banan9991 13.03.06, 15:02 czy myslicie ze powiaty a najlepiej cale wojewodztwa powinny same ustalac podatek dochodowy czy jestescie za taka decentralizacja dla konkurencji miedzyregionalnej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brazylion3 Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:16 Na aspekcie ekonomicznym samorządu mało się jeszcze znam, ale wszystko przede mną, mało z tej tematyki czytam, bo jest on zagmatwana. W zasadzie cięzko mówić o decentralizacji fiskalnej na poziom regionu i lokalny. Wpływy z podatków są znikome w powiecie, i województwie. Ostatnia zmiana w ustawie niby daje większy udział we wpływach z podatku CIT, ale znowu zniesiono niektore subwencje i dotacje, no i ten system janosika. Po pierwsze jesteśmy panstwem unitarnym, tu ta swoboda jest mniejsza. Ustalenie logarytmu, zamożność województw. W jednych udział bęzie olbrzymi Mazowiecke,a w drugich Kieleckie znikomy. Nie wiem , czy coś nie pomieszałem, muszę do ustawy zajżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:27 ciekawe jak to wyglada w usa bo oni maja tam stawki podatkow i stanowe i centralne jak funkcjonuja w tym biedne stany Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:39 Bywa tu roznie. W niektorych stanach np. nie ma stanowego podatku od dochodu, poniewaz maja inne zrodlo/-a zasilajace stanowy/miejski budzet (podatki od nieruchomosci, korporacyjne, samochodowe, VAT, myto i kto tam wie, jakie jeszcze - ekspertem nie jestem). W innych, jak np. na Florydzie, znow nie istnieja podatki od nieruchomosci. Z tego, co wiem, w kazdym stanie stopa stanowego podatku dochodowego (jezeli w ogole on istnieje) jest inna. Niestety, na Wschodnim Wybrzezu jestesmy wrecz "zapodatkowani na smierc", stad czesto bierze sie emigracja podatkowa osob indywidualnych, zwlaszcza emerytow na Floryde, a biznesow, zwlaszcza firm produkcyjnych - do Meksyku, Chin, Indii, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 16:54 ja myslalem ze maja te podatki stanowe bardzo wazne znaczenie czytalem o stanie nevada ze na poczatku lat 90 jak w usa byla recesja to tam podatki zmniejszono i unich nastapilo lekkie ozywienieczy u nas nie zrobic czegos podobnego np od nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 17:24 Moge powiedziec tyle, ze pewnie w stanach, gdzie inne dochody szwankuja, podatek stanowy jest w centrum uwagi. W Connecticut, gdzie mieszkam (mnostwo przemyslu i uslug, gorzej z turystyka, statystycznie rzecz ujmujac, stan z najwyzszym dochodem w USA na glowe mieszkanca, ale tylko statystycznie :( ) podatek stanowy zostal wprowadzony dopiero jakies 15 lat temu (jesli mnie pamiec nie myli). A teraz wlasnie stanowa legislatura debatuje nad zniesieniem podatku samochodowego. Mam nadzieje, ze go faktycznie zniosa :) Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 18:30 a myslisz ze taka stymulacja bardziej regonalnymi podatkami w stanach przynosi im wymierne pozytywne wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 20:54 Powiedzialbym, ze jak najbardziej. Odciazeni od nadmiernych podatkow chetniej inwestuja pieniadze (bo ich, po prostu, maja wiecej), no i nie uciekaja tak bardzo tam, gdzie podatki nizsze... Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 21:14 a masz jakies przyklady z usa jak takie ulgi zadzialaly ja znam tylko tan z nevady Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: regionalne podatki 13.03.06, 21:29 Tak, wlasnie w Connecticut. Na przyklad, w ostatnim czasie znany na calym swiecie producent narzedzi - firma Stanley Works - nie przeniosla sie (konkretnie - nie zmienila miejsca swej inkorporacji) na Bermudy, miedzy innymi, dzieki ulgom podatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
banan9991 Re: regionalne podatki 13.03.06, 22:11 ach ta konkurancja swiatowa ale to udalo sie dzieki temu ze lokalni maja ten instrument podatkowy i to oni wiedza jak pomoc lokalej spolecznoaci utrzymac prace i dalej rozwijac region szkoda ze w polsce ten instrument jest tak maly Odpowiedz Link Zgłoś