racjonalne-oszczedzanie 24.07.11, 13:35 10 argumentów za posiadaniem samochodu + samochód i szanse u kobiet :) racjonalne-oszczedzanie.blogspot.com/2011/07/10-argumentow-za-posiadaniem-samochodu.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolcia-olcia Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 24.07.11, 14:05 a nie wystarczy bo tak? hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
josef_to_ja Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 24.07.11, 16:23 a Ty masz auto? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katikatja Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 24.07.11, 18:25 Po 11te - można pofiglować w. Po 12te - można pofiglować na. Tak dla oszczędności, zamiast doby hotelowej, btw kwiatkiem łąkowym lubą obdarować, zamiast nabywania bukieta drogą (drogą!) zakupu. Tak tylko zgaduję, że autko Twe jest z tych dłuższych kształtem i czerwonego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 29.07.11, 13:41 ma się rozumieć jest długie, jak inaczej ale koloru srebrnego Odpowiedz Link Zgłoś
katikatja Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 24.07.11, 20:06 Oj, nie nadążacie panowie, teraz to trzeba dysponować co najmniej lotniskowcem. Puknijcie się w lakier. Różowy ma być. Żal, normalnie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 29.07.11, 14:57 11 argument za posiadaniem samochodu. Na bieżąco można lokować każdą nadwyżkę kapitału. Wielu znajomych tak robi i nie mają kłopotu nie tylko z szansami u kobiet ale i z zalegającymi na kontach pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 29.07.11, 16:23 nie jest tak źle z tymi wydatkami jeśli się nie szaleje Odpowiedz Link Zgłoś
muszu155 Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 02.08.11, 12:30 Zależy od auta. Jak się nie zainwestuje na początku w młodszy/lepszy model to potem się doinwestowuje systematycznie, więc tak źle i tak niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 02.08.11, 18:00 są auta z tanimi powszechnymi częściami zamiennymi - i są takie, gdzie bez wizyty w ASO nie wymienisz żarówki Odpowiedz Link Zgłoś
pwrc Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 31.07.11, 16:57 Mnie nie stać na samochód sportowy, marzy mi się Subaru N12, i mam w zanadrzu więcej niż dziesięć słusznych argumentów za posiadaniem takiego samochodu. Moja żona ma natomiast argument wiążący - brzmi krótki: nie. Zadowalam się półśrodkami, kupiłem symulator do gier Play-max, zajmuje miejsce w pokoju, żona codziennie się o niego niemalże potyka, denerwuje się, że przesiaduje na nim godzinami, ale co ma powiedzieć, w końcu się zgodziła. Pamiętajcie, choćbyście nie wiem ile mieli argumentów, to ostateczny kontrargument ma zawsze żona. To pisałem ja - klapek domowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 02.08.11, 22:13 a nie możesz ty żonie powiedzieć NIE tym razem spełniamy moją zachciankę :) Odpowiedz Link Zgłoś
puszysta_gimnazjalistka Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 03.08.11, 15:32 Też mam w pokoju Play-max, z Fanatec'iem, i też lubię sobie na nim posiedzieć. Mam o tyle lepiej że nie mam żony i nikt mi nie przeszkadza jak gram :) Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 02.08.11, 22:32 racjonalne-oszczedzanie napisał: > 10 argumentów za posiadaniem samochodu + samochód i szanse u kobiet :) > wiemy wiemy, że masz samochód a potem po złodziejsku parkujesz tam, gdzie nie powinieneś. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 02.08.11, 23:45 skąd tak idiotyczny pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
pumperka801 Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 02.08.11, 23:47 10 argumentów to za mało niesforne.pl wyjasnią wszystko, samochód to podstawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 03.08.11, 14:52 jak linkujesz to zrób link aktywny, bo lenia mam :P Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio rozumiem, ze promujesz teze 03.08.11, 15:19 ze lepiej byc mlodym, zdrowym i bogatym niz starym, chorym i biednym ? Tak od siebie dodam, ze mam dwa samochody ale krotka paimiec i za xuja nie pamietam, gdzie je zaparkowalwem ostatnio pod blokiem. ale gdy troche wkolo pochodze, to zawsze ktorys znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: rozumiem, ze promujesz teze 03.08.11, 16:04 znajomi na antenie przypięli piracką flagę i z tym problemem sobie poradzili Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 03.08.11, 20:57 Prowadzenie samochodu odpręża, pomaga rozładować stres. Można przynajmniej sobie myśleć, że jak już będę miała wszystkiego dość, to wsiądę w samochód i pojadę sobie gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 03.08.11, 22:38 masz 100% racji muszę to dopisać w kolejnym poście rzeczywiście prowadzenie mnie bardzo relaksuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 03.08.11, 22:50 słabych kierowców bądź też szczawików raczej może stresować :) Odpowiedz Link Zgłoś
pumperka801 Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 03.08.11, 22:52 10 argumentów :) niesforne.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 04.08.11, 08:49 Mam świadomość, że Twój post ma tylko i włącznie na celu nabijanie odwiedzin na Twoim blogu. Nie mniej wlazłem i zacząłem czytać, ale argumenty są - moim zdaniem wyjątkowo nie trafne. Pozwolę sobie na polemikę tylko z pierwszym punktem, bo dalej nie chciało mi się już czytać. 1. Pieniądze wydane na samochód można gdzie indziej zainwestować zyskownie? W dzisiejszych czasach inwestycje finansowe często przynoszą straty - waluta podlega inflacji i ukrytej dewaluacji, wartość akcji i funduszy jest niestabilna. Raz przynoszą zyski, raz straty. Trzeba inwestować w to, na czym się znamy. Jeśli się nie znamy, to najwyższy czas wziąć się za naukę. Ewentualnie poszukać dobrego doradcy. Ale, ale... rozumiem, że kolega mi inną propozycję. Dobrą inwestycją może się zatem okazać auto. Kłamstwo. Ordynarne kłamstwo. Samochód nie jest aktywem lecz pasywem. No chyba, że tego samochodu używasz do zarobku jako taksówkarz. Dobry, ekonomiczny diesel nie będzie szybko tracił wartości. Ale będzie. Istotą inwestycji jest to, że przynosi ona dochód, a ja na zakupie samochodu nie mam żadnego dochodu, ponieważ wartość samochodu spada. Poza tym poproszę o wskazanie źródła stwierdzenia, że diesle mniej tracą na wartości niż samochody z silnikiem benzynowym. Niektóre samochody, choćby klasyki z epoki PRL, mogą zyskiwać na wartości. Aha, szczególnie widoczny wyżej Fiat 125p. Bez poduszek, bez klimy, za to z dużym żarłocznym silnikiem benzynowym, a ktoś tu wspominał o Dieslu. Mnie jest potrzebny samochód do jazdy, a nie do postawienia na podwórku. Taki jeżdżący samochód zużywa paliwo (płacić), wymaga ubezpieczenia (płacić), wymaga przeglądów i napraw (płacić). Szczególnie wspomniany wyżej Fiat, który zużywał w okolicach 10 litrów na 100 km. Czy wzrost wartości zrekompensuje poniesione nakłady? Jak na razie dla mnie każdy samochód był źródłem wydatków, a nie dochodu. Podsumowując - Twoje rady są do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 10.08.11, 19:13 Dobrą inwestycją może się zatem okazać auto. Kłamstwo. Ordynarne kłamstwo. Samochód nie jest aktywem lecz pasywem. No chyba, że tego samochodu używasz do zarobku jako taksówkarz. Za dużo lektur cwaniaczka z MLM - Kyiosakiego, który myli podstawowe pojęcia aktywo i pasywo - za mało życiowego myślenia. Tak - uważam, że w mojej sytuacji życiowej samochód przynosi mi korzyści finansowe. Dobry, ekonomiczny diesel nie będzie szybko tracił wartości. Ale będzie. Istotą inwestycji jest to, że przynosi ona dochód, a ja na zakupie samochodu nie mam żadnego dochodu, ponieważ wartość samochodu spada. No to zobacz giełdę z ostatniego tygodnia - nie jeden inwestor chciałby teraz dobrego ekonomicznego diesla zamiast portfolio na giełdzie Niektóre samochody, choćby klasyki z epoki PRL, mogą zyskiwać na wartości. Aha, szczególnie widoczny wyżej Fiat 125p. Bez poduszek, bez klimy, za to z dużym żarłocznym silnikiem benzynowym, Tak, już teraz maluch wchodzi powoli w status klasyka - gdybyś znał sytuację na rynku nowych części do malucha (zamienników)... eh... nie znasz się i tyle Podsumowując - Twoje rady są do d**y Mało mnie obchodzi co sobie wkładasz do d**y. Odpowiedz Link Zgłoś
praktyczna Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 12.08.11, 08:27 Z calym szacunkiem racjonalne .. czasy kiedy kupowalo sie samochod, jezdzilo nim dwa lata i sprzedawalo drozej niz sie kupilo sa daaawno za nami :) Twierdzenie, ze samochod jest dobra lokata kapitalu powala. Nie twierdze, ze to wyrzucone pieniadze, bo korzysci z posiadania samochodu sa ogromne - ale na Boga - to zadna lokata. Moze sie myle, ale lokowanie pieniedzy to inwestycja, a inwestycja ma przynosic zyski. Ergo - ulokuje gdzies 20 tysiecy i oczekuje, ze za jakis czas bede z tego miala powiedzmy 22 tysiace, ktore ponownie gdzies ulokuje by przyniosly mi 24 tysiace. teoretyczny zysk z posiadania samochodu nie wyrowna Ci spadku wartosci tegoz. Chocbys nie wiem jak temat obrcal/a czy krecil/a. Rozreklamowanie bloga - bezcenne :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
racjonalne-oszczedzanie Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 12.08.11, 17:50 mówię, że dobra - w kontekście tego co się dzieje na rynkach jeśli ten samochód choć odrobinę "zarabia" - no to już mamy nieźle bloga staram się "reklamować", ale zgodnie z regulaminem forum - lubię odzew czytelników i fajne dyskusje - taka prawda sam "odwdzięczam się" za "ruch" linkowaniem do innych wartościowych blogów prowadzonych przez fajnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
ameliq Re: 10 argumentów za posiadaniem samochodu 12.08.11, 21:31 Wykonałam tzw "rzut okiem" na Twojego bloga sympatyczny :) i nieziemsko praktyczny :) Odpowiedz Link Zgłoś