Dodaj do ulubionych

regionalne podatki

13.03.06, 15:02
czy myslicie ze powiaty a najlepiej cale wojewodztwa powinny same ustalac
podatek dochodowy czy jestescie za taka decentralizacja dla konkurencji
miedzyregionalnej
Obserwuj wątek
    • brazylion3 Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:16
      Na aspekcie ekonomicznym samorządu mało się jeszcze znam, ale wszystko przede mną, mało z tej tematyki czytam, bo jest on zagmatwana. W zasadzie cięzko mówić o decentralizacji fiskalnej na poziom regionu i lokalny. Wpływy z podatków są znikome w powiecie, i województwie. Ostatnia zmiana w ustawie niby daje większy udział we wpływach z podatku CIT, ale znowu zniesiono niektore subwencje i dotacje, no i ten system janosika. Po pierwsze jesteśmy panstwem unitarnym, tu ta swoboda jest mniejsza. Ustalenie logarytmu, zamożność województw. W jednych udział bęzie olbrzymi Mazowiecke,a w drugich Kieleckie znikomy. Nie wiem , czy coś nie pomieszałem, muszę do ustawy zajżeć.
      • banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:27
        ciekawe jak to wyglada w usa bo oni maja tam stawki podatkow i stanowe i
        centralne jak funkcjonuja w tym biedne stany
        • brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:39
          Bywa tu roznie. W niektorych stanach np. nie ma stanowego podatku od dochodu,
          poniewaz maja inne zrodlo/-a zasilajace stanowy/miejski budzet (podatki od
          nieruchomosci, korporacyjne, samochodowe, VAT, myto i kto tam wie, jakie
          jeszcze - ekspertem nie jestem). W innych, jak np. na Florydzie, znow nie
          istnieja podatki od nieruchomosci. Z tego, co wiem, w kazdym stanie stopa
          stanowego podatku dochodowego (jezeli w ogole on istnieje) jest inna. Niestety,
          na Wschodnim Wybrzezu jestesmy wrecz "zapodatkowani na smierc", stad czesto
          bierze sie emigracja podatkowa osob indywidualnych, zwlaszcza emerytow na
          Floryde, a biznesow, zwlaszcza firm produkcyjnych - do Meksyku, Chin, Indii,
          etc.
    • banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:54
      ja myslalem ze maja te podatki stanowe bardzo wazne znaczenie czytalem o stanie
      nevada ze na poczatku lat 90 jak w usa byla recesja to tam podatki zmniejszono
      i unich nastapilo lekkie ozywienieczy u nas nie zrobic czegos podobnego np od
      nieruchomosci
      • brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 17:24
        Moge powiedziec tyle, ze pewnie w stanach, gdzie inne dochody szwankuja,
        podatek stanowy jest w centrum uwagi. W Connecticut, gdzie mieszkam (mnostwo
        przemyslu i uslug, gorzej z turystyka, statystycznie rzecz ujmujac, stan z
        najwyzszym dochodem w USA na glowe mieszkanca, ale tylko statystycznie :( )
        podatek stanowy zostal wprowadzony dopiero jakies 15 lat temu (jesli mnie
        pamiec nie myli). A teraz wlasnie stanowa legislatura debatuje nad zniesieniem
        podatku samochodowego. Mam nadzieje, ze go faktycznie zniosa :)
    • banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 18:30
      a myslisz ze taka stymulacja bardziej regonalnymi podatkami w stanach przynosi
      im wymierne pozytywne wyniki
      • brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 20:54
        Powiedzialbym, ze jak najbardziej. Odciazeni od nadmiernych podatkow chetniej
        inwestuja pieniadze (bo ich, po prostu, maja wiecej), no i nie uciekaja tak
        bardzo tam, gdzie podatki nizsze...
        • banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 21:14
          a masz jakies przyklady z usa jak takie ulgi zadzialaly ja znam tylko tan z
          nevady
          • brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 21:29
            Tak, wlasnie w Connecticut. Na przyklad, w ostatnim czasie znany na calym
            swiecie producent narzedzi - firma Stanley Works - nie przeniosla sie
            (konkretnie - nie zmienila miejsca swej inkorporacji) na Bermudy, miedzy
            innymi, dzieki ulgom podatkowym.
    • banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 22:11
      ach ta konkurancja swiatowa ale to udalo sie dzieki temu ze lokalni maja ten
      instrument podatkowy i to oni wiedza jak pomoc lokalej spolecznoaci utrzymac
      prace i dalej rozwijac region szkoda ze w polsce ten instrument jest tak maly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka