Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 16:16 a ja od wczoraj pale e-papieros mild.pl (mam nadzieje, ze rzucę palenie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: atteint Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.chello.pl 05.01.09, 19:01 a niby czemu to glupi pomysl? jesli maszyna dziala bez zarzutow, to mysle ze jest jak najlepszym pomyslem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz1t3r Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.acn.waw.pl 05.01.09, 19:15 Juz od kilku miesiecy wiadomo, ze maszyne te da sie oszukac podsuwajac pod kamere dowolne zdjecie osoby doroslej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klapek Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.as.kn.pl 05.01.09, 20:27 A jak ktoś wygląda młodo? Ile razy mi piwa nie chcieli sprzedać w sklepie mimo, że mam 25 lat to nie zliczę. Zawsze musiałem pokazywać dowód i wtedy szczęka sprzedawcom opadała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anja Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.chello.pl 05.01.09, 21:19 o boże ale ty synku redaktorze o inicjałach MRS głupi jestes aż żal d* ściska. W portalu pracuje a nie zna google? Wygooglaj sobie to co widać na zdjęciu czyli kartę "taspo" czyli rodzaj ID który musisz przyłożyc do automatu zeby potwierdzic pełnoletniość, czyli możliwość zakupu fajek z automatu, zanim zaczniesz pisać takie bajeczki. SKANER RYSÓW TWARZY??????? Przyjrzyj się uważnie vending machine - widzisz gdzies tam na poziomie wzroku coś co wyglada jak SKANER RYSÓW TWARZY? Byłeś w Japonii? Nie? To jedź. Mozesz się wiele nauczyć. Np rzetelności. Tam rzetelne są nawet sprzątaczki dworcowych kibli. W odróżnieniu od redaktorów LOGO. Jak dla mnie poważny kandydat na kretyna roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vyder Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.09, 22:23 A jak dla mnie Anju jesteś poważna kandydatką na kretynkę roku, za pasje w krytykowaniu i czepianiu..bo wiesz na ten temat wielkie nic, czyli tyle samo lub mniej co redaktor tego textu Odpowiedz Link Zgłoś
mefisto999 Re: Dozwolone od lat 18 05.01.09, 23:25 Nie ma tam żadnego skanera twarzy. W japonii działa "Tobacco Institute of Japan" Japoński Instytut tyton. Który to instytut zwalcza nałóg palenia u o osób poniżej 20 roku życia. Pomysł o którym pisze niedarny pan redaktor pisze bzdury polega na odcięciu nieletnich od automatów do sprzedaży papierosów. W tym celu wykorzystywane są karty identyfikacyjne TASPO. Każdy palacz w japoni powyżej 20 roku życia, zamierzający kupować papierowy z automatów składa internetowy wniosek o kartę TASPO i dostaję ją za darmo. Jest to odpowiednik naszego dowodu osobistego. Automaty posiadają czytnik zaznaczony na automacie pomarańczową ramką, aby dokonać zakupu trzeba przyłożyć karte TASPO do czytnika ipoczekać na potwierdzenie pełnoletności. System to nie tylko sam czytnik to scentralizowany system. Jeżeli ktoś zacznie udostepniać swoją kartę za czesto i centrala (Instytut) wykryje niezwykle dużą ilość papierosów nabywanych na jedną karte. Kartę można zablokować. Ale japonia to nie Polska więc panuję tam inna mentalność i pewnie nie ma tam takiego cwaniactwa jak w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zel Re: Dozwolone od lat 18 IP: 193.33.175.* 05.01.09, 23:32 vyder ty nie wiesz jak sie poslugiwac google? czy nie znasz angielskiego by poczytac o TASPO? lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcoos Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.icpnet.pl 05.01.09, 23:59 Aż zabawne komentarze ;) TASPO to rzeczywiście karta, ale firma Fujitaka rzeczywiście próbowała wprowadzić urządzenie które oprócz kart potrafiło "rozpoznawać" na podstawie zdjęć. Tylko problem w tym, że było to w okolicach października. 2007 roku. Patrz engadget i okolice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Facet Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.zone4.bethere.co.uk 06.01.09, 00:00 Moja koleżanka miałaby przechlapane. Ma prawie 30 lat, a wygląda na 15-latkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 00:52 wielka jest głupota padalków z logo vel wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Dozwolone od lat 18 IP: *.pools.arcor-ip.net 06.01.09, 02:10 Podobne automaty od lat stoja w Niemczech, po wsunieciu prawa jazdy lub dowodu osobistego sprzedaja papierosy. Odpowiedz Link Zgłoś