Dodaj do ulubionych

Bez komentarza

09.01.07, 08:46
Fatalnie wypadł Ostrowiec w tegorocznej edycji Rankingu Szkół
Ponadgimnazjalnych. Najlepsze jest III LO Broniewskiego - 14 pozycja w
województwie i dopiero 270 w Polsce. Inne ostrowieckie licea nawet nie
sklasyfikowane. Zajrzyjcie sami na strony Rzepy albo tygodnika Perspektywy.
Obserwuj wątek
    • aisablri Re: Bez komentarza 09.01.07, 09:03
      a czy takie rankingi są miarodajne?
      • buksy Re: Bez komentarza 09.01.07, 09:18
        oceniane jest wylącznie liczba uczniów w finałach olimpiad i ich laureatów - trzeba przyznac, że to dość banalny ranking. To juz ranking wyzszych szkoł jest lepszy bo uwzględnia kilka dodatkowych kryteriów
        • aisablri Re: Bez komentarza 09.01.07, 09:25
          no właśnie:)
          a jeśli chodzi o szkoły wyższe- dla mnie śmiesznym kryterium jest zaplecze szkoły jeśli chodzi o stan budynków, biedny UJ ma jeszcze sporo sal, w których tnk ze ścian leci i kaflowe piece stoją:)
          • w.kielanowska Re: Bez komentarza 09.01.07, 10:00
            Ja też z dystansem podchodzę do takich rankingów....
            Dla mnie na wartość szkoły wpływ ma naprawdę wiele różnych czynników,olimpiady
            również ,ale to jaki daje start w późniejszym życiu jest u mnie na 1 miejscu...
            • Gość: Wojtek_68 Ilość absolwentów kontynuujących naukę ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 13:44
              Jedyne dobre kryterium oceny szkoły średniej typu liceum, to ilość absolwentów kontynuujących naukę na studiach.

Taki jest cel nauki w liceum, by móc zdać na studia.
              Można jeszcze poszukiwać absolwentów w wybranych prestiżowych uczelniach
              ale jak sami piszecie ocena uczelni też jest dyskusyjna.

Oczywiście na wcześniejszym etapie można sprawdzać zdawalność matury i ilość uczniów wybierających program rozszerzony, itp itd.

Niestety ranking oparty na olimpiadach jest zupełnie strzałem z biodra w niebo.

• pathos_phobos Re: Ilość absolwentów kontynuujących naukę ... 09.01.07, 14:10
                U mnie w klasie była tylko jedna olimpijka,za to 100% dostało się na studia za
                pierwszym lub drugim razem i wiem tylko o jednej,która nie skończyła studiów i
                to z przyczyn osobistych,nie naukowych.
    • student846 No bo powiat postawił na budowę hal sportowych, 09.01.07, 10:47
      aczkolwiek potrzebnych, ale jakim kosztem. Zapomniał o poziomie edukacji. No i
      masz babo placek.
      • chuchalscy Re: No bo powiat postawił na budowę hal sportowyc 09.01.07, 13:23
        Nie bagatelizujmy zupełnie rankingów. Nie radzę. To pójście na łatwiznę. Ja ich
        wagi nie przeceniam, ale zawsze coś jest na rzeczy, oj jest. Gdyby którakolwiek
        szkoła w Ostrowcu była wysoko w rankingu, byłby krzyk radości. Zresztą tak było
        w poprzednich latach, przypomnijcie sobie. Ze swej strony życzę wszystkim
        szkołom w Ostrowcu jak najwyższych miejsc w tym rankingu jak i w innych.
    • temp_nick Re: Bez komentarza 09.01.07, 21:31
      Jak sie pomyśli, ze Chreptus kiedyś był jedną z najlepszych szkół w Polsce to
      sie serce kraje -jak kilka lat temu 'goscinnie' wyraziłem pogląd ze liczba 4-5
      olimpijczykow na 800 uczniow w szkole o niczym nie swiadczy, to narazilem sie
      oficjalnym czynnikom, bo wskazniki nauczalnosci jeszcze jakies tam były

W latach 60'tych nie było olimpiad -ale byli jeszcze pedagodzy z prawdziwego
      zdarzenia - była samopomoc kolezenska -i co najwazniejsze nie było
      korepetycji! -zresztą znam pare osob własnie z Chreptusa, ktore ostatnimi czasy
      prywatnie sie przygotowywały do olimpiad, a po osiągnieciu sukcesu, szkoła
      probowala sie przypiąc do osiągniatego wyniku. Ale rodzice na szczescie
      zareagowali kategorycznie! Nie!

Dzis powtarzam raz jeszcze -kryzys szkolnictwa w Ostrowcu na kazdym poziomie
      jest ewidentny -i wine za to ponosi nikt inny jak lokalna władza (Naczelnicy i
      wszelkiej masci wizytatorzy i inni, Dyrektorzy i Vice-Dyrektorzy ktorych
      stanowisk nawet nie rozgarniam swoim prostym umysłem) -jezeli nie wierzycie,
      popatrzcie sami ile najrozniejszej masci nauczycielstwa jest we władzach
      Ostrowca. Rekord swiata

Ale czego tu wymagac, skoro nauczyciele, opuszczają szkole piec minut po
      dzwonku, goniąc co sił do domu, bo tam juz czekają pod drzwiami uczniowie na
      korepetycje-

Bez komentarza...
      • chuchalscy Re: Bez komentarza 10.01.07, 09:52
        W tym miejscu temp_nick też bez komentarza, zgoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka