10.07.05, 15:33
Jak to jest, czy wystarczy absolutorium zeby odbywac skrocone przeszkolenie,
czy trzeba miec magisterke do tego?

A poza tym, jak to jest w tym roku? Bo w zeszlym ludzi z absolutorium
przenosili z automatu do rezerwy. W tym roku tez tak jest?

Probowalem znalezc jakies informacje na stronie MON, ale znalazlem jakies
zeszloroczne chyba.

Dzieki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • indoctrine Re: Wojsko 11.07.05, 12:57
      Absolutorium starczy tylko do odroczenia.
      W tym roku nie ma jeszcze ustawy o atomatycznym przeniesieniu absolwentów do rezerwy(tych z absolutorium wcale nie muszą przenosić). Ponieważ posłowie mają ważniejsze problemy, tego pewnie nie zdąrzą uchwalić. Trochę mnie to wkurza, bo bronię się pod koniec września, a potem od razu do woja pewnie:/ (wiem, że nie zapomna o mnie, bo co roku regularnie jestem wzywany na okazanie dokumentów, itp..).
      • maclorcan Re: Wojsko 11.07.05, 12:59
        indoctrine napisał:

> wiem, że nie zapomna o mnie, bo co roku regularnie jestem wzywany na okazanie > dokumentów
        Ja ostatnio byłem w WKU jakieś dwa lata temu. W sumie dokumentów o studiowaniu nie trzeba chyba okazywać, bo uczelnia i tak zawiadamia WKU, że delikwent już nie studiuje. Tak przynajmniej slyszalem :)
        • indoctrine Re: Wojsko 11.07.05, 13:14
          To wszystko zalezy od WKU. Moja uczelnia zawiadamia, ale i tak musiałem co rok donosić osobiście zaświadczenie. Może dlatego, że to prywatna uczelnia i nie biorą jej na serio. Poza tym mam doła, bo dosłownie nikt z moich znajomych po studiach nie trafił do wojska, a mnie pewnie przyjdzie pół roku stracić:/
    • zedd ABSOLWENCI 2005 NIE IDĄ DO WOJA 13.07.05, 00:17
      Rozporządzenie 09.06.2005

Paragraf 1 pkt 1 e)

wojsko-polskie.pl/wortal/document,,id,2604,katId,59.html
      • methinks Re: ABSOLWENCI 2005 NIE IDĄ DO WOJA 13.07.05, 22:28
        Absolwent = magister? Czy wystarcza absolutorium?
        • zedd Re: ABSOLWENCI 2005 NIE IDĄ DO WOJA 14.07.05, 11:19
          absolwent = magister. Absolutorium to jeszcze nie koniec studiów. Ale masz czas
          do 30 stycznia 2006.
          • methinks Re: ABSOLWENCI 2005 NIE IDĄ DO WOJA 14.07.05, 15:01
            A jak rozumiesz taki zapis:
            "Ilekroć w ustawie jest mowa o "absolwentach szkół wyższych", rozumie się przez
            to poborowych, którzy ukończyli ostatni rok nauki przewidziany programem
            jednolitych studiów magisterskich lub studiów wyższych zawodowych, a jeżeli
            bezpośrednio po ukończeniu studiów wyższych zawodowych podjęli naukę na
            uzupełniających studiach magisterskich - także poborowych, którzy ukończyli
            ostatni rok nauki przewidziany programem tych studiów - choćby studiów nie
            ukończyli, a studia były prowadzone w systemie dziennym, wieczorowym lub
            zaocznym"?
            Cytat pochodzi z art. 91 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym
            obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej:
            www.umk.pl/studia/wojsko/podstawy/u_21/
            Jest mowa o ukonczeniu ostatniego roku, ale nie o zdobyciu tytulu naukowego...
            • zedd Re: ABSOLWENCI 2005 NIE IDĄ DO WOJA 14.07.05, 16:18
              Podtzrymuję swoją interpretację. Brak dyplomu po zakończeniu ostatniego roku
              nie jest równoznaczny z ukończeniem studiów. Studia magisterskie kończy się
              egzaminem magisterskim.
              • methinks Re: ABSOLWENCI 2005 NIE IDĄ DO WOJA 14.07.05, 18:12
                A jak bylo w zeszlym roku?
                Bo wiem na 100%, ze studentow z absolutorium przerzucali automatycznie do
                rezerwy, a nie wydaje mi sie, ze robiliby rozroznienie na tych z absolutorium i
                na tych ze stopniem naukowym... Z tego fragmentu WYRAZNIE wynika, ze chodzi o
                ukonczenie ostatniego roku studiow, a nie o zdobycie tytulu naukowego. Nie jest
                istotne, kogo Ty uwazasz za absolwenta, tylko jak definiuje to pojecie MON.
    • geeeg Re: Wojsko 14.07.05, 22:02
      to po skonczeniu studiów na ile miesięcy biorą???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka