ostrowiczanin 09.12.05, 23:26 byliście już na terenie starej huty po wybudowaniu dróg ? Moim zdaniem zajebiście to wygląda i widać tam ogromny rozmach inwestycyjny nowych podmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudeboys Re: Stara huta 11.12.05, 22:27 to trza kiedy sie tam wybrać. nie wiem jakie mają plany inwestycyjne jeśli chodzi o stare hale i kominy - jak dla mnie to dopiero zajebiście wygląda. mogli by zostawić część tego tradycyjnego krajobrazu rodem z XIX wieku i zrobić jakieś muzeum. to było by ciekawe. szkoda po prostu zrównać z ziemią ten teren. tyle lat człowiek patrzył wracając ze szkoły na kominy bez dymu - szkoda to stracić, ja bym pewnie zdołował sie na maksa. po prostu sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: Stara huta 13.12.05, 19:49 Witam!Eksperci znów powrócili:) Nie byłem tam jeszcze , ale z chęcią tam się kiedyś udam. Powiem krótko: rewitalizacja obszaru pohutniczego to jest jedno z ważniejszych zagadnień dla najbliższej przyszłości ostrowca. Miasto jest w fazie upadku, niewłaściwa rewitalizacja, albo jej brak, spowoduje ,że nastąpi agonia- to taKIE MOCNE SŁOWO, TROCHĘ MEDYCZNE, ALE ZA TO WYRAZISTE! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: Stara huta 14.12.05, 12:23 Wewnątrz tego terenu jeszcze nie byłem, ale przejeżdżając kiedyś obok widziałem, że drogi wewnętrzne zostały już wykonane, a przy Kolejowej powstał jakiś ciekawy lokal gastronomiczny (pizzeria ?), w każdym razie fajnie zaaranżowany, z jakąś lokomotywą w tle, itd. Tylko nie wiem czy już działa. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: już działa :) 14.12.05, 13:20 To może poproszę o jakieś wrażenia...? Chętnie się tam wybiorę :) Póki co bardzo pozytywnie oceniam A'propos na Sienkiewicza. (dobre jedzenie, super wystrój, obsługa bez zarzutu) Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: już działa :) 14.12.05, 17:54 Powiem, to co zawsze: no i o to chodzi, tak ma być!!! Mam obawy o ten proces rewitalizacji, bo on zależy w dużej mierze od społeczności ostreowieckiej. Ale jak już tam powstają lokale o jakich mówicie, to znaczy, że coś drgnęło. Rewitalizacja jest procesem długotrwałym, kosztownym, niewielu państwom udało sie w pełni zrewitalizować dany obszar. Jedno co mnie martwi, to brak tzw. uspołeczniania tego procesu w Ostrowcu, z tego co zuważyłem w rozmowach z niektórymi ludżmi,to niewiele osób wie wogóle otakim procesie. Jakby nie ten post, to sam niewoedziałbym, że tam powstał jakiś lokal, czy coś Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboys Re: już działa :) 14.12.05, 20:32 co rozumiesz przez słowo uspołeczniania?? tzw, społeczeństwo obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
brazylion3 Re: już działa :) 14.12.05, 20:47 No, nie, trochę coś w innym kierunku, może się wyraziłem niejasno. Tu chodzi o proces komunikacji społecznej. Relacja obywatel a trwający proces rewitalizacji. Urząd, właściwy organ realizujący rewitalizację, komunikuje , jak przebiega rewitalizacja, co tam się dzieje, jakie firmy tam działają, jakie szanse ma zainteresowany obywate tam rozpocząć, podjąć jakąś działalność itp. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: już działa :) 14.12.05, 21:18 Niestety, nie ma w najblizszej przyszlosci szansy na to, bym mogl zobaczyc to miejsce na wlasne oczy, wiec przylaczam sie do prosby o relacje na temat wrazen tych z Was, ktorzy juz tam byli lub wkrotce wybieraja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk mam dla Ciebie propozycje, nie do odrzucenia 15.12.05, 09:36 wybieram się tam w najbliższy weekend (mam nadzieję, że nic się nie wydarzy, co mogłoby mi w tym przeszkodzić), zrobię kilka fotek :) ok ? to w ramach resocjalizacji po braku zdjęć zegara ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion A czy moglbym Ci powiedziec "NIE" ? 15.12.05, 15:41 ;) Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: mógłbyś 15.12.05, 15:50 Zgadza sie. Ale jako wolny obywatel wybieram, by powiedziec "TAK". Tez moge, nieprawdaz ? ;)) Tak przy okazji, przypomnial mie sie pewien zart. Policja zatrzymuje pewnego kierowce, ktory na bardzo sliskiej drodze jedzie z maksymalnie dozwolona tam predkoscia 50 km na godzine. Funkcjonariusz pyta: "Dlaczego jedzie pan tak szybko ?" "Bo wolno" - odpowiada rezolutnie kierowca... Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: no i nie byłam .. :( 19.12.05, 13:39 tak po prostu? bez żadnego usprawiedliwienia??? i choćby słowa wytłumaczenia??? ja tego nie przyjmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk więcej grzechów nie pamiętam ... 19.12.05, 14:32 proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: więcej grzechów nie pamiętam ... 19.12.05, 17:20 Jestem przekonany, ze jesli tylko spokojnie nad tym sie zastanowisz, przypomnisz sobie ich duzo wiecej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk albo ok ! 19.12.05, 14:33 usprawiedliwiam się goście mi się zwalili na.. głowę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: albo ok ! 19.12.05, 15:15 ooo widzisz - już lepiej :) To kiedy goście wyjeżdżają i możemy liczyć na wrażenia po wizycie w lokalu...? Żartowałem. Cierpliwie czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboys Re: Stara huta 16.12.05, 13:25 byłem tam wczoraj i zdziwiło mnie jedno że nikt tam niczego nie pilnuje, wszędzie można wejść i wszystkiego można dotknąc - byłem nawet w schronie bo otwarty. a co do wrażeń to mieszane, coś się niby dzieje ale tak naprawde to wielka pustka i krajobraz jak po wojnie - gdybym pracował tam przez wiele lat, a teraz na to wszystko spojrzał to dół jak ch..j. strach było chodzić koło hal a w zasadzie tego co po nich zostało -wczoraj mocno wiało i blachy tylko trzeszczały, co niektóre obijały sie jedna o drugą. tamten teren jest naprawde poprzemysłowy Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiczanin Re: Stara huta 19.12.05, 13:09 masz w pewnym sensie rację , ale trzeba było zajrzeć na stary zakład rok temu. To dopiero było wrażenie. Teraz wygląda to o niebo lepiej . Widać że coś zaczyna się dziać ( na razie nowe płoty i remonty budynków ), a to już coś . Za rok lub dwa może tam być bardzo ciekawie. Zobaczcie jak zmienił się w przeciągu roku czy dwóch teren po OZMO. Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboys Re: Stara huta 19.12.05, 20:44 oby tylko w urzędzie miasta nie wpadli na pomysł by wystawić tam kolejny market Odpowiedz Link Zgłoś