Dodaj do ulubionych

Telkonet - internet - szybkosc lacza - problem

IP: *.telkonet.pl 13.09.08, 15:37
Witam
W tym tygodniu zalozylem sobie internet z Telkonetu (1 MB). Teraz
sprawdzajac programem: www.speedtest.pl/ pokazuje mi takie
cos:
1. Modem analogowy 56 kbps
2. Neostrada 128 / ISDN 2 kanały kbps
3. Neostrada 256 kbps
4. wynik - 492 kbps -----------
Obserwuj wątek
    • unhollyseth Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 15:43
      hehhe. Wszytko masz w porządku. Tylko przy modemie ADSL Z TPSA lub NETII (lub z
      innego takiego ustrojstwa) jak pisze Ci w umowie 512 to jest 512. W przypadku
      radiówek i internetu kablowego nigdy nie będziesz miał idealnie 512. Tak więc
      bez paniki:P
      • Gość: JarY Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 13.09.08, 15:48
        No, tak tylko ja place za 1024.
        • unhollyseth Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 15:55
          Trzeba było przeczytać umowę dokładniej:P Może to jest chwilowe, weź pod uwagę,
          że ...isz łącze z innymi w bloku, a że zrobiło się zimno to ludzie siedzą w
          domu i bawią się internetem:P No chyba, ze masz 1 Mb a wskazuje Ci przez dłuższy
          czas, że masz tylko połowę to wtedy skontaktuj się z TELKONETem.
          ps. a może masz włączone jakieś programy p2p ( do ściągania) ?
          • unhollyseth Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 15:57
            Ciekawe czemu słowo "dzie.lisz" mi wygwiazdkowało? hmm..
      • kemotost Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 15:58
        No nie dokońca jak jest. Jeśli masz na umowie 1 Mbs a osiągasz poniżej połowy tej prędkościto coś jest nie tak. W końcu płacisz za większą przepustowość. Może to chwilowe, ale jeśli się nie zmieni to radziłbym reklamować.
        Zrób też testy innymi miernikami. Czasami różnice są spore.
        Nie wiem jak masz sformułowaną umowę - czy masz mieć 1 Mbs czy do 1 Mbs. To drugie rozwiązanie, nie gwarantuje niczego, ale jest też niezgodne z prawem telekomunikacyjnym.
        Tak czy siak na łączu kablowym, powinieneś osągać przynajmniej 80% tego co masz zadeklarowane.
        W przypadku sieci radiowych różnice mogą być znacznie większe bo są zależne od czynników pogodowych, ustawienia anteny i umiejętności administratora. Osobiście mam teraz radio, i jestem zadowolony. Miałem też radiówki z kilku innych źródeł i w większości była kaszanka.
      • maczek83 Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 16:00
        Nigdy nie mów nigdy. Mam 1024 internetu kablowego i poniżej 1000 nigdy nie spada.
    • unhollyseth Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 16:11
      Chłopaki pewnie lepiej wiedzą bo ja nie jestem informatykiem (tzn w połowie
      jestem:P ) ale nie opierałbym się na tych testach bo na tym co sprawdzałeś (mam
      512) jest 390 a na tym www.speedtest.net/ mam 470, a na ip.wp.pl mam 440.
      Więc te testy łącza są do niczego.
    • Gość: JaneK Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 13.09.08, 16:12
      Jary ma rację - oto wynik mojego testu dokonany kilka minut temu:
      Tabela porównawcza

3. Neostrada 256 kbps
      4. DSL 512 kbps
      5. mój wynik - 719 kbps
      6. Neostrada 1024 kbps
      7. Neostrada 2048 kbps
      8. DSL 4096 kbps
      9. Neostrada 6144 kbps

Niestety, Telkonet od pewnego czasu zawodzi. Płacę za łączę razem z kablówką i
      też za 1 MB, ale noszę się z zamiarem przeprowadzki do Netii. Sprawdzałem u
      kolegi -Netia śmiga w porównaniu z Telkonetem.
      • Gość: JarY Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 13.09.08, 16:27
        Teraz sprawdzalem i mam jeszcze gorzej:

3. Neostrada 256 kbps
        4. wynik - 308 kbps -
        • Gość: ari.g Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 13.09.08, 18:48
          Faktycznie jest chyba jakiś problem. Ja przed chwilą miałem zupełną przerwę w
          połączeniu, a na teście z tej stronki mam 392 kbps :(
          • toru_watanabe Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 21:57
            Nie wiem od czego to zależy, ale w niedziele i święta zawsze jest słabsza prędkość w telkonecie, ja się już przyzwyczaiłem.
            • kemotost Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 13.09.08, 22:19
              Poprostu więcej ludzi siedzi w domu i bawi się w sieci, obciążając łącza.
              • Gość: JarY Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 14.09.08, 09:46
                No u mnie juz jest dobrze. Mieli chyba jakas chwilowa zacinke.
                • Gość: JarY Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 14.09.08, 10:38
                  Za szybko pochwalilem....spowrotem mam niecale 400:(
                  • Gość: kokosz Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 16.09.08, 19:56
                    wysłałem e-maila do TELKONETU w tym temacie i od trzech dni nie mam odpowiedzi,
                    jest to poniżanie klienta
                    • Gość: KOKOSZ Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 16.09.08, 21:06

3. wynik - 132 kbps----PORAżKA
                      4. Neostrada 256 kbps
                      5. DSL 512 kbps
                      6. Neostrada 1024 kbps
                      7. Neostrada 2048 kbps
                      8. DSL 4096 kbps
                      9. Neostrada 6144 kbps

to mój wynik z godziny 21.05
                      • toru_watanabe Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 17.09.08, 20:27
                        Faktycznie coś jest nie tak, od tygodnia muli okropnie, zwyczajne przeglądanie stron jest denerwujące.
                        • unhollyseth Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 17.09.08, 20:37
                          Hmm to bardzo ciekawe. Ja mam z MSK ale też definitywnie od tygodnia jakby
                          wolniej chodziło. Czyżby korzystali z tych samych łączy ?
                        • Gość: mała Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 17.09.08, 21:21
                          Ja też mam 1024 a dziś mam np 420. Za co więc płacę??? Nie wspomnę już o Pani w
                          BOK, która ma wyraz twarzy: bez kija nie podchodź i robi wielką łachę, że kogoś
                          w ogóle obsłuży. No coment.
                          • Gość: kokosz Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.telkonet.pl 23.09.08, 12:14
                            Z mojego punktu widzenia to wszystkie blokowiska które są pod zasięgiem
                            TELKONETU korzystają z jego usług . I w tym momencie TELKONET staje się
                            monopolistą na tym obszarze , tak jak kiedyś monopol był uprawiany przez TP.SA
                            .Dzięki sieciom telefonii komórkowej TP.SA szuka dzisiaj klientów , czy tak też
                            będzie z TELKONETEM?
                            • Gość: bmw Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.opera-mini.net 23.09.08, 12:46
                              ja mam z Netii 4 Mb za 64 zl na 2 lata. Czekam na router wi-fi:).Smiga az milo.
                              • tdx Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 05.10.08, 19:58
                                Telkonet - MSK - pakujemy klientow do jednego wora i przycinamy tak, zeby jakos
                                chodzilo i ludzie nie psioczyli ;) Zajzalem kiedys do ich skrzyneczki... a tam
                                sprzet firmy Planet :D Jezeli komus mowi cos ta nazwa, to wie jakiej jest
                                jakosci ;) Zreszta... jak sie w 2008 zamiast dedykowanego sprzetu uzywa blaszaka
                                z linuxem, to jest jak widac... (Oczywiscie nie mam nic do samego linuxa, bo sam
                                go uzywam od prawie 10 lat). Ta sama sytuacja tyczy sie konkurencji - blokowe.pl
                                i wszelkiej masci radiowek uzywajacych magicznego, lotewskiego Mikrotika. Czasy,
                                kiedy sie robilo kase na nawinych oferujac im "dostep" do internetu na 2,4GHz z
                                lojalka na rok juz sie skonczyly... Jedyna przewaga takich firm nad telekomami
                                jest wlasnie brak jakiejkolwiek umowy terminowej ;)Zdaje sobie sprawe, ze lacze
                                kosztuje, sprzet kosztuje, "lapka" dla wojta tez ;) No i trzeba na tym jeazcze
                                przyciac... Ale w wiekszosci przypadkow takie sieci tworza ludzie szukajacy
                                latwego zysku - niekoniecznie z branzy ;) Uklony :)
                                • Gość: admin Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.08, 20:02
                                  i tu się z kolegą zgadzam!:)
    • bmwariat Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 06.10.08, 05:16
      ja od dzis mam 4 Mb za 64 zl z umowa na 2 lata z mozliwoscia zmiany promocji w trakcie jej trwania:)
      • ostrowiak_1982 Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 07.10.08, 17:58
        Przy jakim abonamencie telefonicznym?
        • bmwariat Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 07.10.08, 18:47
          stara taryfa. Takiej juz nie ma:) i tania jest
          • ostrowiak_1982 Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 07.10.08, 19:27
            Czyli nie trzeba zmieniać abonamentu telefonicznego?
            • ostrowiak_1982 Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble 07.10.08, 19:30
              Jeszcze jedno zamawiałeś online czy tel?
              Bo przy online masz chyba dwa mieczy upustu.
              • Gość: bmw Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.opera-mini.net 07.10.08, 19:38
                zmienialem taryfe.Na to nowej umowy nie potrzebowalem
              • Gość: pit Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.08, 19:44
                Ja tez od wczoraj mam 4Mb/s z Netii, a nawet troche wiecej. Przestawiajac
                szybkosc z 1 Mb na 4Mb mily pan z Netii powiedzial ze predkosc łącza zostala
                ustawiona na ok 4900 czyli z duuuzym zapasem po to abym nawet przy duzym
                obciazeniu łącz mial zapewniona predkosc z umowy tj. 4096.
                Sprawdzalem kilka razy speedtestem i jak na razie rezultaty 4250-4500.
                Czyli jednak mozna...
                • Gość: bmw Re: Telkonet - internet - szybkosc lacza - proble IP: *.opera-mini.net 07.10.08, 20:14
                  dokladnie.Tez mam w tych granicach i ustawiona na 4,9:)
                  • tdx Maly offtopic. 10.10.08, 13:04
                    telepolis.pl/news.php?id=12597 Znajomy Tepsiarz powiedzial
                    mi, ze w ramach projektu Swietokrzyskie jako jedno z pierwszych
                    wojewodztw bedzie bralo udzial w starcie projektu - 1 grudnia.
                    Dostep droga radiowa, przepustowsc 512MB. W rejonie Ostrowca &TP
                    posiada duzo klientow telefonii stacjonarnej podlaczonych droga
                    radiowa. W wiekszci przypadkow przekazniki dzialaja juz na GSM900. Z
                    tego co jest mi wiadomo w rejonie Nowej Slupi dzialaja resztowki na
                    analogowym WCDMA.Bedac w Czechach mialem okazje testowac dzialanie
                    takiej sieci. Wyglada calkiem obiecujaco. Jesli &TP pojdzie po rozum
                    do glowy i nie wyskoczy z cena z kosmosu lokalne urynowki moga
                    zaczac sie bac ;-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka