Dodaj do ulubionych

GAZETA FORUM

22.11.10, 15:05
Szanowni Panowie z Forum !
Jakem Bydle niejednokrotnie krytyczne wobec Was ale nie tylko Was - mam swoje zdanie - w obecnej sytuacji widzę taką potrzebę, aby tej władzy patyrzeć na ręce i docierać znacznie szerzej do mieszkańców niż tylko poprzez forum internetowe. Ilu to wchodzi i do ilu może dotrzeć Wasz głos? Fajnie , że można odsłuchać nagrania z obrad Rady które wywalczyliście , ale bądźmy szczerzy kto tego słucha? Jest ktoś????????? Ilu słyszało o sprawie Mazura ( nie mylić z Edwardem Mazurem)? Wiekszość pewnie nawet nie uwierzyła i potraktowała plany sprzedaży jak plotkę przedwyborczą. Tak przypuszczam.
Bardzo byłbym rad gdybyście wydawali pismo. Choćby pisemko.
Pamietam coś takiego co nosiło tytuł Gościniec. 3-4 kartki A3 złożone do A4 a na nich tematyka radzymińska. Bez samochwalczych wywiadów z burmistrzem czy radnymi typu Życie Powiatu.... Ja tą gazetkę - znaczy Gościniec - kupowałem chociaż było w niej niewiele ciekawego, ale dotyczyła naszej gminy i tych najbliższych nam spraw.
Obserwuj wątek
    • kchacinski Re: GAZETA FORUM 22.11.10, 15:13
      Dziękuję za ciepłe słowa.
      Wkrótce odbywa się Walne Zgormadzenie SRF, z pewnością zaproponuje taką inicjatywę.

Krzysztof Chaciński
      • powaznie2010 Re: GAZETA FORUM 22.11.10, 15:24
        Bardzo dobry pomysł..
        Tylko osobiście uważam, żeby nie psioczyc na obecną radę tylko żetelnie informować mieszkańców o postępie działań naszych Szanownych Rajców wink
        • kchacinski Re: GAZETA FORUM 22.11.10, 15:32
          Jeżeli Forum podjęło by się prowadzenia gazety/biuletynu to z pewnością byłaby to rzetelna informacja.
        • mszewczyk75 Re: GAZETA FORUM 22.11.10, 16:17
          To nie jest problem stowarzyszeń, ani prasy. Po prostu każdy powinien pilnować swojego interesu, który wcale nie kończy sie na progu własnego mieszkania czy granicach posesji.

Rady rodziców powinny aktywnie interesować sprawami dotyczącymi szkół, w których reprezentują ogół rodziców i uczniów, np. w kwestii skuteczności pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania.

Rada rodziców praktycznie może występować z wnioskami i opiniami we wszystkich sprawach szkoły. Z wnioskami i opiniami może występować do dyrektora szkoły, rady szkoły, samorządu uczniowskiego, organu prowadzącego szkołę oraz organu sprawującego nadzór pedagogiczny nad szkołą.

Uważam, że nie ma potrzeby z każdą głupotą, dotyczącą np. lokalizacji koszy na śmieci, czy ze skargą na złośliwego sąsiada, biegać do urzędu miasta i zawracać głowę urzędnikom. Takie proste rzeczy z powodzeniem mogłyby nadzorować zarządy sołectw czy osiedli, którzych w Radzyminie niestety nie ma.

Tymczasem, każdy oczekuje, że rozwiązanie przyjdzie z góry. Dopóki tak będzie, nie można się spodziewać jakiś szczególnych zmian w sposobie zarządzania gminą.
    • acha2805 Re: GAZETA FORUM 22.11.10, 16:06
      Gazeta to bardzo dobry pomysł smile

Gościniec Radzymiński było miesięcznikiem wydawanym przez Towarzystwo Przyjaciół Radzymina. Jeśli dobrze kojarzę. O dziwo, było w miarę... przyzwoitym pismem, choć przeglądając w bibliotece radzymińskiej to co zebrał Pan Lewicki, w nadmiarze było artykułów o powrocie Radzymina do rangi powiatu. W porównaniu z Wieściami, Życiami powiatu i innymi Faktami, dla mnie Gościniec był najlepszy.

Ale uważam, że to nie powinna być tylko inicjatywa Forum, ale też mieszkańców zainteresowanych współpracą ze Stowarzyszeniem. I żeby to było naprawdę rzetelne i obiektywne pismo.
      • aa9612bydleludzkie Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 10:00
        Oczywiście też zależy mi na rzetelności a nie na samej krytyce. Chodziło mi jerdynie o to, że dajmy na to jacyś radni nie poprą budowy gimnazjum bo ważniejsza bedzie droga osiedlowa, to my możemy tu sobie długo we własnym kisielu przeżywać jakie to było okropne a taki radny wogóle sie nie przejmie bo:
        1. mało kto dowie sie o tym
        2. jak sie dowie to 90% potraktuje to z rezerwą bo internet ogólnie pełen jest kłamstw i nadużyć dobrego obyczaju a nawet dobrego smaku.
        Jeżeli taki radny będzie miał swoje racje to je przedstawi w gazecie i każdy oceni czy to było zasadne.
        Świeta racja , że to nie tylko problem Stowarzyszenia Forum ale nas wszystkich. Święta racja.
        Pewnie Mariuszowi chodziło o to , że anonimowo to każdy mądryi oczekuje działania od innych. Święta racja bo dotyczy to też mnie, no ale niestety tak jest jak jest. Powtarzam - gazeta to życzliwy pomysł , który może ktoś potaraktować jak bat , ale inny potraktuje jak zwykłe narzędzie demokracji.
        • acha2805 Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 12:36
          Mam nadzieję, że jeśli taka gazeta by powstała będziesz pierwszą z tych osób, które będą czasem chciały podzielić się w niej swoimi obiektywnymi spostrzeżeniami wink
          • aa9612bydleludzkie Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 13:57
            Aha.... smile
      • franc-oise Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 15:33
        Tak, gazeta rzetelnie informująca o tym, co się dzieje w Radzyminie, o planowanych inwestycjach, propozycjach edukacyjnych, służbie zdrowia a także troszkę ciekawostek historycznych czy humoru - to świetna sprawa.
        Także Forum do dzieła. Informacja a mniej krytyki.
        Jak czytam Ziemię Radzymińską, to mnie przeraża, że u nas jest tak źle. Wszyscy wszystko robią nie tak, a cudownie było za czasów poprzedniej pani burmistrz. Moim zdaniem to nie zupełnie prawda, a takie dołujące i oskarżające innych pisemka tylko powodują, że każdy mieszkaniec ma ochotę zaszyć się w swym własnym domu, na Radzymin nie patrzeć, a czas wolny i zakupy robić w Warszawie.
        A nie zapominajmy o tym, że tutaj też coś się dzieje. Szkół i przedszkoli oczywiście brakuje. O przychodni nie wspomnę, bo tao jakiś relikt PRL-u, ale nowe osiedla i mieszkania też muszą się budować, bo zamieszkują je nie tylko przybysze z innych miast, ale także radzyminiacy, młode małżeństwa, które urodziły się i dorastały w Radzyminie. Także każdy kij ma dwa końce. A Forum proszę o dalszą działalność i o mniejsze wytykanie błędów przeciwnikom, bo to tak naprawdę może do niczego nas nie doprowadzić.
        Pozdrawiam.
        • kchacinski Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 15:53
          SRF powstało w 2006 roku jako organizacja strażnicza, której celem jest "patrzenie władzy na ręce".

Owe "wytykanie błędów" jest więc niczym innym jak monitoringiem działań władz, który w Europie Zachodniej jest bardzo popularny.

"Wytykanie błędów" nie jest przyjemnością, ale przynosi wymierne korzyści:
          - samorządowców motywuje
          - mieszkańcom dostarcza informacji o zjawiskach patologicznych

Idealną sytuacją byłoby aby organizacje strażnicze istnieć nie musiały, może kiedyś tak będzie.

Niemniej jednak SRF podejmuje takze inne działania w ramach swojej działalności statutowej w ramach swoich finansowych możliwości.

Prasa pełni jednak inną rolę niż organizacje strażnicze - sucha informacja!
          Więc bez obaw, jeżeli kiedyś dojdzie do założenia takiej gazety, na pewno nie byłaby to Ziemia Radzyminska Bis
          • acha2805 Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 16:12
            kchacinski napisał:

SRF powstało w 2006 roku jako organizacja strażnicza, której celem jest "patrzenie władzy na ręce".

Owe "wytykanie błędów" jest więc niczym innym jak monitoringiem działań władz, który w Europie Zachodniej jest bardzo popularny.

Ale przecież SRF nie może zajmować się tylko życiem politycznym, takie inicjatywy jak Kino pod Gwiazdami, Pchli Targ, pikniki, szkolenia SĄ POTRZEBNE i dobrze żeby SRF działało również w takich dziedzinach.

Prasa pełni jednak inną rolę niż organizacje strażnicze - sucha informacja!
            Więc bez obaw, jeżeli kiedyś dojdzie do założenia takiej gazety, na pewno nie byłaby to Ziemia Radzyminska Bis

Sucha informacja też jest potrzebna. Poza tym, chodzi o to, żeby zmusić czytelnika do wysuwania wniosków, a nie podawać mu na tacy "to jest złe, to jest dobre, bo my tak uważamy". Tak się nie robi!
            • kchacinski Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 16:20
              Ale przecież SRF nie może zajmować się tylko życiem politycznym, takie inicjaty
              > wy jak Kino pod Gwiazdami, Pchli Targ, pikniki, szkolenia SĄ POTRZEBNE i dobrze
              > żeby SRF działało również w takich dziedzinach

I dlatego napisałem też, że SRF podejmuje też inne inicjatywy mieszczące się w celach statutowych w ramach naszych możliwości finansowych. smile

> Sucha informacja też jest potrzebna. Poza tym, chodzi o to, żeby zmusić czyteln
              > ika do wysuwania wniosków, a nie podawać mu na tacy "to jest złe, to jest dobre
              > , bo my tak uważamy". Tak się nie robi!

Amen
            • franc-oise Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 16:22
              Otóż to! Sucha informacja bez krytyki. A ten kto ją przeczyta to oceni.
              A oprócz monitorowania władzy, to przecież chcieliście wejść do samorządu po to żeby też działać, a nie tylko monitorować. Zgadza się?
              A napisz jeśli możesz, (prośba do K.Chacińskiego) jaki był wasz program wyborczy, co dla Was, gdybyśce wygrali w wyborach byłoby priorytetem. Ja jak najbardziej popieram wasze inicjatywy co do organizowanych akcji i odnośnie sensu waszego działania, dlatego też chciałabym troszkę więcej wiedzieć o waszych postulatach wyborczych.
              • mszewczyk75 Re: GAZETA FORUM 23.11.10, 23:48
                franc-oise"... dlatego też chciałabym troszkę więcej wiedzieć o waszych postulatach wyborczych."

Wielu z członków komitetu wprowadził do programu własne pomysły, jednym z nich był mój pomysł utworzenia lokalnego inkubatora przedsiębiorczości, którego lokalizacja np. na obszarze wiejskim (np. Dybów/Słupno) umożliwiła by jego finansowanie z programu PROW (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007 - 2013).

Zadaniem inkubatora było by przygotowanie i startowanie mikroprzedsiębiorstw.
                Istnieje duży problem z bezrobociem wśród absolwentów szkół średnich, którzy często mają pełne głowy pomysłów na biznes ale nie znają np. podstaw prowadzenia działalności gospodarczej, przykład:
                • nie rozróżniają narzutu od marży
                • nie wiedzą jak kalkulować koszty
                • lub po prostu nie wiedzą od czego zacząć.

Oczywiście oferta skierowana byłaby nie tylko dla "młodzieży", ale również dla wszystkich osób (w każdym wieku), zdolnych do zaproponowania racjonalnego pomysłu na swój biznes.

W inkubatorze początkujący przedsiębiorcy otrzymywaliby wsparcie merytoryczne, organizacyjne, techniczne - łącznie z lokalizacją siedziby, wyposażeniem informatycznym i telekomunikacyjnym, obsługą księgową. Przedsiębiorca gotowy do samodzielnego działania (np. po osiągnięciu określonego poziom przychodów) zwalniałby miejsce w inkubatorze i całkowicie przechodził na własny rachunek.

Dodatkowo promocja i zachęcanie do podejmowania pracy w domu, przez internet i telefon co przy dzisiejszych możliwościach technicznych jest możliwe w przypadku wielu zawodów, a szczególnie handlu. Oczywiście do tego potrzebna jest nowoczesna i niezawodna infrastruktura telekomunikacyjna (ale o tym pisałem wcześniej).

Taki projekt znakomicie wypełniłby lukę w programie promocji przedsiębiorczości, w który w wydaniu dotychczasowych władz Radzymina był ukierunkowany przede wszystkim na tworzenie kosztochłonnych miejsc pracy w branży przemysłowej, czy transportowo-logistycznej.
                • aa9612bydleludzkie Re: GAZETA FORUM 24.11.10, 10:46
                  Kikakrotnie uzyto tu sformułowania "sucha informacja". Tak to nawet na skalę krajową nie ma - nie będę wymieniał najbardziej jaskrawego przykładu gazety , która stale podaje do sądu swoich adwersaży.
                  Umiar i odpowiedzialność za słowo jest wartościa niepodważalną.
                • kchacinski Re: GAZETA FORUM 24.11.10, 10:53
                  Ja myślę, że inkubator jest wykonalny nawet przez stowarzyszenie. Trudny ale wykonalny.
                  • mszewczyk75 Re: GAZETA FORUM 24.11.10, 11:13
                    samo stowarzyszenie nie pociągnie takiego projektu, wątpię aby samorząd był w stanie to zrealizować bez zaangażowania przedstawicieli środowisk biznesowych (izb gospodarczych) czy akademickich
                    • kchacinski Re: GAZETA FORUM 24.11.10, 11:58
                      Nie miałem na myśli naszego, myślałem raczej o jakimś duzym stowarzyszeniu smile

Mój kolega został Dyrektorem Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości, jeżeli ktoś będzie chciał z tym ruszyć to służę kontaktem smile
                      • acha2805 Re: GAZETA FORUM 24.11.10, 14:12
                        Może o tym jutro?
                      • franc-oise Re: GAZETA FORUM 24.11.10, 14:46
                        Super pomysł. Sama nawet myślałam o znalezieniu pracy "przez internet" lub innego zajęcia do domu, ale niezmiernie trudno coś znaleźć. Także takie pośrednictwo to fajna inicjatywa. Podoba mi się. A pozatym rozwój gospodarczy Radzymina jest konieczny. Tu nic się nie dzieje. Jedyna praca jaką możnaby znaleźć jest opłacana minimalną pensją. Więc niestety pokonywanie drogi do Warszawy każdego dnia dla wielu z nas to i tak wciąż konieczność. Smutne - ale prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka