Dodaj do ulubionych

Śladami architektury PRL

IP: *.grupa5.com.pl 03.02.10, 13:52
hej hej kosmo ho ho!!! pierwszy ;) dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: gośc Re: Śladami architektury PRL IP: 195.116.98.* 03.02.10, 14:14
      Z komunistycznych budowli udały sie chyba tylko Spodek i Superjednostka w Katowicach,reszte można spisac na straty i wyburzenie bo nie wytrzymały próby czasu
      ...
      www.tnij.org/rozrywka2010
    • Gość: ola.lat5 Re: Śladami architektury PRL IP: *.chello.pl 03.02.10, 14:15
      z perspektywy czasu wywołują uśmiech na twarzy, co zrobić, takie to były czasy ale myśle że warto zachowywać takie rzeczy
    • Gość: koko Re: Śladami architektury PRL IP: 212.145.123.* 03.02.10, 14:37
      okropne!
    • Gość: Jaccord Re: Śladami architektury PRL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 15:58
      Dlaczego u nas panuje przeświadczenie że to co powstało w PRL jest z założenia złe??
      Ja rozumiem, wychowaliśmy się na okropnych blokowiskach, ale na litość Boską, jest tyle przykładów ŚWIETNEJ architektury...
      Spodek, Biprostal (mozaika), Kino Kijów + Hotel Cracovia, Jubilat, salony handlowe w Krakowie przy Królewskiej (obecnie Era i Kredyt Bank), żyletkowce (chociaż już ciut mniej), oraz wiele innych.
      Tylko poprawić materiały i mamy się czym chwalić na świecie...
    • chdc Re: Śladami architektury PRL 03.02.10, 16:01
      Trochę mierny artykuł, skoro autor posilił się jedynie przykładami ze Śledziostoku które jakieś wybitne nie są.
    • Gość: Blepp Re: Śladami architektury PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:13
      @Jaccord: To co powstalo w PRL nie jest z zalozenia zle. Jest pare fajnych budybkow glownie w nurcie socrealizmu. Nie zmienia to jesdnak faktu, ze ZDECYDOWANA WIEKSZOSC budynkow, ktore powstaly w PRL sa okropne, brzydkie. Uwlaczaja wszystkiemu co zwiazane z architektura, juz nie wspominajac o tym, ze byly zazwyczaj strasznie dziadowsko wykonane. Nawet tak chwalony Spodek grozi zawaleniem, bo jakims jelopkom zamarzyl sie beton piankowy.
    • Gość: f Re: Śladami architektury PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:51
      Jesteś kompletnym ignorantem niestety, gdyż w nurcie socrealizmu powstało stosunkowo niewiele budynków. Najbardziej wartościowe jest architektura modernistyczna z tego okresu. Dodatkowo, poza tym, że jest to dobra architektura sama w sobie, to jeszcze dla mojego pokolenia ma wartość sentymentalną i dlatego nie chciałbym aby zburzono no warszawską rotundę czy dworzec centralny
    • gsb Re: Śladami architektury PRL 03.02.10, 17:42
      To jest architektura którą buduje i nagradza się dziś na Zachodzie Europy. Nie patrząca w przeszłość, elegancka, prosta, odważna, korzystająca z nowych materiałów. W PL od lat 90 budowano głównie kicze, albo banalne kalki z azjatyckich metropolii. Miarą elegancji jest obłożenie czegoś lustrzanymi panelami albo piaskowcem (terakotą w kolorze piaskowca). OBUDŹMY SIĘ !!! Na niektórych polach kryzys związany z końcem PRL i początkiem kapitalizmu oznaczał dla Polski cywilizacyjną zapaść...
    • Gość: gosia Re: Śladami architektury PRL IP: 77.222.240.* 03.02.10, 19:08
      Zgadzam się z gsb. Dla pokolenia z lat '70-tych i '80-tych ta architektura to coś jak antyk. Przynajmniej dla Warszawiaków, bo Warszawa została całkowicie zburzona przez Hitlerowców. Dla mnie osobiście Pałac Kultury jest i powinien być, bo on, razem z Dworcem Centralnym i Domami Centrum wyznacza centrum Warszawy, a nie jakieś bąbelki Złotych Tarasów czy szklane wieżowce, które do niczego nie pasują, a stawia się je jak na wyścigi. Do PKiNu można chociaż wjechać na górę i zobaczyć panoramę miasta, a te wieżowce są gorzej chronione niż lotniska.
      Wiele osób lubi tę starą architekturę, bo ona była tam w ich dzieciństwie. I niech tak zostanie. Byle tylko zabrać te szpecące wszystko reklamy, bo to na pewno nie jest piękniejsze.
    • swiatlo Re: Śladami architektury PRL 04.02.10, 18:01
      Ale ten dom Partii w Białymstoku to klasa. Świetny. Dobrze że trafił się uniwersytetowi.
      Muszę przyznać że partyjni bonzowie sobie sprawili ładny budynek. I to w takim Białymstoku? Co oni tam robili że taki kolos był im potrzebny? Megalomania w stylu Causescu?
    • Gość: James Re: Śladami architektury PRL IP: *.icpnet.pl 04.02.10, 18:56
      No wreszcie ! Może chociaz jedna osoba na takiej wycieczce sie nauczy ze to nie tajemniczy "PRL" a "modernizm" ktory u nas akurat wypadl za PRL.
    • Gość: Gość Re: Śladami architektury PRL IP: *.csk.pl 05.02.10, 15:28
      Co rozumiesz pod pojęciem "w takim Białystoku" . W czym Białystok jest gorszy od innych miast ? Liczy sobie 300 tys. mieszkańców z aglomeracją 0,5 mln , jest stolicą dużego regionu . Świetnie się rozwija , ma wyższy budżet niż większa Bydgoszcz czy Lublin . Jest centrum akademickim z ponad 50 tys. studentów . W rankingach pod względem jakości życia zajmuje czołowe miejsca w kraju . Miasto jest ładne , czyste , zielone i poprzez dużą gęstość zaludnienia bardziej "miejskie" .
      ps. nie jestem z Białegostoku , po prostu mam sentyment do tego miasta .
    • Gość: Blepp Re: Śladami architektury PRL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 16:51
      gsb: Jestem ignorantem? Podoba mi sie Pałac Kultury i podoba mi się moskiewskie metro. A modernizm? Tylko oszpecił polskie miasta. Budynki socrealistyczne najczęsciej (chociaż nie zawsze) były budowane w miarę porządnie. Budynki modernistyczne (nawet te uznane) trzeszczą i sypią się strasznie. Nie wspominam o osiedlach z wielkiej płyty. Ktos tutaj wspomniał o Spodku. Spodek to budynek w ktorym nie mozna puszczac tak glosno muzyki jak planowano (nieprzekraczalny limit to bodajże 65kW, przy 75kW budynek by sie najprawdopodobniej zawalił). Superjednosta niedługo po wybudowaniu osiadła z jednej strony o 1,5 metra (sic!). Konstrukcja budynku "strzela" przy niskich temperaturach, a sciany pekaja na potęgę, szczególnie na środkowych piętrach. To, że po 89tym powstawał głownie blaszany kicz ma być jakimś uzasadnieniem dla tego szajsu? Baraków a la hipermarkety przynajmniej jest się łatwiej pozbyć, a tego modernistycznego dziadostwa już nie. Nie są to też żadne zabytki. Zbytnio cenicie czasy w których żyjecie, żeby nazywać te budynki zabytkami - polecam film "Miś" do przemyślenia tematu, o traktował o własnie tego typu sprawach. Jeszcze raz powtarzam - idzcie w cholerę z tym badziewiem.
    • Gość: BleF Re: Śladami architektury PRL IP: *.123.185.44.koba.pl 06.02.10, 11:14
      Znam wiele polskich miast, Białystok również i muszę powiedzieć, że jest to miasto niezwykle ciekawe w skali kraju. Ma swój urok, znakomicie się rozwija i nie ustępuje niczym innym polskim miastom. Ludziom żyje się tam dobrze, a ma być ponoć jeszcze lepiej.

Również nie jestem mieszkańcem Białegostoku. Bardzo lubie to miasto.

A PRL sami wiemy że więcej zlego zrobił niż dobrego. Kwestia tkwi tylko w tym, czy chcemy o tym pamiętać czy nie.
    • Gość: grufallonek Re: Śladami architektury PRL IP: *.chello.pl 07.02.10, 22:38
      już nie przesadzajcie z tym Białymstokiem. Jeżeli dom partii czy reszta tych socrealistycznych i innych pitongów są super............. Głowa boli od tych tekstów. Niestety, Polska to prowincja. I po Białychstokach widać to doskonale.
      Czy to tam nie postawiono ostatnio jakiegoś muzealnego kiczu arcytekturalnego???? Niby czasy sie nie zmieniają, a jednak!!!!
    • Gość: FIFA Re: Śladami architektury PRL IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 07:52
      A jednak architektura PRL, znajduje swoich amatorów. Co prawda nie w Białymstoku (tzn o tym nic nie wiem) ale w Warszawie. W PKiN: bit.ly/7bjgWS został określony jako "wspaniały i dostojny pałac" - określenie padły z ust przedstawiciela FIFA zaraz po losowaniu grup eliminacyjnych do Euro 2012. Dlaczego my tak nie doceniamy, tego co mamy ?
    • Gość: oralB Re: Śladami architektury PRL IP: *.grupa5.com.pl 08.02.10, 10:23
      ^^^ bo ruskich nie lubimy w tym kraju - jarzsz! ^^^
    • Gość: aaa Re: Śladami architektury PRL IP: 77.255.38.* 09.02.10, 08:54
      Żeby chociaż dzisiaj budowało się super-solidne perełki architektury to możnaby na prl-owską narzekać. Generalnie zgadzam się z hasłem "precz z tandetą", ale wg mnie powinno się najpierw zrobić coś z powstającą dziś tandetą a nie na siłę niszczyć starą. Jak dziś wyburzy się coś z lat 50-70 to w najlepszym wypadku postawią tam kałflanda, którego "łatwo usunąć" (ale mogę się założyć że nikt tego nie zrobi przez 30 lat). Powiem więcej - wole osiedla z wielkiej płyty z dużymi przestrzeniami, zielenią niż nowoczesne osiedla zamknięte z jakiegoś ytongu, zbudowane tak żeby nie dać mieszkańcom nawet milimetra przestrzeni czy sekundy słońca jeśli nie wymagają tego obecne przepisy
    • dazheng Re: Śladami architektury PRL 11.02.10, 08:20
      Niestety nie widze jeszcze w Warszawie nic lepszego niz "palac" Stalina, w tej skali. Nowe gnioty jak Zlote Tarasy, czy "skobacze chmur" gorsze niz Jakarta. Foster an Placu Saskim nie najgorszy ale za maly i za malo go. Stara fotografia placu z cerkwia dech zapiera.
    • Gość: info Re: Śladami architektury PRL IP: 94.230.21.* 12.04.10, 20:10
      UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA:

www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html
    • Gość: neoxy Re: Śladami architektury PRL IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.10, 10:43
      Ciekawe, ciekawe. Zapraszam też do mojej strony o PRL
    • Gość: ania Re: Śladami architektury PRL IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.12, 20:06
      Widzę, że tradycyjnie niektórzy poużywają sobie na Białymstoku. Pewnie nigdy tam nie byli, ale "pośmieją" się ze "śledzi". Masakra? Chcecie się lepiej poczuć czy co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka