Dodaj do ulubionych

Pytanie o Wyścigi

03.07.09, 12:39
Drodzy Szanowni! Jako że bywaliście rok temu an zacnych terenach
toru służewieckiego, mam pytanie. Otóż od jutra gościć będę
Rodzicieli moich i Ojciec miał życzenie, żeby zobaczyć t o r smile Bo
w ogóle myślał, że to dalej nieczynne i nic nie wiedział o
reaktywacji. Pytałam, czy chce iść na gontiwę (akurat w sobotę i w
niedzielę są wyścigi), ale aż tak to nie, natomiast zobaczyć. Papug
podejrzewa, że jak się człowiek znajdzie w okolicach głównej bramy
przy Puławskiej, to do toru - i zeby go w ogóle zobaczyć - jest
jeszcze kawałek i przez sztachetki nic nie zobaczymy. W związku z
czym Ojciec zaczął rezygnować z pomysłu, bo samej bramy oglądać nie
chce. Czy możecie mnie uświadomić - jak daleko jest tor od wejścia i
czy coś w i d a ć? smile Thank you from the mountain.
Obserwuj wątek
    • jotka13 Re: Pytanie o Wyścigi 03.07.09, 12:46
      Papużko spod bramy nic nie widać. Jeżeli nie chcecie być na
      gonitwach, to przyjedźcie tak z godzinę wcześniej przed piewrszą
      gonitwą i Szanowny Tatuś wszystko sobie spokojnie obejrzy wink
      Niestety wejście jest płatne, w zeszłym roku było po 10 zł od łebka.
      Na pewno nie chcecie być w niedzielę na Derbach?
      • papuga_ara Re: Pytanie o Wyścigi 03.07.09, 12:49
        Jeśli Ojciec zdania nie zmienią, to co Pani zrobisz, nic Pani nie
        zrobisz... wink
        Ale bardzo Ci dziękuję za info - to bardzo dobry pomysł, żeby wejść
        wcześniej i pooglądać, "jeźli kto che", jak mawiali w Lesie
        Stumilowym smile
    • stara.gropa Re: Pytanie o Wyścigi 03.07.09, 13:12
      Papugo, jutro w Wyborczej ma być dodatek o wyścigach, słownik pojęć
      wyścigowych, jak grać itd. Może się przyda.
      • heniulaa Re: Pytanie o Wyścigi 03.07.09, 21:03
        Garść wiedzy...

www.torsluzewiec.pl/
        i jeszcze trochę dla chętnych smile

www.wyscigi-konne.info/
        • heniulaa Re: Pytanie o Wyścigi 03.07.09, 21:06
          I trochę historii i możliwości zwiedzania

www.ewarszawa.com/przewodnik/obiekt/index.php?id=288&dzial=15
          • lylika Re: Pytanie o Wyścigi 03.07.09, 21:30
            Heniulaa, szacuneczek. Pełen serwis i full wypas. smile
            • papuga_ara Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 12:41
              Bardzo uprzejmie dziękuję za pomoc!! big_grin
              • eulalija Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 13:08
                I jak było? Tata był? Widział? Zagrał? Fortunę zgarnął??
                • kurcgalopek Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 14:13
                  też jestem ciekawa.
                  Doczytałam sobie w GW, że to był wyjątkowy weekend na wyścigach, panie w
                  kapeluszach, klimaty jak z wyścigów w Ascot.
                  • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 14:40
                    GW ma tekst na dzeszcz i na pogodewink Cos mi sie majaczy, ze wczoraj tez cos
                    czytalam w GW, m.in.: ze mial byc konkurs kapeluszy (org. przez Fundacje
                    Spelniamy Marzenia), ale nie doszedl do skutku, bo byla ulewa. Kapelusze byly
                    tylko na kilku (chyba archiwalnych?) zdjeciach. Malo tego, nawet cos sie mialo
                    opoznic w gonitwach ze wzgledu na ulewe.

Ale moze to ten sam artykul, tylko Ty patrzylas bardziej na fotki, a ja na
                    tekst? Tak pomyslalam, bo jak to czytalam to tez wlasnie pomyslalam o swoim
                    jakims starym kapeluszu. Kiedys dostalam piekny kapelusz, ale za duzy. Filcowe
                    kapeusze zmiejsza sie latwo, pracownie dorabiaja profesjonalne filcowe wszywkki,
                    a jak sie zmniejsza kapelusz z rafii? Kto wie? Kto wie? Pliss, podzielcie sie
                    jak ktos umie..smile

Aa, i jeszcze mi sie przypomnialo, ze mialam kiedys w FotoForum skan tekstu o
                    przesadach zilustrowany Guruą, czy on jeszcze jest, ciekawe..
                    • stara.gropa Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 14:46
                      Jeśli naprawdę był taki artykuł w GW to dziwne, bo był konkurs na
                      najbardziej elegancką parę na torze. W TVP pokazali smile. I widać było
                      panie w kapeluszach. Deszcz lał jak oszalały, ale miłośnikom
                      wyścigów to zupełnie nie przeszkadzało smile
                      • lylika Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 14:56
                        sport.tvp.pl/inne/pozostale/jezdziectwo/wideo/soros-wygral-derby-2009
                      • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:13

> Jeśli naprawdę był taki artykuł w GW to dziwne, bo był konkurs na
                        > najbardziej elegancką parę na torze

Dlaczego dziwne? Nie moglo byc kilku konkursow, w tym jeden odwolany?
                        Teraz to jest moda na konkursy, gry i zabawy, np. zagadkiwink.
                        W tym komuterze nie znajde linka, moze w domowym, ale z innej www.:
                        "Inne atrakcje
                        Widzom spragnionym także innych atrakcji przypominamy, że podobnie jak w
                        ubiegłym roku zostanie rozegrany Konkurs Kapeluszy! W tym roku organizuje go
                        Fundacja Spełnionych Marzeń. Ponadto już teraz serdecznie zapraszamy wszystkie
                        Panie i Panów do udziału w rywalizacji o tytuł Lady, a także Gentlemana Toru
                        Służewiec
                        ."

> najbardziej elegancką parę na torze

Wsrod dzokejow, czy konismile?
                        Czy konie mnie slyszasmile?
                        • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:22
                          > Fundacja Spełnionych Marzeń.

Przeinaczylam nazwe Fundacji. Jak ten Alzheimer mnie wkurza! Ide sie napic kawy.
                          Czy wiecie, ze naukowcy odkryli, ze piec kaw dziennie zapobiega i leczy
                          Alzheimera?
                    • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:00
                      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1769323,2,20.html
                      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1769324,2,19.html
                    • g0p0s Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:01
                      Pilotkę pod spód wdziać? smile
                      Nie wiem, czy to nie Urban legend. Ponoć gość chodził do pracy w
                      kapeluszu. Życzliwi koledzy codziennie wkładali za wewnętrzną
                      tasiemkę pasek gazety. Jednocześnie co jakiś czas wyrażali
                      zdziwienie, że mu głowa chyba urosła. Jak już miał kapelutek na
                      czubku głowy, to poszedł do lekarza. smile
                      • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:26
                        > Jednocześnie co jakiś czas wyrażali
                        > zdziwienie, że mu głowa chyba urosła.

We wlasnym zakresie mam wrazenie odwrotne, ze mi sie kurczywink
                        • cytrynka6543 Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 17:09
                          romy_sznajder napisała:

> We wlasnym zakresie mam wrazenie odwrotne, ze mi sie kurczywink

A nie miałaś ostatnio aby do czynienia z Indianami z Amazonii,bo to
                          oni(chyba?) potrafią głowy "kurczyć" ? smile))
                          • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 18:51
                            Nie, to ze staroscismile Na starosc wszystko sie w czlowieku przykurcza i zasuszasmile
                            • cytrynka6543 Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 19:19
                              romy_sznajder napisała:

> Nie, to ze staroscismile

Romy,jak ja Cię dorwę następną razą,to ja Cię uduszę!!!
                              I Bieżana mi nie wzywać,bo się wyda! smile
                              Pogadamy face to face i nie ma zmiłuj! Nie daruję!!!
                    • lylika Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:10
                      > ,
                      > a jak sie zmniejsza kapelusz z rafii? Kto wie? Kto wie? Pliss, podzielcie sie
                      > jak ktos umie..smile
                      ...
                      Tak samo jak filcowy. Wszywa się filcowy pasek w kolorze rafii.
                      • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:18

> Tak samo jak filcowy. Wszywa się filcowy pasek w kolorze rafii.

Oooo.. To moze sie okazac, ze jest duzo za duzy.. Filcu w filcu to tak nie
                        widac, a filcu w rafii to sie za duzo nie da.. Kurcze, trzeba sie przejechac do
                        fachowca. Dziekiwink
                        • lylika Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:23
                          W tym miejscu przeważnie jest na zewnątrz wstążka lub inna apaszka. Jak nie ma to dodać i nic nie będzie widać.
                        • jotka13 Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 15:29
                          Konkurs kapeluszy odbył się, gonitwy w strugach deszczu także i
                          pochwalę się, że honorowo wygraliśmy w Derbach wink
                          • cytrynka6543 Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 17:10
                            jotka13 napisała:

> Konkurs kapeluszy odbył się, gonitwy w strugach deszczu także i
                            > pochwalę się, że honorowo wygraliśmy w Derbach wink

Gratuluję Jotko i podziwiam! Ty koniara jesteś?
                            • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 18:55

> jotka13 napisała:
                              >
                              > > Konkurs kapeluszy odbył się

Hmm.
                              "Wyścigom towarzyszył pokaz Akademii Jeździeckiej Katarzyny Cygler i Marka Siudyma - aktora, ale też licencjonowanego trenera jeździectwa.
                              Na derbowy dzień zaplanowana była dodatkowa atrakcja - Konkurs Kapeluszy. Pogoda pokrzyżowała jednak plany organizatora - Fundacji Spełnionych Marzeń."
                              miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6790557,Najwazniejsza_gonitwa_sezonu_w_strugach_deszczu.html

> > pochwalę się, że honorowo wygraliśmy w Derbach wink

"W tym roku Błękitną Wstęgą zwycięzcy uhonorowany został koń Soros pod dżokejem Piotrem Piątkowskim. Właścicielem Sorosa jest Tadeusz Sobierajski."
                              Rodzina, tak?
                    • kurcgalopek Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 20:28
                      romy_sznajder napisała:

> GW ma tekst na dzeszcz i na pogodewink Cos mi sie majaczy, ze wczoraj tez cos
                      > czytalam w GW, m.in.: ze mial byc konkurs kapeluszy (org. przez Fundacje
                      > Spelniamy Marzenia), ale nie doszedl do skutku, bo byla ulewa. Kapelusze byly
                      > tylko na kilku (chyba archiwalnych?) zdjeciach. Malo tego, nawet cos sie mialo
                      > opoznic w gonitwach ze wzgledu na ulewe.
                      >
                      > Ale moze to ten sam artykul, tylko Ty patrzylas bardziej na fotki, a ja na
                      > tekst? Tak pomyslalam, bo jak to czytalam to tez wlasnie pomyslalam o swoim
                      > jakims starym kapeluszu. Kiedys dostalam piekny kapelusz, ale za duzy. Filcowe
                      > kapeusze zmiejsza sie latwo, pracownie dorabiaja profesjonalne filcowe wszywkki
                      > ,
                      > a jak sie zmniejsza kapelusz z rafii? Kto wie? Kto wie? Pliss, podzielcie sie
                      > jak ktos umie..smile
                      >
                      > Aa, i jeszcze mi sie przypomnialo, ze mialam kiedys w FotoForum skan tekstu o
                      > przesadach zilustrowany Guruą, czy on jeszcze jest, ciekawe..

Wiadomości o tym, jak wygląda Wielkie Derby czerpałam z weekendowego wyścigowego
                      dodatku do Stołecznej, z artykułu o wielkim Derby, który pisany był niewątpliwie
                      przed wydarzeniemwink. O kapeluszach pisali nawet w podpisie zdjęcia i jakoś tak
                      utkwiło mi to w głowie:
                      img124.imageshack.us/img124/1909/polskieascot2.jpg
                      Relacji ze tego jak było nie czytałam żadnej.
                      • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 22:27
                        To, co ja czytalam jest w dzisiejszej Stolecznej, wlasnie widzialam.
                        • lylika Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 22:34
                          Co z kapeluszem?
                          • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 22:42

> Co z kapeluszem?

Glowa mi uroslasmile
                            • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 22:45
                              A serio: weszlam na krzeslo, wyjelam kapelusz z postanowieniem, ze zaladuje do
                              samochodu i przy okazji wejde do Porthosa (bo od nich dostalam kiedys,
                              zaprzyjaznieni), zeby cos wymyslili.
                              Zalozylam, i sie okazalo, mi wlosy spiete w niby-kok urosly na tyle, ze kapelusz
                              sie trzyma, a nawet jest przyciasny. Nigdy nie mialam na glowie tylu wlosow co
                              teraz, wiec jestem w kropce. Pomysle, jak sie do tego czesac.
                              • lylika Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 23:05
                                Nie myśl. Noś kapelusz!!! smile
                                • romy_sznajder Re: Pytanie o Wyścigi 06.07.09, 23:09
                                  Tak jestwink
                                  Chodzilo o to, czy cos zmieniac w rozmiarzesmile
                • papuga_ara Re: Pytanie o Wyścigi 07.07.09, 15:37
                  eulalija napisała:

> I jak było? Tata był? Widział? Zagrał? Fortunę zgarnął??

W końcu stanęło na tym, że Ojciec zamienił chęć oglądania toru na
                  Służewcu na oglądanie toru żużlowego na Gwardii, co jest bliższe i
                  jego, i moim zamiłowaniom (tu smutek - jaka szkoda, że sekcja
                  żużlowa w Wawie upadła i nie ma zamiaru się podnieść....).
                  Ale cenne wskazówki zachowam - w sierpniu ma przyjechać moja
                  przyjaciółka i ona bardzo lubi konie big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka