cus27 24.11.08, 06:37 Moze warto zadac sobie pytanie,co mozna zrobic(a mozna),aby na drogach pojawily sie cztery kolka ekonomiczne,ekologiczne...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rijselman12.0 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 24.11.08, 12:04 Obudz sie,dziewczynko !!!-Ekonomia !?-Ekologia!?-Przyszlosc!?-Poki politycy i wielki kapital moga nabijac kase;-szafa gra...-poki my - swolocz,jak te owce,bedziemy pedzili do wyborczych urn i placili ,terminowo ,podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 24.11.08, 16:54 Mundry,a,my barany ,nic nie mozemy zmienic...?Cierpliwie czekajmy na co...? Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 24.11.08, 16:58 ciekwaszy temat jest taki, kiedy rodzice beda pilnowali dzieci, zeby sie nie uzaleznialy od masturbacji. Mamy dzisiaj ponad 10% mlodziezy z depresja, bo rodzice zapomnieli powiedziec dzieciom, ze masturbacja to zwykle katowanie mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 06:43 Drogi funstein,wedle Twoich porad,pilnowalismy na zmiane z mezem(5h na5h),siedzac grzecznie na krzeselku, przy lozeczku naszej nastoletniej pociechy...no, a tekst, "ze masturbacja,to,zwykle katowanie mozgu",przekaze dopiero po sniadaniu(z obawy przed zakrztuszeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
ryko Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 24.11.08, 17:12 Cus, skarbie, Uszczęśliwiania świata możesz zacząć ode mnie. Bo rozumiem, że innych problemów już nie masz (szczęśliwa) :D Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 24.11.08, 18:00 Zajmij sie poradami pseudo "sercowymi" (delikatnie napisane)i zastanow sie co bedzie...jutro,bo pojutrze ...za duze wymagania.Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 07:08 Ryko,skarbie ."uszczesliwianie swiata"? "Innych problemow juz nie masz"?Mialam,mam i zapewne bede miala(bez nich zycie nudne).A,cztery kolka na baterie,jak najbardziej realna "historia",wystarczy chciec... Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 24.11.08, 19:02 > Moze warto zadac sobie pytanie,co mozna zrobic(a mozna),aby na > drogach pojawily sie cztery kolka ekonomiczne,ekologiczne...? Jeździć samochodem który ma silnik 8 litrów i chla 30 na setkę przy spokojnej jeździe. Szybciej się wyczerpią zapasy ropy naftowej, jej cena zacznie gwałtownie wzrastać a co za tym idzie wzrosną też koszty transportu, skończy się tani import, niewielkie lokalne gospodarki zaczną mieć o wiele większe znaczenie niż dzisiejsza globalizacja a na drogach pojawi się coraz więcej ekologicznych i bezpiecznych pojazdów - furmanek zaprzęgniętych w klacz maści gniadej. Biorąc pod uwagę średnią prędkość w miastach wynoszącą około 15 km/h, czas podróży nie ulegnie zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 07:14 Dlaczego furmanek???Acorns,jezdza od kilku lat i samochody,i autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 20:47 > Dlaczego furmanek???Acorns,jezdza od kilku lat i samochody,i > autobusy. Masz na myśli te elektryczne? Tu istnieje sporo problemów natury technicznej. Akumulatory są ciężkie a ponieważ muszą same rozpędzić swój własny ciężar więc są niewydolne. Im większa pojemność akumulatorów tym większa ich masa przez co zasięg takiego samochodu wynosi około 150 km. Trzeba brać poprawkę na korki czyli zwiększone zużycie energii na ruszanie po to żeby za parę metrów się zatrzymać, podjazdy na wiadukty i już może się okazać że jak przejedziemy 80 kilometrów bez ładowania to będzie dobrze. Żeby samochód elektryczny mógł się poruszać, trzeba go ładować prądem. Prąd się nie bierze znikąd tylko musi być wytworzony przez elektrownię która eksploatuje węgiel kamienny. Wszelkie próby wybudowania elektrowni atomowej kończą się protestami ekologów, czyli tych którym najbardziej powinno zależeć na zmniejszeniu emisji wszelkich trucizn. Podobnie sprawa wygląda w przypadku turbin wiatrowych. Ekolodzy zaraz oprotestują bo ptaszki będą ginęły przez łopaty śmigła. A to że ptaszki się trują między innymi tym co emitują do atmosfery elektrownie węglowe to już ekologów nie interesuje. O koncernach naftowych i ich interesach już inni napisali więc powtarzał się nie będę. Nam - zwykłym ludzikom pozostanie furmanka albo rower. Odpowiedz Link Zgłoś
silling kto zabil elektryczny samochod 24.11.08, 19:26 Jet taki film "Kto zabil elektryczny samochod?" (who killed the electric car) tam jest to dosc dobrze wyjasnione... www.sonyclassics.com/whokilledtheelectriccar/?detectflash=false& Do zarobienia na ropie jest jeszcze 100 trylionow dolarow - koncerny nie zrezygnuja z tych pieniedzy tak latwo... Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 07:36 amen :) poza tym te elektryczne samochody trzeba jakoś doładować a skąd prąd ekologiczny skoro nadal mamy sporo węgla :) i tak kółeczko się zamyka. Jestem na etapie w którym czy będę jeździł elektryczny melexem czy fiatem pandą to mi wszystko jedno. Niech tylko ktoś zaproponuje coś rozsądnego. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 07:52 Lambert77,a energia sloneczna? W Gdansku wprowadzono juz w zycie, baterie sloneczne( znajduja sie na dachu blokowca-cena instalacji- 230tys.zl.),ludzie zaoszczedzaja spore sumy na rachunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 08:15 to na wieżowcach .... a nie wszędzie stoją wieżowce. Poza tym teraz zaoszczędzą ale pamiętaj że to nie jest wieczne urządzenie trzeba będzie konserwować naprawiać. Myślę, że wielu z tych ludzi się nagle zdziwi jak pewnego pięknego dnia wszystko im zgaśnie bo coś się popsuło a zarządca zażyczy sobie od każdego parę stów za naprawę :) Zarządcy budynków nie potrafią klatki schodowej wyremontować ani domofonu naprawić bez wyciągania ręki po kasę a co dopiero baterie słoneczne Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 09:00 Konserwowac trzeba i przewody gazowe, a czy to robia?Nie na wiezowcach(6 pieter)i w czesci doplacili lokatorzy.Baterie ,mozesz zainstalowac nawet na dachu domku jednorodzinnego,mozesz zainstalowac"kuchnie sloneczna".Jest pelno mozliwosci, a sa one"dziwnie"nie eksloatowane.Samochod, skonstruowaly ,chlopaki z glowa,na politechnice w Lublinie. Baterie ladujesz migiem,wystarcza na170km. jazdy ekonomicznej-cena ladowania3zl.I...co Ty na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 09:46 tylko widzisz do tego trzeba poważnych inwestycji i rozsądnych ludzi. Jakoś sobie nie wyobrażam że udałoby mi się przekonać starszych ludzi mieszkających w PRLowskim bloku, że musimy zrobić zrzutkę na baterię słoneczną. Prędzej uznają mnie za wariata i psami poszczują:). To samo tyczy się spółdzielni w przypadku gdy to oni będą musieli wywalić pieniądze. Wszystko zawsze rozbija się o kasę trudno przekonać kogoś, że dla dobra jego i jego pieniędzy w przyszłości powinien teraz wywalić parę tysięcy na baterie słoneczną. To o czym piszesz ma sens w przypadku nowych inwestycji osiedli domków jednorodzinnych itp. Tylko czy ludzie chcą tego??? Skoro ciężko dostać za rozsądną kasę jakiekolwiek mieszkanie ?? Myślę że taki inwestor musiałby mieć w sobie coś z szaleńca. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 13:29 Masz racje,ale ja mam na mysli mlodsze i bardziej otwarte pokolenie na to, co nowe, i nieznane. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: kto zabil elektryczny samochod 25.11.08, 07:42 "Koncerny nie zrezygnuja z tych pieniedzy tak latwo"-absolutna racja.Kryzys sie pojawil,a ceny paliwa rowniez... .Dojdziemy (bliska przyszlosc)do tego, ze ludzie, tygodniwa place wleja do baku, na wyjazd poza miasto, ale koszyczki beda...puste i zoladki rowniez- optymistyczny relaks na lonie natury... .Silling,video- super,czy "lecialam" w Twoim towarzystwie? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 07:33 myślę że to nie to forum :) ale z tego co pamiętam to co chwila pojawia się jakiś concept car który zrewolucjonizuje transport na miarę teleportów ze star treka i jak zwykle to wszystko są pobożne życzenia. Nie to żebym wierzył w jakąś paranoiczną zmowę koncernów i polityki ale odnoszę głupie wrażenie, że gdyby nagle ropa się poprostu skończyła to połowę firm energetycznych i motoryzacyjnych nagle jak z kapelusza wyciągnie pomysły na nowe napędy. Oczywiście wszystko będzie miało swoją cenę :) odpowiednio wysoką. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 07:54 Oto chodzi, ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 13:54 www.ksabak.republika.pl/photos/lal_zaprzegzduha.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 16:51 Dziekuje,piekna fotka.To sa Twoi rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 16:59 fajni, co nie? ekologiczni i ekonomiczni. zupełnie jak ty :D Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 17:03 Ja nie jestem, ani ekologiczna,ani ekonomiczna, ale Tobie moge szczerze pozazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 17:04 czego? Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 17:20 Jak to czego- wspanialego pojazdu Twoich rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 18:06 nie mnie, a rodzicom. jak na wakcje swoje cialko ruszysz za miasto, żeby synusiowi pokazać krowę, to może cię jakiś ekonomiczny i ekologiczny (acz wsteczny, bo czymże jest bionapęd wobec wspaniałej idei energii czerpanej prosto ze "słońca") przewiezie taką bryką. Odpowiedz Link Zgłoś
ryko Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 17:48 cus27 napisała: > Moze warto zadac sobie pytanie,co mozna zrobic(a mozna),aby na > drogach pojawily sie cztery kolka ekonomiczne,ekologiczne...? Cus, skarbie, I jak tam refleksje po zadanych pytaniach ?? Czy to tylko zderzenie blondynki z techniką ?? Ja tam kiedys nie ględziłem tylko poszedłem na elektronikę ciała stałego... i dobrze rozumiem prawa natury, zasadę działania wszelkich urządzeń, miejsca gdzie jest największy postęp technologiczny i miejsca gdzie może nastąpić przełom jakościowy :P Rzeczy są dużo bardziej skomplikowanie (zależne) niż sie laikom wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 18:13 www.supermozg.pl/supermozg/1,91628,5683589,Sloneczna_kuchnia.html www.supermozg.pl/supermozg/1,91628,5535178,Bateria_na_slonce.html. Odpowiedz Link Zgłoś
ryko Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 18:31 Skarbie, Prosze bez urazy. Niczego nie odkrywasz. Jesteś konsumentem "newsów ekologicznych" jak proszków do prania czy też kredytów co to same się spłacają i mają jeszcze dodatkowo wakacje. Czy każdy kit dasz sobie wcisnąć ?? I apropo kitu dziś w radiu usłyszałem, że teraz powoli zmieniają płytę (na niezużytą) i zaczynają już straszyć nie ociepleniem/klimatem/ekologią tylko.................. nieuchronnie zbliżająca się pandemią grypy, taką która zabije setki milionów ludzi, Łaaaaała bój się !!!! Daj się ubezwłasnowolnić i weź pigułkę, weź pigułkę... najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 19:21 Ryko, skarbie ...nie jestem konsumentem"newsow ekologicznych" ,ani zadnych bzdurnych reklam.Uwazam jednak,ze wczesniej ,czy pozniej energia sloneczna zostanie doceniona,a dotacje unijne nie otrzymuje sie dla pieknych oczu... .Troche optymizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
ryko Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 25.11.08, 23:42 cus, Postępy w mikroelektronice i fizyce ciała stałego są przeogromne. Dotacje to są pieniądze zabrane takim śmiertelnikom jak my... mnie to wcale nie cieszy. Socjalizm niczego nie generuje, tylko wszystko marnotrawi :P Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 26.11.08, 06:27 Ryko(juz nie skarbie),Twoje odpowiedzi sa "dziwne". Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: "Swietlana" przyszlosc naszych dzieci... 26.11.08, 17:29 miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,3781873.html miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,3781873.html. moto.pl/MotoPL/1,88571,5973610,Honda_FC_Sport___ekolog_z_muskulami_.html... Odpowiedz Link Zgłoś