Dodaj do ulubionych

PŁYWALNIA!!!

14.02.07, 08:30
A jednak będzie,teraz trzeba trzymać kciuki za to aby była dostępna dla
wszystkich(przecież pośrednio wszyscy przyczyniają się do jej powstania)i
żeby była jak największa.Pozdrowienia dla radnych i burmistrza za całkowitą
jednomyślność przy podejmowaniu tej wg mnie najważniejszej decyzji w ciągu
ostatnich lat.
Obserwuj wątek
    • p997p Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 10:29
      Ma powstac pływalnia we Włoszczowie wiecie coś na ten temat?
      • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 11:11
        No przecież napisałem....tak ma powstać na terenie LO lub sp NR2 wczorajsza
        prasa o tym pisała. ( też nie mogłem uwierzyć na początku)
        • coldest4 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 11:21
          To jest wiadomośc !
          Mogę nawet pomóc kopac ....
          • http-www Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 11:31
            Nareszcie!!! Nie mogę się już doczekać tej pływalni. www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070213/POWIAT0113/70212031
            • p1945 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 11:52
              Chyba lepiej jak by była plywalnia koło szkoły na rózanej, na liceum malo
              miejsca i niedaleko hala a tu nic nie ma
          • sekete Re: PŁYWALNIA!!! 20.02.07, 16:28
            Ja też mogę kopać pod pływalnie, a może zrobimy jakąś zbiórkę pieniędzy?
            Chętnie się dołączę! Pozdrawiam:)
    • olllcia89 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 14:38
      Moim zdaniem pływalnia we Włoszczowie to nie jest dobry pomysł. Teraz kiedy jej
      nie ma to wszyscy ciągle tylko pływalnia i pływalnia. Nie jestem pewna jednak
      czy kiedy powstanie (o ile powstanie) nadal będzie się cieszyć takim
      zainteresowaniem. Czy utrzymywanie obiektu z którego będzie korzystać 100 osób
      jest opłacalne?? Nie wiem. I tu nie chcę żeby ktoś źle mnie zrozumiał, bo
      chciałabym żeby nasze miasto rozwijało się, ale zamiast pływalni mogłoby
      powstać coś innego z czego będzie korzystać więcej ludzi. No to takie moje
      zdanie. Pzdrawiam :)
      • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 16:34
        Będzie olciu opłacalna, mało tego da miejsca pracy, a korzyści z pływania są
        nieocenione dla zdrowia, więc olciu droga bądź spokojna.
        Pozdrawiam cię.
        • jestemnatak1 Re: PŁYWALNIA!!! 16.02.07, 14:54
          Basen na LO to jakiś nonsens zniszczyć boiska i co dalej. Już nam w rolniku boisko zniszczyli Całą jesień nie było nawet gdzie pograć, przecież ruch na świeżym powietrzu jest lepszy niż jakikolwiek inny. Co myślicie np. na miejscu starego basenu blisko do szkoły podstawowej NR 1 do LO i Zawodówki a parking na samochody zrobić przy szpitalu jak kotłownia na kilka samochodów, I tak tego terenu nikt nie używa wiec można go wykorzystać. Basen nie musi być taki wielki bo przecież wiążą się z tym koszty utrzymania. Taki 25 m długości i jakieś 8 torów. = szatnie + sauna. Myślę te to by się tam zmieściło ten teren starego basenu jest niewykorzystywany. Postawili tam jakieś budy i po co to. 3 kwiatki zasadzą i tyle.

• aaaa85 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 16:07
      czmu nie!!!a ja powiem tak wam dopomóż Bóg,a jak juz powstanie, to wtedy powiem
      AMEN!!!
    • zosia1000 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 16:13
      ale sie ciesze:) zawsze o basenie marzylam.
      • jacuss6 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 19:52
        Też bym popływać chciał... Ale jak słyszę, że do świeżo oddanej do użytku
        pływalni w Kazimierzy Wlk. samorząd musi dokładać, żeby wyszła na zero to jakoś
        czarno to widzę. Boję się, że po początkowym zapale i hurraoptymizmie
        włoszczowian, ilość korzystających będzie z upływem czasu maleć. I zaczną się
        schody.
        Ależ ja optymista jestem....
    • olllcia89 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 20:04
      No ja nie wiem czy tych miejsc pracy będzie aż tak dużo, bo to tylko pływalnia,
      a nie od razu Aqua Park :)
      • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 08:34
        MAsz rację , ja wolałbym żeby obiekt był jak największy i wielofunkcyjny, ale
        pływalnia pokaże jak duże jest zapotrzebowanie na korzystanie z tego typu
        obiektów. A miejsc pracy conajmniej kilka.Ważne jest również aby była dostępna
        dla wszystkich . Jeśli pamiętasz czasy kiedy był basen, powinnaś się pozbyć
        wątpliwości czy będę chętni....wtedy chodziła tam sama "włoszczowa" a i tak
        było tłoczno ,teraz w związku ze wzrostem posiadaczy czterech kółek liczba
        korzystających się napewno zwiększy, no i basen był odkryty .......więc olciu
        jeszcze raz pozdrawiam cię i nie martw się tylko ciesz z tej wspaniałej
        informacji.
    • zosia1000 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 20:37
      Kolejne czarnowidztwo. Ciezko bedzie, ale trzeba zadbac, aby sama na siebie
      zarobila. Jasne, ze na poczatku bedzie wiecej chetnych niz potem. Sadze, ze
      potrzebn6y tam bedzie prezny czlowiek jako zarzadzajacy. Ciekawa jestem jak
      sobie radzi plywalnia w Jedrzejowie. Czesc ludzi, ktora tam jezdzi zostanie juz
      na miejscu. Pare osob z Wloszczowy spotkacie tam codziennie. Mozna wprowadzic
      nieco tansze karnety. Znizki dla dzieci i mlodziezy. Jedrzejow od grupy
      zorganizowanej bierze 3.70 od od osoby za 60 minut pobytu w basenie. Aerobic w
      wodzie to tez niezla sprawa. Mysle, ze nauczyciele w-fu beda zabierac dzieciaki
      w ramach sks-u na basen. W tej chwili wyjezdzaja dosc systematycznie (srednio
      dwa razy na miesiac) do Jedrzejowa. Mowie o obu szkolach podstawowych. Dzieci
      zamiast 13-14 zl zaplaca (mam nadzieje) polowe tego. Byc moze wowczas beda
      chetni do pojscia co tydzien?
      Do hali sportowej tez chyba samorzad doplaca, jesli chodzi o utrzymanie.
      A trzeba w miescie propagowac zdrowy styl zycia, podkreslac dobrodziejstwa jakie
      daje plywanie czy cwiczenia w wodzie i nagonimy wtedy ludzi na basen ;)
      Wielokrotnie slyszalam z ust roznych lekarzy, ze plywanie nawet zawolowcom nie
      szkodzi. Oczywiscie z niczym nie mozna przesadzac.
    • rikus Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 21:24
      Wszystko fajnie i przyjemnie tylko słyszałem że baseny są bardzo drogie w urzymaniu, samąrzą będzie musiał dużo dopłacać aby się utrzymała...A co do hali to jak ona ma na siebie zarabiać skoro nie można jej wypożyczyć, bo mówią że jest zarezerwowana, a potem okazuje się że jest wolna,błędne koło poprostu...ale to już inna historia
      • coldest4 Re: PŁYWALNIA!!! 14.02.07, 22:16
        oczywiście, że drogie, tak samo jak administracja w powiecie czy tomograf
        komputerowy.
        O frekwencje myślę, że nie ma co się martwic, ja + 2 osoby z mojej rodziny to
        już trzy...
        • magilla7 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 09:33
          Coldest pod warunkiem,że będziecie z niej korzystać codziennie,a nie raz w
          tygodniu,ale to chyba niemożliwe.Jestem za,ale zdaję sobie sprawę,iż z samych
          szkół ta pływalnia nie pociągnie,oby Włoszczowa z nią nie popłynęła.Wiem jakie
          problemy ma Ostrowiec Św.,ale często są tam zgrupowania kadry,które jakoś
          wspierają tą inwestycję.Nie zachłystajmy się więc za wcześnie,zwłaszcza że
          burmistrz przed wyborami obiecywał,iż nie jest to dla niego priorytet.Ile można
          zbudować ulic,rond,wyremontować szkół,Dom Kultury itd.Też bym się cieszył jakby
          otwarto u nas Kinoplex,ale czy to ma sens.Dajmy młodym pracę,niech nie
          wyjeżdżają z Włoszczowy,niech miasto się rozwija,a może kiedyś.........
          • immortal966 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 10:01
            basen to swietna sprawa, to juz nawet nie chodzi o miejsca pracy itp, basen jest
            po prostu znacznie bardziej rozrywkowym miejscem niz hala sportowa, z hala
            sportowa kazdy dobrze wie jak jest, na poczatku boom wszyscy graja we wszystko,
            a teraz ? ... no comment, we wloszczowie nie ma chociazby druzyny siatkarzy czy
            szczypiornistow czy pilki halowej zeby sciagnac ludzi na hale, nie ma motywacji,
            z czasem sie to po prostu nudzi, z basenem moim zdaniem bedzie inaczej, zawsze
            bedzie pewna grupa osob, tak jak tu pisala czesc ludzi, ktora bedzie z tego
            korzystac chociaz z samej rehabilitacji, i zawsze sie tez zjawi sporo wiecej
            ludzi , ktorzy beda chcieli zanurzyc w wodzie na np 2-3 godz, nasz rejon jest
            spory, musimy jezdzic 35 km do jedrzejowa zeby poplywac, w lato czasami mniej
            jak wpuszcza wode do bukowy czy koniecpola, utrzymanie takiego basenu to napewno
            duza inwestycja, ale skoro w jedrzejowie nie zbankrutowali, to chyba my rowniez
            nie powinnismy, mamy zaplecze, ktore jest potrzebne, w ostrowcu z tego co wiem
            jest aquapark, basen to jest duza inwestycja, ale aqua to jest juz ogromna,
            dlatego ogromne koszty utrzymania, moim zdaniem basen we wloszczowie to bedzie
            strzal w dziesiatke!
          • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 10:05
            Nie rozumiem twojego postu.....we wszystkich miastach powiatowych naszego woj
            są pływalnie a w naszym ma nie być ? czemu? ktoś tam pisał o KAzimierzy
            Wielkiej że się dopłaca do pływalni, osobiście nie wierzę, a nawet gdyby to
            Włoszczowa jest niemal dwa razy większa.....
        • singiel55 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 10:02
          No nareszcie!Chwała panom radnym z PO. Poseł ZBIGNIEW PACELT z Platformy
          Obywatelskiej to właściwa osoba do pilotowania tak istotnego dla powiatu i gminy
          Włoszczowa przedsięwzięcia. Wiedzieliśmy i wierzyliśmy w wasze zapewnienia, że
          to co mówiliście przed wyborami, nie było kaszanką wyborczą!! Tylko nie wiadomo,
          czy starczy wam sił...Słyszałem, że jeden z radnych PO gra w drużynie
          siatkarskiej- nawet nieżle sobie poczynają, jak na swój wiek.cha cha cha.
          Zgadzam się z tobą coldest4,pływalnia nie jest tanim obiektem ani w budowie ani
          w utrzymaniu,tak "cała administracja w powiecie etc", ale bardzo potrzebnym dla
          dzieci, młodzieży i nie tylko. Pozdrawiam
          • thor66 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 10:50
            Wszystko cacy tylko czy ktoś zastanawiał się realnie nad kosztami już nie samej
            budowy, ale utrzymania tego typu obiektu ? Z publikacji wydanych przez różne
            powiaty i gminy, które posiadają takie obiekty wynika, że koszty roczne plasują
            się przeważnie w granicach 300.000 - 400.000 zł ! A z czego to wynika ?
            "Koszt utrzymania basenu zakrytego permanentnie (zadaszenie murowane, stabilne)
            muszą być ponoszone również permanentnie - klimatyzacja nie może nie pracować
            (grozi to grzybem na ścianach, nieprzyjemnym zapachem. Klimatyzatory 2-3 razy w
            roku powinny być czyszczone przez wyspecjalizowany serwis o czy się zapomina
            (lub z uwagi na koszty usługi) chce zapomnieć. Zapuszczone klimatyzatory mogą
            być siedliskiem jeszcze mało wykrywanej i bagatelizowanej bakterii Legionnelli.
            (Pisał ktoś coś o zdrowiu ? Tak to zdrowe, ale tylko pod warunkiem, że znajdą
            się fundusze na poprawne utrzymanie basenu). Nie bez znaczenia jest koszt
            wybudowania pawilonu basenowego lub adaptacji istniejącego pomieszczenia do
            potrzeb hali basenowej, zakupu urządzeń klimatyzacyjnych i wykonania poprawnej
            ich instalacji i rozprowadzenia ciepła czy też koszt odwilżaczy powietrza
            Z kolei koszty utrzymania basenu zakrytego zadaszeniem mobilnym wykonanego z
            niewrażliwych na mróz i wilgoć elementów ograniczają się do najzimniejszego
            okresu roku. Okres od wiosny do jesieni (ok 6 m-cy +-kilka tygodni (5-9) - w
            zależności od temperatur wiosennych i jesiennych) to czas dużo mniejszych
            kosztów na utrzymanie basenu - promienie solarne nagrzewają wodę (na początku
            ciepłego maja może osiągnąć do 30 stopni Celcjusza), nocne spadki temperatury
            nie pociągają za sobą wychłodzenia wody, jesienne ochładzanie się wody jest
            powolne.
            Bardzo wysokie koszty poprawnego (!) wybudowania, wyposażenia a potem
            eksploatacji basenów wewnętrznych (indoor) są jednym z wielu argumentów
            przemawiającym za wyborem basenów odkrytych, ale taki już mieliśmy i jak
            skończył ? Kolejnym jest "znalezienie wykwalifikowanego doświadczonego
            wykonawcy", który uwzględni wszystkie potrzeby budowanej trudnej konstrukcji,
            odpowiednio dobierze (nie zaniży lub nie przeszacuje wydajności systemu
            klimatyzacji, itp).”

Głównymi czynnikami wpływającymi na poziom kosztów są ponadto:
            energia elektryczna – pompy, oświetlenie, ew. ogrzewanie,
            uzdatnianie wody – chemia basenowa, odkurzacz,
            utrzymanie właściwych parametrów powietrza – w przypadku basenów wewnętrznych -
            osuszanie, wentylacja lub klimatyzacja,
            ogrzewanie pomieszczenia basenu
            utrzymanie czystości całego pomieszczenia – środki czyszczące i dezynfekcyjne,
            Poziom tych kosztów zależy przede wszystkim od wielkości basenu, wyposażenia
            basenu w atrakcje wodne, sposobu i czasu użytkowania basenu,
            zastosowanej technologii uzdatniania wody – filtracja i dezynfekcja,
            zastosowania elementów zmniejszających straty ciepła – pokrycia lustra wody,
            nośnika energii cieplnej i wykorzystanie tanich źródeł – kolektory słoneczne,
            pompy ciepła, wymienniki gruntowe itp.

Naprawdę wątpię, aby budżet gminy to długo wytrzymał.
            • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 10:55
              hahahahahaha...........ale jaja! pisz krócej bo cię nikt nie przeczyta...
              • thor66 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 10:59
                Skoro masz trudności z przeczytaniem tych kilku linijek, to może chcesz podobne
                analizy w formie komiksu, no cóż...
                • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 11:12
                  Od ciebie to nic bym chyba nie chciał....a poza tym cieszę się że powstanie
                  pływalnia a ty się nie cieszysz? może nie umiesz pływać? no właśnie będziesz
                  miał szansę to nadrobić pod okiem ratownika. A wypisywać te głupoty możesz i
                  tak nikt cię nie posłucha, pozdrawiam cię a jako kontrargument można by napisać
                  opasłe tomy dotyczące korzyści z pływania ,ale po co jak normalni ludzie (czyli
                  większośc)to doskonale rozumie.

ps: oj thor66 zmień się zmień....
                  • thor66 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 12:42
                    Ja się będę cieszył jak ta pływalnia już powstanie i będzie funkcjonowała tak
                    jak powinna, a nie stanie się kolejnym problemem lokalnym. Póki co zastanawiam
                    się jak rozwiązać problemy finansowe dotyczące tego obiektu. Bo pieniążki drogi
                    svenie nie biorą się z nieba, ani z drukarni. Ktoś musi pomyśleć, aby pływać
                    mógł ktoś - svenie. Widzę, że Ciebie nie interesuje żadny aspekt tej sprawy, za
                    wyjątkiem korzyści z pływania.
                    • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 14:11
                      Pieniążki się zwrócą bo to jest inwestycja której normalni ludzie bardzo pragną
                      a poza tym woje argumenty można by odnieść do każdej budowy.....nie chcę mówic
                      jakiej np bo szkoda słów.....A może szpital byś zlikwidował co? przecież
                      niedochodowy? Dobrze że ludzie którzy myślą jak ty są w znacznej
                      mniejszości ....chwała Bogu.
                      • thor66 Re: PŁYWALNIA!!! 16.02.07, 08:18
                        Z twoich wypowiedzi wnioskuję svenie, że jesteś jeszcze małolatem będącym pod
                        skrzydłami rodziców, dlatego kwestie finansowe kompletnie cię nie interesują.
                        Ja jestem już człowiekiem trochę leciwym i szanuję pieniądz, bo wyobraź sobie,
                        że niektórzy muszą ciężko pracować, aby spełniać swoje marzenia, bo im mamusia
                        już nie pomoże. Jak zaczniesz kiedyś żyć na własny rachunek to może zaczniesz
                        również szanować pieniądze zarówno swoje jak i podatników, bo to również z
                        naszych kieszeni są brane fundusze na takie cele. Jestem jak najbardziej za
                        urozmaicaniem życia w naszym miasteczku, ale muszę mieć pewność, że wydane
                        pieniądze nie pójdą w błoto. Ty masz to gdzieś, bo tobie ma być przyjemnie, bez
                        względu na koszty i opłacalność - komletnie cię ta strona nie interesuje.
                        Rąbiesz non stop koślawe teksty o zdrowiu i to jest twój jedyny argument. A
                        odnośnie szpitala to szpital jest niezbędny do zapewnienia zdrowia i życia, a z
                        braku basenu jeszcze nikt nie umarł - jak możesz czynić takie głupie
                        porównania !
            • 12345b4 Re: PŁYWALNIA!!! 21.02.07, 09:38
              Całkowicie Cię popieram !!! Moim zdaniem nie można zbyt chaotycznie podchodzić
              do tego. Zgadza się iż była by to super inwestycja ,ale trzeba bardzo dużo
              rozwagi przy podjęciu tej decyzji.Ktoś z was poruszał problem hali sportowej a
              czy ktkolwiek orientuje się jakie koszty ponosi Gmina za jej utrzymanie?
              Raczej chyba nie i tu jest cały pies pogrzebany .Thor66 popieram Cię w całej
              rozciągłości ,gdyż nie da sie tych dwóch inwestycji porównać .
              Pozdrawiam
    • olllcia89 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 13:32
      No ja mam bardzo podobne zdanie do Ciebie thorr66. To jest ogromnie drogi w
      utrzymaniu obiekt, czytałam gdzieś o tym, ale nie pamiętam gdzie. I na zebraniu
      burmistrza z mieszkańcami Włoszczowy, była mowa o tym że pływalnia sama na
      siebie nie zarobi i trzeba będzie do niej dopłacać. A to czy ktoś umie pływać
      czy nie to akurat jest mało istotne przy poruszaniu kwestii wydatków związanych
      z budową i utrzymaniem pływalni. Pozdrawiam :)
    • gruby964 Re: PŁYWALNIA!!! 15.02.07, 20:03
      Sven60- popieram Cię i podziwiam za cierpliwość w tłumaczeniu rzeczy
      oczywistych.
    • barcafans Re: PŁYWALNIA!!! 16.02.07, 16:16
      ja jestem ja najbardziej "za".tylko nie podoma sie sie planowana lokazizacja
      tego basenu.moim zdaniem bez sensu jest budowac kosztem boiska przy ul.
      Rozanej,poniewaz tam i tak nie ma gdzie za bardzo na wf-e cwiczyc a co dopiero
      jak zniknie boisko.poza tym duzo dzieci tam po lekcjach kopie sobie pilke-wiec
      niech lepiej tam spedzaja wolny czas niz....w inny sposob!
      • white60 Re: PŁYWALNIA!!! 16.02.07, 17:13
        Nie kosztem boiska tylko kilkudziesięci arowy plac pomiędzy szkołą a
        przedszkolem, od końca ulicy Różanej aż do "Rybek" przy ulicy
        Jędrzejowskiej.Pozdro
        • saphira123 Re: PŁYWALNIA!!! 23.02.07, 15:51
          uważam że to będzie bardzo opłacalne. dołączam do grona osób, które będą
          uczęszczać na pływalnię raz lub kilka razy w tygodniu. oczywiście, względy
          zdrowotne są bardzo ważne i są jednym z argumentów za, ale nie tylko.
          popatrzcie: do Jędrzejowa jeździ mnóstwo osób z Włoszczowy. to jest nieopłacalne
          i finansowo, i czasowo. kiedy zostałaby wybudowana pływalnia (rozróżnijcie
          'basen' i 'pływalnię'), znalazłoby się wielu chętnych spośród naszych
          mieszkańców i okolicznych, którzy mieli ochotę na taką rozrywkę. nie podważam
          argumentów thor o kosztowności przedsięwzięcia, byc może z początku tzreba
          będzie dopłacić, ale potem to sie zwróci z nawiązką. i miejsca pracy również
          powstaną, a to ważne w naszym regionie. 25-metrowa pływlnia z 6-8 torami
          pływackimi jest akurat. nie treba nam aquaparku, choć szczerze mówiąc, młodzi
          najczęściej na to zwracają uwagę, czy jest tam dużo elementów rozrywki. umiejący
          pływać sie tym zadowolą, a nieumiejący... się nauczą. na każdej pływalni są
          organizowane kursy pływania.
          gdzie zostanie zbudowana? póki co mam nadzieję, że W OGÓLE powstanie. również
          mimo wszystko mam nadzieję, że nie będzie to kosztem boisk szkolnych, ale myślę,
          że zarząd miasta wybierze optymalne miejsce w porozumieniu z ludem włoszczowskim.
          pozdrawiam i prze[raszam tych, którzy sa zniesmaczeni zbyt długimi postami :]
    • bis1 Re: PŁYWALNIA!!! 05.03.07, 22:59
      Basen TAK byle nie taki „niewypał” jak nasza HALA. Pomijając fakt dwukrotnego
      spłacania hali to kilku „starszych panów” delikatnie ujmując zabrało się do
      wybierania projektu i jego adaptacji do tego, kto i w jaki sposób będzie z niej
      korzystał. Jak się okazało konsekwencje ponosimy do dzisiaj i będziemy ponosić
      jeszcze długo. Choćby fakt, że nie można zorganizować żadnej imprezy wysokiej
      rangi, bo hala nie spełnia nawet podstawowych wymagań bezpieczeństwa a co tu
      mówić o wymogach technicznych. Projekt z lat 60ych okrojony do minimum
      niespełniający nawet szkolnych wymagań. Wspomnę o oświetleniu,trybunach,
      pomieszczeniach pomocniczych, magazynach (nauczyciele noszą sprzęt potrzebny na
      zajęcia z pomieszczenia oddalonego o kilkadziesiąt metrów) czy dyrektor mający
      biuro urzędowania w szatni dla sędziów itd. długo wymieniać mankamenty hali.
      Życzyłbym Nam przyszłym użytkownikom basenu by był on bardziej przystosowany i
      funkcjonalny. By w komisji wybierającej projekt zasiedli ludzie kompetentni.
      Oprócz włodarzy i inżynierów budownictwa zasiedli ludzie których wykształcenie
      czy charakter wykonywanego zawodu jest związany z tym kto będzie tam później i w
      jakich warunkach pracował( mam na myśli ratowników, instruktorów pływania,
      nauczycieli wf), bo to oni mają duże rozeznanie w zakresie takiej codziennej
      użyteczności i funkcjonalności tego typu obiektów. Bo to oni jeżdżą po wielu
      basenach, obserwują, wymieniają poglądy i spostrzeżenia na temat zalet i wad
      różnych rozwiązań z pracownikami tych obiektów.
      • sven60 Re: PŁYWALNIA!!! 06.03.07, 08:38
        POPIERAM PRZEDMÓWCĘ W 100%.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka