnieją, a u Dziadków,potem babci , we WŚwietych ,jadaliśmy zupki typu rosół z lanym ciastem, barszcz czerwony z jajkiem, żurek lub barszcz biały z jajkiem i lub ziemniakami, pomidorowa z lanym. Na drugie? Jakieś mięsko do ziemniaków i , dla nas,niejadalnej totalnie mizerii na słodko,brrrr. Nauczyłam się z czasem jeść wszyyo, oprócz flaków i podrobów, nawet te lane kluski, które często sama robię, ale od takiej mizerii tona sam widok cis złego mi się dziwi.

Dzięki wszystkim za opowieści golabkiwe,będę drążyć temat dalej 😉
                                                  • balamuk Re: No i maj 28.05.25, 18:36
                                                    Wróciłam z kolejnego wypadu, na odmianę też na zachód, ino bliżej. wink Szwarcwald jest fajniutki nawet w deszczu i przy gradobiciu (bo u Miemca jak u nas - mieszanka marca z listopadem), rozczarowanie tylko jedno w postaci Jeziora Bodeńskiego.

Nadrabiając, życzę w kolejności Czekoladzie samego słońca, Eulalii kondycji, a lodówce stu lat w dobrym zdrowiu. wink

Asiowa cycatka bardzo mi się podoba.

A poza tym znowu mam objawy rajzefibra przedwyborczego, ludzie, to się nie da...
                                                    Czyli bry.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 29.05.25, 07:28
                                                    Leje....

Miłego
                                                  • eulalija Re: No i maj 29.05.25, 09:01
                                                    Zassane ze wschodu i przepchnięte przez Ewę od zachodu chmury zrobiły potężny wał nad głową.
                                                    Dodam, że dobrze mokry wał.
                                                    Szaro, deszcz szumi, może by tak do jakiejś gawry...
                                                    Albo chociaż pod kocyk...
                                                    Mokre dzińdybry.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 29.05.25, 10:33
                                                    Niczeguj żem nie przepychał! Ulewa by mnie uradowała! Wczoraj trochę podlało, ale za mało...
                                                    Ssaki, ale nie za ciepło. Przynajmniej na razie.
                                                    Bry.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 29.05.25, 13:00
                                                    Pada, pada - długo i pomalutku. A chmury wyjątkowo pionowo lecą wink
                                                    I pięknie działkę podlewają.
                                                    Coś ep się odezwał, pewnie jutro minie.

Dobrego dnia.
                                                  • balamuk Re: No i maj 29.05.25, 13:11
                                                    U mnie nie pada. Choć chmury godne pióra wieszcza.

A propos gołąbków i innych takich: czy ostatecznie mięso kurzęce, takie ze sklepu, należy myć? Czy nie należy?

Cześć.
                                                  • eulalija Re: No i maj 29.05.25, 13:42
                                                    W całości - piorę.
                                                    A mielonego staram się nie kupować, ostatnio chyba z pięć lat temu.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 29.05.25, 13:55
                                                    M tak samo jak Eulalija
                                                  • eulalija Re: No i maj 30.05.25, 09:15
                                                    Polska chmurowo jak tasakiem przecięta.
                                                    Ja po słonecznej stroniesmile
                                                    Siemanko.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 30.05.25, 12:08
                                                    Do tej chwili dosłownie był błękit ze złotem, zerkłam, po przeczytaniu info Eulaliji, w okno, a tu szaro buro i ponuro. A w prognozie mamy deszcz popoludniu.... Zmieniła sie tez prognoza i zamiast dwoch dni - deszcz ma lac do przyszłego czwartku włacznie....

Miłego
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 30.05.25, 14:16
                                                    Słonice.
                                                    I zaplanowałam sobie na dzisiaj, poobiednie nicnierobienie wink
                                                    Wytrzymam ? big_grin

Dobrego dnia.
                                                  • ewa9718 Re: No i maj 30.05.25, 16:36
                                                    )Ojtam, ojtam, jak nie wytrzymasz, to popuścisz!
                                                    Balamuku, nie nadanżam za tobo, w którym kawałku świata akuratnie jesteś?
                                                    Ciepło, pomżywa co trochę...
                                                    Mam nadzieję, że w poniedziałek obudzimy się w Polsce, a nie w burdelu!
                                                    HOWGH!
                                                  • myq.18 Re: No i maj 30.05.25, 17:47
                                                    Też marzę o tym, by obudzić się 2.06.w wolnym kraju.
                                                    Pogoda pod psen, wieje i pada, a po chwili tylko buro, słonic się nie stwierdza. Spać się chce.
                                                    Balamuku, podziwiam Twoją pasję podróżowania. 🙂
                                                    Cześć.
                                                  • eulalija Re: No i maj 31.05.25, 11:50
                                                    Słonecznie, pochmurno i tak dokoła Wojtek.
                                                    Wieje.
                                                    Ponoć jutrzejszą nocą ma burzyć solidnie.
                                                    Pażywiom, uwidzim.
                                                    Cześć.
                                                  • se_nka0 Re: No i maj 31.05.25, 13:29
                                                    A u mnie cuda, panie.
                                                    Sadziłam kwiatki na balkonie, gorąco było.
                                                    Za moment grzmot, ulewa nie wiadomo skąd.
                                                    Podlało krótko, ale solidnie i poszło sobie smile
                                                    Dookoła żadnych chmur nie ma, jakbym podlewanie w gratisie do roślinek dostała big_grin

Dobrego dnia.
                                                  • czekolada72 Re: No i maj 31.05.25, 20:45
                                                    U nas podobnież było, z tym, że musiałam użerać się z suszarką - wnosić - wynosić. Moja Mamusia,która przyszła w odwiedziny, i siedziska tyłem do pola - nawet się nie zorientowała, że kali, tyle, że grzmiało.

Milego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka