Dodaj do ulubionych

W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o nich ni

26.07.06, 13:54
e mówi. Kto wie gdzie jest Finow Polska, albo Drozapol czy DKD? Albo że Trans-
Południe potrzebuje kierowców? Jest praca w Ostrowcu. Wólczanka zwiększa
zatrudnienie, Celsa tak samo i wiele innych firm. Ale czy piszą o tym gazety
czy coś takiego jest w kablówce albo TVP3? Nie ma tematu, to pewnie nie ma
pracy. A jest inaczej.
Obserwuj wątek
    • bmwariat Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 14:48
      ja wiem gdzie jest Finow. Pisałem o tym nawet:) Złożyłem tam CV- bez odpowiedzi
      i nawet nie chce. Znajomego ojciec poszedł..600 zł po 12 godzin i nawet soboty
      i niedziele- czasami...Nie- dziękuje.
      • dinowar No tak. To jest problem, te podle niskie zarobki, 26.07.06, 14:59
        Ale wg GUS to musi się zmienić. Powodów jest kilka - nowe inwestycje, emigracja
        zarobkowa, i w wielu firmach brakuje rąk do pracy. Ich szefowie, aby
        przyciągnąć ludzi muszą im proponować wyższe stawki. Chyba to wreszcie
        zrozumieli, choć ciągle te w Polsce są zbyt wysokie pracy - te podatki, te ZUS-
        y itd.
        • pathos_phobos Nie zapominaj o totalnym braku kultury pracy 26.07.06, 15:45
          Zarówno wsród pracodawców jak i pracowników. Który pracownik jest motywowany
          finansowo do pracy skoro zarówno specjalista z doświadczeniem jak i nowo
          przyjęty absolwent zarabiają minimalną stawkę?Skoro dodatkowe kwalifikacje nie
          wiążą się z dodatkowymi pieniędzmi?
          A zus rozpędzić na 4 wiatry i wprowadzić obowiiązkowe ubezpieczenia w
          prywatnych firmach.
      • feel_good Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:01
        bmwariat napisał:

> ja wiem gdzie jest Finow. Pisałem o tym nawet:) Złożyłem tam CV- bez
        odpowiedzi
        >
        > i nawet nie chce. Znajomego ojciec poszedł..600 zł po 12 godzin i nawet
        soboty
        > i niedziele- czasami...Nie- dziękuje.

To dziwne, bo według morfinki tylko w tesco taki wyzysk...
        A w innych prywatnych firmach eldorado...
        • bmwariat Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:06

• morfinka_12 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:15
          wg morfinki market jest szczególnym miejscem wykorzystywania ludzi i to na
          dodatek ja im za to płacę, Co do innych pracodawców, niestety tak jest że
          czasami się zdarzy ktoś kto przecholuje. Ale z drugiej strony ja osobiście
          zdaję sobie sprawę z dość mocno roszczeniowej postawy potencjalnych
          pracowaników. Sam pracuje po około 10 - 12 godzin dziennie staram się nie
          pracować w soboty. Niedziela jest dla mie ostatnio dość ważnym dniem i nie
          pracuję a na początku jak się chciałem wykazać miałem nawet czasami w niedzielę
          pracę. teraz po prawie 4 latach w mojej firmie nie muszę tego robić w
          niedzielę. Fajnie.
          A jak rozmawiam z ludzmi którzy kończą teraz studia (zero doświadczenia) mają
          oczekiwania wobec p[racodawcy tak na poziomie 2000- 3000 Netto jako zarobek w
          pierwszej pracy. Mam też przykłady że da się ta (w trakcie studiowania jazda na
          darmowe prackyki, staże, pierwsze pół etatu...) oni kończą nie szukają pracy to
          ona szkuka ich.
          Wysysk jest i będzie, ale nie chcę żeby odbywało się to za moje pieniądze! Wiem
          też że moi rodzice zatrudniają około 8 osób i zzarobki w zależności od stażu
          wachaja się od 800 - do 1400 netto miesięcznie. chyba nie są jak na ostrowiec i
          wykonywaną przez nich pracę tak złe?
          • bmwariat Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:16
            a jaką firmę mają Twoi rodzice?
            • morfinka_12 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:21
              kiedyś już o tym mówiłem jaką firmę mają rodzice
              • bmwariat Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:24
                a mógłbyś przypomnieć?
                • morfinka_12 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:27
                  prowadzą działalność handlową - sklep. Napisałe o tym już kiedyś bo denerwują
                  mnie docinki że bronię interesu rodziców. Niestety ale tak nie jest. Tam gdzie
                  mają firmę nie ma większego wpływu jak na razie marketyzm (pomijam spadek
                  obrotów na poziomie 30 %, i zamknięcie kilku sklepów w okolicy) - nie bronię
                  rodzicó tylko wyrażam swoje poglądy. Bo gdybym mysał inaczej zakupy w Kraku
                  robiłbym jak inni w Tesco czy innym Realu a robię w osiedlowym sklepie.
                  • bmwariat Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:35
                    na to, że większość ludzi woli robić zakupy w marketach wpływa cena. Tego nikt
                    nie zmieni choćby nie wiem co. Wolą kupić gorszą rzecz, a tańszą( np. Eletro
                    World). Sklepy obniźą swoją cenę do pewnego pułapu, bo mają swoją granicę
                    opłacalności. Tak jak firmy telekomunikacyjne. Nie ma rozmów darmowych, tanich-
                    te rozmowy są wliczone w inne koszta. Coś zamiast czegoś. Tańsze rozmowy -
                    większy abonament, czy większa opłata za smsa. Zawsze tak było, jest i będzie.
                    Nie ma nic za darmo.
                    • morfinka_12 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:39
                      no właśnie że ten argument mnie zawsze odzwierciedla rzeczywistość, ba nawet
                      czasami mam wrażenie że rzadko. W rozmowach z innymi osobami wiem że często to
                      małe sklepy mają niższe ceny. Nie zawsze ale ja bym ocenił tak pół na pół. Ale
                      dla mnie istotne jest też to czy ta niska cena wynika tylko z niskości czy też
                      z ludzkiej krzywdy, oszukaniu kogoś, kłamstwa etc. Dla mnie nisk cena nie
                      zawsze jest niska po prostu.
    • morfinka_12 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:20
      mam też dobry przykłąd mojego sąsiada. Tzw złota rączka. Płytki, poanele,
      hudraulika, gaz, prąd na wszystko uprawnienia. Gładzie, drobna i grubsza
      wykończeniówka. I co i nie mógł sobie znaleźć roboty. Wszędzie go oszukiwali,
      nie dopłacali, w GB też nie poszło. Przyjechał miesiąc temu. Od miesiąca
      załatwiłem mu już dwie roboty (drugą kończy) i ma już dwie zabukowane. dwie
      poprzednie dały mu na poziomie 7000 PLN!!! a miesiąc temu mówił że nie da się,
      że nie ma pracy. Więc czasami jest też tak że człowiek ma fach ma wiedzę ale
      nie wie do których drzwi zapukać i czy głośno czy cicho. Mam nadzieję że nie
      pojedzie już do GB i postara się nakręcić sobie jakieś roboty bo nie można
      kogoś za rękę całe życie prowadzić.
      • feel_good Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:21
        A wystawia fakturki, czy na czarno......?
        • morfinka_12 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:22
          na razie na czarno ale wydaj mi się że nawet jak odda do skarbówki i zusu 2000
          to na bidne życie ale zostanie mu.
    • banan9991 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 15:46
      pewnie ale kogo to obchodzi ze sa nowe firmy i ktos moze by dostal prace gdzie
      jest GO np czy oni tam bez pojecia moze by zmniejszyli troche cene za
      ogloszenie o prace
      • w.kielanowska Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 16:54
        Wiecie co jak się coś rozkręca to od razu jest myśl będzie dobrze i kokosy,ale
        niestety rzeczywistość jest inna.Początek interesu to dla właściciela choćby
        rewelacyjnej specjaności walka.Trzeba wejść na rynek,znależć klienta, przekonać
        go do swoich usług, inwestować, opłacać obowiązkowe "haracze dla państwa"i
        pracować po naście godzin....Jakim kosztem to tylko my wiemy.Jak chcesz sobie
        pomóc decydujesz się zatrudnić pracownika i teraz wszystko zależy na kogo
        trafisz czy na cwaniaka co to mówi,że ciężko pracuje a ja go wyzyskuje, czy na
        człowieka co wie,że początki są trudne.....Uważam,że coś drgnęło u nas w kraju i
        co niektórzy przestali liczyć tylko na socjał,otwierają swoje interesy,ale
        potrzeba jeszcze ok 3 lat,żeby to wszystko zaczęło nabierać kolorowych barw nie
        tylko dla pracodawców, ale dla wszystkich....
    • banan9991 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 17:02
      tamte firmy znam ale Drozapol czy DKD to gdzie i czym sie zajmuje
    • banan9991 Re: W Ostrowcu powstają nowe firmy i nic się o ni 26.07.06, 17:52
      znacie jeszcze jakies ciekawe firmy ja np mag kas czy signal buduje nowa hale
      nie wielka ale zawsze sie rozwija
      • dinowar O Drazpolu i DKD 27.07.06, 08:02
        Drazpol to b. prężna firma z Bydgoszczy, notowana na giełdzie, z branży
        hutniczej. Kupiła w Ostrowcu część obiektów WKS-u. DKD, to nowy twór wydzielony
        z części WKS, który będzie istniał nadal. Adres: Gulińskiego 30.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka