Dodaj do ulubionych

Kultura i obcokrajowcy!

04.03.04, 13:32
Jestem Polka, ktora sie wychowala za granica. Zylam w kilku krajach
europejskisch w zwiazku z praca moich rodzicow. Poznawanie,odkrywanie i
przystosowywanie sie do innych kultur nie jest mi obce. Mimo tego, ze nie
zylam w Polsce, ciesze sie, ze jestem Polka i daze ten kraj ogromnym
szacunkiem. Nie znam polskich mezczyzn, bo nie mialam okazji poznac wielu
Polakow w moim wieku zagranica, ale uwazam wypowiedzi Elisy, Suazi itd. za
bardzo niestosowne i ublizajace naszemu narodowi i Polsce. Duzo obcokrajowcow
szanuje nasz kraj i ceni kontakty z polskimi ludzmi. Nie jestem zwoleniczka
Arabow, Afrykanczykow i innych daleko odbiegajacych od nas kultur, ale jestem
tolerancyjna i staram sie zrozumiec kompleksy i niepewnosci tych kultur. Nie
chcialabym jednak porownywac mentalnosci Polakow z Afrykanczykami. Niestety
pewne dziewczyny widza wszystko przez pryzmat penisa.
Obserwuj wątek
    • Gość: suazi tzw. "tolerancja" i uprzedzenia IP: *.rrz.uni-hamburg.de 06.03.04, 17:38
      droga kolezanko! jesli nie znasz polskich mezczyzn to sie lepiej na ich temat
      nie wypowiadaj. ja ich z afrykanczykami bron boze nie porownuje!! przeciez oni
      by sie wtedy smiertelnie obrazili!! to co pisze na forum to tylko moje reakcje
      na wypowiedzi niektorych panow - przeczytaj lepiej caly watek. jesli nadal
      jestes dumna z ich wypowiedzi (np. kochasia, sociopaty, balta, ha-jo etc.) to
      twoj problem. nie skomentuje. jak tak bardzo jestes z nich dumna i tesknisz za
      polska (chyba dlatego, ze nigdy w niej nie zylas) to dlaczego sie d o niej nie
      sprowadzisz? zauwasz, ze wypowiedzi innych dziewczyn byly bardzo kategoryczne,
      ale kazdy tylko atakuje mnie, bo sie przyznalam, ze jestem z afrykanczykiem (to
      pewnie "przypadek", co?)i jeszcze daje sie sprowokowac do odpowiedzi na polskie
      "madrosci". popierasz pytanie "a co, nie stac cie na polaka?" - czy z takiego
      sposobu myslenia mozna byc dumnym i czemu to ma sluzyc? a co to w ogole za
      myslenie? np. ze niby wyksztalcony polak jest automatycznie lepszy od
      wyksztalconego cudzoziemca (wypowiedz jednego z "kolegow" z forum - zdaje sie
      ha-jo, czy balta). nie uwazasz, ze to dyskryminacja? ha ha ha! chyba umre ze
      smiechu!!!!!!!!!!!!!! nie rozumiem, dlaczego ludzie redukuja czarnych do poziomu
      penisa????????? czy masz jakies doswiadczenia z czarnymi?????? moze znajomych??
      pewnie nie, bo ich zwolenniczka nie jestes! gdyby chodzilo tylko o seks, to po 8
      latach mogloby sie juz znudzic, no nie?? przepraszam cie bardzo, ale teraz to
      ty obrazasz mnie i mojego partnera. wydajesz opinie nie znajac mnie i jego. moze
      powinnam tez zawyrokowac na twoj temat? a twoj partner skad jest, jesli w ogole
      jakiegos masz??? eh, szkoda czasu i nerwow!
      • Gość: Kaska Re: tzw. "tolerancja" i uprzedzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 21:59
        Hejka Suazi!
        Ty sie roznymi rasistami nie przejmuj, ich sprawa, co mysla o takich zwiazkach,
        Ty miej ich w d... i zyj sobie szczesliwie. Nie wszyscy Polacy to rasisci, w
        malej miejcowosci, gdzie mieszkaja moi rodzice, swego czasu jedna panna
        przywiazla czarnego meza. Moze i na poczatku ludziska sie dziwacznie
        zachowywali, teraz wszystko jest w porzadku, na swiat przyszly dzieci, chodza
        do szkoly, nikt ich nie wyzywa, inne dzieciaki razem sie z nimi bawia, z tego
        co wiem najstarsza dziewczynka chadza juz na randki, rodzice tych chlopakow sie
        jakos nie pluja, szafa gra! I to naprawde sie dzieje w 3tys miejscowosci! Czyli
        jednak mozna! Nie ocenia sie ludzi po kolorze skory, wzroscie, wadze ciela,
        liczy sie to, kim sa, i tyle.

Polscy faceci tez sa fajni, tak samo Francuzi, Wlosi, Czesi, Anglicy,
        Japonczycy itp, itd Roznimy sie czesto religia, kultura, podejciem do zycia. I
        czasami takie zwiazki nie wypalaja. Dodam tylko, ze takie roznice zdarzaja sie
        w Polsce takze, gdy kobieta i facet sa Polakami, i takie pary tez czasem sie
        rozstaja. Narodowosc partnera i jego kolor skory nie jest gwarantem
        szczesliwego zwiazku, ani takze nie wrozy jego rozpadowi. To zalezy od tych
        dwojga ludzi.

A Wy moi drodzy rasisci, nie wywyzszajcie sie tak, bo tez gdzies tam w swiecie
        ktos Was odpowiednio potraktuje, bo macie odmienny kolor skory, wlosow, bo
        mowicie innym jezykiem, badz macie odmienny od tubylcow akcent. No chyba, ze
        juz to przerabialiscie i teraz sie mscicie na innych cudzoziemcach.

No ale coz, kazdy ma prawo do swojego zdania, nalezaloby jednak szanowac
        odmiennosc innych, a takze ich prawo do bycia innym.

Suazi, uszka do gory! najwazniejsze, ze jestes szczesliwa ze swoim
        facetem!!!!!!!! Bo o to chodzi w zyciu.
    • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.rrz.uni-hamburg.de 06.03.04, 17:41
      aha, jeszcze jedno, zadziwia mnie, ze pomimo, iz wychowalas sie za granica i
      zylas w kilku krajach europejskich jestes tak nietolerancyjna (bo redukowanie
      innych do poziomu penisa ze wzgledu na na kolor skory, to chyba nietolerancja,
      co??). jak widac nic cie to nie nauczylo, a szkoda. powinnas wrocic do polski.
      czulabys sie najlepiej w polskim bagienku.
      • cardamon Re: Kultura i obcokrajowcy! 06.03.04, 19:15
        przyznaje cie racje suazi :)
        • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:16
          dzieki, wreszcie jakas bratnia dusza! a juz myslalam, ze wszyscy polacy sa
          przeciwko mnie!
      • Gość: prion Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.acn.waw.pl 07.03.04, 09:48
        Skonczylas juz? To wracaj do swojej kaszanki!
        • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:17
          odwal sie
          • Gość: prion Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.acn.waw.pl 09.03.04, 23:33
            Pozwol, ze z ciekawosci zapytam: zdejmujesz z kaszanki
            skorke zanim wezmiesz ja do buzi?
            • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 10.03.04, 19:19
              sam sobie odpowiedz na to pytanie po przeczytaniu mich wczesniejszych
              wypowiedzi idioto
            • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 10.03.04, 19:21
              no tak - i to podobno ja sprowadzam wszystko do poziomu penisa tak? a to durne
              pytanie o kaszanke to kto zadal??
    • karl_der_berliner Re: Kultura i obcokrajowcy! 06.03.04, 18:24
      amandakowalski napisała:

> Jestem Polka, ktora sie wychowala za granica. Zylam w kilku krajach
      > europejskisch w zwiazku z praca moich rodzicow. Poznawanie,odkrywanie i
      > przystosowywanie sie do innych kultur nie jest mi obce. Mimo tego, ze nie
      > zylam w Polsce, ciesze sie, ze jestem Polka i daze ten kraj ogromnym
      > szacunkiem. Nie znam polskich mezczyzn, bo nie mialam okazji poznac wielu
      > Polakow w moim wieku zagranica, ale uwazam wypowiedzi Elisy, Suazi itd. za
      > bardzo niestosowne i ublizajace naszemu narodowi i Polsce. Duzo obcokrajowcow
      > szanuje nasz kraj i ceni kontakty z polskimi ludzmi. Nie jestem zwoleniczka
      > Arabow, Afrykanczykow i innych daleko odbiegajacych od nas kultur, ale jestem
      > tolerancyjna i staram sie zrozumiec kompleksy i niepewnosci tych kultur. Nie
      > chcialabym jednak porownywac mentalnosci Polakow z Afrykanczykami. Niestety
      > pewne dziewczyny widza wszystko przez pryzmat penisa.

Polacy posiadaja wiele pozytywnych cech, ktore u mezczyzn innych nacji
      zaginely. Szacunek wobec kobiet chocby, pewna wrazliwosc. I to kobiety na tzw.
      Zachodzie doceniaja.
      Co do Afrykanczykow, Turkow, ogolnie Arabow, to nie spotkalem jeszcze
      sznujacej sie kobiety, ktora by sie z nimi miala ochote zadawac.
      • cardamon Re: Kultura i obcokrajowcy! 06.03.04, 19:21
        karl_der_berliner napisał:

> Polacy posiadaja wiele pozytywnych cech, ktore u mezczyzn innych nacji
        > zaginely. Szacunek wobec kobiet chocby, pewna wrazliwosc.

Masz na mysli wyrzucenie smieci i odniesienie talerzyka do kuchni, podczas gdy
        ona zmywa, gotuje, robi zakupy ?

I to kobiety na tzw.
        > Zachodzie doceniaja.

Haha, jak dotad nie slyszalam pochwal na temat amantow - Polakow. I watpie abym
        sie doczekala. Jak chcesz zobaczyc prawdziwych mezczyzn z klasa przyjedz do
        Anglii chociazby.

> Co do Afrykanczykow, Turkow, ogolnie Arabow, to nie spotkalem jeszcze
        > sznujacej sie kobiety, ktora by sie z nimi miala ochote zadawac.

To widocznie spotykasz sie z samymi kobietami "nieszanujacymi sie". Bo ja znam
        sporo malzenstw mieszanych i zwiazkow Polek np z Turkami, Jugoslowianinami czy
        Arabami. Skoro im dobrze, to co ci do tego ?
        • karl_der_berliner Re: Kultura i obcokrajowcy! 06.03.04, 22:05
          1. Mieszkalem kiedys w Anglii, pare miesiecy co prawda, i jestem zdania, ze
          tamtejsi mezczyzni naelza do najbardziej spedalowacialej populacji swiata. nie
          masz pojecia o tym, co cechuje prawdziwego mezczyzne, widac.

2. Trzeba byc dziwka, zeby wyjsc za araba czy turka, o murzynie nie wspominajac.
          Powinno sie dbac o czystosc rasy.

zycze milego wieczoru.

cardamon napisał:

> Jak chcesz zobaczyc prawdziwych mezczyzn z klasa przyjedz do
          > Anglii chociazby.
          >
          > > Co do Afrykanczykow, Turkow, ogolnie Arabow, to nie spotkalem jeszcze
          > > sznujacej sie kobiety, ktora by sie z nimi miala ochote zadawac.
          >
          > To widocznie spotykasz sie z samymi kobietami "nieszanujacymi sie". Bo ja
          znam
          > sporo malzenstw mieszanych i zwiazkow Polek np z Turkami, Jugoslowianinami
          czy
          > Arabami. Skoro im dobrze, to co ci do tego ?

• cardamon Re: Kultura i obcokrajowcy! 07.03.04, 13:15
            karl_der_berliner napisał:

> 1. Mieszkalem kiedys w Anglii, pare miesiecy co prawda, i jestem zdania, ze
            > tamtejsi mezczyzni naelza do najbardziej spedalowacialej populacji swiata.
            nie
            > masz pojecia o tym, co cechuje prawdziwego mezczyzne, widac.

Nie wazne, ze dl ciebie dobre maniery sa "spedalowacieniem". Dla mnie faceci
            twojego pokroju nie sa mescy, sa "schamowaciali". I wazne, co sie kobietom
            podoba, a z tego co wiem, Europejki bardzo chwala maniery i charmancje
            Anglikow.

>
            > 2. Trzeba byc dziwka, zeby wyjsc za araba czy turka, o murzynie nie
            wspominajac

To lepiej byc dziwka niz przebywac w otoczeniu facetow jak ty :)))

> .
            > Powinno sie dbac o czystosc rasy.

polrasy takich ograniczonych polglowkow jak ty ? mieszanki etniczne sa
            zdecydowanie lepsze.

• Gość: głupi jesteś Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.dialog.net.pl 07.03.04, 19:24
            > 2. Trzeba byc dziwka, zeby wyjsc za araba czy turka, o murzynie nie
            wspominajac
            > .
            > Powinno sie dbac o czystosc rasy.

ciekawe na ile "czysta" jest twoja krew.... patrząć na historie naszego kraju,
            wszystkie te najazdy, podboje, wojny, potopy szwedzkie itd to bardzo wątpie aby
            jakakolwiek "czystość" rasy mogłaby być możliwa...
            • amanda22 Re: Kultura i obcokrajowcy! 11.03.04, 12:25
              Gość portalu: głupi jesteś napisał(a):

>
              > ciekawe na ile "czysta" jest twoja krew.... patrząć na historie naszego
              kraju,
              > wszystkie te najazdy, podboje, wojny, potopy szwedzkie itd to bardzo wątpie
              aby
              >
              > jakakolwiek "czystość" rasy mogłaby być możliwa...

Idac tokiem myslenia tego debila, mozna spokojnie jego matke i babke
              nazwac "dziwka" :)
          • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:26
            ALE DOWALILES!!!!!!!!!!! DO CIEBIE TO PASUJE IDEALNIE STWIERDZENIE; ZE POLACY
            WYPIJAJA RASIZM Z MLEKIEM MATKI!!!!!!!! mozesz mi powiedziec, dlaczego tak
            myslisz?????? jestes kolejnym przykladem na to, ze od polakow bede sie trzymac
            z daleka!!!!!!!!!
          • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 12.03.04, 18:16
            czy ty sie nigdy z zadna nie-polka nie zadawales?? jesli mieszkasz w berlinie,
            co wnioskuje z nicka, no to tylko zal mi ciebie z powodu twojej zatwardzialosci
            i uporu, ale jak uwazasz, moze to i lepszej i dla ciebie i dla innyhc nacji,
            ktore sie dzieki temu toba nie zabrudza, ha ha!
      • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:20
        chyba umre ze smiechu, ha ha ha!!! czy ty znasz jakiegos afrykanczyka, murzyna,
        turka? czy dotarlo do ciebie, skoro (chyba) mieszkasz w berlinie, ze sa wsrod
        nich takze luszie wrazliwi i wyksztalceni? a moze wyciagasz wnioski z tego, co
        widzisz na ulicy i co sie bardziej rzuca w oczy (jakies przypadki ekstremalne)?
        nie bede sie juz wiecej "produkowac", bo ty i tak pewnie zdania nie zmienisz.
        nie warto probowac cie przekonywac.
    • envi Re: Kultura i obcokrajowcy! 07.03.04, 15:33
      ja uważam że w Polsce jest wielu takich jak Karldeberliner,którzy nic nie maja
      do zaoferowania porządnej kobiecie a zdaje im sie że są bardzo męscy i najlepsi
      na świecie.
      czasem sobie mysle ze ktos poczyta sobie takie rzeczy ze trzeba byc dziwka zeby
      wyjsc za Araba lub Murzyna i ręce mi opadją.czasem chyba wstyd ze sie w takim
      kraju mieszka z takim ciemnogrodem.
      ohyda.
      polscy mężczyźni wypadają fatalnie na tle innych nacji.
      • ha-jo Re: Kultura i obcokrajowcy! 07.03.04, 19:16

fakt.czystosc rasy, i inne bzdury, troche to nie na czasie.mi takie zwiazki
        bialej z czarnym, turkiem, czy arabem zwisaja zupelnie.jak sa szczesliwe to
        okej, nikomu nic do tego.

co od zdania "polscy mezczyzni wypadaja fatalnie na tle innych nacji".
        tak bardzo znasz inne nacje? ja jakos mam wrazenie, ze to jak wypada facet
        danej nacji jest wprostproporcjonalne do zamoznosci danej nacji. ciekawe ze
        rosjanki bardzo lubia polakow. zawsze ta biedniejsza plaszczy sie przed tym
        bogatszym.

a jesli juz walimy takimi ogolnikami typu patrz zacytowane zdanie wyzej, to
        chyba wiekszosc sie zgodzi ze i polki maja fatalna opinie.uchodza za latwe, i
        zakompleksione, co ma swoje odzwierciedlenie w tym, iz wiarzac sie z
        obcokrajowcem od razu podnosi sie ich niedowartosciowane ego.i jako ze tak
        jest, sa wlasnie latwe.a ze sa tak postrzegane, to wystarczy byc milym zeby
        taka zdobyc.i kolko sie zamyka.zresta tu tez sytuacja materialna ma swoje
        znaczenie. bo jak amerykanka przyjedzie do europy dawac dupy, to nikt jej nic
        zlego nie powie, ale za polkami w hiszpanii przykladowo sie gwizdze na
        zasadzie "hej lala, to moze teraz ze mna?". najbardziej co mnie bawi, to owa
        naiwnosc polek, facet na dysce taka tu zagaduje, tralalala, jakas ty
        piekna, "dzjekuje", "dzjen dobry"...chwali sie swoja znajomoscia polkiego, na
        co przecietna polka poklada sie ze smiechu, jakby wlasnie uslyszala najlepszy
        dowcip na swiecie, czyt. plaszczy sie...a pozniej opowiada w pl-u, jacy ci
        zagraniczniaki sa niesamowici.a w czym sa? ...na ta zwykle pada cos w
        ystlu "noo, sa czysci, i mili"...cos jak my dla rosjanek.
        • envi Re: Kultura i obcokrajowcy! 08.03.04, 01:08
          chodzi o poziom ucywilizowania.zwiazane jest to takze z rozwojem gospodarczym.a
          ze polki sa zakomplexione,to mnie nie dziwi,pozycja kobiety w spoleczenstwie
          stanowi papierek lakmusowy stopnia cywilizacji.daleko nam do zachodu.tak
          twierdze.
        • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:33
          polki sa latwe a polacy glupi, czyz nie? w kazdym narodzie sie jakas latwa
          znajdzie, a niemki to moze nie zaczynaja brac tabletek antykoncepcyjnych w
          wieku 13 lat??? ale one latwe nie sa???????????? polacy czysci?? chle chle.
          zaloze sie, ze sa tez polki bedadze z cudzoziemcami bez kasy. lepsze to, niz
          jakis oblesny stary niemiec z kasa.
          • ha-jo Re: Kultura i obcokrajowcy! 09.03.04, 22:35
            Gość portalu: suazi napisał(a):

> polki sa latwe a polacy glupi, czyz nie? w kazdym narodzie sie jakas latwa
            > znajdzie, a niemki to moze nie zaczynaja brac tabletek antykoncepcyjnych w
            > wieku 13 lat??? ale one latwe nie sa???????????? polacy czysci?? chle chle.
            > zaloze sie, ze sa tez polki bedadze z cudzoziemcami bez kasy. lepsze to, niz
            > jakis oblesny stary niemiec z kasa.

zabciu,

sorry, ale ty jestes jakas nawiedzona.envi wyzej napisala, ze polacy maja
            fatalna opinie.mi wcale nie zalezy, aby zarzucac cos kobietom, ale lubie byc
            konsekwentny.i dlatego jesli wrzucamy juz wszystkich polakow do jednego wora,
            skupiajac sie tylko na ich negatywach, to i bardzo latwo mozemy sie skupic na
            negatywnym postrzeganiu polek.rozumiesz? ta sama logika, tylko w druga strone.
            tobie zupelnie brak obiektywizmu, ale jestes skrzywdzona przez los, wiec mozna
            tobie to wybaczyc. a jesli wypowiedzi kilku forumowiczow tu na forum sklaniaja
            cie, aby powiedziec " po tym co tu uslyszalam, nie chce miec nic wspolnego z
            zadnym polakiem"....to jest po prostu diabolicznie glupia, i wplywowa.az do lez.
            • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 11.03.04, 20:52
              chodzilo mi o stereotypowe myslenie Amerykanow o Polakach. Nie sylszales o
              zartach o Was (bo raczej chodzi o osobnikow plci meskiej chyba..) tam
              krazacych? Myslalam, ez sie domyslisz...Nie jestem diabolicznie glupia i
              wplywowa, tylko wrazliwa a takze czytalam wypowiedzi niektorych dziewczyn o ich
              doswiadczeniach z polskim spoleczenstwem - typu obrzucanie ich
              wyzwiskami "murzynska k...a" i tym podobne. wiec nie sa to przypadki
              jednostkowe. s woja droga ciekawe dlaczego nie odezwal sie zaden pan bedacy w
              100% za cudzoziemcami, ktory by obronil honor reszty meskiej czesci
              spoleczenstwa. tylko dziewczyny. dziwne.
            • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 11.03.04, 20:54
              to miala byc ironia skierowana do panow. ja envi dobrze zrozumialam i trzymam
              jej strone. jak mnie nie zrozumiales to juz nic na to nie poradze....
      • karl_der_berliner Re: Kultura i obcokrajowcy! 08.03.04, 06:04
        1. nie mieszkam w Polsce, co wiecej- nigdy tam nie mieszkalem.
        2. co do tego, czy mam cos do zaoferowania- nie masz o tym zielonego pojecia, a
        argument ad personam jest uzywany z braku laku.
        3. polki za granica sa uwazane za dziwki. wiekszymi dziwkami sa moze tylko
        rosjanki i inna wschodnia holota. ile w tym prawdy? nikt o to nie dba, ale
        opinia nie wziela sie, jak mniemam, z powietrza.
        4. rzucasz samymi frazesami bez pokrycia.
        5. przypuszczam, ze po prostu zaden facet cie nie chce i twoj "penis envy"
        przeradza sie u ciebie w grozna obsesje.

envi napisała:

> ja uważam że w Polsce jest wielu takich jak Karldeberliner,którzy nic nie
        maja
        > do zaoferowania porządnej kobiecie a zdaje im sie że są bardzo męscy i
        najlepsi
        >
        > na świecie.
        > czasem sobie mysle ze ktos poczyta sobie takie rzeczy ze trzeba byc dziwka
        zeby
        >
        > wyjsc za Araba lub Murzyna i ręce mi opadją.czasem chyba wstyd ze sie w takim
        > kraju mieszka z takim ciemnogrodem.
        > ohyda.
        > polscy mężczyźni wypadają fatalnie na tle innych nacji.
        • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:38
          chyba jednak nie masz nic do zaoferowania, skoro probujesz wymigac sie od
          odpowiedzi. pewnie, ona chciala by byc facetem, taka lysa pala jak ty!
          • gibki Re: Kultura i obcokrajowcy! 15.03.04, 13:55
            jednak polki dziwne sa
            u siebie w kraju dziewice orleanskie
            chyba ze ktoras pozna cudzoziemca to juz dupa swedzi - kasa ma swoj urok
            za granica - przeciez dzieki dupie mozna wszystko osiagnac - prace, awans, meza
            moze
            tiaaa
            to ze polki sa dziwkami za granica nie bierze sie z nikad
            oczywiscie nie generalizuje
            ale fakt faktem pozostaje, ze dla duzej czesci polek jest jednak jakas magia w
            cudzoziemcach
            inna sprawa gdy kobiety po prostu robia co lubia
            lub maja marzenie przespania sie z czarnoskorym facetem
            to ich sprawa i nie nam to oceniac
            to samo jest przeciez z facetami ktorzy maja podobne marzenia

tyle ze nie mowmy tu o kulturze narodow
            bo wszedzie sa takie same chamy lub ci sami amanci
            trzeba tyko znalezc
            a nie szukac (zwlaszcza w swoim otoczeniu - do pan ktore mowia o niewychowanych
            chamach, jesli tylko takich spotkalyscie znaczy ze same takie jestescie, swoj
            do swego ciagnie)
      • sociopata Re: Kultura i obcokrajowcy! 08.03.04, 08:36
        Droga envi, mimo ze probujesz bronic swojej slusznej (dla ciebie- racji, ja
        postaram sie tu na razie byc bezstronnym) to ty naprawde nie masz pojecia co
        Karl moze zaoferowaac komu i co, tu ma racje. Przeciez nie jestes jakas
        wyrocznia, nie? Ta opinia o nim jest wynikiem twojej ignorancji i zadufania.
        Dobrze ze tu przychodzisz bo da ci to do myslenia.

Zastanowilem sie jaka naprawde opinie maja Polki na zachodzie i co to znaczy i
        chyba wazne jest stwierdzenie od kogo ta opinia ma byc. Jezeli od kierowcy Tira
        to polki sa wyzszej kascie nad Czeszkami, Rumunkami i Cygankami. Jezeli o mnie
        chodzi to w zasadzie nie widze roznicy: okradziony bylem przez Polki, Hiszpanki
        i Amerykanki... A z kolei namilsze wspomnienia mam z Polkami, Rosjankami (o
        malo sie nie ozenilem), Niemkami i Amerykankami. O azjatkach sie juz nie
        wypowiem bo krew nagla zaleje moje paluszki na klawiaturze. Jezeli chodzi o ich
        wiek to roznie bywalo, ale generalnie to panie mlodsze sa/byly do kitu w kazdej
        nacji. Jak wiec widac nie ma regul a przekroj dosyc spory. Polki wychodza za
        arabstwo z braku informacji. Mysla ze Bulgar czy Turek to zaraz milioner w
        fajnym kraju z plaza (poczekaj jak bedziesz wiozla rozklekotanym vanem torebke
        lejacych sie zoladkow kurzych ze sklepu odleglego o 50km gdzie smord przechodzi
        wszelkie granice, gdzie inwentarz trzyma sie w 45 stopniach C w klatkach bo
        lodowek nie ma a Arab rznie kure na oczach no ale jak nie ma pieniedzy to sie
        kupuje watrobki juz z miski na boku... Smrod przechodzi przez szyby sklepu a do
        domu jeszcze 50km w starym vanie bez klimatyzacji ale na honorowym miejscu obok
        tego smiecia na miejscu kierowcy. Niech mi prosze nikt tu nie pierdoli o
        milosci do czarnego czy araba. Jak ktoras sie z tym nie zgadza tzn ze matka jej
        nie wychowala i ja poczuwam sie w obowiazku jej tu publicznie sprobowac szybko
        te sprawe wyjasnic! Widzialem piekne blondyny ktore wychodzily za maz za Turkow-
        potem tragedia. Dawniej kobiety to musialy robic zeby sie wyrwac z demoludu
        ale dzisiaj? Dzisiaj to chyba je tylko wlasne nieuctwo tlumaczy. Drugi aspek,
        wcale nie rasistowski, to nie mieszc kurka wodna kolorow!!!! Dziecko potem
        wyrasta na malego skurwiela ktorego nie moze nikt i nic uspokoic. Szkola sie
        czepia, w domu siostra ktora ma inna karnacje (bo z innym) a on czarny i mysli
        ze na niego padlo i ma racje! Po cos mnie miala!!! Tak sie potem bedzie pytal.
        Przez 50 lat byl zorganizowany przelyw polskiego zywego inwetarza -blond z
        Polski do Niemeic, WLoch i Turcji. To nie jest cos co stalo sie raz w zeszlym
        roku! One dostawaly paszporty za pozwoleniem wladz wiedzacych co sie tam z nimi
        dzieje.

Czy wszystkie Polki to absolutne... itd.. oczywiscie ze nie ale trzeba przyznac
        ze jest sporo jebnietych w ciemie. Powodem tego jest wedrowka ze wsi do miast
        na przestrzeni setek lat i tak przynosily swoje chamskie metody i zachowanie z
        siola do biura... Teraz nastepuje proces odwrotny: chamstwo z miasta wypierdala
        sie spowrotem na wies zeby ktos tam siedzial ale ... ten kto raz z tej wsi
        wyszedl za sk. na te wies nie wroci BO ON wie co tam za praca!!! itp itd... Sa
        tu jakie studentki? A znacie zargon 'podlozzyc sie' na egzaminie? Ja tego nie
        wymyslilem. Kobieta ma warsztat miedzy nogami, nauka dala te walute i teraz to
        trzeba uzywac. Problem w tym ze z jednej strony che zdac egzamin, z drugiej che
        pieniadze a z trzeciej chce byc dziewica a przeciez faceci nie sa slepi i widza
        to zachowanie i taka idzie opinia. Moze to jest taka babska slopota ze jak sie
        wykapie to mozg uwaza ze nikt nic nie wie. dobranoc.
        • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:52
          dobranoc o 8 rano?? a ty to pracujesz?? jesli dzieci z malzenstw mieszanych
          cierpia to tylko i wylacznei przez takich palantow jak ty szarych jak reszta
          masy slowiansko-nordyckiego, ktorzy im koloru i atrakcyjnosci zazdroszcza i ich
          gnebia, bo sa u siebie. aha, ty jestes bogiem i wiesz jak inni powinni zyc i co
          jest sluszne, a co nie??? sluchaj, ja ci sie do lozka nie wtryniam, chociaz z
          checia przestrzeglabym kobiety (wszelkiej rasy) przed toba. czyzbys "znizyl"
          sie do poziomu azjatek? przeciez to inna rasa!!!! mowisz o schamowaceniu, ale
          ty jestes chamstwem w czystej postaci, nieuleczalnym, ktore nalezaloby
          przeznaczyc na uboj!!! przedtem powinienes powtorzyc szkole podstawowa w cleu
          nauki ortografii, nie mowiac o manierach. a moze piszesz na forum z zakladu
          zamknietego??? jestem studentka i nigdy sie na egzaminie nie podkladalam!!! ani
          nie byl i nie bedzie to nigdy moj warsztat!!
    • wlk.brytania Re: Kultura i obcokrajowcy! 08.03.04, 10:55
      Moj swiatopoglad ulegl zmianie diametralnej po wyjezdzie.Widzac "czarnych" w
      serialach telewizyjnych bylo mi ich zal.Widzialem w historii ich nacji jasna
      niesprawiedliwosc.Jednak to uleglo zmianie...Dzisiaj uwazam ze "czarni" sami
      nie osiagneli by zgola nic.Na niwie cywilizacyjnej-kulturalnej wzory przejeli
      od "bialych".Wynika to z ich wprost niewiarygodnego lenistwa.I oczywiscie od
      razu chce powiedziec,ze nie mozna generalizowac.Sa wyjatki i to trzeba jasno
      powiedziec.Ale jesli sadzic na podstawie wiekszosci to,przy zalozeniu
      niezawislosci sadu,wiele sie pomylic nie sposob.Mowi sie ,ze Polacy wypijaja
      rasizm z mlekiem matki.Musze powiedziec , ze nie nalezalem nigdy do
      rasistow.Czulem pewna sympatie do obcych nacji.Ale coz sie dziwic,znalem ich z
      telewizora,czyli w ogole ich nie znalem.Dzisiaj nie okreslilbym sie mianem
      rasisty,bo mam silnie zakorzeniony wstret do faszystow.Ale powiedziec musze ,
      ze od Afrykanerow,Arabow oraz niektorych nacji europejskich trzymam sie z
      dala.O Arabach sociopata napisal tak trafnie ,ze nic dodac nic ujac...Mozna
      jedynie dopowiedziec,ze klamia z taka swoboda,jak my oddychamy.Jesli chodzi o
      Europejczykow,a w szczegolnosci Anglikow,to obiektywnie sa rzeczywiscie
      najbardziej szarmanccy na Swiecie.Znowu trudno mowic o calosci,bo ludzie sie
      roznia.Niemniej oprocz duzej ilosci wad ,TO mozna zaliczyc do ich cech
      narodowych.A co do pedalstwa , to jest ono szeroko zakorzenione w calej
      Europie.A mowienie o Angolach , ze sa homoseksualni w - odniesieniu do
      calosci,to taka sama prawda jak to ,ze Polacy to pijaki...Czyli jest to
      zwyczajnie nieprawda.
      • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 09.03.04, 20:56
        ale przeciez w polsce nie ma homoseksualistow - tak ci zaraz napisze sociopata
        i jemu podobni! ja mam wstret do meskiej czesci (chociaz lesbijka niewatpliwie
        nie jestem) narodu polskiego po przeczytaniu wypowiedzi na tym forum.jestes
        blondynme, czy brunetem? bo prwadziwy polak powinien byc blondynem z
        niebieskimi oczami no i taki jest bardziej oddalony od znienawidzonych przez
        ciebie innych ras.......
        • wlk.brytania Re: Kultura i obcokrajowcy! 10.03.04, 14:59
          SUAZI.Czy to ja mam zaszczyt byc adresatem Pani slow?
          • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 12.03.04, 18:17
            tak jest szanowny panie
    • Gość: facio Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.04, 11:09
      Pozwolę sobie wtrącić parę uwag, przebywając od paru lat za granicą.
      Otóż Polki nie są wcale specjalnie szanowane za granicą.
      Przyczyniają się do tego swoim zachowaniem. W większości przypadków jakie znam,
      ich żywiołem są dyskoteki i knajpy. Niemal zerowe zainteresowanie kulturą.
      Wiele kobiet pracuje na czarno i nie mam tu na myśli tylko lokali o wiadomej
      prowinencji.Wiele z nich jest opiekunkami dzieci, sprząta. To co te kobiety
      wyrabiają w czasie wolnym przechodzi wszelkie pojęcie. Szukają facetów niemal
      na siłę, są wulgarne. Wielu z miejscowych traktuje je jako materiał do
      zaliczenia. Zresztą nie dziwię się im.Nic dziwnego jest też dla mnie, że tak
      łatwo padają łupem Arabów czy tym podobnych nacji. Tamci mają fiołka na punkcie
      białych a szczególnie blondynek. One niby wiedzą, że nie należało by się z kimś
      takimś zadawać, ale hormony pracują.Arabowie mają zaś szczególną zdolność
      uwodzenia takich kobiet. Wystarczy, że nie spotkają się ze zdecydowaną odmową i
      ich na wierzchu.Ile jest potem tragedii, wszyscy wiemy. Odczepić się od takiego
      to nie lada sztuka. A jaki wstyd w domu! No i na tym żerują.
      To, że obcokrajowcy mają niby dobre zdanie o Polkach to mit.
      Kiedy w skrajnym przypadku dojdzie do ożenku, z czasem wychodzi totalne
      niedopasowanie charakterów. On myśli, że złapał gąskę lub kobietę o małych
      wymaganiach, ale wierną, uczciwą no i ładną. Ale rzeczywistość jest brutalna.
      Kończy się to zwykle rozwodem lub rozstaniem.
      Swego czasu czytałem wypowiedz niemieckiego biznesmena osiadłego od lat w
      Polsce, który bardzo krótko skomentował nasze Panie mówiąc, że tearaz ma inne
      zdanie na temat Niemek, a Polkami wcześniej tak się zachwycał.
      Niestety, ale nasze Panie w starciu z obcokrajowcami prezentują się w
      większości prypadków jak głupiutkie gąski i to niezależnie od wykształcenia.
      • karl_der_berliner Re: Kultura i obcokrajowcy! 11.03.04, 17:39
        Taaa...skad ja to znam. polki za granica to temat na osobny watek.

Gość portalu: facio napisał(a):

> Pozwolę sobie wtrącić parę uwag, przebywając od paru lat za granicą.
        > Otóż Polki nie są wcale specjalnie szanowane za granicą.
        > Przyczyniają się do tego swoim zachowaniem. W większości przypadków jakie
        znam,
        >
        > ich żywiołem są dyskoteki i knajpy. Niemal zerowe zainteresowanie kulturą.
        > Wiele kobiet pracuje na czarno i nie mam tu na myśli tylko lokali o wiadomej
        > prowinencji.Wiele z nich jest opiekunkami dzieci, sprząta. To co te kobiety
        > wyrabiają w czasie wolnym przechodzi wszelkie pojęcie. Szukają facetów niemal
        > na siłę, są wulgarne. Wielu z miejscowych traktuje je jako materiał do
        > zaliczenia. Zresztą nie dziwię się im.Nic dziwnego jest też dla mnie, że tak
        > łatwo padają łupem Arabów czy tym podobnych nacji. Tamci mają fiołka na
        punkcie
        >
        > białych a szczególnie blondynek. One niby wiedzą, że nie należało by się z
        kimś
        >
        > takimś zadawać, ale hormony pracują.Arabowie mają zaś szczególną zdolność
        > uwodzenia takich kobiet. Wystarczy, że nie spotkają się ze zdecydowaną odmową
        i
        >
        > ich na wierzchu.Ile jest potem tragedii, wszyscy wiemy. Odczepić się od
        takiego
        >
        > to nie lada sztuka. A jaki wstyd w domu! No i na tym żerują.
        > To, że obcokrajowcy mają niby dobre zdanie o Polkach to mit.
        > Kiedy w skrajnym przypadku dojdzie do ożenku, z czasem wychodzi totalne
        > niedopasowanie charakterów. On myśli, że złapał gąskę lub kobietę o małych
        > wymaganiach, ale wierną, uczciwą no i ładną. Ale rzeczywistość jest brutalna.
        > Kończy się to zwykle rozwodem lub rozstaniem.
        > Swego czasu czytałem wypowiedz niemieckiego biznesmena osiadłego od lat w
        > Polsce, który bardzo krótko skomentował nasze Panie mówiąc, że tearaz ma inne
        > zdanie na temat Niemek, a Polkami wcześniej tak się zachwycał.
        > Niestety, ale nasze Panie w starciu z obcokrajowcami prezentują się w
        > większości prypadków jak głupiutkie gąski i to niezależnie od wykształcenia.
        • Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 12.03.04, 18:21
          taaaa, ty karl to temat na osobny watek POLACY za granica! i wiesz chyba, co
          mam na mysli?
        • amandakowalski Re: Kultura i obcokrajowcy! 15.03.04, 10:49
          Czytajac wszystkie listy, znalazlam tylko jedna madra odpowiedz, mianowiecie od
          Karla der Berliner. Nie chodzi o to ja napisala suazi, ze my jestesmy
          nietolerancji, my piszemy po prostu prawde i obcokrajowcy tego typu jak
          Murzyni, Arabowie idt. sa pierwsi, zeby upodlic kobiete, bijac ja, albo
          uzalezniajac ja od ciebie. Takie kobiety sa tak zastraszone, ze dzialaja jak
          pod wplywem narkotykow. Tylko glupie Polki zadaja sie z brutalnymi i dzikimi
          obcokrajowcami, ale one same szukaja odmiany i gusa na glowie. Jak pisal Karl
          der Berliner, Polacy szanuja Polki, a te proste wypowiedzi niektorych Polakow z
          forum nie swiadcza o kulturze osobistej i toku myslenia wszystkich Polakow w
          kraju i za granica. Suazi chcialaby dac jeszcze jedna rade, aby nie zarazila
          sie virusem HIV od swojego ulubienca Afrykanczyka, bo o takich przypadkach juz
          slyszalam. Mieszkajac zagranica jako Polka, trzeba uwazac ze wzgledu na opinie
          i nie zadawac sie z "typkami spod ciemniej gwaizdy". Dla najgorsze jest, kiedy
          Afrykanczycy zaczepiaja na ulicy, albo jadac srodkami komunikacji miejskiej.
          Oni uwazaja, ze sa tak seksi i super, ze dla kazdej bialej kobiety jest to
          pokusa nie do odparcia. Dla mnie sa oni nachalni, ale coz sie dziwic niektorzy
          pochodza prosto z drzewa bananowego i probuja swoje wdzieki.
          • Gość: suazi Amanda i kultura!!!!!!!!! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 15.03.04, 19:28
            HA HA HA!! dawno sie tak nie smialam. o ile sobie przypominam, to wychowalas
            sie gdzies na zachodzie, tak przynajamniej twierdzisz. niestety twoj tok
            rozumowania blizszym jest czasom sredniowiecza i jakiejs dziurze zabitej
            dechami. zreszta podejrzewam, ze to tylko prowokacja i pod ksywka
            amandakowalski kryje sie jakis facet, moze nawet ktorys z poprzednio sie
            wypowiadajacych. proponuje, zeby towarzystwo wzajemnej adoracji przenioslo sie
            na inny watek, a moze sie troche wysili i wymysli jakis temat - na
            przyklad "wyzszosc polakow nad innym narodami".no tak - z tego, co sobie
            przypominam, to "amanda" napisala nam wczesniej, ze za wielu polakow za granica
            nie poznala, ale ma wiedze na tyle rozlegla, zeby wyrokowac o calym narodzie.
            ciekawe, czy sledzi wiadomosci i byla w kazdym polskim domu. nie bede juz
            komentowac jej wypowiedzi na temat murzynow i arabow, bo to zwyczajny rasizm
            oceniac kogos po kolorze skory i z gory skazywac go na potepienie. "Dzicy
            obcokrajowcy"... Ciekawe dlaczego np. Niemcy i inne nacje ich w ogole do
            cywilizowanej Europy wpuscily, skoro oni nas przeciez zaraz pozjadaja!!!!
            Wiesz - widzialam nieraz Polki zastraszone przez Polakow, a tu kiedys w
            Hamburgu jeden Niemiec zone Polke i jej 3 dzieci zastrzelil - no, ale on nie
            jest dziki, nie. przeciez jest bialy. aha, czyli ci, co pisali na forum, to nie
            byli polacy, skoro oni polki szanuja, ale je (w tym mnie) swoimi wypowiedziami
            mieszali z blotem? a moze to jacys czarni, kt. tylko znaja polski?? ale mi rady
            dajesz. zapomnialas o ebola. ja o tym slyszalam juz 8 lat temu, ze powinnam sie
            zastanowic co robie ale jakos do tej pory nie umarlam. nie ma europejczykow -
            polakow, niemcow etc. chorych na AIDS?? ale czarni to wszyscy tak? jakby tak
            bylo, to by afryka juz dawno wymarla, a jakos na przyrost naturalny nie
            narzeka. jak zaczepiaja to daj mi do zrozumienia, ze nie jestes zainteresowana
            albo w ogole sie na nich nie gap, to cie nie zaczepia. w kazdym narodzie sa
            jacys nachalni. a ilu czarnych prechodzi oboko ciebie nie narzucajac sie? tych
            nie liczysz.
            • amandakowalski Re:Z pozdrowieniami dla suazi! 16.03.04, 14:55
              Droga Kolezanko, Twoja agresja i nienawisc do Polski i Polakow jest tak
              ogromna, ze w ogole sie dziwie, ze wchodzisz w kontakty z Polakami na forum i
              polemizujesz na rozne tematy. Moze przejelas ta dzika agresje z murzynskiej
              kultury? Nie mam nic przeciwko parom multi culti, ale nie lubie jezeli ktos tak
              bluzni przeciwko wlasnej ojczyznie i wlasnemu narodowi. Zastanow sie jaki jest
              z Ciebie czlowiek? zanim zaczniesz oceniac innych i ich zdanie.
            • amandakowalski Z pozdrowieniami dla suazi:-) 16.03.04, 15:04
              Droga Kolezanko! Twoja agresja i nienawisc do Polski i Polakow jest tak ogromna
              i zadziwiajaca, ze w ogole sie dziwie, ze wchodzisz z Polakami w kontakty na
              forum i polemizujesz na rozne tematy. Moze przejelas ta dzika agresje z
              afrykanskiej kultury? Zastanow sie na Twoim wyrokowaniem i sensem Twojego
              zycia. Jakim Ty jesetes czlowiekiem? zanim bedziesz oceniac innych i wyglaszac
              swoje nielogiczne sady. Jezeli Ty tak wszystko wiesz, dlaczego szukasz przygod
              na forum. Czy to jest po prostu Twoj sposob na wyladowanie Twoich nerwow. Do
              wiadomosci podaje, ze jestem wyemancypowana dziewczyna, a nie facetem. Chciala
              Cie tylko wyprowadzic z bledu.
              • Gość: suazi zdzblo w oku innego a belki we wlasnym nie widzi.. IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 16.03.04, 20:07
                nienawisc do polski... taaa. nienawisc to ja mam ale do ludzkiej glupoty
                (niezaleznie od narodowosci) a moze raczej niechec. a prawdziwa nienawisc czuje
                do rasistow bez pokazywania palcem. mowisz, ze bluznie a tymczasem to ty
                widzisz w murzynach malpy, kt. zeskoczyly z drzewa i rownasz ich wszystkich do
                ziemi. no tak, ale ich mozna, bo to przeciez czarnuchy. a polakow palcem
                dotknac nie mozna. przeciez wszyscy sa krystalicznie czysci. zauwaz, ze to inne
                damy na tym forum wypowiadaly sie w kategoriach, ze to WSZYSCY polacy sa tacy a
                tacy etc. ja tego nigdy nie robilam, zreszta co ci sie bede tlumaczyc. dla
                ciebie odrobina krytyki nie w ta strone co trzeba to juz bluznierstwo. dlaczego
                moje sady sa niby nielogiczne? a twoje?? nie znasz za wielu polakow, nigdy w
                polsce nie mieszkalas ale wydajesz o calym polskim narodzie. czy to jest
                logiczne? i zasadne??? dlaczego myslisz, ze jestem agresywna? z powodu !!!!
                i ????? ? zapewniam cie, ze w czasie pisania moich postow nikt nie ucierpial,
                rowniez komputer nie. nie szukalam przygod na forum kolezanko, tylko zobacz
                sobie pierwszego posta - ja ten watek zainicjowalam, by zasiegnac informacji na
                temat doswiadczen polek, kt. byly lub sa w zwiazkach z cudzoziemcami. zaczelam
                ostroznie, bo wiedzialam juz z innych watkow (sama na nich nie pisalam), jakie
                sa reakcje. i tu historia sie powtorzyla. zastanawiam sie gdzies mieszkasz, ze
                masz nadal takie podejscie. dlaczego sie do polski nie sprowadzisz, skoro to
                twoja ojczyzna i tak ja kochasz?
          • Gość: pinia Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: 213.76.130.* 16.03.04, 11:35
            Zgadzam się..Bardzo denerwuje mnie stwierdzenie,że wszyscy polscy mężczyźni są
            do niczego..a czarni the best! Nic mnie tak nie razi w wypowiedziasz Suazi jak
            kalanie (wręcz sranie !) własnego gniazda! Ja uważam, że to z kom Ona sypia to
            Jej sprawa, Jej tyłek i Jej zycie! Ale po co ubliżać wszystkim Polakom? Tylko
            po to aby utwierdzić się że jeje wybór jest jak nabardziej OK..Po jaką cholerę
            pisze na forum mężczyzna i pyta inne kobiety o zdanie w przedmiotowej sprawie?
            Bez sensu! Podobny wątek był na forum kobieta, autorka postu nie była tak
            agresywna i niemila a i odpowiedzi były zupelnie inne (w większości).
            Nie zgadzam się że nasi faceci są beznadziejni!! Bywają i tacy-ale to wszędzie!
            Zaznaczam,że wiele podróżuję , mam wielu,b.wielu przyjaciół w wielu
            krajach ..znam m.in. frediego z Afryki :) przemily chlopak i fajny kumpel,
            Nazmiego z Turcji (muzumanin)-fantastyczny czlowiek,wykształcony, wielu Greków -
            tych uwielbiam, Anglików, Francuzów...i tak dalej...I są to rewelacyjne
            znajomości! Więc ,wiem co piszę! Ale uważam że przez wzgląd na kulturę,
            przyzwyczajenia, religię (!) związki tzw.kolorowe i polsko-muzumańskie nie mają
            szans!! Znam zbyt wiele takich przykjładów które skończyly się tragicznie! I
            też na początku kobiety szalały i udowadniały jak to ON ją KOCHA!! A poza tym
            te biedne dzieci,które najbardziej cierpią..NIE TYLKO W POLSCE jest rasizm i
            niechęć do czarnych!! I Suazi dobrze o tym wie!! Podkreślam to Suazi zycie i
            pupa! Tylko na milość biską po co ta nienawiść do OjczyznyZ? Po co to sranie do
            wlanego gniazda? Jak Cię wychowali rodzice? I co oni na Twój związek? Ich też
            tak brzydko atakujesz?

PS .Acha,bywa też dobrze...mam w Londynie kuxzynkę która wyszła za
            czarnego..mają śliczne dzieci.....tylko..tylko ludzie im nie dają żyć..czy ich
            milość to wytrzyma??
            • Gość: pinia Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: 213.76.130.* 16.03.04, 11:40
              Bardzo Wszystkich przepraszam za literówki ale pisalam bardzo szybko w przerwie
              na kawę :)
            • Gość: suazi skostniale myslenie IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 16.03.04, 20:36
              podobno nie chcialas juz wracac na ten watek????

znajdz mi na tym forum chociaz jedna moja wypowiedz, ze WSZYSCY polacy sa do
              niczego dla wszystkich. takie cos pisaly inne dziewczyny. a moja opinia
              subiektywna to, ze oni sie na zwiazek ze mna nie nadaja. wielokrotnie
              wyrazalam moja prywatna opinia (a zostalo to sprowokowane przez panow-
              forumowiczow), ze polacy mnie nie interesuja ani nie pociagaja jako faceci, ale
              czy ja mam obowiazek bycia z polakiem? tak was boli, ze przedkladam inne nacje
              ponad rodakow? przeciez nawet gdybym cos takiego powiedziala (ze niby wszyscy w
              ogole etc.) co nie mialo miejsca, to jesli twoim zdaniem sa super faceci w
              polsce, to oni od jednej wypowiedzi krytycznej nie zgina. zreszta oni mnie
              nawet nie chca. juz mnie wyslali na ksiezyc. ublizac.... aha, ale sociopata,
              balt, kochas, amandakowalski mieli prawo mi osobiscie ublizac i to jest w
              porzadku??????????? wczytaj sie lepiej w ich posty i pomysl, jak bys sie czula,
              gdyby byly skierowane do ciebie. ty po jednym moim poscie juz mdlalas i sie
              stad wynioslas. ja nie napisalam na watek mezczyzna celowo. zalozylam
              watek "zwiazek z cudzoziemcem" i zostal on automatycznie przyporzadkowany
              do "mezczyzny", zreszta o mezczyzne tu chodzi, wiec w czym poroblem? chcialm
              miec swoj watek, bo tamte dotyczyly innych przypadkow. jak ci sie nie podoba to
              mnie olej a nie sie pienisz. albo napis z do administratora, zeby mnie
              wykasowal. przeciez na was nie krzycze. odpowiedzi byly inne, ha ha. na samym
              poczatku chyba 3 wiadomosc z kolei to juz mieszanie z blotem cudzoziemcow z
              zasady (to byl chyba sociopata czy kochas), ze atmosfera sie zagescila.
              dlaczego z gory skreslasz WSZYSTKIE zwiazki czarno-biale? znasz WSZYSTKICH
              ludzi na swiecie? DZIECI CIERPIA PRZEZ TAKICH LUDZI JAK CO PONIEKTORZY NA TYM
              FORUM A NIE PRZEZ SWOICH RODZICOW.TO, ZE NIE TYLKO W POLSCE JEST NIECHEC I
              RASIZM NIE USPRAWIEDLIWIA TYCH POLAKOW, KT. SA RASISTAMI: co za ograniczone
              myslenie, ze jak inni zle postepuja to i was to usprawiedliwia?? zajmuje mnie
              ten temat, bo byc moze bede kiedys mieszkac w polsce z moim cudzoziemcem i chce
              wiedziec, co mnie czeka. dlatego ten watek zaczelam!! dlaczego mam atakowac
              rodzicow? a co ma moj ojciec na moj zwiazek powiedziec? jestem wystarczajaco
              dorosla, zeby sama o sobie decydowac. nie musze go atakowac, bo on rasista nie
              jest. zreszta ja rasistow nie atakuje, tylko sie przed nimi bronie.
              moja tzw. ojczyzna nic mi nie dala - biede i brak swobody poruszania, wolnosci
              slowa etc. (czasy komuny). potem juz w niej nie mieszkalam i chwala bogu.
              • Gość: pinia Re: skostniale myslenie IP: 213.17.145.* 16.03.04, 21:35
                Droga Suazi mialam nie wracać do Twojego poprzedniego wątku - wiec mi nie
                dogryzaj bez potrzeby.
                Wcale sie nie pienię, tylko wyrazam swoją opinie i swije przemyslenia oparte
                jak juz wspomnialam na obserwacji i znajomosci tematu.
                Nie mdlałam po Twojej odpowiedzi - tylko bylo mi przykro, bo wcale Cie nie
                atakowałam tylko przedstawialam jak widzę Twoja sprawę tutaj w Polsce ( i sie
                sprawdza:) bo wyglada niestety nie za bardzo różowo...)
                Nie pisalamże dzici cierpia przez rodziców!!! Mialam na mysli,podobnie jak Ty,
                ludzi którzy nas otaczają i to nie tylko w Polsce..
                Wypraszam sobie pisania o mnie jako o rasiście!!!!! Jak już wspomnialam mam
                wielu przyjaciół na prawdę b.dobrych poza granicami kraju i ich szanuję! Oni
                mnie też szanują i b.lubią! Co więcej szanuje ich odmienność, tradycje,
                religie ,nawyki i przyzwyczajenia.. I na odwrót!!!
                Ciesz sie że masz tak wspanialego ojca! Nie kazdy by był tak wyrozumialy..ja
                np.mimo tego co wcześniej pisalam, bałabym się ,umieralaby gdybym dowiedziała
                się że moja córka związała się z czarnym i muzumaninem i nie dlatego że
                PRZEKREŚLAM Z GÓRY takie związki, ale dlatego że ludzie są n nietolerancyjni i
                potrafia swoim zachowaniem zabić nie tylko uczucie. NO i dlatego że znam takie
                małżeństwa...i niestety jest to tragedia la kobiety...
                życzę Ci abyś byla szczęśliwa ze swoim chlopakiem, żebyscie potrfili swoja
                milością pokonać wszelkie przeszkody!
                I na przyszlość nie reaguj zbyt agresywnie, bo zrażasz ludzi którzy źle Ci nie
                życzą i są po Twojej stronie, tylko np.jak ja ostrzegaja lub próbuja
                przedstawić rzeczywistą sytuację....
                Ps. Przeczytaj jeszcze raz swój post i zaobacz ile mi tam "naftykalaś";)
                zupelnie bez potrzeby..A co srania do wlasnego gniazda zdania nie zmienię!!!
                Jak Ty swojemu chlopakowi przedstawiasz nas ,Polskę,a więc siebie,swoja
                rodzinę...Powinnaś mu pokazać to co u nas
                najpiekniejsze,najlepsze,najsmaczniejsze....ja podróżujac do swoich przyjaciół
                zawsze tak robię...
                • Gość: suazi Re: skostniale myslenie IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 17.03.04, 20:10
                  "nawtykalas" pisze sie prze w!!!!
                  sorry, ale jest to nadal watek pod tytulem "zwiazek z cudzoziemcem". watek -
                  "milosc do ojczyzny" jest gdzie indziej, albo nalezy go zalozyc. ja tez nie
                  jestem agresywna tylko odpowiadam pieknym za nadobne. sprawdzilam i w oogole
                  pierwsza odpowiedz na mojego posta inicjujacego watek to byl prymitywny atak na
                  cudzoziemcow o ciemniejszym kolorze skory. wiec tez odpowiedzialam, co mysle
                  o takim podejsciu. zreszta, co ja sie bede tlumaczyc. nie atakowalam cie,
                  przeciez ci to napisalam juz wtedy, zle to zinterpretowalas. jakos nie widze w
                  polsce (jak dla mnie) nic pieknego - moze poza natura. "ludzie sa
                  nietolerancyjni"... ja nie zyje dla sasiadek, zeby byly zadowolone tylko chce
                  zyc takk, jak sama uwazam za wlasciwe. to dziwne - mieszkam w niemczech juz od
                  9 lat i od 8 jestem z nim i jakos nie spotkaly mnie ze tego powodu szykany.
                  nawet najmniejszego incydentu nie moge sobie przypomniec. ale w polsce mam sie
                  spodziewac piekla. no to jak to o polakach swiadczy????? aha!! on nie jest
                  muzulmaninem! jakos nieuwaznie czytasz moje posty. a taki strach o dziecko to
                  wlasnie ukryta nietolerancja, powierzchowna ocena kogos z racji przynaleznosci
                  religijnej, rasowej etc. moze madry rodzic, by troche na ten temat poczytal no
                  i koniecznie ta osobe poznal? a nie uciekal "przed czarnym ludem"? dzieki za
                  zyczenia. jak dotad przeszkod nietolerancji nie znalam, moze to jeszcze przede
                  mna, jak zamieszkam w "mojej ukochanej ojczyznie"! reaguje agresywnie na
                  chamstwo (patrz wczesniejsze wypowiedzi glownie panow i amandy) i glupote (j.
                  w.). co ci nawtykalam???? to byly odpowiedzi na twoje argumenty.
                  • Gość: pinia Re: skostniale myslenie IP: 213.17.145.* 17.03.04, 21:25
                    a cudzysłów nie zauważyłaś?? celowo napisałam przez "f" żeby troszeczke
                    rozładować sytuację - ale ty oczywiście musisz dogryść..
                    poza tym ja pisałam też o moich dośw. i przemysleniach dlatego nie zawsze
                    nawiazywałam tylko do ciebie..ale ogólnie o takiej sytuacji , bo podobne
                    reakcjie bedą np. z muzumaninem czy innym..wiem ze twój chlopak nie jest
                    muzulmaninem.. itp...itd..
                    szkoda ze brak Ci troszeczke dystansu i poczucia humoru...sama sobie szkodzisz..
                    Pozdrawiam
                  • amandakowalski Re: skostniale myslenie 18.03.04, 12:50
                    Z tego co czytam to brak ci szacunku i respektu wobec innych wypowiadajacych
                    sie na ten temat. To nie jest wyklad na temat pisowni polskiej, przede
                    wszystkim sama piszesz z bledami, ale Ty widzisz tylko bledy innych. Jesli
                    jestes taka tolerancyjna wobec Afrykanczykow, to dlaczego atakujesz z powodu
                    takich blachostek. Dziwie sie, ze Ci sie jeszcze nie znudzilo wipisywanie
                    takich rzeczy. Tylko nie odpowiadaj he he he, ale sie usmialam.
                    • Gość: SUAZI Re: skostniale myslenie IP: *.rrz.uni-hamburg.de 19.03.04, 17:25
                      TO MOZE TO POWIEDZ FACIOWI??? TO ON MI ZROBIL KILKUPUNKTOY WYKLAD NA TEMAT ZASAD
                      PISOWNI DO TEGO WYTYKAL MI BLEDY, KT. NIE ZROBILAM!!! I WPROWADZAL NOWE ZASADY
                      PISOWNI (PISOWNIA NIE Z INNYMI CZESCIAMI MOWY) PRZECIEZ WIEM, ZE SIE PISZE PO
                      KROPCE Z DUZEJ LITERY. JESLI ROBIE JAKIES BLEDY, TO SA LITEROWKI.

SLUCHAJ, JA NIE ATAKUJE - ZWROCILAM MU TYLKO UWAGE. DLACZEGO ZAWSZE
                      INTERPRETUJESZ NEGATYWNIE MOJE WYPOWIEDZI? HE HE ALE SIE USMIALAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • sociopata Facio, wierze cie ze tak gdzies jest 12.03.04, 03:30
        ale ja jak bacie kocham to naprawde nie wiem gdzie sie takie dupy spotyka co
        same na sile rwa facetow. Co prawda nie naleze do brazowych ale zawsze z
        patriotyzmu moglaby by mi ktoras jakas chwile szczescia z litosci zaoferowac,
        nie? No to dawaj te adresy z Polkami do duzych dzieci?
        • Gość: suazi czy sa IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 12.03.04, 19:01
          oooh, widze, ze masz niejakie problemy z potwierdzeniem swojej "meskosci"?
          ciekawe, gdzie lezy przyczyna... ;o) i po raz pierwszy jednolity front panow
          zostal zlamany, tzn. przeczysz faciowi. fajnie. chociaz takie panienki pewnie
          sa, ale one musza byc durne, jesli sie tym szczyca, bo nie rozumieja, ze to nie
          to samo, jak facet "zalicza" kobiete. slyszalam o takiej jednej co miala 40 i
          raz w dyskotece spotkala naraz 3 bylych lovelasow. ja bym sie na jej miejscu
          troche glupio czula...
          • sociopata Re: czy sa 16.03.04, 21:06
            a masz adres tej 40-ki? Jak nie to chociaz moze pamietasz ktora to byla
            dyskoteka? Nastraszylas mnie tym 'zlamanym'. Popatrzylem i wszystko wywdaje sie
            w porzadku ale musze sobie udowodnic wiec dopoki nie zadziala to zasialas we
            mnie zdziebko niepewnosci...
            • Gość: suazi Re: czy sa IP: *.adsl.hansenet.de 21.03.04, 19:44
              nie mam adresu, ja jej osobiscie nie znam, bo sie z takimi nie zadaje, ale
              slyszalam od kogos, kto ja zna. widze, ze jestes na poziomie panienek, ktore
              niczym nie pogardza??? spoko, w polsce tez sie takie znajda...
      • Gość: suazi Polki za granica. IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 12.03.04, 18:55
        no to nie najlepiej to o tobie swiadczy, ze sie w takich kregach obracasz... ja
        owszem takie przypadki widze na ulicy, bo tego sie czasami ni da uniknac, ale
        polki wychowane w niemczech sa chyba gorsze. moim zywiolem nie sa dyskoteki ani
        knajpy. przeciwnie. jestem stalym gosciem w... bibliotece. pomimo tego od
        facetow musze sie opedzac. "jaki wstyd w domu" dobre! (ironia). ja bym sie
        wstydzila tych wszystkich alkoholikow, ktorzy drecza rodziny, bo zupa byla za
        slona i wykorzystuja swoje wlasne dzieci az do smierci a nie za kolor skory. no
        tak, ale dla ciebie kazdy, kto jest troche ciemniejszy - jest automatycznie
        stadium pomiedzy czlowiekiem a malpa. mysl tak dalej.. nie chcialabym
        generalizowac, ale uwazam, ze polki sa lepszymi zonami, niz niemki, bo lepiej
        gotuja i nie sa takie rozpieszczone ani wymagajace jak niemki i bardziej sie
        dla rodziny poswiecaja - wiadomo - matka-polka. nie mowiac juz o urodzie i
        kobiecosci. jak juz wielokrotnie slyszalam i widzialam polki maja w tym
        wzgledzie przewage nad niemkami, ale oczywiscie sa odstepstwa i w jedna i w
        druga strone. ten "biznesmen" od 7 bolesci (oryginalna pisownia "facio" he he -
        angielskiego tez sie nie zna?) chyba chcial miss swiata z noblem, grubym
        portfelem i poswiecajaca sie dla meza i dzieci?? podejrzewam, ze polki sie nim
        nie zachwycaly, dlatego tak palnal, zeby im dogryzc. zanim zaczniesz krytykowac
        polki - spojrz na siebie. A POLACY za granica to temat nie tylko na osobny
        watek, ale i na ksiazke. To chyba nie kobiety rozslawily Polske kradziezami
        samochodow etc.? Wiem, stereotypowe myslenie, ale to tylko odpowiedz na osady
        Polek.
        • Gość: facio Re: Polki za granica. IP: *.proxy.aol.com 13.03.04, 00:02
          Droga Suazi!
          Probujesz mi troche przylozyc, ale sie tym nie wzruszam.
          Najpierw co do pisowni. Biznesmen jest nazwa spolszczona i uzywanie tego wyrazu
          w formie, ktora podalem jest powszechnie akceptowane.Nie silmy sie wiec na
          oryginalnosc.
          Co do kregow, w ktorych sie obracam. Otoz moze troszke sie zdziwisz, ale
          wykonuje funkcje zarzadcze w jednej ze sporych firm na terenie Niemiec.
          Sila rzeczy mam do czynienia z wieloma ludzmi i ich problemami. Czesto sa to
          polskie malzenstwa lub mieszane. Nie nalezy generalizowac na przykladach przez
          siebie znanych, ale te pary przezywaly wlasnie kryzysy lub wrecz rozlecialy sie
          na skutek nie przystosowania do tutejszych warunkow. Dodam, ze w wiekszosci
          przypadkow nie pracujace zony stanowily wspanialy lup dla roznej masci
          podrywaczy. Nauka drogo kosztuje.
          Jesli chodzi o tych pracujacych na czarno. Te panie w wolnym czasie gdzies
          musza sie odreagowac. Nie sadzisz chyba, ze kobieta sprzatajaca mieszkania,
          opiekujaca sie starszymi ludzmi lub pracujaca w knajpie (a to razem jest spora
          rzesza ludzi) chodzi do teatru, kina czy muzeum lub biblioteki - dajmy na to.
          Podstawowa rozrywka to dyskoteka lub knajpa, podlane alkoholem (czesto).
          Jasne, ze faceci nie lepsi, bo czasem wstyd jest znalezc sie kolo pijanego
          osobnika, bo zaraz uslyszy sie przeklenstwa po polsku.
          Ale nie wybielajmy tak bardzo naszych pan. To naprawde mit, ze one sa takie
          wspaniale. Co do urody. Jesli chodzi o kobiety nasto i dwudziestokilkuletnie,
          to moze i masz racje. Swiezosc i slowianska uroda sa byc moze gora. Ale im
          dalej tym gorzej, niestety. I to nie jest tylko moje zdanie.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: suazi Re: Polki za granica. IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 15.03.04, 19:02
            Po pierwsze - "nieprzystosowanie" pisze sie razem. Po drugie - w knajpach
            pracuja tez czesto studentki, ktore czas spedzaja nie tylko nad kielichem. Czy
            ci podrywacze byli tez innej "masci" a mezowie polscy?
            Jak sie ma ciezkie zycie na trasie - praca - dzieci - dom to po latach niestety
            to widac i sie mi tu nie wymadrzaj, bo nigdy nie zrozumiesz co znaczy dziecko
            donosic, urodzic i wykarmic. Jakby Polki mialy takie zycie jak Niemki, to by
            tez po latach lepiej wygladaly. Zastanawiam sie, co ktos taki jak ty szuka na
            tym forum - aha - chciales zrozumiec swoich pracownikow.i jeszcze ma czas
            odpowiadac na posty. Ale ja i tak twierdze, ze Niemki to wieksze poczwary niz
            Polki, ale mysl co chcesz. I tak jest to bez znaczenia i do niczego nie
            prowadzi.
            • Gość: facio Re: do suazi - wyłącznie ! IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.04, 10:03
              Zniżam się do Twojego poziomu, odstępuję od wątku głównego i informuję Cię, że:
              1.Po kropce piszemy z dużej litery.
              2.Tak samo postępujemy w przypadku wykrzyknika.
              3.Twój, Ciebie itp. zwroty piszemy z dużej litery jeśli piszemy do kogoś.
              4.Masz duże problemy z pisownią nazw narodowości i Państw.Raz piszesz z dużej
              litery, kiedy indziej z małej.
              5.Piszemy "zauważ" a nie "zauwasz".
              6.Piszemy "będące" a nie będądze".
              7.Nienajlepiej piszemy razem.
              I to by było na tyle droga studentko.
              Pozdrawiam
              • Gość: czepiasz sie Re: do suazi - wyłącznie ! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 16.03.04, 19:42
                no wiesz - mature (na 5) to ja mam i studia zeby wiedziec, ze po kropce i
                wykrzykniku pisze sie z duzej litery, ale tego w mailach i postach na tej
                stronie nie robie, bo szkoda mi czasu i nie jestem malostkowa. nie musze tez
                padac ci do stop piszac do ciebie z duzej litery. duze problemy.... przeciez
                wiem, jak sie pisze. pisze jak mi sie podoba. z "zauwaz" to byla literowka,
                albo bylam tak zdenerwowana, ze mnie cholera wziela i sie juz nie
                kontrolowalam. jak jestes taki malostkowy do swoich pracownikow, to im
                wspolczuje. swoja droga - rozumiem, ze tego posta pisales w czasie przerwa w
                pracy??? swoja droga ciekawe, dlaczego odchodzisz od spraw merytorycznych?
              • Gość: suazi ale wtopiles!!!! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 16.03.04, 19:48
                zanim zaczniesz innych pouczac sam zajmij sie swoim poziomem i znajomoscia
                polskiej ortografii i gramatyki!!!:

Partykułę nie jako zaprzeczenie piszemy rozdzielnie:

z przymiotnikami i przysłówkami w stopniu wyższym i najwyższym, np.
                nie krótsza, nie ciekawszy, nie najwłaściwsza, nie najzabawniejsza, nie
                najsprytniejszy, nie częściej, nie łatwiej, nie dokładniej, nie trudniej, nie
                najlepiej, nie najpewniej, nie najgrzeczniej;

Zrodlo: www.google.de/search?
                q=cache:XMSLn2CJx4cJ:eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2995/idc/14/+nie
                +najlepiej+pisownia&hl=de&ie=UTF-8

zycze milej powtorki z mowy ojczystej. i troche pokory

• ha-jo Re: ale wtopilas!!!! 17.03.04, 22:12

> zanim zaczniesz innych pouczac sam zajmij sie swoim poziomem i znajomoscia
                  > polskiej ortografii i gramatyki!!!:

masz krotka pamiec.to ty pierwsza zaczelas sie czepiac pisowini w twoim dialogu
                  z faciem.moze poczytaj jeszcze raz.raz sie dowalilas do "biznesmena" (bo ty
                  znasz ang), mimo ze facio mial racje, i to slowo mozna pisac rowniez w taki
                  sposob.nastepnie przywalilas sie do bledow."Po pierwsze - "nieprzystosowanie"
                  pisze sie razem. Po drugie - w knajpach pracuja tez czesto studentki...".
                  kiedy po tym facio jak sam powiedzial znizyl sie do twojego poziomu, i oddal ci
                  tym samym czepiajac sie specjalnie twoich bledow napisalas " czepiasz sie, a ja
                  nie jestem taka malostkowa.....jak jestes taki malostkowy do swoich
                  pracownikow, to im wspolczuje."

taki przykladzik, ale on wlasnie oddaje dyskusje z toba suazi.tak sie z toba
                  rozmawia.teraz ty naturalnie nie powiesz cos w stylu "ok, sorry, rzeczywiscie
                  ja zaczelam, a pozniej jeszcze wyrzucilam komus to, co sama pierwsza zrobilam",
                  tylko teraz pewnie najchetniej cos wybazgrzesz ze "pisze nie na temat",
                  uciekajac ze sliskiego tematu w inny "nie na temat".(teraz juz tego nie
                  napiszesz, hehe).

milego, a moze powiedz gdzie cie mozna spotkac w jakiej bibli.

• Gość: SUAZI Re: ale wtopilas!!!! IP: *.rrz.uni-hamburg.de 19.03.04, 17:19
                    taaa, cos taki zainteresowany... jakbys mial cos z edukacja wspolnego, to bys
                    wiedzial, gdzie mozna studentke spotkac. nie czepiam sie, tylko poprawiam go, bo
                    usilowal mi wmowic (i reszczie czytelnikow - ci niezorientowani- tzn. bez
                    znajomosci zasad polskiego- mogli sie na to nabrac), ze robie bledy, wiec
                    odpisalam mu, zeby udowodnic jego braki w edukacji, badz wychowaniu. NIE MAM
                    ZAMIARU SIE TLUMACZYC. A BLAD (NIEWATPLIWY) MU WYTKNELAM, BO KTOS BEDACY NA
                    STANOWISKU KIEROWNICZYM POWINNIEN ZNAC JEZYK OJCZYSTY W STOPNIU CO NAJMNIEJ
                    ZADOWALAJACYm I NIE POUCZAC INNYCH NA TEMAT CZEGOS KIEDY NIE MA BO JEGO
                    PRACOWNICY TEZ NA CZYMS TAKIM DOBRZE PEWNIE NIE WYCHODZA. Niewazne. Temat watku,
                    to zwiazek z cudzoziemcem, a ty tymczasem czepiasz sie co ja kiedys powiedzialam
                    na jakis temat ortograficzno-gramatyczny. moze nie ciagnijmy juz tego tematu.
                    post byl skierowany do niego. polacy by wszystko spolszczyli. nawet slowo mail
                    pisza mejl! i jak to wyglada? idiotycznie dla osoby znajacej angielski! to tak
                    jakbys eimer napisal aima (autentyk!) czy takie cos mozna zrozumiec?? jak sie
                    tak zle ze mna rozmawia, to po co jeszcze sie produkujesz??? jaki sliski
                    temat???? moze wyrazal bys sie jasniej.W OGOLE CIESZCIE SIE - FRONCIE
                    KSENOFOBICZNO-ZASCIANKOWY. MAM ZAMIAR OPUSCIC TEN WATEK, BO TU JUZ NIGDY NIE
                    ZAGLADA, TYLKO MNIE ATAKUJECIE. SZKODA MOJEGO CENNEGO CZASU. BYE

• ha-jo Re: ale wtopilas!!!! 19.03.04, 20:02
                      Gość portalu: SUAZI napisał(a):

> taaa, cos taki zainteresowany... jakbys mial cos z edukacja wspolnego, to bys
                      > wiedzial, gdzie mozna studentke spotkac.

zabciu, ty musiasz byc serio ograniczona.uniwerek w hamburgu, albo uniwerki sa
                      rozrzucone po calym miescie,badz dzielnicy w zaleznosci od fakultetu.nie
                      studiujesz na wsi, abym latwo mogl na ciebie wpasc.po prostu pekasz, bo boisz
                      sie, ze moglbym zobaczyc twoje nienawistne lico, a mowy ciala sie tak latwo nie
                      ukryje.

"nie czepiam sie, tylko poprawiam go, bo usilowal mi wmowic (i reszczie
                      czytelnikow - ci niezorientowani- tzn. bez znajomosci zasad polskiego- mogli
                      sie na to nabrac), ze robie bledy."

ty chyba naprawde nie umiesz czystac ze zrozumieniem.nie chodzilo mi o sam
                      fakt, ze go poprawiasz, ale o to, ze jak ty go poprawiasz ( a zaczelas) to
                      wszystko jest cacy i pieknie, ale jak ktos ciebie poprawi, to ta osoba jest
                      malostkowa, i sie czepia.prawda?juz dawno nie spotkalem takiej idiotki.chyba
                      zaloze watek na czesc tego murzyna ze zdecydowal sie na glupiego polaczka plci
                      zenskiej.

i nikt cie tu nie atakuje, zostalas samiutka jak palec.ale dla ciebie, zapewne
                      kazdy kto nie podziela twojej opini jest agresorem.caluje cieplutko zabciu.

• Gość: suazi adios IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 19.03.04, 20:40
                        to znaczy niby jak go poprawiam?? przeciez to on zrobil mi wyklad punkt po
                        punkcie jak gasce jakiejs. a co, moze ty jestes tym faciem, ze tak go bronisz?
                        zaloz ten watek, zaloz zaraz sie sped skinow zrobi. moje lico nienawistne nie
                        jest. nie pekam tylko nie mam ochoty oglad geb ludzi, kt. mnie od idiotek
                        wyzywaja. jestem na zlym forum - mezczyzna, bo na innym samiutki zostal
                        rasista, ktorego wypowiedzi zreszta zostaly w calosci pokasowane. zreszta
                        samiutka nie jestem, bo chyba sama ze soba nie gadam, co? i co do trudnosci
                        znalezienia mnie to nie komentuje.. nie bede ci podpowiadac, ale jakbys troche
                        pomyslal (...) to bys na to wpadl.
                        • ha-jo Re: adios 19.03.04, 22:34

> to znaczy niby jak go poprawiam?? przeciez to on zrobil mi wyklad punkt po
                          > punkcie jak gasce jakiejs.

zabciu, ale on to zrobil po tym, jak sie przyczepilas do jego "biznesmena", i
                          ortografii, tak aby wytknac ci, i dostosowac sie do twojej malostkowosci.

a co do bilbli to wiesz, ta biblia jest troche duza.masz jakies swoje ulubione
                          miejsce w niej, i dnie?
                          • Gość: suazi Re: adios IP: *.adsl.hansenet.de 21.03.04, 19:35
                            mowi sie dni, a nie dnie!!!!! ha ha ha ha!!! nie mam i wiecej tam nie przyjde,
                            zeby cie nie spotkac!!!
    • karl_der_berliner off of topic 16.03.04, 20:42
      przejade sie do hamburga, zeby sfotografowac to cudo. i wstawie fotke do netu.
      hehehe, see ya.
      • Gość: cudo Re: off of topic IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 16.03.04, 20:44
        mam nowe fotki, moze ci wyslac? nie bedziesz musial sie fatygowac!
        • sociopata wyslij mnie!!!!! 16.03.04, 21:02
          dziekuje...i pozdrowienia dla bezowego, teraz to sama widzisz jaki wp..l
          dostaja oni na calym swiecie i nie zanosi sie na poluzowanie. Napisz nam czy ci
          juz robili kepisza w domu...
    • Gość: Kaska Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 22:02
      Wklejam swojego posta na sam dol, tam gdzie mialam nadzieje, ze sie znajdzie,
      ale mi uciekl do gory:)

Hejka Suazi!
      Ty sie roznymi rasistami nie przejmuj, ich sprawa, co mysla o takich zwiazkach,
      Ty miej ich w d... i zyj sobie szczesliwie. Nie wszyscy Polacy to rasisci, w
      malej miejcowosci, gdzie mieszkaja moi rodzice, swego czasu jedna panna
      przywiazla czarnego meza. Moze i na poczatku ludziska sie dziwacznie
      zachowywali, teraz wszystko jest w porzadku, na swiat przyszly dzieci, chodza
      do szkoly, nikt ich nie wyzywa, inne dzieciaki razem sie z nimi bawia, z tego
      co wiem najstarsza dziewczynka chadza juz na randki, rodzice tych chlopakow sie
      jakos nie pluja, szafa gra! I to naprawde sie dzieje w 3tys miejscowosci! Czyli
      jednak mozna! Nie ocenia sie ludzi po kolorze skory, wzroscie, wadze ciela,
      liczy sie to, kim sa, i tyle.

Polscy faceci tez sa fajni, tak samo Francuzi, Wlosi, Czesi, Anglicy,
      Japonczycy itp, itd Roznimy sie czesto religia, kultura, podejciem do zycia. I
      czasami takie zwiazki nie wypalaja. Dodam tylko, ze takie roznice zdarzaja sie
      w Polsce takze, gdy kobieta i facet sa Polakami, i takie pary tez czasem sie
      rozstaja. Narodowosc partnera i jego kolor skory nie jest gwarantem
      szczesliwego zwiazku, ani takze nie wrozy jego rozpadowi. To zalezy od tych
      dwojga ludzi.

A Wy moi drodzy rasisci, nie wywyzszajcie sie tak, bo tez gdzies tam w swiecie
      ktos Was odpowiednio potraktuje, bo macie odmienny kolor skory, wlosow, bo
      mowicie innym jezykiem, badz macie odmienny od tubylcow akcent. No chyba, ze
      juz to przerabialiscie i teraz sie mscicie na innych cudzoziemcach.

No ale coz, kazdy ma prawo do swojego zdania, nalezaloby jednak szanowac
      odmiennosc innych, a takze ich prawo do bycia innym.

Suazi, uszka do gory! najwazniejsze, ze jestes szczesliwa ze swoim
      facetem!!!!!!!! Bo o to chodzi w zyciu.

• Gość: suazi Re: Kultura i obcokrajowcy! IP: *.sub.uni / *.sub.uni-hamburg.de 25.03.04, 20:11
        Hey Kaska!

Nareszcie jakas rozsadna opinia. A juz myslalam, ze nikt zdrowo myslacy i
        kulturalny sie na tym forum nie pojawi. Dobrze wiedziec, ze nie wszedzie w
        Polsce nastapilo jeszcze zdziczenie obyczajow...Dzieki za pocieszenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka