z.wyspy polish jokes cd. 02.06.08, 23:17 właśnie sie dowiedziałam, że polacy sami wycieli 70% przydrożnych drzew w - niegdys - najpiękniejszych zakątkach mazur. otóż pijane bydlo rozbijało się rzekomo na tych dostojnych drzewach. czy w obliczu takiego barbarzynstwa dziwia popularne na swiecie polish jokes? cos podpowiada mi, że odpowiedzialne za te decyzje neandertale szczycą się swoją polskoscią, :). ciekawe, kiedy zacznie sie zasyoywanie jezior... przeciez zdarza się, że naprany prol nie rozbija się na drzewie, lecz topi w jeziorze... Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Jestem dumny z Polski i głosuje na PiS 02.06.08, 23:27 żal mi tylko naiwniaków co zawierzyli cudakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Jestem dumny z Polski i głosuje na PiS 02.06.08, 23:30 tęsknota za faszystami i gwałcicielami bierze górę Odpowiedz Link Zgłoś
irman10 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 02.06.08, 23:47 Czy mieszkamy w pięknym i atrakcyjnym turystycznie kraju? Czy jesteśmy bogatym i dobrze zorganizowanym społeczeństwem? Czy możemy pochwalić się sukcesami gospodarczymi, sportowymi, kulturalnymi? Jak wielu Polaków zarówno z czasów współczesnych, jak i zamierzchłej historii było wybitnymi postaciami, o których uczą się dzieciaki w szkołach na całym świecie? Czy polska kultura ma i miała jakikolwiek istotny wpływ na kulturę światową? Czy obrazy polskich malarzy to kanon malarstwa światowego, czy książki i wiersze naszych pisarzy i poetów to klasyka literatury światowej? Z tych i wielu innych dziedzin poszczególne narody mogą być dumne i mogą uznawać swój kraj za wyjątkowy. My niestety, choć narodem jesteśmy dużym, nie mieliśmy i nie mamy zbyt wielkiego wkładu w dzieje świata. Kraju pięknego nie mamy, bogaci nie jesteśmy, sportowcy częściej przynoszą wstyd niż odnoszą sukcesy. Ogólnie jest więc tak sobie i jeżeli porównujemy się do Francuzów, Hiszpanów czy Rosjan, to rzeczywiście nie ma co pękać z dumy. A czy tej dumy jest tak mało? Obejrzyj mecz Polska-Niemcy w niedzielę. Zobaczysz tysiące rodaków tryskających dumą z tego, że są kim są. Oczywiście jak to zwykle bywa będzie to trwało do straty pierwszej bramki:). Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 00:06 Wbrew pozorom na wiele z tych pytani ktore zadales mozna odpowiedziec twierdzaco...a przynajmniej mozna udzielic wiecje pozytywnych odpowiedzi niz inne kraje ktore jednak sa od nas bardziej dumne. dlaczego? odpowiedz jest prosta: GW od 19la mowi nam ze patryotyzm to cos bardzo zlego i pluje na nas przykazdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
irman10 Re: Bo GWno pluje na nich od 19lat! 03.06.08, 00:13 Tak jasne. Wyborcza o nakładzie 400 tys. zatruła umysły 40 mln Polaków. Do tego jeszcze to wszystko wina Platformy. Ciekawy jestem na jakie pytania odpowiedziałbyś twierdząco, biorąc pod uwagę skalę światową, a nie nasze subiektywne odczucia w stylu niepowtarzalnego piękna Tatr lub znaczenia prozy Sienkiewicza. Polak jadąc gdziekolwiek na zachód widzi różnicę jaka dzieli nas od krajów wysoko rozwiniętych. Nie ma możliwości żebyś poczuł się szczególnie dumny z naszych osiągnięć odwiedzając jakikolwiek kraj Europy Zachodniej. Co innego gdy wybierasz się np. na Ukrainę. Tutaj z kolei można docenić miejsce w którym się urodziłem:). Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bo GWno pluje na nich od 19lat! 03.06.08, 08:49 Naprawdę nie dostrzegacie tego, że GW działa antypolsko ? Nie robią tego wprost, ale w ten sposób, że systematycznie inputują nam, iż jesteśmy głupi, zacofani, zakompleksieni. Przykłady ? Choćmy wczorajsze nagłówki: "Polskie kąpieliska najbrudniejsze" czy jakoś tak. Nie napisali "Nasze kąpieliska" czy "kąpieliska". Tak, jakby pisali w trzeciej osobie. Kolejny przykład: "Sąd odebrał dziecko lesbijce". Czytaj: "co za zaścianek w tym kraju, pełna homofobia". Nagłówek nie sugerował, że dziecko zostało odebrane z innych przyczyn, choć tak faktycznie było. Mogli napisać "Sąd odebrał dziecko nieodpowiedzialnej matce", ale po co ? Nawet temat tego forum nie brzmi "Dlaczego nie jesteśmy dumni", ale "Polacy...", jakby to nie o nas chodziło. I dlatego ten wątek znalazł się na stronie głównej GWna. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Bo GWno pluje na nich od 19lat! 03.06.08, 10:09 Widać żeś z rydzykowej szkoły. Zapomniałeś dodać że Michnik jest żydowskim robotem sterowanym poprzez satelity mosadu, a pod redakcją agory jest tunel łączący ją z Tel Avivem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Bo GWno pluje na nich od 19lat! 03.06.08, 10:23 Abstrahując od obrażania mnie, w którym momencie minąłem się z prawdą ? Który z nagłówków wymyśliłem ? Bo ja od siebie mogę dodać jeszcze dzisiejszy nagłówek działu gospodarka: "Polacy nie radzą sobie z płaceniem długów". frank.west napisał: > Widać żeś z rydzykowej szkoły. Zapomniałeś dodać że Michnik jest żydowskim > robotem sterowanym poprzez satelity mosadu, a pod redakcją agory jest tunel > łączący ją z Tel Avivem. Odpowiedz Link Zgłoś
frank.west Re: Bo GWno pluje na nich od 19lat! 03.06.08, 13:18 Jeśli "Polacy" jest dla ciebie formą nieodpowiednią to chyba masz problem. Gdyby było "Nie radzimy sobie z płaceniem długów" wyszło by, że Agora ma jakieś problemy finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 a z czego tu dumnym być? 03.06.08, 01:16 żadnych szczególnych osiągnięć to państwo wszak nie ma! z bycia ślązakiem wśród polaków to owszem, jak najbardziej.. Odpowiedz Link Zgłoś
paccos Polacy są najgorsi, biją, katują własne dzieci 03.06.08, 01:46 droga Izo, jak można być dumnym z Polaków, którzy biją i katują swoje dzieci ?! zaczynamy być z tego znani już w Europie, boją się tego i Anglicy, Szwedzi, Irlandczycy i bardzo często piszą o tym, że trzeba odbierać nam prawa rodzicielskie (emigrującym i bijącym dszieci). ja zaczynam się wręcz brzydzić naszym społeczeństwem, więc o żadnej dumie nie może być mowy... Polacy piją, awanturują się i myślą,że wszystko się im należy, a w Europie Zach. siedzą cichutko jak myszki pod miotłą i wstydzą się, że są z Polski, inni oszukują rodaków na potęgę, komunizm zdemoralizował całe społeczeństwo, wszyscy jesteśmy po części ofiarami. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Polacy są najgorsi, biją, katują własne dziec 03.06.08, 12:09 Mnie rodzice nie bili, swojego dziecka też nie uderzyłem. Bili Ciebie czy Ty bijesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
mure_sauvage Re: Polacy są najgorsi, biją, katują własne dziec 03.06.08, 14:33 hm, mnie też nie. nie znam też nikogo z podobnym problemem. dewiacje zresztą zdarzają się wszędzie, nie ma co dramatyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
kpbial110 Re: Polacy są najgorsi, biją, katują własne dziec 04.06.08, 19:33 A może nie ofiarami, może wszyscy razem jesteśmy w jakiś sposób winni. Czy wszyscy narzekający na tym forum mają czyściutkie palce, czy nikt nie wziął z zakładu pracy np. jednej śrubki, gwożdzia, ołówka itp. Czy nie ma takich co załatwiało a nie kupowało. Niech każdy uderzy się w piersi. A co do bicia. Dostawałem klapsy, według zasady jak nie przez głowę to przez tyłek i nie mam o to żalu do swoich rodziców.Wręcz przeciwnie dziękuję Im za to kim dzisiaj jestem. A chowanie bez klapsa, tzw. bezstresowe kończy się tak jak się kończy. Przestępczość nieletnich rośnie w zastraszjącym tępie zwłaszcza przestępstw najbrutalniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
asfalt Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 05:06 czekam na autostrady juz 65 lat... sasiedzi za rzeka na prawo mieli juz 65 lat temu autostrady... 65 lat to bardzo duzo. Jeszcze jak mialem 50 lat to wierzylem ze wreszcie cos zbuduja... teraz juz nie mam nadzieji. raczej jak bede umierac juz niedlugo to nie bede dumny z mojej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
nutkajski Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 07:58 Nie jestem dumny,mało tego, jest mi wstyd ! Polak to moczymorda,zawistna świnia,oszust,prostak,qrwa i złodziej.Dlatego wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
krawat60 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 09:15 Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna, gr. patris) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie. Przepraszam, ale za co mam szanować i miłować Polskę? Za to, że niemiłosiernie doi ze mnie podatki? Za to że odebrała mi rok życia wcielając do wojska? Za to, że nie zapewnia mi przyzwojtej opieki medycznej? Ojczyzna to politycy, z ryjem pełnym frazesów patriotycznych, załatwiających własne interesy. Patriotyzm to indoktrynacja dzieci w szkołach, produkujących posłusznych obywateli - nawóz dla polityków i biurokracji. Tysiącletnia historia Polski to ani powód do dumy ani do wstydu - odpowiadam tylko za swoje czyny i dumny mogę być tylko ze swoich osiągnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 10:26 za...CAŁOKSZTAŁT! 80% zadeklarowanych katolików a co drugi to złodziej, pijak i kombinator :-/ za każdym razem jak jestem za granicą udaję Węgra... bo mi WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
kpbial110 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 19:15 To się wyprowadż na Węgry. Po kilku latach będziesz się wstydził że jesteś Węgrem. Mam propozycję, wyprowadż się odrazu na Antarktydę tam będziesz miał święty spokój i będziesz mógł mówić że mieszkam w społeczeństwie idealnym pod każdym względem. Tylko co na to białe misie czym sobie zasłużyły na takiego wsółmieszkańca. A propo, sobie nie masz kompletnie nic do zarzucenia? Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 11:13 krawat60 napisał: > Patriotyzm (łac. patria = ojczyzna, gr. patris) – postawa szacunku, > umiłowania i oddania własnej ojczyźnie. Przepraszam, ale za co mam > szanować i miłować Polskę? Za to, że niemiłosiernie doi ze mnie > podatki? Za to że odebrała mi rok życia wcielając do wojska? Za to, > że nie zapewnia mi przyzwojtej opieki medycznej? Ojczyzna to > politycy, z ryjem pełnym frazesów patriotycznych, załatwiających > własne interesy. Patriotyzm to indoktrynacja dzieci w szkołach, > produkujących posłusznych obywateli - nawóz dla polityków i > biurokracji. Tysiącletnia historia Polski to ani powód do dumy ani > do wstydu - odpowiadam tylko za swoje czyny i dumny mogę być tylko > ze swoich osiągnięć. Czyli kontynuujac Twoj sposob myslenia, nie czujesz tez dumy z osiagniec swojej zony, rodzicow, dzieci. Jezeli hipotetycznie Twoja corka czy syn osiagnie sukces w zyciu i zostanie dobrym lekarzem, architektem czy tez profesorem uniwersytetu to nie bedziesz z tego powodu odczuwal zadnej dumy gdyz to nie sa Twoje osiagniecia tylko ich. Mysle, ze w swoim naiwnym i mlodzienczym zacietrzewieniu jestes po prostu zalosny. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 22:55 Stosujesz klasyczną manipulację przenosząc wypowiedź na temat Polaków jako zbiorowości na grunt rodziny. Nie od dziś wiadomo, że naród polski nie jest, jak tego chcą środowiska zbliżone do Kościoła, rodziną rodzin tylko luźnym zlepkiem ludzi połączonych terytorium i językiem. Tylko wyjątkowy zbieg okoliczności powoduje że można do tego dodać jeszcze jednorodność etniczną. Dzięki temu duma nie jest w ogóle potrzebna (choć nie przeszkadza) w byciu i czuciu się Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 11:34 > Stosujesz klasyczną manipulację przenosząc wypowiedź na temat Polaków jako > zbiorowości na grunt rodziny. > Nie od dziś wiadomo, że naród polski nie jest, jak tego chcą środowiska zbliżon > e > do Kościoła, rodziną rodzin tylko luźnym zlepkiem ludzi połączonych terytorium > i > językiem. Tylko wyjątkowy zbieg okoliczności powoduje że można do tego dodać > jeszcze jednorodność etniczną. Dzięki temu duma nie jest w ogóle potrzebna (cho > ć > nie przeszkadza) w byciu i czuciu się Polakiem. Staram sie tylko udowodnic mojemu przedmowcy ze wypisuje kompletne bzdury, twierdzac ze mozna byc dumnym tylko i wylacznie z wlasnych osiagniec. A co do przenoszenia tak jak piszesz zbiorowosci na grunt rodzinny, to zawsze uwazalem narod za rodzine rodzin i to niekoniecznie zwiazana genetycznie a przede wszystkim kulturowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_swistak Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 10:55 Ja jestem dumny z tego, że jestem Polakiem i nie chciał bym urodzić się nigdzie indziej. Wiadomo, że nie jesteśmy idealni a w naszym kraju jeszcze dużo rzeczy przydało by się zmienić na lepsze, ale nie mamy się czego wstydzić. Mamy piękną historię - także tą najnowszą - i nauka jaką możemy czerpać z kart historii procentuje i będzie procentować w każdym kolejnym pokoleniu i jestem pewien, że nasze dzieci i nasi wnukowie, przysporzą nam tyle samo powodów do dumy co nasi ojcowie, dziadkowie i pradziadowie. Zabrzmiało to trochę patetycznie, ale generalnie tak myślę. PS. nie jestem żadnym radykałem czy to w lewo czy w prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 11:29 Mysle, ze glownym powodem, dla ktorego wiekszosc z nas nie czuje obecnie dumy z powodu bycia Polakami jest to, ze niedawna historia odebrala nam wszystkie istotne dla podtrzymywania dumy narodowej autorytety. Nasze elity zostaly wymordowane w Powstaniu Warszawskim i w sowieckich lagrach, czesc uciekla na Zachod albo tez z niego po wojnie nie powrocila a ci ktorzy pozostali zostali przetrawieni przez najbardziej demoralizujacy system znany ludzkosci. Mysle, ze potrzebujemy jeszcze kilku pokolen aby odbudowac zniszczone elity, ktore pozwola nam odzyskac nasza dume. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 12:19 dla mnie jest najwazniejsza tolerancja kturej nie stwierdzilam na stronie kuchnia bo zle pisze po polsku itd. a niektuzy polacy zachowuja sie jak swienie czasami mysle ze to prawda a ze polak polakowi jak wilk tez wiemy Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 22:48 Tzw. "przedwojenne elity" to mit. Nie ulega żadnej wątpliwości, że Polska straciła w czasie wojny mnóstwo wykształconych ludzi niemniej polemizowałbym z wpływem tej grupy na zachowania Polaków przed, po, jak i w czasie wojny. Dyskusja na ten temat jest trudna, bo jej wynik poważnie zależy od tego czy potraktujemy personel wojskowy jako "elitę" czy nie. IMHO gdyby przyjąć, że nie bez problemu da się udowodnić, że elita, taka jak ją sobie za pewne wyobrażamy nie istniała a nawet jeśli istniała to jej wpływ na bieg dziejów był (z małymi wyjątkami) nikły. Odpowiedz Link Zgłoś
n_harding Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 11:49 cloclo80 napisał: > Tzw. "przedwojenne elity" to mit. > Nie ulega żadnej wątpliwości, że Polska straciła w czasie wojny mnóstwo > wykształconych ludzi niemniej polemizowałbym z wpływem tej grupy na zachowania > Polaków przed, po, jak i w czasie wojny. > Dyskusja na ten temat jest trudna, bo jej wynik poważnie zależy od tego czy > potraktujemy personel wojskowy jako "elitę" czy nie. IMHO gdyby przyjąć, że nie > bez problemu da się udowodnić, że elita, taka jak ją sobie za pewne wyobrażamy > nie istniała a nawet jeśli istniała to jej wpływ na bieg dziejów był (z małymi > wyjątkami) nikły. Nigdy sie nie zastanawiales dlaczego zarowno niemieccy faszysci jak i sowieccy komunisci dazyli do eksterminacji elit skoro nie mialy one zadnego wplywu na poczucie dumy narodowej? Otoz chcieli zlikwidowac elity dlatego, ze w przeciwienstwie do Ciebie, zdawali sobie sprawe, ze spoleczenstwo bez elit jest bezwolne i dajace sie dowolnie ksztaltowac. Komunisci ksztaltowali nas na swoja modle przez 45 lat i wlasnie z tego powodu wielu obywateli Polski reprezentuje dzisiaj taki a nie inny stosunek do narodowosci i kompletny brak dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 12:40 >Mamy piękną historię taaa...a inne narody jej nie maja? w porownaniu z innymi polska wypada cienko... > możemy czerpać z kart historii procentuje i będzie procentować w > każdym kolejnym pokoleniu i jestem pewien, gdyby polacy potrafili czerpac wnioski z pokolenia na pokolenie to nie byliby atakowani co 50 lat przez sasiadow:) heheh > wnukowie, przysporzą nam tyle samo powodów do dumy co nasi ojcowie, > dziadkowie i pradziadowie. taa.,.. a co przysporzyl ci twoj pradziadek? tak z ciekawosci pytam.. > Odpowiedz Link Zgłoś
konst.ancja Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 13:05 > w porownaniu z innymi Polska wypada cienko.. Wręcz przeciwnie! Uczyłeś sie historii chyba na WUML-u, ale teraz juz możesz to nadrobić... > a co przysporzyl ci twoj pradziadek? Chocby to, o czym nawet Szwedzi śpiewają: www.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs . Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 16:23 konst.ancja napisała: > > w porownaniu z innymi Polska wypada cienko.. > Wręcz przeciwnie! Uczyłeś sie historii chyba na WUML-u, ale teraz > juz możesz to nadrobić... serio? no fakt z Uganda to moez i wypada rewelacyjnie..:) BERLIN BERLIN!!! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12488 Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 17:30 > > a co przysporzyl ci twoj pradziadek? > Chocby to, o czym nawet Szwedzi śpiewają: > www.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs . no tak, to dziadek moglbyc dumny z siebie a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
kpbial110 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 19:02 Tak właśnie mamy piękną historię tylko nie wszyscy umieją ją docenić albo najzwyczajniej w świecie nie chcą. "Faktycznie" nasza historia wygląda cienko zwłaszcza że nie mordowaliśmy Indian i nie zamykaliśmy ich w rezerwatach w których siedzą po dzień dzisiejszy. To tak ma wyglądać demokracja i sprawiedliwość. Przecież w średniowieczu Polska była potęgą.Łupnia krzyżakom nie dały krasnoludki zza siedmiu gór i rzek. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 04.06.08, 20:25 > Przecież w średniowieczu Polska była potęgą.Łupnia krzyżakom nie dały krasnolu > dki zza siedmiu gór i rzek. jasne..zapomniales dodac, ze pomogli litwini... a tego lupnie nie musieliby polacy dawac gdyby krzyzakow do polski nie sprowadzili sami POLACY...od madry polak po szkodzie.. tez cos...niesamowite. i co? mam byc dumny, ze Polacy pokonali 600 lat temu krzyzakow? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a to zego ma sie byc dumnym? 03.06.08, 15:12 a konkretnie z czego? z przynaleznosci do spoleczenstwa, ktore wylaczlo w II wojnbie swi czy do spolecznestwa k tore wybralo Kaczynskiego na prezydenta? bo nie wiem czy mozna byc dumnym wybiorczo.. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Bo Gazeta Wyborcza nie kazała 03.06.08, 15:33 Nie pamiętacie Państwo, że w 1989-90 r. trzeba się było bać najbardziej nie Kiszczaka a "demonów polskiego nacjonalizmu". Czarnosecinnych oczywiście. A pamiętacie Państwo, jak rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego uczciła Gazeta Wyborcza tekstem o mordowaniu Żydów przez AK? A może państwo śledzicie z jaką zapiekłością zwalcza warszawska wkładka do Gazety Wyborczej wszelkie próby, podejmowane zazwyczaj przez środowiska kombatanckie, uczczenia pamięci ich towarzyszy borni - walczących o Polskę? Czy to nazwą jakiegoś placyku czy skwerku, czy to pomnikiem. Co innego, oczywiście, komunistyczne złogi na tabliczkach z nazwami ulic - o nie, tego ruszać nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
czysty_jak_sciana A z czego tu byc dumnym? 03.06.08, 19:58 z bigosu? kielbasy? zlodzieji? cwaniaczkow? Jeden z najliczniejszych narodow Europy a jaki jest nasz wklad w kulture, cywilizacje przy takich Francuzach, Wlochach, Holendrach, Niemcach? Odpowiedz Link Zgłoś
konst.ancja Re: z czego byc dumnym 04.06.08, 13:08 > Jeden z najliczniejszych narodow Europy a jaki jest nasz wklad w > kulture, cywilizacje przy takich Francuzach, Wlochach, >Holendrach, Niemcach? Proporcjonalny do naszej liczebności i nie tylko. A gdyby oni nas nie sprzedali Stalinowi po II WW to byłby jeszcze większy. Ucz się historii! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: z czego byc dumnym 04.06.08, 17:35 gdyby oni? gdyby w Polsce nie bylo tylu lizusow, ktorzy kochali stalina to by tez bylo inaczej.. > Proporcjonalny do naszej liczebności i nie tylko. A gdyby oni nas > nie sprzedali Stalinowi po II WW to byłby jeszcze większy. Ucz się > historii! Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 20:31 A coz jest takiego wyjatkowego w byciu Polakiem? Umiejetnosc kombinowania? Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Dlaczego Polacy nie sa dumni..... 03.06.08, 23:28 Bo Polska jest biedniejsza od krajów w których pytamy Polaków o to czy są dumni. Jak zapytamy Polaka na Ukrainie to będzie dumny, a jak w Norwegii, USA, UK, Irlandii to nie będzie. Jak Polska będzie równie bogata co te kraje to wtedy Polacy będą dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
konst.ancja Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 04.06.08, 13:13 Polacy już mogą byc dumni, bo nie na materialnym bogactwie polega wartość narodu. Spójrz np. na UK: jeden z najbogatszych krajów, a ma najbardziej zdemoralizowaną młodzież w Europie, i najwyzsze wskaźniki przestępczości. W USA jest nielepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 04.06.08, 17:32 > Spójrz np. na UK: jeden z najbogatszych krajów, a ma > najbardziej zdemoralizowaną młodzież w Europie, sory, al ejak jade przez Polsce to mam duze wytpliwosci co do tych duchowych przywar... W kazdym kraju sa debile i idioci. Jezeli przeanalizujesz polska historie to zrozumiesz, ze pododow do dumy nie ma.. i najwyzsze > wskaźniki przestępczości. W USA jest nielepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 04.06.08, 17:48 jak nie? mamy wojne polsko-bolszewicka gdzie uratowalismy cala Europe... mamy 1980 co maja inni? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 04.06.08, 20:27 > jak nie? > mamy wojne polsko-bolszewicka gdzie uratowalismy cala Europe... > mamy 1980 > > co maja inni? no..niesmowite te przyklady.... w wojnie polsko bolszewockiej Polacy wymordowali praiwe 2 mln ukraincow... rzeczywisci eniesamowity powod do dumy... 1980? ze co? ze w koncu glupia masa miala doscyc byca glupimi? a teraz przelich ze 50 lat wszyscy te mase w konia robili... no fakt.niesamowite,.. i mam byc dumny z tego, ze robotnik przez plot przeskoczyl?? Odpowiedz Link Zgłoś
mure_sauvage Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 05.06.08, 00:13 camel_3d napisał: > 1980? ze co? ze w koncu glupia masa miala doscyc byca glupimi? a teraz > przelich ze 50 lat wszyscy te mase w konia robili... no fakt.niesamowite,.. i > mam byc dumny z tego, ze robotnik przez plot przeskoczyl?? jesteś bezczelny, wiesz? We Francji pierwsze co ci powiedzą, jak powiesz że jesteś z Polski to "Wałęsa". Pokonanie komunizmu to spora zasługa, ciekawe czy byłbyś taki mądry na jego miejscu. Jestem dumna z tego, że mimo rozbiorów, rusyfikacji/germanizacji, wojen i komunizmu na koniec - Polacy zawsze walczyli o niezależność. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 05.06.08, 13:21 > jesteś bezczelny, wiesz? We Francji pierwsze co ci powiedzą, jak powiesz że > jesteś z Polski to "Wałęsa". a jak powiesz, ze ze stanow to pwenie powiedza "bush" :) >Pokonanie komunizmu to spora zasługa, ciekawe czy > byłbyś taki mądry na jego miejscu. madry? ja nie wiem czy on byl madry..gdyby sam przeskoczyl to by go ukatrupili..albo zrobili z nim porzadek.. zreszta..madry..jako prezydent pokazal swoja madrosc:)))) hehehe...niezle jaja byly. > Jestem dumna z tego, że mimo rozbiorów, rusyfikacji/germanizacji, wojen i > komunizmu na koniec - Polacy zawsze walczyli o niezależność. to jeszcz esie zastanow czy jestes dumna z tego ze to wlansie polacy przyczynili sie do rozbioro.. a nie ot taki sobie kilka narodow sie zebralo i postanowili napasc na polske. Odpowiedz Link Zgłoś
mure_sauvage Re: Dlaczego Polacy sa dumni..... 06.06.08, 20:49 camel_3d napisał: > > > jesteś bezczelny, wiesz? We Francji pierwsze co ci powiedzą, jak powiesz > że > > jesteś z Polski to "Wałęsa". > > a jak powiesz, ze ze stanow to pwenie powiedza "bush" :) We Francji w szkołach ,na lekcjach historii, puszczają filmy o nim i o solidarności. Mimo że się starasz za wszelką cenę zmieszać go z błotem, jest bohaterem dla wielu. Twoje postawienie go na równi z bushem jest niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gina_rossi Polecam... Steffen Möller o Polsce i Polakach... 04.06.08, 11:21 ..www.youtube.com/watch?v=_QQQMiSR3ks&NR=1 lub tu: www.youtube.com/watch?v=0IPjrP12wLs&feature=related I to jest wlasnie Polska! Czy jestem dumna... ze pochodze z PL? Jasne! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Polecam... Steffen Möller o Polsce i Polakach 04.06.08, 17:33 > Czy jestem dumna... ze pochodze z PL? Jasne! :-D a czemu? bo co..masz fajniejszy paszport? sory, ale duma narodowa to sie mozesz popisywac tylkow polsce, za granica nikogo nie interesuje ze jestes z Polski...a juz na pewno nikt z tego powodu nie bedzie cie podziwial... Odpowiedz Link Zgłoś
mure_sauvage Steffen Möller - dla wszystkich pesymistów ;D 05.06.08, 01:01 uk.youtube.com/watch?v=Ph2Ust4KRU0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Steffen Möller - dla wszystkich pesymistów ;D 05.06.08, 17:20 cos w tym jest:) w Niemczech wszytskie taksowki musza byc zrzeszone w przedsiebiorstwie. I wygladac tak samo... > uk.youtube.com/watch?v=Ph2Ust4KRU0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś