Dodaj do ulubionych

karta graficzna a linux

10.10.04, 16:10
Wymieniłem karte GF na ATI Radeona. W tej chwili mam zainstalowane orginalne sterowniki z GeForce'a. O ile pod Windą je odinstalowałem przed zmianą karty ,to pod Linuxem nie. I teraz czy Linux załapie, że jest inna karta i zadziała na standardowych sterownikach czy będzie usilnie chcieć działać na starych? I czy moge odpalać Linuxa normalnie czy z jakimiś obcjami?
Obserwuj wątek
    • tswiercz Re: karta graficzna a linux 10.10.04, 16:15
      oczywiście opcjami :)
      • user0001 Re: karta graficzna a linux 10.10.04, 16:57
        w lilo lub grubie dodaj 3 do parametrów jądra (to odpali system do lini poleceń_ zwykle) teraz przeedytuj konfigurację Xów
        cd /etc/X11
        vi xorg.conf ___lub___ vi XF86Config.conf (chyba)
        w miejscu gdzie masz "nvidia" będzie potrzeba wstawić "ati" i usunąć ewentualne opcje charakterystyczne dla karty GF.

Teraz tam gdzie leży konfiguracja modułów /etc/modules.d/ ??? lub gdzieś w katalogu /etc należy poszukać wywołania modułu jądra używanego przez GF (NVDriver lub coś takiego), i spowodować aby nie był ona ładowany.

Gdy już uda się to zapisać i ponownie wystartować komputer, system powinien wstać w trybie graficznym, można wtedy zacząć instalację sterowników od ATi.

Druga metoda, to poprosić o pomoc to w co wierzysz, włączyć komputer i liczyć, że dystrybucja sama sobie poradzi ze sprzętem. (czasami się to udaje).
        Jeśli dystrybucja sobie sam poradzi ze sprzętem, należy odpalić glxgears -info i zobaczyć jaka wersja OpenGL jest używana, w razie potrzeby zainstalować sterowniki od ATi.
        • tswiercz Re: karta graficzna a linux 10.10.04, 21:28
          Czyli mam usunąć zmiany w tym pliku jakie uczyniłem przy instalacji GeForce'a.

Dzięki
          • kell99 Re: karta graficzna a linux 10.10.04, 22:10
            To zalezy od dystrybucji. Jezeli instalujesz paczke, to mozliwe, ze zmiana w
            konfiguracji xserwera bedzie automatyczna (watpie).
            1) nie instalowales sterwnikow nvidii:
            zmieniasz w Section "Device" pole driver "nv"
            2) instalowales sterownik nvidii:
            zmieniasz w Section "Device" pole driver "nvidia"
            mozesz dodac pole
            Option "NvAgp" "1" // konfiguracja sterownika, poczytaj man, ale 1 dziala ok;)
            Option "HWCursor" "1"
            Option "CursorShadow" "1"// cien pod wskaznikiem mychy jak pod windows
            do tego w Section "Modules"
            musisz dodac "Load" "glx" by miec sprzetowe 3d

cala konfiguracje wyjscia tv dodajesz w Section "Device". jak nie wiesz jak
            (manual nvidii jest strasznie zakrecony), to moge wkleic swoj konfig, lekko
            zmodyfikujesz i bedziesz szczesliwy.
            • tswiercz Re: karta graficzna a linux 10.10.04, 23:54
              Nie bardzo wszystko dało się usunąć/zastąpić. Zwłaszcza model karty nie wiedziałem co powinienem wpisać. Dlatego poszedłem na żywioł. Były małe problemy. Mimo, iż wybrałem Radka 9600 z listy (mam 9550) nic nie poszło, trochę krzaczków i system odpuścił start XWindowsów. Potem udało się uruchomić na sterownikach VASA czy coś takiego i w strasznej rozdzielczości znalazłem dokładny opis instalacji sterowników. Po tym wszystkim pięknie uruchomiło się KDE i już chce sprawdzić czy poprawnie się zainstalowało - włączam Tux Racer'a a tu nic. Chwile na pasku zadań Tux się znajdował i się zamknął. Będe jeszcze próbować z tym walczyć ale narazie mi nie zależy na trybie 3d pod Linuxem.
              • kell99 Re: karta graficzna a linux 11.10.04, 00:00
                ah, wybacz moja nieuwage. wymieniles nvidie na ati:)
                a probowales zamiast bawic sie w sterowniki xfree instalowac "firmowe" ?
                ati.com/support/drivers/linux/radeon-linux.html?type=linux&prodType=graphic&prod=productsLINUXdriver&submit.x=5&submit.y=7&submit=GO%21
                • tswiercz Re: karta graficzna a linux 11.10.04, 07:59
                  Tak, mam dokładnie te. Tylko nie wiem czy nie ma gdzieś jeszcze poinstalowanych sterowników od NV i mogą one tworzyć jakieś konflikty. Np pod Windowsem zalecany jest format po takiej operacji.
                  • user0001 Re: karta graficzna a linux 11.10.04, 09:17
                    Zobacz w katalogu /usr/lib czy libGL.so (to powinien być link symboliczny) prowadzi do biblioteki ati czy nvidia, jeśli do nvidia to skasuj link i zrób poprawny a potem ldconfig.
                    Jaką ty właściwie masz distro i na jakich X'ach ona siedzi? (no i którego jajka używasz?)
    • koktajl_molotowa Jaka distro? 15.10.04, 01:32
      Bo jesli masz distro, w której są X-y z Xorg a nie na Xfree86, to masz pecha.
      ATI wypuszczas sterowniki przypisane do konkretnych wersji Xfree86.
      Reasumując: masz coś nowego np. MDK10.1 - leżysz (ciekawe jak długo?).
      • user0001 Re: Jaka distro? 15.10.04, 07:14
        Dziwi mnie to o czym piszesz, bo instalowałem zamknięte sterowniki ATi na gentoo
        z Xorg, jakoś nie było problemu.
        • koktajl_molotowa do: user0001 15.10.04, 12:27
          Jeśli byś opisał sposób w jaki to zrobiłeś, jakie sterowniki i skąd zassane
          użyłeś, byłbym wdzięczny. Z niczym nie mam prolemów "nie do przejcia", tylko z tym.
          Z góry dziękuję.
          • user0001 Re: do: user0001 15.10.04, 13:04
            Sorki, jest mały problem
            Gentoo używa xorg-x11-6.7.0 (przynajmniej moje, nie było aktualizowane od
            tygodnia), chodzą na nim fglrx-4.3.0-3.11.1 (chodzą dobrze), ALE nie pójdą one
            na XOrg 6.7.99 i wyższych.

Sprawdź wersję XOrg, jeżeli jest to 6.7.0 to możesz iść dalej:

System musi się uruchamiać w trybie tekstowym, żadnych bootsplash, przechodzenia
            przy starcie do fb.

Nie wolno ładować modułów radeon.

Na starcie należy załadować moduł agpgart, moduł agp dla chipsetu, a następnie
            moduł z zamkniętych sterowników.

Ja robiłem to na jajku 2.6.8.1. Instalacja wykonała się automatycznie (przez
            emerge. Na zamknięte sterowniki został naniesiony patch oznaczony jako:
            fglrx-2.6-vmalloc-vmaddr.patch
      • benetnash ATI 17.10.04, 21:13
        Z tego co czytałem to obsługa czipsetów ATI jest zbugowana w starszych kernelach
        i dopiero w kernelu 2.6 to naprawiono - sam musiałem nowszy kernel zainstalować
        bo po zainstalowaniu na Auroxie 9.4 firmowych sterów caly system mi siadał w
        momencie podnoszenia x'ów - pojawiał się black (dobrze że nie blue) screen i
        tylko estart pomagał. Właśnie kompiluje jądro 2.6.8 i może coś z tego będzie:)
        homepage.hispeed.ch/rscheidegger/atilinux_oct03/ati_linux_comp_oct03.html
        • tswiercz Re: ATI 17.10.04, 23:52
          Ja też mam Auroxa 9.4, więc bez kompilacji jądra nie da rady?
          No cóż jak będe kiedyś miał czas to spróbuje.
          • kell99 Re: ATI 18.10.04, 05:48
            Eh! Tak to jest jak sie nie kupuje z glowa. Z nvidia nie ma najmniejszych
            problemow, sterowniki sa stabilne, dzialaja z kazda wersja X 4.x.x (lacznie z
            Xorg6.8). Jezeli firma chce miec klientow to niech wyda dobre sterowniki, bo tak
            to wywalanie pieniedzy w bloto (i niepokoj, czy aby dystrybucja ktora uzywam nie
            przesiadzie sie na wersje X nie wspierana przez ati).

btw. sterowniki ati sie zmienia mam nadzieje na lepsze;) poszukuja ludzi do
            pracy przy pisaniu sterownikow pod linuksa. ah, taka praca, szkoda, ze mam
            stanowczo za malo "doswiadczenia" jak na ich wymagania. no moze, za kilka lat;)
            • benetnash Re: ATI 18.10.04, 19:33
              Bez rekompilacji jądra się nie ruszy - ale uważajcie bo jądro 2.6.8 ma problemy
              z nagrywaniem cd'ków:)

To, że kernel nie obsługuje czipsetów ATI to nie wina firmy tylko byg w kernelu
              więc nie wiem czemy najeżdżasz na tą firmę - ich sterowniki jeżeli chodzi o
              łatwość zainstalowania i userfriendly według mnie przewyższają nvidiowe...
              • kell99 Re: ATI 18.10.04, 19:45
                kernel 2.6.8 nie ma zadnych problemow z nagrywaniem.
                kernel zupelnie nie wspomaga kart graficznych, co najwyzej chipset plyty i
                sterownik agp. sterownik "kompilujesz" osobno, zreszta o kompilacji nie ma tutaj
                mowy, co najwyzej o "przystosowaniu" go do danej wersji kernela.
                a co do ati, to chyba sie nie rozumiemy, doom3 na ati nie dziala i nie wiadomo
                kiedy bedzie, driver to jakas wersja testowa, dedykowana do konkretnej wersji
                Xw, ktora nie ma stabilnosci tego co daje nvidia.
                • user0001 Re: ATI 19.10.04, 08:28
                  Waniliowe jądro 2.6.8(.1) uniemożliwia korzystanie z nagrywarki ATAPI przez
                  program który uprawnienia root'a uzyskał na drodze SUID.
                  W każdej dystrubucji korzystającej z 2.6.8.1 poprawiono ten błąd, ale poprzez
                  patchowanie źródeł jądra przychodzącego z dystrybucją. W waniliowym nadal ten
                  problem jest.
                  Poza tym w jądrze są sterowniki do karty graficznej (sterowniki drm), ale tylko
                  do tych kart które są obsługiwane przez sterowniki otwarte (na przykład mojego
                  Radeona 9200).

Problem z ATi polega na tym, że stabilne sterowniki do nowych radeonów ukażą się
                  dopiero gdy z firmy "wycieknie" specyfikacja chipsetów serii r3X0 ;-)
                  • kell99 Re: ATI 19.10.04, 08:46
                    Jest juz 2.6.9 ;)

> Waniliowe jądro 2.6.8(.1) uniemożliwia korzystanie z nagrywarki ATAPI przez
                    > program który uprawnienia root'a uzyskał na drodze SUID.
                    Hmm i czym sie ten blad objawial? Chyba ja sie z nim osobiscie nie spotkalem.

> Poza tym w jądrze są sterowniki do karty graficznej (sterowniki drm), ale tylko
                    > do tych kart które są obsługiwane przez sterowniki otwarte (na przykład mojego
                    > Radeona 9200).
                    I daje to tyle co nic?;)

> Problem z ATi polega na tym, że stabilne sterowniki do nowych radeonów...
                    Te do "obecnych" tez do genialnych podobno nie naleza. Poza tym czy ati zauwaza
                    istnienie cos innego poza RedHatem? To ^$$%^ dawac sterowniki jako rpm, fajnie
                    to potem rozbebeszac, eh.
                    Ale kazdy uzywa to co lubi. Nic nie zmieni mojej opinii, ze nvidia najbardziej
                    stara sie od kilku juz ladnych lat. Wcale mi nie przeszkadza, ze sa zamkniete,
                    dzialaja ok, sa w miare uaktualniane, wiec tylko sie cieszyc. Nie ma sytuacji,
                    ze trzeba pisac petycje by firma cos tam zrobila.

2.6.9 zmusilo mnie do instalacji 61.11 nvidii i przyszlo olsnienie, doom3, ktory
                    klatkowal na poprzednich, zyskal poteznego kopa, dziala tak samo cudownie
                    plynnie jak pod windows, zyc nie umierac;)
            • tswiercz Re: ATI 18.10.04, 20:05
              kell99 napisał:
              > Eh! Tak to jest jak sie nie kupuje z glowa.

Stary, to był najbardziej przemyślany mój zakup sprzętu. Nie wspomne, że porównywalny wydajnościowo karta nVidii kosztuje ok 500 zł. Myślałem, że spróbuje coś z cedegą ale widze, że narazie muszę poczekać. Pozatym i tak nie mogę kręcić karty pod linuxem, a wymiana Biosu narazie nie wchodzi w gre (muszę kupić wiatraczek).
              • kell99 Re: ATI 18.10.04, 20:18
                Byl?;) Po prostu chciales karte do grania pod _windows_ no to masz. Z punktu
                widzenia linuksa zakup przemyslany nie byl (masz mase problemow na obecna chwile
                nie do rozwiazania).
                • tswiercz Re: ATI 19.10.04, 16:38
                  kell99 napisał:
                  > Byl?;) Po prostu chciales karte do grania pod _windows_ no to masz.

Nie przecze. Ale pod Linuxem i tak nie gram, więc narazie nie jest to problem.
                  • kell99 Re: ATI 19.10.04, 19:19
                    Wiec o co tyle krzyku?;)
                    • tswiercz Re: ATI 21.10.04, 11:58
                      Nie żebym krzyczał. Tylko boje się, że jak napisze coś w OpenGL to może sytuacja
                      się powtórzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka