Dodaj do ulubionych

B3, prośba

25.01.07, 09:04
proszę, wytłumacz, jak człowiek co się zna na samorządach- czy premier może decydować o tym, kto jest prezydentem miasta, a kto nie. Bo ja nie mam siły o tym pisać, ani myśleć.
Obserwuj wątek
    • Gość: B3 Re: B3, prośba IP: 213.17.232.* 25.01.07, 09:06
      ustawa o samorządzie gminy...czytałaś chyba do egzaminu...
      • aisablri Re: B3, prośba 25.01.07, 09:07
        Ja wiem. Ciebie proszę- wytłumacz globalnie, nie mi.
        • chuchalscy Re: B3, prośba 25.01.07, 09:13
          Basiu nie denerwuj się, jeszcze TYLKO 3 lata z okładem i ludzie będą mięli
          szansę wybrać innych do rządzenia naszym krajem. Pocieszam się tylko, że czas
          biegnie szybko.
          Ps. Tylko nie wiem kogo wybiorą, sorrrryyy, kogo wybierzemy?
    • Gość: betrzy Re: B3, prośba IP: 213.17.232.* 25.01.07, 09:11
      art. 96 ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym
      • aisablri Re: B3, prośba 25.01.07, 09:15
        Art. 96. (126) 1. W razie powtarzającego się naruszenia przez radę gminy Konstytucji lub ustaw, Sejm, na wniosek Prezesa Rady Ministrów, może w drodze uchwały rozwiązać radę gminy. W przypadku rozwiązania rady gminy Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej, wyznacza osobę, która do czasu wyboru rady gminy pełni jej funkcję.
        2. Jeżeli powtarzającego się naruszenia Konstytucji lub ustaw dopuszcza się wójt, wojewoda wzywa wójta do zaprzestania naruszeń, a jeżeli wezwanie to nie odnosi skutku - występuje z wnioskiem do Prezesa Rady Ministrów o odwołanie wójta. W przypadku odwołania wójta Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej, wyznacza osobę, która do czasu wyboru wójta pełni jego funkcję.
        • Gość: b3 Re: IP: 213.17.232.* 25.01.07, 09:16
          PROCEDURA ODWOŁANIA WÓJTA PRZEZ PREZESA RADY MINISTRÓW NA WNIOSEK WOJEWODY
          Zgodnie z art. 96 ust. 2 ustawą z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst
          jednolity DzU 2001 r. Nr 142 poz. 1591), jeżeli wójt (burmistrz, prezydent)
          dopuszcza się ciągłych naruszeń konstytucji lub ustaw, wojewoda wzywa go do ich
          zaprzestania. Jeśli jednak nie odnosi to skutku, występuje z wnioskiem do
          Prezesa Rady Ministrów o odwołanie wójta. W przypadku, gdy premier uzna jego
          zasadność, minister właściwy do spraw administracji publicznej, wyznacza osobę,
          która do czasu wyboru nowego wójta pełni jego funkcję.
          • lachien Re: 25.01.07, 11:46
            Basia, chodzi Ci o Wawę?
            • aisablri Re: 25.01.07, 11:50
              Ogólnie. Chodzi mi o to, że przy podziale władzy premier raczej nie może decydować o obsadzie stanowisk samorządowych.
              • brazylion3 Re: 25.01.07, 12:12

hehehehe nie w tym kraju:):):):):):):):)
                --------------

Wypromujmy Ostrowiec :)
                • stolat3 Re: 25.01.07, 13:00
                  Przepraszam Was , ale u nas tzn w Polsce prawo zna tylko jedna osoba i radzę
                  nie silcie się na interpretację tego prawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka