Dodaj do ulubionych

Dojazd do Warszawy

12.12.05, 10:02
Jak wygląda obecnie dojazd do Warszawy korzystając z komunikacji publicznej?
Wiem, że w Radzyminie działają prywatne firmy przewozowe. Ile kosztuje
przejazd? Czy można wykupić bilet okresowy? Ile trwa dojazd do dworca Warszawa
Wileńska w godzinach porannych - aby być o 8.00 w Warszawie.
Obserwuj wątek
    • student6 Re: Dojazd do Warszawy 12.12.05, 12:11
      Od kiedy na Al. Solidarności zrobili pas dla autobusów dojazd rwa 35 minut. Jak
      wsiądzieszw autobus o 7.25 będziesz idealnie. Bilety okresowe ale się nie
      opłacają (bilet okresowy kosztuje 180zł, podczas gdy codzienne kupno biletów
      jednorazowych 140zł - jeśli jeździsz 5 dni w tygodzniu)
      • jstaszak Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 08:26
        Czytałem na tym forum wypowiedzić o możliwości uruchomienia autobusów miejskich.
        Z wypowiedzi wynikał jeden wniosek, a mianowicie, że na to nie ma szans.

Dalej ta sprawa tak wygląda? W Radzyminie mieszka chyba 12 tys osób.
        Uruchomienie linii autobusowej przyspieszyło by raczej rozwój miasta.
        • student6 Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 18:11
          Jak zostanę radnym (jeśli zostanę) to poruszę niebo i ziemię żeby ten problem
          rozwiązać, ale narazie nie ma politycznej woli. W Radzie zasiadają osoby
          których rodziny są kierowcami autobusów PKS, więc chyba wszystko jasne.
    • jstaszak Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 19:33
      To masz mój głos.
      • andrzej5219 Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 21:06
        ...i mój smile
        • picooz Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 21:38
          Wydaje mi się że to nie jest sprawa złej woli politycznej czy też układów
          rodzinnych ale chłodne kalkulacje gdyż:
          Miasto musiało by dopłacać do przewozów z kasy gminnej( jeśli się niemylę.......
          .wrazie sprostujcie)linia byłaby nierentowna gdyz czas dojazdu do warszawy
          wydłużyłby sie wiec jakaś część mieszkańców wyłamałaby sie z podróżowania tym
          środkiem transportu( tak sądzę) .
          nie wiem jaki by mało wpływ uruchomienie lini 7XX na koszt
          przejazdu?........może ktoś to wyliczał?
          zestawienie koszt podróży dotychczasowym środkiem transportu a ZTM

moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby wpuszczenie jakiejś nowej prywatnej
          firmy (kilku firm >> większa konkurencja cenowa ) transportowej( oczywiście
          spełniającej odpowiednie warunki np koncesja stan taboru itp )

pozdr
          • student6 Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 22:46
            Linia z pewnością byłaby nierentowna, ale radzymiński odcinek nie jest długi
            (6km od Strugi) więc koszt nie byłby strasznie duży. Podejrzewam, że z
            autobusów ZTM skorzystają osoby dla których ważniejszy niż czas przejazdu
            będzie koszt biletu okresowego. Podkreślam dla osób które obecnie dojeżdżają do
            pracy do Warszawy koszt dojazdów to: 150zł + 70 po Warszawie czyli 220 zł
            miesięcznie. Gdyby ZTM jeździł do Radzymina bilrt kosztowałby ok. 90zł. Czyli w
            przeciętnym gospodarstwie domowym zostaje miesięcznie 130zł. Te pieniądze w
            dużej części zostaną w gminie (w gminnych sklepach i punktach usługowych). Tak
            więc haracz dla ZTM-u będzie podejrzewam równy kwocie która zostanie w
            portfelach Radzyminiaków. Gmina nic na tym nie straci. Piszę oczywiście
            podejrzewam ponieważ potrzeba chłodnej kalkulacji i badania czy mieszkańcy
            byliby zainteresowani dojazdami ZTM-em. A co do kierowców PKS-ów to mieli wiele
            lat na to aby zjednoczyć się i stworzyć bilet okresowy w atrakcyjnej cenie. Ale
            im na ym po prostu niezależy. Część z nich nie jest nawet zjednoczona w obecnym
            PKS-ie.
            • flash3 Re: Dojazd do Warszawy 21.12.05, 00:07
              student6 napisał:

> Linia z pewnością byłaby nierentowna, ale radzymiński odcinek nie jest długi
              > (6km od Strugi) więc koszt nie byłby strasznie duży.

Już (chyba tobie) to tłumaczyłem na forum Marek – bez zgody władz Marek linia
              718 jest nie do ruszenia z obecnej trasy – a takiej zgody żeby ją gdziekolwiek
              dalej przedłużać i jeszcze ją bardziej dobijać pasażerami nie będzie nigdy wśród
              radnych – bo ludzie w Markach by ich za taką decyzję zlinczowali.
              Jedyne co Radzymin może to starać się nakłonić ZTM do uruchomienia nowej linii –
              ale to jest praktycznie nierealne bo z jednej strony stan techniczny większości
              taboru jest katastrofalny i już na istniejących liniach jeżdżą często takie
              graty że mają kłopoty aby zrealizować wszystkie kursy, a z drugiej strony
              pozostaje kwestia przejazdu przez Marki – jak nie będą chciały dopłacać do tej
              linii do ZTM jej nie uruchomi.

I co jest najistotniejsze – taka linia na jaką by się zgodził ZTM to ze względu
              na czas przejazdu mogła by jeździć maksymalnie do Targówka – a dla Marek taka
              linia jest potrzebna jak dziura w moście, i na pewno nigdy się nie zgodzą aby do
              niej dopłacać.
              • student6 Re: Dojazd do Warszawy 21.12.05, 12:41
                Ja Ci powiem tylko tyle... Jeż wróżyłeś Ząbkom że nie uda im się linii
                miejskiej 170 przedłużyć do Ząbek i prawdopodobnie im się uda, także nie ma
                rzeczy niemożliwych. A uważasz, że gdyby Marki nie wykorzystały możliwości
                poprawy jakości i częstotlioci kursowania autobusów (poprzez wprowadzenie nowej
                linii) mieszkańcy nie zlinczowaliby radnych. A i pozdrów panią Krysię z kasy na
                Senatorskiej bo to chyba Twoje całe znajomości w ZTM. I proszę Cię nie nieszcz
                naszych radymińskich planów, bo nie ma rzeczy niemoązliwych. Jeżeli Radzymin
                zaproponuje warunki takie że będzie się to opłacało dwóm stronom to dlaczego
                taka linia miałaby nie powstać. A jeżeli taka możliwość będzie a Marki się nie
                zgodzą to poczekamy pięć lat aż wybudują obwodnicę tej dziury. Pozdrawiam.
                • evitka27 Re: Dojazd do Warszawy 21.12.05, 15:27
                  >A jeżeli taka możliwość będzie a Marki się nie
                  > zgodzą to poczekamy pięć lat aż wybudują obwodnicę tej dziury.

Amen.
                • flash3 Re: Dojazd do Warszawy 21.12.05, 22:16
                  student6 napisał:

> Ja Ci powiem tylko tyle... Jeż wróżyłeś Ząbkom że nie uda im się linii
                  > miejskiej 170 przedłużyć do Ząbek i prawdopodobnie im się uda, także nie ma
                  > rzeczy niemożliwych. A uważasz, że gdyby Marki nie wykorzystały możliwości
                  > poprawy jakości i częstotlioci kursowania autobusów (poprzez wprowadzenie nowej
                  >
                  > linii) mieszkańcy nie zlinczowaliby radnych. A i pozdrów panią Krysię z kasy na
                  >
                  > Senatorskiej bo to chyba Twoje całe znajomości w ZTM. I proszę Cię nie nieszcz
                  > naszych radymińskich planów, bo nie ma rzeczy niemoązliwych. Jeżeli Radzymin
                  > zaproponuje warunki takie że będzie się to opłacało dwóm stronom to dlaczego
                  > taka linia miałaby nie powstać.

Sprawę 170 w Ząbkach przemilczę, bo ta jest nie jasna – co chwila pojawiają się
                  sprzeczne informacje.

A co do Marek – obecnie staramy się o nową linię 7xx na Pl. Wilsona która miała
                  by dojeżdżać tylko do ul. Dużej w Markach (to jest mniej więcej w połowie Marek)
                  i za tę linię ZTM zażyczył sobie ponad milion złotych rocznie – a ile by chcieli
                  za nową linię która by tylko jechała przez CAŁE Marki z Radzymina aż boję się
                  pomyśleć – pewnie na półtora miliona by się nie skończyło.
                  Ale z drugiej strony nie wiem czy wiesz, ale ZTM otwarcie twierdzi że po
                  „wojnie” jaką stoczył tak niedawno z gminami do którym obecnie kursuje
                  komunikacja podmiejska o dopłaty nie jest zainteresowany współpraca z żadnymi
                  innymi gminami, a jedynie rozwijaniem współpracy z gminami już objętymi ich
                  liniami (i to też nie wszystkimi).

Ps. I nie sugeruj że zamierzam coś tam niweczyć w waszych staraniach – jak ja
                  (jako mieszkaniec Marek i podatnik) nie będę musiał dokładać w jakikolwiek
                  sposób do waszej (ewentualnej) linii, i nie spowoduje do pogorszenia
                  częstotliwości kurowania obecnych linii 718 i 805 to jest mi to zupełnie obojętne.
                  Ale jeżeli będzie odwrotnie, i mieszkańcy Marek będą stratni (choćby poprzez
                  zwiększenie dopłat) to myślę że sprawa bez echa nie przejdzie.

Ps2. I bez złośliwości proszę

> A jeżeli taka możliwość będzie a Marki się nie
                  > zgodzą to poczekamy pięć lat aż wybudują obwodnicę tej dziury.

Po pierwsze nie dziury – taką możesz zobaczyć u siebie za oknem.
                  A po drugie to i tak obwodnica Marek będzie biegła przez Marki – nie będzie
                  żadnej różnicy z punktu widzenia administracyjnego.
                  Ale też cieszy mnie ta perspektywa – już nie mogę się doczekać aż te prywatne
                  autobusy znikną z krajobrazu Marek – nawet wstyd obok tego stać na przystanku i
                  czekać na autobus ZTM (nie mówiąc o jechaniu tym czymś).

• student6 Re: Dojazd do Warszawy 21.12.05, 23:22
                    Rozumiem że właśnie z tego wstydu część mieszkańców Marek korzysta z usług
                    radzymińskiego PKS-u. I nie oszukujmy się jakość usług, komfort jazdy i czas
                    przejazdu przemawia za PKSem, jedynie (aż) cena jest cechą która każe szukać
                    innych rozwiązań komunikacyjnych. To jest moja prywatna opinia, ale Marki nie
                    są ładnym miastecziem. Brakuje mi w nim centrum (rynku). Rynek jest w każdym
                    miasteczku (wołomin, Radzymin, Zielonka, Ząbki). Byćmoze nie jestem świadomy
                    istnienia takowego. Oświeć mnie więc proszę. A co do polityki komuynikacyjnej.
                    W Europie Zachodniej komunikacji zbiorowej nie rozpatruje się w kategoriach
                    przedsiębiorstwa, które ma przynosić zysk, lecz takiego które ma spełniać swoją
                    funkcję. Radzymin jest nierozerwalnie związany z Warszawą czy Ci się to podoba
                    czy nie. I jestem przekonany, że ZTM również będzie ewoluował w kierunku takiej
                    właśnie polityki komunikacyjnej.
                  • evitka27 Re: Dojazd do Warszawy 22.12.05, 12:52
                    > Po pierwsze nie dziury – taką możesz zobaczyć u siebie za oknem.
                    Co jak co- ale zdecydowanie Radzymin jest ładniejszym miasteczkiem od Marek.
                    Marki nie mają takiego klimatu, to po prostu sypialnia.
                    > Ale też cieszy mnie ta perspektywa – już nie mogę się doczekać aż te pryw
                    > atne
                    > autobusy znikną z krajobrazu Marek – nawet wstyd obok tego stać na przyst
                    > anku i
                    > czekać na autobus ZTM (nie mówiąc o jechaniu tym czymś).
                    Wstyd mi za takiego człowieka jak Ty. Jesteś arogancki, zarozumiały i nie
                    pierwszy raz obrażasz mieszkańców Radzymina.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=24931924&a=25070521
                    Po co zaglądasz na to forum? I po co się wpisujesz? Nie wstyd ci, ze twoje
                    posty pojawiaja sie wsrod postów forumowiczów z Radzymina?
                    • flash3 Re: Dojazd do Warszawy 23.12.05, 19:17
                      evitka27 napisała:

> Jesteś arogancki, zarozumiały i nie
                      > pierwszy raz obrażasz mieszkańców Radzymina.

I kto tu kogo obraża – kto pierwszy napisał że Marki to dziura? Widzę że masz
                      amnezję, albo znowu dostałaś znowu ataku choroby psychicznej i znowu zaczniesz
                      się wypowiadać na różnych forach jako mieszkanka danych miast/gmin.

Ps. Opanuj się kobito, bo widzę że ci chłopa brak i już głupoty wypisujesz.
                      • student6 Re: Dojazd do Warszawy 23.12.05, 23:26
                        Tą wypowiedzią pokazałeś tak naprawdę że to Ty jesteś chamem. Ale czego można
                        spodziewać się po mieszkańcu Marek...
                      • evitka27 Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 09:35
                        > I kto tu kogo obraża – kto pierwszy napisał że Marki to dziura? Widzę że
                        > masz
                        > amnezję, albo znowu dostałaś znowu ataku choroby psychicznej i znowu zaczniesz
                        > się wypowiadać na różnych forach jako mieszkanka danych miast/gmin.

Czytaj uważniej- nie ja napisałam ze Marki to dziura. A że chciałabym aby
                        powstała obwodnica tej miejscowości (ups, miasta)- nie widze w tym nic złego,
                        przynajmniej czas jazdy do i z pracy by się skrócił. Teraz traci się go stojąc
                        na kolejnych skrzyżowaniach na czerwonym świetle. I nie ubliżaj innym, to że
                        jestes anonimowy, nie daje Ci takiego prawa.

> Ps. Opanuj się kobito, bo widzę że ci chłopa brak i już głupoty wypisujesz.

To raczej ty masz jakiś problem, bo w necie aż roi się od twoich postów. Chyba
                        po prostu jestes sam jak palec, bo nie masz innego sposobu na spedzanie czasu.
          • student6 Re: Dojazd do Warszawy 13.12.05, 22:51
            Oczywiście nie jestem najmądrzejszy i uważam że kazdy rozsądny pomysł należy
            rozważyć. Innym pomysłem choć dosyć nowatorskim i nie wiem czy wykonalnym
            byłoby przemianowanie kierowców PKS-ów na kierowców ZTM, a połączeń PKS-owych w
            połączenia 7xx. Tabor zostaje pks-owy. Autobusami tymi można byłoby jeździć na
            biletach okresowych warszawskich, ale bilety jednorazowe wpadałyby do kieszeni
            kierowców. Pytanioe tylko ile ZTM-owi trzeba byłoby dopłacać za taki dziwny
            twór? I czy w ogóle ZTM by się na to zgodził.
    • evitka27 Re: Dojazd do Warszawy 14.12.05, 10:32
      W minioną sobotę miałam nie-przyjemność jechać prywatnym autobusem, spod M1 do
      Radzymina. Jechałam autobusem, który moim zdaniem absolutnie nie nadawał się do
      takiego transportu, a raczej do przewozu np wycieczek.Pasażerowie siedzieli
      wysoko, kierowca nisko, różnica poziomów skorygowana masakrytycznymi schodkami.
      Dodatkowo po wejściu na poziom dla pasażerów podłoga nie była pozioma, tylko pod
      skosem, nie wiem w jakim celu, ale jesli ktoś nie miał miejsca siedzącego (ja
      nie miałam) to naprawdę, podróż nie była łatwa. Zachowanie równowagi nie było
      prostą czynnością. Oczywiście kierowca nie wydawał dowodu za opłacenie
      przejazdu, czyli biletu. Wypuszczał pasażerów na czerwonym świetle, brakowało
      tylko żeby zaczął palić papierosa. Podróż z Marek do Radzymina kosztowała mnie 3
      złote. Dla jednych sporo, dla innych niewiele. Ja jednak nie mam zamiaru tego
      przeżycia powtarzać, kocham mój samochód, nawet jak stoje w korku...
      Jednak jestem za tym, aby zrobiono porządek z komunikacją w Radzyminie. Czego
      wymagam? Chciałabym aby autobusy miały rokład jazdy,jasny, przejrzysty, wiszący
      na każdym przystanku, abym mogła kupić okresowy bilet, abym mogła w przyzwoitych
      warunkach podróżować. Gdybym miała do wyboru prywatny autobus, kiepski pod
      wzgledem technicznym i estetycznym i inny model za kazdym razem, a autobus
      konkretnej linii, kursujący regularnie - to wybrałabym tę druga opcję.
      • jstaszak Re: Dojazd do Warszawy 14.12.05, 12:00
        Autobusy ZTM i autobusy prywaten mogły by się uzupełniać - tak jak jest to w
        Legionowie.

Poza tym Radzymin ma zdecydowanie lepszą infrastrukturę ,jeśli chodzi o dojazd,
        niż Wołomin - oczywiście pod względem uruchomienia linii autobusowej. Dojazd do
        Wołomina autobusem W lub S to sporo ponad godzinę.

Do Radzymina jest szeroka droga. A jak powstanie obwodnica Marek, to czas
        dojazdu jeszcze bardziej się skróci.

A wg mnie bez porządnej komunikacji miasto nie ma szans na szybki rozwój, mimo
        że coraz więcej osób osiedla się w Radzyminie.
        • mestix44 Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 18:17
          Ludzie czemu wy się łudzicie. ZTM chce likwidować linie podmiejskie a wy
          myslicie że doprowadzą do Radzymina wam autobus podmiejski??? Jestem obecnie
          kierowcą-jeżdze czasmi liniami podmiejskimi i wiem jakie plany ma ZTM. Do
          Radzymina autobus podmiejski???Nie ma szans!Nawet jakby gmina Radzymin
          dopłacała kolosalne sumy. To tylko utopijne marzenia mieszkańców. Generalnie
          Marki to dziura a Radzymin jeszcze większa i proszę się nie obrażać ale tak
          jest. Obydwa miasta nie mają nic do zaoferowania-absolutnie nic.Radzymin to
          większa wieś. Marki natomist to sypialnia Wawy i też tu nic się nie dzieje.
          • bziancol Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 18:55
            huehue
            kierowca z "trojan" sie odezwał, przekwalifikowany na ztm.......
            • student6 Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 19:50
              Zapewne ZTM swoje plany konsultuje z Panem kierowca...
            • mestix44 Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 20:06
              bziancol mógłbys mi wyjaśnic co to sa Trojany???Domniemam że to jakas dzielnica
              w Radzyminie. Nie mieszkam w Trojanach. Mieszkam na Ursynowie na szczęscie.
              Jestem kierowcą - szarym , zwykłym kierwcą i zapewne się myliłem-przepraszam
              zbyt pochopnie to oceniam . Radzymin bedzie miał autobus podmiejski, moze nawet
              dwa wam doprowadzą , a w 2008 metro bedą do was budowac bo w końcu Radzymin to
              jakze kwitnąca metropolia z rynkiem posrodku.
              • student6 Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 22:01
                Niom wink A przy placu Kościuszki będzie stacja przesiadkowa metra. Przepraszam
                ale o planach ZTM wie Pan tyle co i my. Nikt nie mówi, że w Radzyminie musi być
                linia ZTM. Najważniejsze jest ciągłe poprawianie jakości i komforu jazdy, oraz
                obniżenie cen biletów (prawdopodobnie rozwiązaniem byłaby linia podmiejska
                ZTM). Poza tym nie można stawiać rodzącej się idei na straconej pozycji. Jeżeli
                ktoś potrafi negocjować to może wynegocjować bardzo wiele. Uważam że Radzymin
                powinien rozpocząć negocjacje z ZTM, nawet jeżeli wiele rzeczy wrózy ich
                fiasko.
                • flash3 Re: Dojazd do Warszawy 28.12.05, 00:41
                  Szczerze mówiąc szkoda mi was. Nie chce mi się wdawać z wami w bezsensowną
                  dyskusję na przepychani słowne, ale powiem tyle – swoimi postami robicie z
                  Radzymina miasto na miarę Nowego Jorku – z waszych wypowiedzi wyłania się
                  dosłownie obraz krainy szczęśliwości.
                  A prawda jest inna – Marki może piękne architektonicznie nie są – fakt – mamy
                  trochę wad – fakt – ale u was jest jeszcze gorzej.
                  Zobaczcie na mapy Marek i Radzymina – u nas dziesiątki ulic i uliczek gdzie
                  wyrastają co roku dziesiątki domów jednorodzinnych, a developerzy jak tylko
                  mogą budują swoje bloki.
                  Miasto rozwija się na bokach – powstają nowe inwestycje (których nie widać
                  jadąc al. Piłsudskiego) – a choćby tylko w szkolnictwo w Markach w przyszłym
                  roku zostanie wpompowane prawie 20 milionów złotych – to jest 3/4 waszego
                  budżetu. Nie wspominam już o wielu innych inwestycjach. Poziom bezpieczeństwa w
                  Markach powoli, aczkolwiek systematycznie się poprawia, ludzie mają coraz
                  lepsza komunikację ZTM, ściągają do nas inwestorzy.

A co u was – parę ulic na krzyż, Urząd Pracy który tylko tyle że jest (bo
                  pożytku z niego żadnego), szpital który jest traktowany jak kula u nogi, a
                  lepsze wyposażenie i personel ma pierwsza lepsza przychodnia w Markach – ale
                  macie rynek – na którym nic się nie dzieje.
                  Młodzi ludzie z waszego miasta uciekają – bardzo dużo pokupowało mieszkania w
                  Markach na osiedlach przy Dużej i Małachowskiego, bądź w ogóle zamieszkali w
                  Warszawie.
                  A jedyny dojazd do was to prywatne autobusy – które kursują wg. humoru kierowcy.
                  I pytam się: z czym wy startujecie do Marek? To że może Radzymin pod względem
                  architektonicznym jest ładniejszy oznacza że Marki to dziura?

O prestiżu miasta świadczy komfort życia – to gdzie ludzie z zewnątrz ciągną
                  aby znaleźć swoje nowe miejsce do życia. Marki to miasto z przyszłością – mogą
                  się stać dzielnicą Warszawy praktycznie w dowolnym momencie – a nie podjęcie
                  takiej decyzji o zaniechaniu tego kroku wynika tylko z tego że samorząd ma inne
                  plany na najbliższe lata które być może jako dzielnica byśmy nie mogli
                  zrealizować w pełni – a na włączenie do Warszawy zawsze jest pora. Nawet o
                  Markach już mówi się jako o nowym Tarchominie lub Ursynowie.

Dlatego jak będziecie chcieli porównywać Marki i Radzymin to miejcie na uwadze
                  powyższe fakty – może wam klimat takiego małego miasteczka na obrzeżasz stolicy
                  się podoba, ale co widać jednak dużo ludzi podziela inny pogląd i wybiera
                  Marki – miasto które jest może sypialnią stolicy – ale sypialnią z
                  perspektywami.
                  • evitka27 Nie karmić już tego trola! 28.12.05, 11:04
                    Nie ma sensu. Po co tracic czas na odpowiadanie na posty niekulturalnego,
                    niemiłego kolesia. Zaczniemy go ignorować, to czmychnie z radzymińskiego forum i
                    atmosfera przynajmniej się przewietrzy.
                    • student6 Re: Nie karmić już tego trola! 28.12.05, 11:31
                      Przed Markami - miastem-sypialnią jest faktycznie światlana perpektywa - bycia
                      jeszcze większym miastem-sypialnią. A co do tych wspaniałych mareckich uliczek
                      przy których powstają setki nowiutkich domków, w których osiedlają się
                      szczęśliwe rodzinki, to ostatnio miałem przyjemność po zmroku szukać ulicy
                      Środkowej. Nie dość że ulica Graniczna którą jechałem bez ostrzeżenia z drogi
                      asfaltowej zmieniała się w dziurawą żwirówkę (przy prędkośći 70km/h) to żadna
                      ulioca nie była zonakowana. Kluczyłem po ciemnych, zadupiastych "drogach" z
                      których każda kolejna była bardziej dziurawa (w jednej o mało nie ulgnąłem).
                      Mój samochód po tej eskapadzie wyglądał jakbym wrócił z safari. A ulicę
                      Środkową znalazłem tylk i wyłącznie dzięki pomocy przechodnia (w ramach
                      wdzięczności go podwiozłem, a jego mina wskazywała jakbym conajmniej zbawił go
                      tą podwózką. Tak podróżuje po "mieście" z przyszłością - drugim Tarchominie.

Pozdrawiam Krzysiek
                      • jablonna1 PKS, PKS, PKS... 29.12.05, 00:23
                        Proponuję z Radzymina do Wawy dojeżdżać autobusem:
                        1) PKS OSTROŁĘKA - www.pks.ostroleka.pl , pks@pks.ostroleka.pl ;
                        2) PKS SOKOŁÓW PODLASKI - www.pks-sokolow.prv.pl ;
                        na tej linii są one najtańszymi przewoźnikami ;

RADZYMIN DWORZEC AUTOBUSOWY ---> WARSZAWA DWORZEC STADION:
                        1) PKS OSTROŁĘKA: 06:10U, 06:53U, 07:25U, 07:43F, 08:13U, 08:25A,
                        09:20U, 09:53U, 14:23U, 15:23U, 15:48BU, 15:49U, 18:23BU, 18:35BU
                        2) PKS SOKOŁÓW PODLASKI: 06:07F, 14:11CU

WARSZAWA DWORZEC STADION ---> RADZYMIN DWORZEC AUTOBUSOWY:
                        1) PKS OSTROŁĘKA: 07:45U, 08:45U, 10:15U, 10:45U, 12:00F, 13:15U,
                        13:30A, 14:10U, 16:30U, 16:35U, 17:00U, 17:40B, 20:00BU, 20:15BU
                        2) PKS SOKOŁÓW PODLASKI: 10:00U

A - nie kursuje w niedziele i w święta
                        B - kursuje w niedziele i w święta
                        F - kursuje od poniedziałku do piątku w dni robocze
                        U - nie kursuje pierwszego dnia Wielkiej Nocy oraz 25 grudnia
                      • bziancol Re: Nie karmić już tego trola! 29.12.05, 01:36
                        i tu się zgodzę z kolegą, co to za przyjemność być tarchominem lub ursynowem,
                        wolę mieszkać 30 km od warszawy niż w granicach administracyjnych wawy. wy
                        sobie ne zdajecie sprawy w markach jakie utrudnienia administracyjne dla
                        mieszkańców jest załatwienie sprawy w warszawskim urzędzie np, skarbowym. na
                        decyzje czasami czeka sie trzy miesiące, a dlaczego? bo przyłączono
                        podwarszawskie zachodnie gminy, nie wspomnę o kolejkach przed urzędem pracy na
                        ul. ciołka......
                        poza tym kto was tam chce w tej warszawie? co wy macie do zaoferowania dla
                        stolicy?
                        a ta cała polska co sćiąga do marek to pewnie z takich samych miejscowości jak
                        marki, tylko że bliżej do chlewa zwanego "stolicą", ze wszystkimi jego
                        konsekwencjami, chłop zawsze się gdzieś tam wciśnie (sprzeda pare hektarów za
                        marne grosze, kupi działki 700m, resztę na kredyt, a za pięć lat rynek wtórny
                        będzie kwitł po zajęciach komorniczych), za połowę stawki obecnego mieszkańca
                        wawy i okolic, i tak powoli statystycznie społeczeństwo biednieje....
                        a ch... z nimi i z nim.....
              • bziancol Dojazd do Warszawy 29.12.05, 01:45
                a to że jestes z ursynowa i masz metro nie pozwala tobie na negatywne
                wypowiadanie się o aspiracjach małych społeczności, metro nam nie jest
                potrzebne, a i nawet w jednym się z tobą zgodzę, jeżeli gmina radzymin będzie
                dopłacała do lini ztm to będzie wielki błąd, gra nie jest warta świeczki, to co
                jest wystarcza moim zdaniem z nadmiarem (jeżdżę czasami prawie nowymi
                autobusami radzymińskich przewoźników i jest tam naprawdę czysto i kulturnie)
                miasto powinno zostać tak małe jakie jest, to pozwala na życie w społeczności
                która się zna, na ursynowie jedna wielka alienacja, sąsiadów nie zna się
                czasami wogóle, albo zmieniają się co rok, jak rok akademicki.....
                nie stary, mieszkam na woli i mieszkać na ursynowie czy tarchominie to
                właściwie zsyłka.....
                • andrzej5219 Re: Dojazd do Warszawy 29.12.05, 13:42
                  To ja tak króciutko, warszawiakiem jestem z dziada pradziada, na Ursynowie
                  przemieszkałem ponad 20 lat i.... na wiosnę przeprowadzam się do Radzymina ! Ot
                  co.....smile)
                  • student6 Re: Dojazd do Warszawy 29.12.05, 18:04
                    Jeżeli możesz zdradzić to do domku czy na osiedle JW?
                    • bziancol Re: Dojazd do Warszawy 29.12.05, 20:17
                      chwalić, o ile w domku.....
                • andrzej5219 Re: Dojazd do Warszawy 29.12.05, 20:50
                  hmmm...na osiedle jwc i powiem szczerze, że jakoś mnie to nie przeraża. Może
                  dlatego, że w odwodzie jest "letniaczek" niedaleko Radzymina i wtedy tylko
                  grozi zima w murach wink
    • flash3 Re: Dojazd do Warszawy 23.12.05, 19:26
      rembel napisał:

> A mi wstyd patrzeć na wiele innych rzeczy w Markach
      > przez które niestety musze przejeżdzać codziennie smile Super są na przykład
      > ławeczki przy głownym deptaku czyli ul. Piłsudskiego. Okupowane przez żuli smile
      > Taki folklor Marecki smile Stań przy nich kolego i się powstydź !

Nikt nie każde jeździć przez Marki – możesz przed Markami odbić na lewo –
      dojedziesz do ronda w Zielonce i wyjdziesz przy Młodzieńczej w Warszawie.
      A co do Radzymina to też macie różnych patologii pod dostatkiem – tylko że u was
      nie ma ruchu tranzytowego przez środek miasta i swoje „okazy” możecie schować
      dla własnego widoku.

A z drugiej strony – skoro w Markach jest tak źle i brzydko to dlaczego przybywa
      u nas rocznie kilkuset nowych mieszkańców, obecnie budują się 3 osiedla po
      kilkadziesiąt mieszkań każde – choć będą oddawane na przełomie 2006/2007 roku
      (bądź jeszcze później) to i tak są wszystkie już wykupione, a ludzie obecnie
      kupują mieszkania która staną w III kwartale 2007 roku – tyle jest chętnych, a
      mieszkania są droższe o 1/3 niż na waszym osiedlu (JEDNYM) które się dopiero buduje.
      A u was raptem jedno osiedle i mieszkania stoją puste – bo chętnych brak. Na
      ostatnich targach mieszkaniowych ludzie tylko podchodzili do stoiska JW.
      Construction – pytali się czy do osiedla będzie jeździła komunikacja miejska ZTM
      – i odchodzili nawet nie biorąc ulotki.

• student6 Re: Dojazd do Warszawy 23.12.05, 23:20
        Co do komunikacji to masz rację ogromna wada, ale dążymy do tego żeby to
        zmienić. Natomiast druga kwestia. Dlaczego ludzie kupują mieszkania w Markach.
        BO są 2 razy tańsze niż w Warszawie. NIe łódź się że decydują o tym jakieś
        walory estetyczne Marek. A co do0 naszego JEDYNEGO osiedla to powstaje na nim
        510 mieszkań a więc więcej niż "po kilkadzesiąt" jak w Markach. I o ile mi
        wiadomo brak ZTM-u nie odstrasza innych inwestorów i w Radzyminie ma powstać
        kolejne jeszcze większe osiedle.
        • bziancol Re: Dojazd do Warszawy 23.12.05, 23:36
          o ile moge sie wtrącić, mam nadzieje że w radyminie nie powstaie więcej
          osiedli, najgorsze co może byc dla radzymina to blokowiska, mieszkańcy w dużej
          mierze osiedlają się w domkach i niech tak zostanie, to jest urok tego miasta,
          czego nie można powiedzieć o markach.
          co do trasy tranzytowej przez marki, to nie narzekaj, bo gdyby nie ona to marki
          by nie istaniały, albo byloby dziurą.
          mieszkań w radzyminie raczej szybko nie wybudują 510 sztuk, ceny spadają, więc
          oznacza to brak zainteresowania, poza tym współczuje wszystkim tym którzy będą
          mieszkać w budynkach jw constr.... syf i nic poza tym. partacze, tylko na
          początku to dobrze wygląda, i myślę że to dlatego ludzie odchodzili od stoiska
          w/w firmy, a nie brak linii, nie sądzę aby brak ZTM byłby takim "straszakiem"
          jeżdże busami do wyszkowa i jest dobrze, może śmierdzi, ale element rzadko tym
          jeździ, a w "czerwoniakach" łatwo dostać w ryj.
          to tyle
    • student6 Re: Dojazd do Warszawy 27.12.05, 13:07
      to miała być uszczypliwość zwykła wink
    • flash3 Re: Dojazd do Warszawy 28.12.05, 12:44
      rembel napisał:

> Marki zaś zawsze bedą mi się kojarzyć z ogromną gorą -
      > śmietniskiem, brakiem centrum, małolatami w dresach z browarem w reku,
      > wioskowym ułożeniem wzdłuż drogi, willami mafiosów, tirówkami kryjącymi się
      po
      > lasach i studzienkami w drodze, w które nie sposób nie wpaść jadąc głowną
      > ulicą. I tak od zawsze.

A ja też mogę wiele powiedzieć o Radzyminie (bo często u was bywam) – o stadach
      maneli wystających całe dnie wzdłuż ulicy Weteranów, o grupach wałęsającej się
      młodzieży (co mówią wasi policjanci) którzy lubią się w nocy zabawić, o waszym
      zapuszczonym rynku otoczonym kamienicami w jeszcze gorszym stanie na którym w
      nocy można spotkać zabawiające się towarzystwo, o powtarzających się napadach w
      godzinach wieczorno-nocnych które od pewnego czasu wasza policja notuje, o
      waszym UM który do niedawna był otoczony szopami jak jakaś wiejska mordownia, o
      budynku UP który straszy swoim wyglądem, o rozlewniach alkoholu które są na
      waszym terenie systematycznie likwidowane... mam dalej wymieniać?
      Nie wspominam już o prywatnych autobusach które do was kursują, a które
      Warszawiacy stojący na przystankach nazywają „bydłowozami” lub „barakowozami”.

I wcale nie zamierzam nikogo przekonywać do zamieszkania w Markach – ludzie
      wbrew obrazowi tego miasta jaki prezentujecie ciągną sami z całej Polski – i
      wcale nie narzekają.
      A że wam się Marki nie podobają to już wasza sprawa – zawsze możecie zakleić
      szyby w waszych wspaniałych autobusach lub je zamalować farbą i nie oglądać
      tego miasta.
      A najlepiej jak przestaniecie przez Marki jeździć – bo mieszkańcy waszej gminy
      jak na razie przodują w kradzieżach dokonywanych na terenie CH M1 oraz
      bezpośrednio na terenie Marek.
      • student6 Re: Dojazd do Warszawy 28.12.05, 12:52
        Przypopmnij mi o jakiej szopie obok Urzędu mówisz. Jeżeli natomiast czepiasz
        się stanu radzyminskich kamienic to spójrz na spóściznę po Braciach Briggsach.
        To są dopiero piękne mieszkania na pierwszym marekim skrzyżowaniu (licząc od
        strony Warszawy) - istny kunszt architektoniczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka