Dodaj do ulubionych

Renoma uczelni wyższych

18.09.09, 10:02
Chciałbym się podzielić swoimi przemyśleniami na temat uczelni wyższych, a
konkretnie Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Otóż w ostatnich dniach chłopak mojej kuzynki po licencjacie dostał się na UJ.
Sam proces rekrutacyjny na UJ polegał na...zarejestrowaniu się określonego
dnia o północy do systemu. Miejsc było 50 i dostało się tylko 50 osób, które
zdążyły się zalogować zaraz o północy. I teraz tak myślę sobie... co to za
uczelnia, na która może się dostać każdy kto szybko wypełni kilka pól i
wciśnie przycisk "Zarejestruj". Przecież to jakiś absurd. A co z osobami,
które są zdolne, ambitne i przede wszystkim znają się na tym co chcą
studiować. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej lub poprzez zwykły ranking
dyplomów można przecież mniej więcej wyłapać tych zdolnych i mniej zdolnych.
Wiem, że nie dostała się na UJ dziewczyna, która miała naprawdę poważne
osiągnięcia z języka niemieckiego, ale niestety ktoś kto szybciej wypełnił
pole sprzątnął jej to miejsce. I wiem również jakie "wybitne jednostki" się
dostały...oj bardzo wybitne...
Tytuł mgr już stracił na swojej wartości, każdy może go mieć. Potrafię
zrozumieć jeszcze prywatne szkoły, ale uczelnie państwowe...z historią i renomą?
Obserwuj wątek
    • Gość: absolwent Re: Renoma uczelni wyższych IP: 77.255.251.* 18.09.09, 17:20
      Na SUM zawsze łatwiej się dostać.Reszta i tak jest do weryfikacji już na
      pierwszej sesji.Nie zmienia to faktu, że tytuł magistra teraz nie znaczy wiele i
      może być jedynie dobrym dodatkiem do tego , co ma się w głowie.Pozdrawiam.
      • lachien Re: Renoma uczelni wyższych 18.09.09, 17:24
        Rozwinę wypowiedź przedmówcy - w tych czasach w Polsce tytuł mgr NIC nie znaczy
        - chyba, że chcesz pracować w administracji państwowej. Stracone 5 lat.
        • brazilion Re: Renoma uczelni wyższych 18.09.09, 18:19
          ...albo w szkolnictwie. A tak, na dobra sprawe, zawsze zawartosc glowy byla przeciez duzo wazniejsza od tytulu :)
        • namacany Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 12:13
          Że się czepiam i wymądrzam będzie, ale magister to stopień naukowy (podobnie jak
          np. doktor). Tytuł to profesor.

Nie jestem purystą lingwistycznym, ale tytuł magistra razi mnie jak gó... w
          niezapominajkach. :-)
          • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.09.09, 12:20
            Jedną z zalet pracy za granicą był kompletny brak tytułomanii
            • namacany Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 12:26
              Pewnie! Same Ej-Dżej, Si-Dżej, Di-Dżej, a po robocie pewnie Bi-Dżej? ;-)
              • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 12:35
                Albo i DP
                • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.09.09, 12:53
                  Panie profesorze Pani mecenas Panie prezesie Pani dyrektor Panie
                  doktorze Pani docent Panie magistrze
                  • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 12:56
                    Przeprasza, że tak zapytam...a Wasza Świątobliwość?
                    • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.09.09, 13:50
                      Do mnie to było unholly? -Najpierw całuj w raczkię chamie, jak się
                      zwracasz do Pana Magistra
                      • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 13:56
                        Nie do Ciebie:P Tak po prostu myślałem że wymieniamy śmieszne zwroty :P
                        Pan kolega to Pan mgr inż. czy zwykły Pan Mgr? Bo jak zwykły to całuj Pan moją
                        magisterską d*** :P:P
                        Żartuje:)
                        • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 13:58
                          Jak uzbieram kasiorkę to rzucam się na STOPIEŃ doktora...będę mógł się bardziej
                          lansować i wśród kumpli będę wielki:P
                          • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.09.09, 14:14
                            Pan Iksiński, Kadrowy na Nowym Zakładzie, przyjmując mnie do pracy, musiał zauważyć mój wyjątkowo ambiwalentny stosunek do tytułomanii. Może z tego powodu wpisał mi do angażu śmieszny, jak na absolwenta znanej politechniki, tytuł.

Sam w tym czasie, o czym wszyscy wiedzieli, robił studia magisterskie na Wieczorowych Kompletach Studium podFilii Kieleckiej, subFilii Lubelskiej UJ w Krakowie i poniżając wszystkich wokół kazał się wołać Panie Magistrze...
                            • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 14:19
                              A mnie osobiście śmieszy mgr przed imieniem i nazwiskiem na tabliczkach przed
                              pokojami w urzędach i całej administracji państwowej :D Takie to groteskowe :D
                              Nie ma czym się chwalić na tych tabliczkach...połowa kadry w McDonaldzie ma mgr:P
                              • dizzy81 Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 14:21
                                ja jak coś gdzieś wysyłam, zamawiam, przygotowuje jakieś zapytanie czy ofertę,
                                podpisuję się mgr inż. Ale powoli z tego rezygnuję, gdyż słabo to teraz zaczyna
                                wyglądać, a doktóra robił nie będę
                                • namacany Re: Tytułomania 20.09.09, 12:13
                                  Stąd też moja znajoma ma dwa rodzaje wizytówek: jedne bez stopnia naukowego, a
                                  drugie z drem przed nazwiskiem - te wręcza wyłącznie facetom, którzy uważają, że
                                  słodka blondynka to głupie musi być takie jakieś.

Swoją drogą, podobno te drugie idą jak woda.
                                  • Gość: temp.nick Re: Tytułomania IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 20.09.09, 13:34
                                    Tytułomania jest wyrazem zakompleksienia oraz niedowartościowania. Przed wojną kończyłes takiego Chreptowicza i wszyscy w mieście ci czapkowali czy chciałeś czy nie. Bo dostałeś wycisk a pedagodzy z dziada pradziada pracowali nad tym, żeby matura zrobiła z ciebie kogoś. Inteligenta. I pomyśleć, że matura wystarczała? Co nastąpiło po wojnie, wszyscy wiemy. Nie cała inteligencja wyginęła, ci co przeżyli stracili znaczenie oraz impakt twórczy na losy narodu. Zostali zmarginalizowani do roli śmiecia w nowym systemie, zaś ci którym historia dała szanse na (zbyt) szybki awans społeczny, po przyśpieszonych kursach (nie matura, lecz chęć szczera...) zaczęli się panoszyć i obnosić z tytułami
    • haxman Re: Renoma uczelni wyższych 18.09.09, 19:11
      Dlatego studiujcie w Warszawie albo na UJK. Kraków to wiocha tylko wielki burdel.
      • Gość: bleble Re: Renoma uczelni wyższych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 21:32
        Witam,
        Kiedys moze sie przydac ten papier na rozum.
      • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych 19.09.09, 12:19
        UJK...serio?
    • redgunner Re: Renoma uczelni wyższych 20.09.09, 00:24
      Studia to biznes i już. Teraz idę z duszą na ramieniu na podyplomowe do wawy.
      Oby jakaś robota się urodziła z tych studiów.
      5 lat na mgr może być zmarnowane, jeśli wybierze się niepraktyczny kierunek jak
      ja. Ale jesśli trafi się w specjalistyczny temat techniczny to tytuł mgr inż.
      daje na starcie kilka tysięcy...
      • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 20.09.09, 01:08
        Po co do W-wy? Masz w domu uczelnie, tuż za rogiem TekstLinka
    • Gość: Wojtek_68 Renoma uczelni wyższych jest ułudą... IP: 87.205.146.* 20.09.09, 14:10
      Kto chce się uczyć i ma już coś w głowie spokojnie zdaje na wybrany
      kierunek.

Nie ma co wierzyć w legendy o zdolnych ambitnych, którzy nie zdążyli
      entera wcisnąć.

Prawdziwie zdolni mają indeksy uczelni zdobyte jeszcze w liceum
      przed maturą.

A szara masa zawsze będzie narzekać na procedury, bo poza
      procedurami wchodzi szeroką ławą kapitał na promocyjnych warunkach.
      Kto weryfikuje tzw. miejsca rektorskie i inne furteczki?

Od lat to samo...
      • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych jest ułudą... 20.09.09, 14:40
        Yyy nie wierzę, że Ciebie czytam Wojtku.
        Akurat w tym przypadku mówiłem o studiach uzupełniających magisterskich. I jeśli
        nie wierzysz...to zarejestruj się na UJ i zobacz jakie są warunki
        przyjęć...żadne! Wystarczy się zarejestrować. Kumpel dostał się na 50 miejscu i
        miał wyliczone co do setnej sekundy, który się zalogował. I na tej podstawie
        przyjmowali na UJ, przynajmniej na SUM.
        • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych jest ułudą... IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 20.09.09, 14:51
          To rzeczywiście zakrawa na żart, ale widocznie same władze uczelni
          przestały dbać o renomę. Parę lat temu było głośno o SGH, gdzie
          studenci dziennych kierunków sami wzięli sprawy w swoje ręce i
          zastrajkowali przeciwko skróconym kursom studiów zaocznych czy też
          wieczorowych, które (za grube pieniądze) planowały władze uczelni
          propagować wśród (forsiastych) kandydatów na magistrów
          • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych jest ułudą... 20.09.09, 15:01
            Jeden rok na UJ studiów zaocznych II stopnia..5 tys zł. Dla porównania Kielce 2
            tys., a poziom zapewne ten sam.
            • Gość: temp.nick Re: Renoma uczelni wyższych jest ułudą... IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 20.09.09, 15:15
              Studentom SGH nie chodziło o ceny a o prestiż uczelni (a przy okazji
              ich własnych dyplomów) jak się okazało, że kurs zaoczny za pieniądze
              pokrywa, powiedzmy, 1/3 tego co oni sami muszą przejść na dziennych
              studiach...
              • temponick Re: Renoma uczelni wyższych jest ułudą... 20.09.09, 15:59
                Elitarność jest wartością, której się nie docenia jak się ma naście lat, ale uwierz przyjemnie jest jak idziesz ulicami miasta a ludzie cię pozdrawiają. Bo jesteś prymusem w Chreptusie, bo jesteś uczniem szkoły do której nie może uczęszczać pierwszy lepszy chłystek, bo już jesteś kimś. To kiedyś wystarczyło. Matura wystarczyła -Nie wszyscy muszą kończyć wyższe uczelnie! Predysponowane jednostki powinny kończyć studia. Nie może być wszystko za darmo, nie powinno być też na sprzedarz. Tam gdzie nie ma standardów a jest populizm, rodzi sie prędzej czy później miernota i chłam
                • unhollyseth Re: Renoma uczelni wyższych jest ułudą... 20.09.09, 16:56
                  Posłodzę trochę:P, ale ostatnie zdanie wygrawerowałbym sobie na kominku..ale nie
                  mam kominka:/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka