misia272 03.01.07, 13:05 Co obniża skutecznośc działania tabletek antykoncepcyjnych wiem że antybiotyki i witamina B. Biegunka i wymioty. A może jeszcze coś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula36 Re: co obniza skuteczność tabletek? 03.01.07, 16:05 wszystko jest napisane na ulotce. Ja sie wlasnie dowiedzialam ze ketokonazol ( doustnie na grzyby) moze hamowac metabolizm preparatu, a ginekolog wlasnie mi go zapisal z tabletkami razem. A takie mialam zaufanie do tego lekarza. Odpowiedz Link
justy1 Re: co obniza skuteczność tabletek? 03.01.07, 17:09 > ketokonazol ( doustnie na grzyby) moze hamowac m > etabolizm preparatu czyli nie obniża skuteczności pigulek (wręcz przeciwnie) Odpowiedz Link
anula36 Re: co obniza skuteczność tabletek? 03.01.07, 17:10 uff choc tyle Juz mnie zacmilo ze stresa Odpowiedz Link
justy1 Re: co obniza skuteczność tabletek? 03.01.07, 17:10 > Co obniża skutecznośc działania tabletek antykoncepcyjnych przeczytaj ulotkę od pigułek > wiem że antybiotyki część antybiotyków > i witamina B. nie Odpowiedz Link
turzyca Re: co obniza skuteczność tabletek? 03.01.07, 23:52 Nie wszystko jest napisane w ulotce. Na przyklad lukrecja/anyz/salmiak czyli to czarne paskudztwo popularne glownie w krajach skandynawskich obniza skutecznosc tabletek. A informacja z zaufanego zrodla, bo od mojego gina. Odpowiedz Link
doral2 Re: co obniza skuteczność tabletek? 08.01.07, 10:50 skoro czegos nie ma na ulotce to znaczy że nie wpływa na skutecznośc tabletek...nie wiem skąd bierzecie takie "rewelacje"....? chyba z zasłyszanych plotek.... Odpowiedz Link
turzyca Re: kumaryna.... 13.01.07, 22:58 W kwestii formalnej. To co w Finlandii nazywa sie salmiak(ki), Niemcy nazywaja Lakritz. Po polsku nazywa sie lukrecja, ale spotkalam sie tez z nazwa anyz - pewnie bledna, ale wiekszosc osob w Polsc utozsamia ten smak wlasnie z anyzem. Stad moje lamane okreslenie w pierwszym poscie. Chodzilo mi o to, co jest przedstawione tu: de.wikipedia.org/wiki/Lakritz (jest tam tez zdjecie pysznej finskiej wodki, ktora serdecznie polecam). Na informacje, ze wybieram sie do Finlandii i mam zamiar sie tym tam glownie zywic, moj gin mnie poinformowal, ze to nie najlepszy pomysl. Swoja droga niemiecka wikipedia zawiera informacje, ze wyroby z lukrecja zawieraja dosc duza ilosc salmiaku, stad pewnie finska nazwa handlowa. Odpowiedz Link
doral2 lukrecja... 14.01.07, 15:05 lukrecja jest także składnikiem wielu herbatek smakowo-owocowych....sądzę zatem, że jeśli miałaby szkodzić to na opakowaniach byłoby coś na ten temat...no i zapewne nie w takich małych ilościach jakie znajdują się w herbatkach, słodyczach i tym podobnych... wszystko w nadmiarze szkodzi, lekarstwa też... Odpowiedz Link
turzyca Re: lukrecja... 14.01.07, 22:59 Hmmm, ja sie umiem tym wylacznie odzywiac. A w Finlandii to proste, bo w zasadzie wszystko mozna kupic w tym smaku. pewnie, wiec wracamy do kwestii stezenia, a tej nie rozstrzygniemy. Odpowiedz Link
justy1 Re: co obniza skuteczność tabletek? 11.01.07, 21:34 > Nie wszystko jest napisane w ulotce. Na przyklad lukrecja lukrecja wchodzi w interakcje z hormonami o budowie steroidowej (np. hormony płciowe), ale nie chodzi o obniżenie skuteczności, lecz o nasilenie działań niepożądanych Odpowiedz Link
1mzeta Re: co obniza skuteczność tabletek? 14.01.07, 17:15 > i witamina B. A to ciekawe, bo szczególnie jej zażywanie zalecane jest w trakcie brania tebletek anty. Odpowiedz Link