Dodaj do ulubionych

Przedogródki.

09.02.14, 10:50
Otrzymałem pismo podpisane przez Dyrektor Działu Zarządzania Nieruchomościami.Mam się wypowiedzieć w sprawie "Zasad korzystania z przedogródków." Gdy zaczęto stawiać kilkumetrowe parkany stosowane przy ogrodzeniach budów,pisałem o tym na forum.Nie było żadnego odzewu.Tak na marginesie: w Pracowniczych Ogrodach Działkowych nie można stawiać ogrodzenia wyższego niż 1,20 m.To samo tyczy ogrodzeń działek rekreacyjnych.Podejmiecie państwo uchwałę i będzie jak z parkowaniem za znakiem zakazu zatrzymywania i parkowania?Jestem pewien,że tak będzie.
Obserwuj wątek
    • hope22 Re: Przedogródki. 21.02.14, 16:39
      Czy ma ktoś może adresy email na które należy wysłać opinie o projekcie Uchwały?
      Dzięki
    • hetosep Re: Przedogródki. 15.10.15, 19:51
      Zgadzam, się z poprzednikiem z tym wpisem odnośnie przyogródków, z jedną poprawką (w regulaminie ROD ?Rodzinne Ogrody Działkowe? PZD (ogrodzenie działki wewnętrzne nie może być wyższe niż 1m). Ale na naszym osiedlu jest grupa pod wodza Pani A.L., która za zgoda zarządu postawiła 2 szopy i ogrodziła przyogródek płotami pełnymi powyżej wysokości 1.8 m. Doprowadzając z pewną grupą, nasze osiedle (do krajobrazu wioski lat sześćdziesiątych poprzedniego stulecia. Po dwuletniej walce z Powiatowym i Wojewódzkim Nadzorem Budowlanym (za namowa mieszkańców bloku 63) skierowałem skargę do rozpatrzenia przez Wojewódzki Sąd Administracyjny opłacając z własnej kieszeni. Bo, dla mnie najważniejsze jest dobro ogółu i bezpieczeństwo zdrowia i życia wszystkich mieszkańców osiedla. A, nie prywata i zysk pewnej grupy. Dlatego informuje, że rozprawa odbędzie się w dniu 27 październik 2015 r. o godz. 10.00 w siedzibie Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego Warszawa ul. Jasna 2/4 Sala A (Sygn. Akt VII SA/Wa 1121/15 Serdecznie zapraszam ?
      • malgonia2512 Re: Przedogródki. 17.04.16, 23:58
        nie masz się czym zajmować tylko takimi pierdołami.
    • rypioze Re: Przedogródki. 16.10.15, 12:41
      Mam nadzieję,że wyrok będzie sprawiedliwy.rypioze
      • obserwatorvictoria Re: Przedogródki. 27.01.16, 21:56
        i weź tu idź na zebranie
    • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 26.10.15, 09:01
      Boże co za ludzie, Wszystko im przeszkadza.
      • rypioze Re: Przedogródki. 07.11.15, 09:14
        Najlepsza by była zgoda na wszystko co mili sąsiedzi wymyślą i "Kochajmy się."?
        • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 09.11.15, 09:51
          jest przecież regulamin. i nie wszystko bo jest prawo i zasady.
          ale też nie ma co przesadzać.
          Tu na naszym osiedlu to wszystko wszystkim przeszkadza, dlaczego tak mało osób przychodzi na zebrania bo ??? na pierwszym zebraniu jakie odbyło się były tylko kłótnie i śmieszne postulaty wygłaszane przez mieszkańców. Więc większość postanowiła nie przychodzić na taki cyrk.
          dla mnie było by ważniejsze od tych ogródków aby zrobić porządek z parkującymi samochodami na chodnikach na terenie osiedla, wymianą piasku na placu zabaw dla dzieci, itp. a nie to że płot jest o 100 za wysoki i że ktoś sobie postawił na ogródku drewnianą budę na narzędzia czy inne rzeczy (może tak by nie była jak by była piwnica czy schowki na korytarzach) Bardziej mnie by interesowało to, że na nasze osiedle wchodzi i wjeżdża kto chce. aaa szkoda gadania bo i tak

• mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 09.11.15, 09:54
          a może wystarczyła by ankieta kto jest za a kto przeciw wprowadzaniu nowych zasad.
          i jakie to zasady powinny być.
          Bo jak na razie raczej garstka chce decydować o większości
    • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 26.10.15, 09:08
      to może te ogrodzenia powinny być utrzymywane przed Administrację osiedla niech postawią wszystkie jednakowe i je utrzymują. Jak już musi być tak sprawiedliwie.
      Mieszkam na tym osiedlu od początku i widzę, że nic się nie zmieniło ciągle jakieś spory nigdy nie było zgody.
      Na zebrania przychodzi garstka osób i zamiast poruszać poważne tematy to tylko kłótnie.
      co do postu wyżej do wysokość ogrodzenia przyogródka ma z "Bo, dla mnie najważniejsze jest dobro ogółu i bezpieczeństwo zdrowia i życia wszystkich mieszkańców osiedla."
    • hetosep Re: Przedogródki. 06.11.15, 20:57
      Każdy wyrok jest sprawiedliwy, musimy czekać na uzasadnienie SA. A teraz sobie pozwolę odpowiedzieć na pytanie (Bo, dla mnie najważniejsze jest dobro ogółu i bezpieczeństwo zdrowia i życia wszystkich mieszkańców osiedla). Nie wiem, czy przeczytał Pan, Pani ?Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r., ujednolicone w 2013 r.? wydane na podstawie prawa budowlanego. (szczególnie dział I i VI Bezpieczeństwo pożarowe). Uchwałę Nr 321/xxx/2013 Rady Miejskiej w Radzyminie z dnia 6 września 2013 r. w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Radzymina Etap 1-C. Nie będę męczył Pana, Panią tymi lekturami, tylko zadam pytanie. Czy bierze Pan, Pani na swoje sumiennie (nie mylić z klauzulą sumienia) osoby z wyższych pięter (starców, osoby niedołężne i niepełnosprawne, dzieci szczególnie niemowlaki) , które nie zostaną ewakuowane przez straż pożarną lub odważne osoby. Bo, co będzie gdy dojdzie do rozszczelnienia zaworów lub przewodów gazowych, pojawienia się trującego zadymienia parteru budynku (awarii kotłowni), zblokowania wyjścia z budynku. Bo, w budynku istnieje tylko jedna możliwość ewakuacji mieszkańców przez balkony. W razie braku możliwości rozstawienia drabiny ratowniczej lub zwykłego koła ewakuacyjnego strażackiego przez wymienioną straż pożarną. Bo, człowiek bez sumienia zabudował przedogródek wiatami, szopami i płotami. Posadził drzewa o wysokości 5 m i grubości pnia powyżej 20 cm. Bo, ?człowiek człowiekowi zgotował ten los? cytat.
      Dość dyrdymałów (przenośnia) bo napisałbym książkę. Tak na zebranie, przychodzi garstka osób, ale nad tymi osobami jest ktoś z Zarządu i Zarządca który z obowiązku powinien znać przepisy. Ale wymienione osoby zamiast zapobiegać to zezwalają na budowę wymienionych obiektów, kłamały, że przedogródki są własnością tych mieszkańców co przynależą do mieszkań.
      Całkowicie popieram wniosek o zaprojektowanie i konserwację płotków z funduszu remontowego wspólnoty. A od siebie dodam wniosek, natychmiastowego opracowania regulaminu użytkowania przedogródków. Tak jak to jest w ROD.
      • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 09.11.15, 09:40
        Samochód pożarniczy zatrzyma się na chodniku po nie wiedzie na trawę bo by się zapadł, w dodatku takie samochody są wyposażone w drabiny i nie ma potrzeby podjeżdżania pod sam mur bo nikt tak nie robi. I jeżeli faktycznie było by to dla nas zagrożeniem to na pewno straż by to zgłosiła do odpowiednich władz. takie ogrodzenia czy drzewa są na wielu osiedlach i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
        Dodam że to nasze osiedle nie ma co porównywać z ROD.
        Dodam że jakoś Tylko Panu się chciało narobić takiego zamieszania jakoś większości mieszkańcom to nie przeszkadza.
        • rypioze Re: Przedogródki. 09.11.15, 15:46
          Jeżeli mieszkańcy wyższych pięter mają odciętą drogę ucieczki,to strażacy rozkładają pod murem dmuchany materac.Skoro ten teren będzie zajęty przez budy i dwumetrowe parkany to też rozłożą go na chodniku?"Większości mieszkańców to nie przeszkadza".Przeprowadził pan badania?Tu zresztą nie chodzi o większość czy mniejszość,chodzi o przepisy i bezpieczeństwo.
          • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 10.11.15, 07:56
            tak i będą rozkładać pod każdym oknem. na korytarzach też miało nic nie stać i co ? wentylacja w blokach źle zrobiona i co ? fosa dookoła osiedla zapchana i w razie powozi co ? koty i kaczki na osiedlu które roznoszą zarazki i co ? na ul słowackiego samochody rozwijają prędkość powyżej 60 km/h i czekać aż coś się stanie i co ?. a te płoty i budy to jest najmniejszy problem bo jak by faktycznie czymś to groziło to było by zastrzeżenie w regulaminie lub w trakcie wizyty straży zostało by to zgłoszone.
            Więc komuś najwyraźniej przeszkadza płot lub buda i rozpętał burze. ale o czekamy na wyniki rozprawy bo aż nie chce mi się wierzyć, że jest zakaz wznoszenia takich płotów i trzeba było by iść z tym do sądu. aaa Są jeszcze takie dmuchane tunele i one nie muszą być stawiane pod samym murem. Boże to pewnie z pół Radzymina i w innych miastach trzeba będzie likwidować różnego rodzaju zabudowania jak to takie niezgodne z prawem.
      • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 09.11.15, 10:24
        i jak ta rozprawa, jaki wyrok??????????
      • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 10.11.15, 08:08
        oj to pewnie teraz wszyscy pozabierają wózki i rowery z korytarzy bo to też zagrożenie i pewnie Pan to zgłosi bo jak może być inaczej.
        Należało by też zgłosić tą fosę dookoła osiedla bo jest zarośnięta i w części zasypana i to grozi zalaniem osiedla przy większych opadach.
        a co z wentylacją którą źle zrobiło to też jest zagrożenie i też należało by zgłosić.
        Więc jak Pan tak dba o nasze bezpieczeństwo to pewnie już Pan to wszystko zgłosił bo jak może być inaczej a trzeba jeszcze dodać że na ul. Słowackiego dochodzi nagminnie do przekraczania dozwolonej prędkości to też należało by zgłosić bo to jest zagrożenie dla zdrowia a nawet życia naszego, szczególnie że po chodniku porusza się dużo dzieci.
        Dodam że na osiedle może wejść byle kto ale to chyba nie jest niebezpieczne
        • rypioze Re: Przedogródki. 10.11.15, 11:45
          A Pan to wszystko oczywiście olewa.Jak wolność to wolno wszystko.A co.
          • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 10.11.15, 12:31
            olewa hm jak reszta mieszkańców tego osiedla. Pan chyba też to olewa bo nie słyszałem aby ktoś z tym coś robił.
            Tu się nie opłaca wychodzić z inicjatywą bo tylko się usłyszy że a to temu nie pasuje a to tamtemu. Tu tylko wszyscy potrafią się kłócić i utrudniać życie innym a jak trzeba było by coś zrobić to już nie ma chętnego. Wiem bo mieszkam tu od początku.
            Szkoda tylko się denerwować. wystarczy poczytać to forum lub popatrzeć na zachowanie mieszkańców. Więc pewnie większa liczba mieszkańców woli nie interesować się sprawami osiedla. Ale są jeszcze tacy co żyją życiem innych i którym wszystko przeszkadza i się nie podoba.
      • obserwatorvictoria Re: Przedogródki. 11.06.16, 17:52
        przeczytałam, nie chciało mi się ale ciekawość wzięła górę wink
        bez rozpisywania się i na temat:
        każdy z nas ma akt notarialny w którym jasno jest określone co zostało kupione i co należy do kupującego wink
    • mieszkaniec123456789 Re: Przedogródki. 10.11.15, 12:38
      ciekawe czy jak będzie ogrodzenie 1.20m to czy straż też będzie miała problem z wjazdem pod blok w końcu to tylko o 60 cm mniej od tych obecnych na osiedlu.
      Kargul i Pawlak to tam chyba się kłócili o kawałek ziemi teraz o 60 cm płotu
      z drugiej strony te 1,8 m to fajna sprawa aby odgrodzić się od biegającej młodzieży i od wścibskich sąsiadów może to była przyczyna że mieszkańcy zaczęli szukać sobie jakiegoś azylu aby w spokoju posiedzieć na ogródku hm
    • rypioze Re: Przedogródki. 10.11.15, 16:00
      Róbta co chceta?
      • kali1965 Re: Przedogródki. 05.12.15, 18:40
        Popieram!!!
      • obserwatorvictoria Re: Przedogródki. 22.04.16, 23:02
        tak róbta co chceta, jeszcze tego nie zrozumiałeś widzę i współczuję wink regulamin osiedla to takie gadanie na forum wink
        • lewaszki Re: Przedogródki. 23.04.16, 21:40
          A kto na tym osiedlu respektuje regulamin osiedla?
          Wiercenie z udarem o 23 w nocy, parkowanie przed klatkami, parkowanie na zakazie. Zostawianie śmieci na klatce - to już standard.
          Nie ma nikogo kto by z Tym zrobilł porządek. Administracja ma w nosie, ochrona to samo. Na policję nie można liczy bo podobno nie mają żadnego wpływu co się dzieje na osiedlu.

Ciekawe tylko, że na os. Reymonta nie maja takich problemów.
          • rypioze Re: Przedogródki. 24.04.16, 16:36
            Na Reymonta nie mają bo tam są mieszkańcy a nie "obserwatorzy."
            • obserwatorvictoria Re: Przedogródki. 02.05.16, 19:06
              widzisz odpowiedź bez sensu: na Reymonta nie mają bo tam są mieszkańcy a nie "obserwatorzy"
              powinno być "mają bo tam są mieszkańcy..."
              wiesz ja to Ci napiszę tak: regulamin osiedla nie ma żadnego poparcia prawnego, to tylko takie reguły, które ustalają ludzie chodzący na zebrania wink tacy którzy myślą że jak ustalą takie reguły to się wszyscy dostosują wink a tu surprise wink życie, dorośnij smile
              • rypioze Re: Przedogródki. 15.05.16, 13:57
                Chłopie,skąd ciebie przywieżli?Czyli tak jak już kiedyś napisałem:Róbta co chceta?Nie te czasy!
                • obserwatorvictoria Re: Przedogródki. 11.06.16, 17:57
                  jak widać te czasy wink i nie tędy droga wink rypioze mój ulubieńcu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka