Dodaj do ulubionych

Rozbijcie te klosze!

23.08.11, 10:10
Nikt mnie nie odbierał ze szkoły. Jak wszyscy moi rówieśnicy, biegałem z kluczem na szyi. Sam chodziłem na plac zabaw i nikt mnie nie porwał. Biłem się z kolegami do pierwszej krwi, jadłem owoce prosto z drzewa, głaskałem bezpańskie koty, nie byłem szczepiony na pneumokoki, ospę, świnkę czy różyczkę, a w przychodni dawali mi zastrzyki z gentamycyny. A jednak przeżyłem i nie jestem inwalidą.
www.zgredaktor.pl/2011/08/20/rozbijcie-te-klosze/
Obserwuj wątek
    • e-no-kolego Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 10:26
      A co cię tak wzięło na nawracanie? Deprecha jakaś czy co? ;)
      • sibeliuss Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 10:36
        Raczej ciekawość, dlaczego wychowując swoje dzieci negujemy metody naszych rodziców.
        • wersja_robocza Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 10:41
          Bo nie wszystko co stare jest dobre. Nowe zresztą też.
        • e-no-kolego Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 10:41
          Bo dzieci, kiedy dojrzewają - uczą się życia walcząc i negując postawy rodziców. Potem patrzą co się dzieje i dopiero wyciągają wnioski(jak w ogóle).
          :)
        • masher Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 10:47
          bo czesc ludzi ma sieczke we lbie i wyrzucaja wszystko zastepujac nowym. nie wazne czy owo cos bylo dobre i sie sprawdzilo, ze moze nie koniecznie wszystko trzeba bylo wywalic. ot wywalic bo moje bo moge bo trzeba i bedzie lepiej bo jestem madrzejszy :] a pozniej maja takie z adhd ktore nawet jesc nie potrafi a o myciu rak uczy sie dopiero w przedszkolu.
        • strikemaster Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 11:51
          A dlaczego przemieszczając się negujemy metody naszych dziadków i rodziców? Po co nam te samoloty, samochody i inne metro, nie wystarczą nogi i osiołek na dalsze trasy?
          • sibeliuss Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 11:54
            Mylisz trochę rozwój i ewolucję z tępą negacją :)
            • gaddzina Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 13:03
              Problem w tym, ze zagrozen jest obecnie znacznie wiecej niz 30 lat temu!
              • feel_good_inc Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 13:06
                gaddzina napisał:
                > Problem w tym, ze zagrozen jest obecnie znacznie wiecej niz 30 lat temu!

Ke?
                • gaddzina Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 14:39
                  Prosta sprawa: plac zabaw, na ktorym ja sie bawilem 25 lat temu, dzis jest parkingiem. Drugi plac zabaw zamienil sie w blok mieszkalny. Boisko do pilki noznej przecial chodnik i nie za bardzo da sie grac.

Jablka z drzewa jadlem, oczywiscie, dzis drzew juz nie ma. To znaczy zostalo jedno - i jablka na nim nie nadaja sie do jedzenia, zdziczaly.

Chorob roznego typu jest duzo wiecej. Za moich dzieciecych czasow w klasie mielismy jednego goscia z alergia. Dzis w klasie przecietnie wiecej niz polowa cierpi na roznego typu schorzenia. Musza uwazac, bo w niektorych przypadkach jakas zwykla glupota moze zakonczyc sie tragicznie.

Pamietam tez solowy po szkole - wracalo sie czasem w glorii chwaly lub z rozbitym nosem badz siniakiem na twarzy. Rok temu dzieciak sasiada wrocil ze zlamana noga i pocieta zyletka twarza. Jest roznica? Nie mowiac juz o tym, ze mnie w podstawowce tylko raz skroili z jakiejs niewielkiej sumy. A dzis krojenie w podstawowkach / gimnazjach to codziennosc.
                  • masher Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 15:02
                    ale to wynika wlasnie z tego ze dzieciakom sie pozwala na nazbyt wiele i pasa na dupie nie widzialy. mnie w podstawowce raz chcialo dwoch obrabowac, to jeden sonczyl z polamana noga drugi z reka w gipsie. i bynajmniej nie bylem z tego dumny. dzis za pobicie szczeniaka ma pewnie +100 do epenisa wsrod kolegow i to tylko dla zabawy. tylko ze to wynika wszystko z braku WYCHOWANIA.
                    • gaddzina Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 16:26
                      Owszem, wynika to w jakims stopniu z braku wychowania, w innym z wciaz niewydolnego aparatu sprawiedliwosci, bledow systemowych itp. Nie pije tu do Polski, bo podobne problemy maja ludzie w innych krajach.

Pytanie - co zmienic? ;-)
              • masher Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 13:46
                ze niby jakich?
                • gaddzina Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 14:32
                  A chociazby przestepczosc duzo wyzsza. Takze wsrod osob mlodych. Stopien demoralizacji - znacznie wyzszy.
                  • masher Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 14:59
                    tak jakby kiedys wiezien nie bylo. ale fakt faktem, coraz mlodsi sa coraz bardziej zdeprawowani i za kilka zlociszy czlowieka zatluka.
                    • sibeliuss Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 15:46
                      A z czego to wynika, że tacy są?
                      • wersja_robocza Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 15:54
                        Byli za słabo bici w dzieciństwie.
                      • fuks0 Re: Rozbijcie te klosze! 24.08.11, 09:05
                        Z poczucia bezkarności, ze złych wzorców (choć jakiejś wielkiej przepaści miedzy tym co było 10-30 lat temu nie ma) itd.
          • niezmiennick Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 11:55
            Może najpierw lektura historii motoryzacji chociażby? :)
            • strikemaster Re: Rozbijcie te klosze! 24.08.11, 07:59
              Historia motoryzacji od czasów starożytnych do teraźniejszości by się przydała. :)
    • masher Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 10:45
      hehe mnie sie najbardziej podobal fragment o buncie 2/3/4 latka i o tym ze jak kopie i gryzie rodzicow to sie prawidlowo rozwija i odreagowuje lol za moich czasow- w takich przykladach brzmi to dumnie;) - taki leszcz by dostal w dupe i by sie dopiero prawidlowo rozwinelo po odreagowaniu rodzica :D ehhh zmieniaja sie modele, tylko ze jakos tak chyba dupowato a moze to te roczniki poczernobylskie tylko takie spieprzone
    • feel_good_inc Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 13:10
      sibeliuss napisał:
      > www.zgredaktor.pl/2011/08/20/rozbijcie-te-klosze/

Takie tam sobie tendencyjne bajdurzenie i granie na nostalgii, coś jak przeklejany do wyrzygania łańcuszek o tym, że kiedyś wszyscy pływali w gliniankach i nikt się nie topił.
    • magdaxxxx86 Re: Rozbijcie te klosze! 23.08.11, 16:04
      no wiesz, kiedys ludzie produkowali sobie wiecej dzieci wiec jak sie ktoremus cos stalo to nic takiego;) przy obecnym nizu demograficznym nie mozemy sobie pozwolic na takie marnotrawstwo;)
      • strikemaster Re: Rozbijcie te klosze! 24.08.11, 09:56
        Ilość przechodzi w jakość?
    • ma_dre Re: Rozbijcie te klosze! 24.08.11, 10:04
      jeszcze raz ten beznadziejny temat? Jesli myslisz ze dawniej bylo lepiej to ani chybi starzejesz sie.

Artykul do du.py z prymitywnymi argumentami. Niech autor dalej gania boso po okolicy, nie moja sprawa. Z tym ze jak bylam mala to zamiast bezsensownego wloczenia sie po okolicy, chetnie bym chodzila na lekcje plywania, angielski, jazde konna, lekcje rysunku...
    • bury_111 Re: Rozbijcie te klosze! 24.08.11, 10:15
      No to kontra:

„Jadłem surowe mięso bo nigdy nie przyszło mi do głowy palić je w ogniu.
      Chodziłem całe życie na czterech łapach bez wygłupiania się i cyrkowych sztuczek na dwóch.
      Całe życie obywałem się bez myśli o sensie życia i bez kwiatów w mojej pieczarze”.

Lepiej uważać niż rozpamiętywać. Bo wszystko Tu jest w ruchu i zmierza.

Ale masz rację że czasem przeginamy z tym bezpieczeństwem :) Jakbyśmy wszyscy nie musieli i tak w końcu poumierać - co do jednego i co do jednej. Nie bójmy się tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka