Dodaj do ulubionych

Sezon grzybowy

03.07.06, 08:19
Czy byliście już na grzybach? Byłem na Sudole i znalazłem prawdziwka( co za
wysyp):))ale więcej z siostrą urwaliśmy poziomek:). Niestety w lesie tym
spotkaliśmy się z chamstwem. Ktoś wymieniał prawdopodobnie dach na domu, i
wszystkie dachówki eternitowe popękane, połamane wyrzucił w tym lesie - jest
ich dużo. Powinny być bardzo surowe konsekwencje dla osoby, która dopuściła
się takiego chamstwa!
Obserwuj wątek
    • brazilion Re: Sezon grzybowy 03.07.06, 21:11
      Bylem ostatnio na grzybach jakies 12 lat temu. Sarnowek, Kaplica, albo Debowa
      Wola - juz troche zapomnialem. Zawsze to uwielbialem, ale teraz nie mam gdzie i
      z kim chodzic na grzyby :(
    • buksy Re: Sezon grzybowy 26.09.06, 10:26
      Podbijam, bo sezon ciągle trwa i ma sie w najlepsze, obecnie królują podgrzybki i wszyscy oczekują na gąski, które są niezastąpione w marynacie.
      Co ciekawe, w tym roku, kurek jak na lekarstwo, a takie są dobre na masełku....
      • bmwariat Re: Sezon grzybowy 26.09.06, 10:32
        5 razy byłem na grzybach(5tygodni) i mam dość. Nazbierałem chyba zapasów na
        kilka lat. KANIE- MNIAM!!! ponad 70 za jednym zbiorem:)))Wole KANIE od
        schabowego:D PYCHOTAAAAAAAAAAAA no i zupa grzybowa( taka wigilijna):)))))) Mam
        swoje miejsce na grzyby i za każdym razem jak tam byłem to 2 reklamówki i
        wiaderko:D
    • lachien Re: Sezon grzybowy 26.09.06, 21:09
      Byliśmy w niedzielę w Olesinie. Skosiliśmy sporo podgrzybków, sporo kozaków (w
      tym jeden czerwony), parę maślaków, sitarza. Ale to dlatego, że jeszcze nie znam
      miejsc w okolicach Wawy. Ludzie mają od cholery w koszach - najwięcej właśnie
      kozaków i kurek. w niedzielę znów idziemy na grzyby, a przy okazji przysposobimy
      sobie sosenkę.
      • brazylion3 Re: Sezon grzybowy 27.09.06, 11:54
        No w okolicach Warszawy z pewnością mozna grzyby zbierać:)
        Bmwarit widze, ze z ciebie prawdziwy grzybiarz:)
        • chuchalscy Re: Sezon grzybowy 27.09.06, 12:04
          brazilionie a hameryce nie ma grzybów????
          • brazilion Re: Sezon grzybowy 27.09.06, 15:00
            Sa, panie, sa. Nawet stasnie duzo, bo ich nikt tu nie zbiera.
            Powod ? Nie ma tej tradycji, wiec ludzie nie znaja sie i boja sie zbierac, bo
            sie otruja, etc. Druga, bardzo powazna sprawa: zakaz wstepu na wiekszosc
            terenow lesnych, czasem nawet stanowych. Bo na prywatnych moga cie i odstrzelic
            (wszedzie tabliczki "No Trespassing!"). Raz widzialem nawet tabliczke-perelke o
            takiej tresci: "Trespassers Will Be Shot, Survivors Will Be Shot Again" i wcale
            nie jestem pewien, czy byl to tylko zart.
            • brazylion3 Re: Sezon grzybowy 27.09.06, 16:06
              Ciekawe dobijanie tego kto naruszy prywatną własnośc...no w Niemczech jest podobnie. Niby to Taki porządny naród, ale jak się przekroczy ich działke (zwłaszcza Polaczek) bez uprzedniego uzyskania zgody, to katastrofa:)
              W Niemczech tez grzybów nie zbierają, raz ze nie ma tradycji, to tam w ogóle lasów nie ma:) W Holandii natomiast jak byłem, to tam jest surowy zakaz zbierania grzybów, ktorych jak na złość jest w lasach sporo. Raz jak pojechalismy z gościem do hurtowni i gośc wpadł do lasu i mówi do mnie: stary ale grzybów i zbiera. Ja mówię nie bo tu zakaz i przyjechała Policja udawalismy ,że nie znamy żadnego języka:)
        • bmwariat Re: Sezon grzybowy 27.09.06, 12:11
          zgadza się, grzybiarz:)))Zbieram tylko i wyłącznie prawdziwki, podgrzybki,
          kanie, maślaki, kozaki.. nie ruszam żadnych innych gąsek, kurek, opienków:)
          Gąski są bardzo podobne do muchomora sromotnikowego..oprócz kanii nie dotykam
          zadnych blaszek:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka