modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 14:58 O świetne pytanie. Też mnie to żywo interesuje. Uściśliłabym jeszcze do: "mądrzy, a nie tylko inteligentni". Ale myślę że to pytanie pozostanie bez konkretnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 15:04 Ależ odpowiedź prosta jest niczym ansiblowa struna - wszędzie. Po modestii ich poznacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wypasior tłumaczę tytuł wątku na język polski: 25.04.10, 11:12 "obracam się w kiepskim towarzystwie, nie potrafię się z niego wyrwać, otaczają mnie słabi faceci więc uważam że wszyscy są do niczego i w ogóle cały świat jest do luftu a ja jestem jedyna mądra" Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 24.04.10, 13:25 Zastanawiam się czy tak inteligentna kobieta potrafi zdefiniować owo pojęcie męskiej mądrości, podać cechy charakterystyczne. Oby Ci tylko pantoflarz z tego nie wyszedł :D Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 21:28 Po pierwsze tass, gwoli ścisłości, nie ma czegoś takiego jak męska mądrość.Mądrość nie ma płci. Wg mojej subiektywnej oceny, mądrość to nie tylko wysoki iloraz inteligencji i zdolność doskonałego pochłaniania i przetwarzania faktów.To także umiejętność empatii, wejścia w położenie drugiego człowieka i zrozumienie go, umiejętność współczucia, dostosowania się do drugiego człowieka, jednocześnie nie zatracając swojej odrębności. Umiejętność podporządkowania mechanizmów, które rządzą światem, z jednej strony i dostosowania się do nich z drugiej. Po drugie, kolejny raz mnie komplementujesz. Czuję się zaszczycona i jest mi niezwykle miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:09 Mądrosć to umiejętnosć korzystania z wiedzy. Nie należy tego mylić z inteligencją, która objawia się przy problemach wczesniej nieznanych. Takiej zas a nie innej definicji należało się spodziewać i mimo, że mądrosć faktycznie jest bezpłciowa to ta definicja jest zdecydowanie kobieca (wmieszanie w to empatii, drugiego człowieka, rozmyte kryteria w stylu "dostosowanie się jednoczesnie nie zatracając" ). Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:42 > Mądrosć to umiejętnosć korzystania z wiedzy. Oczywiście. Cały mój skomplikowany wywód krążył m.in. wokół tego. Ale jak widać nie poszło mi dobrze zdefiniowanie tego co chciałam. Moim zdaniem do mądrości empatia jest konieczna. Bo to rozszerza spektrum wiedzy, którą człowiek inteligentny, ale pozbawiony empatii nigdy nie osiągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 23:07 > Moim zdaniem do mądrości empatia jest konieczna. Bo to rozszerza spektrum > wiedzy, którą człowiek inteligentny, ale pozbawiony empatii nigdy nie osiągnie Będę się czepiał z upodobania. Empatia może i rozszerza zakres wiedzy jednak do samej mądrosci konieczna nie jest. Sama bowiem wiedza o tym, co ktos może czuć, nie jest tożsama z chęcią zastosowania tej wiedzy (mimo posiadania umiejętnosci). Problemy, w których istotną rolę odgrywają emocje, są, ze względu na potencjalną złożonosć, wieloznacznoć, wrażliwosć na drobne zmiany i dużą subiektywnosć, trudne do ujęcia w kategoriach problem-rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 23:15 Ale czy do mądrości nie można zaliczyć umiejętności rozpoznawania emocji i panowania nad nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 26.04.10, 11:51 Bardzo podoba mi się ta Twoja subiektywna definicja. Wbrew temu co pisze Silc uważam że Twoja definicja jest lepsza bo zwraca uwagę na istotne mechanizmy z pomocą których można wiedzę pozyskać. Empatia czy, uwzględnienie relacji z otoczeniem zwiększają szansę na podjecie rozsądnej decyzji. Zastrzeżenia mam jedynie do "umiejętności współczucia". Współczucie to zdecydowanie emocjonalna reakcja i z mądrością nie ma nic wspólnego, a może jej nawet przeszkadzać. To nie komplement tylko stwierdzenie faktu. I wiesz o tym że jesteś inteligentna równie dobrze jak ja. Osoba tak inteligentna musi być świadoma własnej inteligencji. Jesteś jej świadoma? :) Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 27.04.10, 09:09 Jesteś jej świadoma? :) Czasem mam co do tego poważne wątpliwości :) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 15:00 Jak to gdzie ? Ganiają trole na pastwiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: tam gdzie mądre kobiety??n/t 23.04.10, 15:07 Nie lacido, to głupia odpowiedź, ty nie wiesz gdzie poszli mądrzy....nie zabralicie ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: tam gdzie mądre kobiety??n/t 23.04.10, 15:09 no nawet nie mów, to spadam stąd może ich dogonię co będę z głupkami siedzieć :P Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 15:24 hmm, a zapytam, niech strace. na co ci madrzy i to w liczbie mnogiej? Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 15:46 Jak to po co? Żeby można było wybrać The Best of The Bests :) Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 15:49 nie wiem tylko czy taki wybierany chcialby byc wybranym, czy tez by nie zrobil sepuku :P Odpowiedz Link Zgłoś
modrooka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 15:57 No własnie, dlatego potrzebna jest większa ilość, by najpierw wyszczególnić tych, którzy chcieliby być wybranym a potem wybrać z tej garstki tego najlepszego. Niezły plan, co nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 16:10 modrooka napisała: > No własnie, dlatego potrzebna jest większa ilość, by najpierw wyszczególnić > tych, którzy chcieliby być wybranym a potem wybrać z tej garstki tego > najlepszego. Niezły plan, co nie? :) ------------------------ Żeby Ci tylko życia starczyło, czego Ci życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 16:35 Plan jest do dupy. We wszystkich ankietach opowiadacie, szanowne panie, ze u mezczyzn cenicie najbardziej poczucie humoru. Po co wam nagle madrzy faceci? W naturze organ nieuzywany zwykle zanika. Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: Ewolucja ich nie premiowała. n/t 23.04.10, 15:57 Jak to po co?? do przetargu!!!hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 23.04.10, 16:08 To zależy w jakiej dziedzinie mądrzy. W lotnictwie są spece od samolotów, na morzu od promów (to powinnaś akurat chyba wiedzieć), na kolei od pociągów, w Tychach od samochodów i piwa itd. itp. Sama widzisz, że to zależy tylko do Twoich preferencji. Mnie najbardziej imponują absolwentki Wydziału Chemii, bo z nimi od razu jest ta słynna chemia. Chociaż po fizyce są bardziej gibkie. Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 24.04.10, 01:10 Jak bedziesz wiedziala gdzie sa to daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
markac28 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 24.04.10, 09:20 pewnie z głupimi kobietami, bo przeciwieństwa się uzupełniają... Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 24.04.10, 09:24 Tak??? hehe to spróbuj ułożyć puzzle na zasadzie przeciwieństw a nie dopasowania...Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
markac28 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 24.04.10, 15:12 puzzle to nie, kobieta i mężczyzna to raczej klocki magnetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Yeti 24.04.10, 10:17 Mądrzy faceci są jak Yeti:) wszyscy wiedzą, że są, ale nikt ich nie widział:D Odpowiedz Link Zgłoś
tootsi30 Re: Yeti 24.04.10, 10:19 lolcia-olcia napisała: > Mądrzy faceci są jak Yeti:) wszyscy wiedzą, że są, ale nikt ich nie widział:D Ha ha, dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
facettt powiem wiecej 24.04.10, 10:28 tootsi30 napisała: > lolcia-olcia napisała: > > > Mądrzy faceci są jak Yeti:) wszyscy wiedzą, że są, ale nikt ich > nie widział:D > Ha ha, dobre. powiem wiecej rewelacyjne taka juz jest lolcia Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: powiem wiecej 24.04.10, 10:30 Bosze na chwilunię Was zostawić a już się rozgałęziacie;D Odpowiedz Link Zgłoś
facettt powiem jeszcze wiecej 24.04.10, 11:39 lolcia-olcia napisała: > Bosze na chwilunię Was zostawić a już się rozgałęziacie;D nie wiem co z Toba, zrobic najprosciej byloby zastrzelic, ale przez szacunek dla zwierzyny lesnej i okres ochronny chwilowo wstrzymuje sie z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: powiem jeszcze wiecej 24.04.10, 12:21 Dzięki łaskawco:D Ja też lubię polowania, ale w zimie na hubertusa:D bo takie siedzenie na ambonie czy bieganie po grobli za kaczą nudnawe jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: powiem jeszcze wiecej-Ode powiem 24.04.10, 12:58 " Niechaj kogo wiek zamroczy ... ... takie widzi swiata kolo jakie tepymi zakresla oczy. " Lolunia se wyszyje makatke, krzyzykami, ku przypomnieniu przemijania. i w ramach moze poszerzenia umiejetnosci kobiecych bo tymi co sie tylko chwali; ma je, jako diabel co ogarek pali.... Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: powiem jeszcze wiecej-Ode powiem 24.04.10, 13:04 haha nudzą mnie makatki i krzyżyki, od małego byłam zabierana na polowania ;p Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: powiem jeszcze wiecej-Ode powiem 24.04.10, 13:37 i dlatego sadzisz ze CiCi oko zostalo, do duzego? a to zabieranie na lepka. tylko :) pap Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: powiem jeszcze wiecej-Ode powiem 24.04.10, 13:47 monotematyczny/a jesteś i żałosny/a... Odpowiedz Link Zgłoś
facettt tez powiem jeszcze wiecej 25.04.10, 21:49 lolcia-olcia napisała: > monotematyczny jesteś i żałosny... chetnie sie z tym zgodze. jezeli ta przypadlosc dotyczy Ciebie ( a dotyczy) to rzeczywiscie jestem MONO Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 może zdobywają Noble? 24.04.10, 12:13 zajmują się odkryciami naukowymi, pracują w biznesie, tworzą sztukę? Np. muzyka to nadal wbrew pozorom - wyłącznie męska domena. Może w tych obszarach powinnaś szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
zabulaonline Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 24.04.10, 15:37 nanai11 napisała: > No gdzie?? wymarli 100 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
jan_owy Re: W ... 24.04.10, 19:32 du*ie! Co za inteligentny i błyskotliwy temat. Gratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
master_of_illusion Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 07:44 ulubiony temat wszystkich debilek: faceci są głupi i beznadziejni :p i jeszcze na forum "Mężczyzna" z tym przyłażą. chamstwo do kwadratu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 09:44 Rozumiem zdenerwowanie panow.. a kallka powinna zmienic delera. Odpowiedz Link Zgłoś
master_of_illusion Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 09:57 nie sądzę, żebyś rozumiała choć jedno słowo :p Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 10:04 Wszędzie, uważnie się rozejrzyj:) Odpowiedz Link Zgłoś
panna-nikt-online Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 21:50 ja bym raczej zapytała:gdzie są mężczyźni szanujący kobiety? Niestety muszę stwierdzić,że na tym forum zadawanie pytań o mądrych i odznaczających się kulturą osobistą mężczyzn jest bezcelowe.Jednym słowem - nie znajdziesz tu ani jednych, ani drugich. A mądrzy faceci istnieją. Podobnie jak istnieją mądre kobiety, mimo dominacji wszelkiego rodzaju blachar, tipsiar i innych solar. Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:13 > ja bym raczej zapytała:gdzie są mężczyźni szanujący kobiety? W kontekscie tego co napisałas w dalszej częsci swego postu (gdzie jednym ruchem wykazałas brak szacunku do wszystkich mężczyzn tu piszących), to pytanie miało być chyba żartem. Jednak żart się nie udał. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:14 Tej pani już podziękujemy;p turlaj dropsa lalka;p Odpowiedz Link Zgłoś
panna-nikt-online Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:50 Szanuję tych, którzy na to zasługują. Nigdzie nie napisałam,że szanuję wszystkich. U panów tu piszących obserwuję natomiast całkowity brak szacunku w stosunku do wszystkich kobiet. PS. to, co napisałeś miało chyba pokazać jaki jesteś błyskotliwy.Też się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 26.04.10, 09:08 > U panów tu piszących obserwuję natomiast całkowity brak szacunku w > stosunku do wszystkich kobiet. Ja szanuję kobiety. Chociaż o wiele częściej piszę na FK niż FM, to nie widzę jakoś analogii pomiędzy szacunkiem, a tym gdzie ktoś się wypowiada. :D Odpowiedz Link Zgłoś
master_of_illusion Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 27.04.10, 11:13 a kogo to obchodzi kogo ty szanujesz a kogo nie? ;p masz mentalność Kalego, ja kogoś nie szanować - dobrze, ktoś mnie nie szanować - źle Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 26.04.10, 09:15 > ja bym raczej zapytała:gdzie są mężczyźni szanujący kobiety? Niestety muszę > stwierdzić,że na tym forum zadawanie pytań o mądrych i odznaczających się > kulturą osobistą mężczyzn jest bezcelowe.Jednym słowem - nie znajdziesz tu ani > jednych, ani drugich. A mądrzy faceci istnieją. Ja jestem mądry i odznaczam się względną kulturą osobistą. Przykro mi, że muszę zburzyć Twoją wizję tego forum. ;) Btw pytanie o mądrych facetów w ogóle jest bezsensowne. Czy znacie kogoś, kto sam się przyzna, że nie jest mądry? Idąc tym tokiem rozumowania, praktycznie każdy w ten sposób stwierdzi, że jest mądry. Teoretycznie należałoby skorzystać z jakiegoś obiektywnego wyznacznika mądrości, aby móc przyrównać do niego całą męską populację. Problem jednak w tym, że takiego nie ma, a jedynym pod ręką jest subiektywna ocena osoby szukającej. Skoro więc tej subiektywnej oceny nie znamy, a tym samym warunków jakie musi spełniać mężczyzna, aby być uznanym za "mądrego", to nie możemy uznać, że taki osobnik w ogóle istnieje. Skoro tak, to mamy do czynienia z sytuacją, gdy jednocześnie wszyscy są mądrzy (we własnej opinii) oraz nikt nie jest mądry (w opinii autorki). :) Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:04 Mądrzy męzczyni są tam gdzie byc chca i powinni, lub zmierzają dąrzac do czegos dlatego są nieuchwytni. Pozatym głupi mądrego i tak nie rozpozna :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:07 Są uchwytni, ale nie dla psa kiełbasa;p Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:25 Wszystko jest dla ludzi ;) pasztet też moze byc dobry ;) jak kto wie z czego i jak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:28 i z czym:) Menka mi sprzedała, że podobno z pomidorem jest najlepszy:D Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:32 noo albo z keczapem :] ale taki pasztet z zajaczka lub kaczuszki dzikiej odpowiednio przyprawiony to lepsze jak kielbasa :p Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:35 Ty brutalu i mięsożerco;p hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:46 jej nei zjadam zwierzątek żywcem, najpierw leb ukręce, nie jestem taki zly :P ee tam ze od razu miesozerca, jem co lubie i co dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:49 spoko ja poluję na takie zwierzątka:) więc jest remis:D Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 22:55 remis 1:1? :) a kiedy j Ci gola strzelilem ? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 23:04 0;0 jak na razie;p ale uważaj ze mnie twarda zawodniczka:) Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 23:11 nooo ciekawe czy fauluje i stosuje ciosy ponizej pasa...:) jakos sie nie boje jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 23:13 To się jeszcze okaże;p Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 25.04.10, 23:19 oj musiala bys miec chyba jakiegoś asa w rękawie albo dwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
voytas67 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 26.04.10, 09:49 Zmądrzeli i unikają bab jak ognia. Dlatego nie możesz ich znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 26.04.10, 13:12 Bez kobiet panom źle żyć, bez mężczyzn kobietom też. Uwielbiam takie dyskusje. Tylko nie ma potrzeby tak sie obrazać ot choćby master iluzyjny, który nie znosi kobiet. ja mezczyzn uwielbiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 28.04.10, 14:13 Pewnie wyszli na głupków szukając...... Każdy tam czegoś szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
jej_torebka Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 28.04.10, 21:08 jeden siedzi u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: A gdzie sa madrzy mezczyźni?? 28.04.10, 21:46 To po co ci komputer?? Odpowiedz Link Zgłoś