Gość: bmw IP: *.opera-mini.net 02.12.07, 18:41 czy chcielibyscie by Mazurek Dabrowskiego zmienili na jakis inny np.Bogurodzice lub Rote? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dizzy81 Re: Hymn narodowy 02.12.07, 18:45 Nieeeeeeeeeee, post nadaje się tylko i wyłącznie do usunięcia! Sory wariat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Hymn narodowy IP: *.opera-mini.net 02.12.07, 19:26 niby dlaczego? zlamalem regulamin?nieetyke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Hymn narodowy IP: *.opera-mini.net 02.12.07, 19:27 niby dlaczego? zlamalem regulamin?nieetyke? obrazilem kogos?sprofanowalem? Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Hymn narodowy 02.12.07, 19:32 Bo mi sie nie podoba ten post i już:) NIe bierz tego do siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hymn narodowy 02.12.07, 23:53 Uważam,że to ciekawe pytanie. Rota odpada jako hymn-strasznie dużó w niej nienawisci do Niemców.Czy to wypada w Unii?Nie żebym jakos specjalnie kochał Niemców,ale niekoniecznie musimy się z nimi drażnić. I skoro niektórzy politycy maja problem zaśpiewaniem wspólczesnego mazura,to myśłisz,że daliby sobie radę z chorałem gregoriańskim?Poza tym jest to pieśn religijna,kłóci się z sekularnym charakterem państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Hymn narodowy 02.12.07, 23:58 no właśnie, nie jesteśmy państwem wyznaniowym. no bo skoro Rota, to czemu nie np Przybieżeli do Betlejem;) ja myślę, że jak na poziom Polaków wystarczyłaby jakaś piosnka przedszkolna, co każdy ją zna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Hymn narodowy IP: *.opera-mini.net 03.12.07, 05:19 to moze piesn o malym rycerzu lub jak dlugo pod Wawelem?:)Lub stworzyc melodie do "kto Ty jestes?Polak maly";) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hymn narodowy 03.12.07, 17:05 to może hej sokoły?To znaja wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Hymn narodowy 03.12.07, 09:14 to może i orła zamienić na żubra ? :)), zreszta ta nasza flaga to też taka mało kolorowa....ja bym tam "walnął" jakiś szlaczek, a co....no i restauracja monarchi absolutnej - koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hymn narodowy 03.12.07, 17:06 good_man napisała: > no i restauracja monarchi absolutnej - koniecznie. Przecież byliśmy o krok i jakos Polacy się nie skusili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumbuddy Re: Hymn narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 19:58 Kiedyś jak rozważano, jaka pieśń ma się stać hymnem, kandydatką była też "Gaude mater". Jak dla mnie - bomba, tylko trzeba by polski tekst zapodać. Rota jest po pierwsze antyniemiecka, po drugie smutna jak diabli. A "Gaude mater" jest dostojna i optymistyczna. Oczywiście nie mam nic przeciwko obecnemu hymnowi - bo i wesoły i skoczny, itp. ;) Pozdrowienia z Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hymn narodowy 04.12.07, 01:01 Ale by było fajnie-śpiewać hymn po łacinie.Mnie pomysł się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: Hymn narodowy 05.12.07, 14:55 no dobra, teraz test: ale bez google, kto zna tekst Bogurodzicy i Gaude Mater? Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hymn narodowy 05.12.07, 18:17 Znam Bogurodzicę na pamięć-i potrafię zaśpiewać oba hymny,Gaude mater z tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hymn narodowy 05.12.07, 18:18 Oczywiscie możesz mnie przetestować,jak się spotkamy Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Osoby o słabych nerwach nie słuchać!! 15.12.07, 14:39 A co wy myślicie o czymś takim?Ja mam mieszane uczucia. www.wrzuta.pl/audio/heh3QzCZVY/ www.wrzuta.pl/audio/iPW1NB5HPR/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurand_pl Re: Hymn narodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 14:46 nie rozumiem po co zmieniać hymn ten który jest jest spoko a śpiewany przez tysiące to aż ciarki przechodzą Odpowiedz Link Zgłoś