Dodaj do ulubionych

Powiat Radzymiński?

19.11.11, 10:26
Na runku lokalnej prasy pojawił sie nowy tytuł - na razie internetowy - Kurier Radzyminski, a w nim artykuł na temat powiatu radzyminskiego.
kurierradzyminski.pl/index.php?sel_odd=CEN&page=3&spage=6&id=6
Zachęcam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • kdobrzyniecki Re: Powiat Radzymiński? 19.11.11, 19:32
      Przypominają mi się słowa pewnego lokalnego klasyka.."Radzymin widzę piękny, wielki.....niczym powiatowy" smile)

Sprawa bardziej ambicjonalna i prestiżowa niz realna perspektywa.
      • ktosiuf Re: Powiat Radzymiński? 21.11.11, 10:12
        Jestem za, Ząbki, Marki, Kobyłka, Wołomin Sulejówek i Halinów powinny być powiatem Warszawskich-Wschodnim a Radzymin bierze resztę z powiatu wołomińskiego.
        • kchacinski Re: Powiat Radzymiński? 21.11.11, 10:38
          Zgadzam się z kodbrzynieckim, że to nierealne mrzonki tych, którzy jeszcze pamietaja Radzymin jako lidera okolicy...

@ktosiuf zapomniałeś o Zielonce
          Śmiem również wątpić czy Markom po drodze z Wołominem... smile
          • abc123.trzy Re: Powiat Radzymiński? 21.11.11, 12:22
            Powiaty winny być zlikwidowane.
            • flancowany Re: Powiat Radzymiński? 22.11.11, 08:56
              abc123.trzy napisała:
              > Powiaty winny być zlikwidowane.

Żeby nie było bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego.

Tak jest proszę Pani.
              • radzyminiak.eu Re: Powiat Radzymiński? 22.11.11, 20:27
                Wkurzają mnie takie ćwierćinteligenckie docinki jak ta flancowanego. Kochają oni tak bardzo obecne chore status quo administracyje, że każda próba podważenia zasadności istnienia jakiejś instytucji powoduje u nich panikę i idiotyczne komentarze.

Tak, powiaty są tworami bez sensu. Zostały sztucznie stworzone przez Buzka. Dacie wiarę, że mówiło się wtedy, że zmniejszy się przez to ilość biurwokracji? Oczywiście dramatycznie się zwiększyła, i żywi się, niczym pasożyt, naszymi pieniędzmi.

Kompetencje powiatów spokojnie można by rozłożyć między gmiy a województwa. I jeszcze pieniądze by zostały.

No tak, ale gdzie by się podziały te dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy lizusów partyjnych i innych działaczy, których po wyborach obsadza się właśnie na tego rodzaju sztucznie stworzonych stanowiskach?

Niestety lemingi (jak to mówią ludzie zbliżeni do Gazety Polskiej) kupią i będą popierać takie idiotyzmy. Ba, oni nawet głosowali na PO, która właśnie, w dobie kryzyzu i "oszczędności" powołała do życia... nowe ministerstwo. Cyfryzacji!

Jakim idiotą trzeba być, żeby głosować za ludźmi, którzy wrzeszczą o "zaciskaniu pasa" a jedyne co robią to podwyższanie podatków. A gdzie cięcia rozbuchanych wydatków, które są głównym powodem beznadziejnej sytuacji gospodarczej Europy? Te rosną. Powstaje np. wspomniane nowe, wspaniałe ministerstwo.

Ale flancowany ma już gotową odpowiedź. Kto ośmiela się krytykować, ten jest jak Kononowicz i zasługuje jedynie na wyśmianie...
    • reala2 Re: Powiat Radzymiński? 22.11.11, 10:15
      ja osobiście nie wiem czy możliwy jest powrót do stanu, który opisywał mi mój śp dziadek, weteran walk w tzw "bitwie Radzymińskiej" ale warto chyba zastanowić się nad potrzebą istnienia np. Urzędu Marszałka Województwa i Urzędu Wojewody. wiadomo jeden urząd jest Samorządowy a drugi Rządowy. czy przypadkiem nie zachodzi dublowanie się zakresu kompetencji. oczywiście formalnie da się uzasadnić wszystko, nawet niespotykaną od lat suszę tej jesieni ale czy warto łożyć na takie wolty tak ogromną kasę ?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka