stanleykubrick Re: Pritzker 2010 dla SANAA 29.03.10, 16:14 mg - Masz rację: byliby ostro krytykowani. Po tym, co spotkało pierwszy projekt Kereza też jestem tego zdania i niestety to smutny wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sana Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.gemini.net.pl 29.03.10, 16:29 Niźli są tak czy inaczej, nie podoba mi się jakoś ten ich Rolex, ale pewnie jakbym go zobaczył na żywca, to zmienił bym zdanie. W ogóle fajni są na zdjęciu, a to niby z architekturą nie ma wiele wspólnego, ale jest spoko :) __ www.go4trip.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Sz Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.hsd1.nh.comcast.net 29.03.10, 16:36 Czy jakakolwiek z osob, ktore krytycznie sie wypowiedzala na temat muzeum w Nowym Yorku, zobaczyla film na youtube.com pokazujacy wnetrza tego obiektu? Jesli nie, to prosze to zrobic, ale ostroznie, prosze nie rozpraszac uwagi obiektami muzealnymi, tylko skupic sie na wnetrzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość:Voith Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.amrest.eu 29.03.10, 17:06 nie potrafię zrozumieć jak ludzie wypowiadający się w temacie architektury mogą szorować brzuchami po dnie chamstwa.. muszę być niebywałym naiwniakiem oczekując od ludzi wykształconych i wrażliwych poziomu dyskusji zamiast wymiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wódka Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.10, 17:20 przy każdym temacie powstaje burdel. niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SANAA Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.chello.pl 29.03.10, 17:25 a gdzie małgośka ze swoją ripostą?:) czekamy na wyjaśnienie pojęć: -gówniany architekt -gówniana nagroda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestem ZA Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.hstl5.put.poznan.pl 29.03.10, 17:34 Połowa tego forum nawet nie stara sie zrozumieć przez co nie ma zielonego pojęcia na temat prostych, nowoczesnych, synetetycznych form, co więcej, tkwi chyba nadal w mentalnym sredniowieczu. Od razu gdy zobaczyłem budynek z nowego jorku wyrobiłem sobie zdanie że to dzieło genialne w swej prostocie....niech jakikolwiek krytykancki mózg z tego forum wpadnie na to że z tak prostych brył, oczywistych zdawaloby się mozna stworzyć tak charakterystyczną i elegancką bryłę która juz jest pewnego rodzaju symbojem. W tym właśnie problem, nie widzicie prawdziwego geniuszu tych ludzi. Wszyscy uczmy się od nich!!! Uwazam że zasłużenie otrzymali ta nagrodę. Od lat dostaja ją ludzie wprowadzający swieżość w architekturze, wprowadzający ją swoimi dziełami na nowe tory rozwoju - oni własnie tacy są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stricte Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.10, 18:26 ehhh, znów zaczalem czytac te komentarze i znow sie tylko wkurzylem... jednak niemalo jest kretynow nawet na serwisach architektonicznych. pritzker w pelni zasluzony! swietne biuro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.aster.pl 29.03.10, 18:28 Należało się im! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kittin Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.eduroam.net.icm.edu.pl 29.03.10, 19:51 Do Małgorzaty. Ty nawet nie potrafisz zbudować zdania na poziomie, to co dopiero mówić o budynkach: "Za obietnice nowych projektów, to każdy mógłby dostaćc pritzkera. G.wniana nagroda dla g.wnianych architektów." ".Jeśli oni są świetni, to znaczy,.że ja też jestem świetna" Naucz się może najpierw szacunku dla ludzi, a potem zacznij projektować, bo z takim poziomem kultury nie zajdziesz daleko zarówno w architekturze jak i w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.echostar.pl 29.03.10, 19:53 Malgorzata jak zwykle wali kompleksami na kilometr, ucisz sie kobieto lepiej. Nagroda zasluzona swietny gust i wyczucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handmade Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.chello.pl 29.03.10, 20:38 najpierw trzeba wiedzieć z czego wynika forma tego pudła (szkoła designu). chodzi o ogrzewanie wykorzystujące gorące wody znajdujące się pod kopalnią zollverein. prosta forma pozwoliła w łatwy sposób poprowadzic instalacje. poza tym ta forma jest elegancka, da się lubić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega ze studiów Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 21:22 Ktoś ostatnio cytował zasady etyki z SARPu... =) to do wszystkich stron, ale rozumiem oburzenie płytką krytyką SAANA Muzeum w nowym Yorku - jasne, że operuje innym językiem, ale na pojedyncze prawdziwe perły się zgadzamy w tkance miejskiej. Co innego, że na studiach wszyscy robimy "perły" wszędzie =) Jasne, że Pritzker zasłużony, ja mam na ścianie rzuty ich projektów =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 29.03.10, 21:40 można by dyskutować czy nie za wcześnie, jednakże jak dla mnie w 100% zasłużenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.chello.pl 29.03.10, 21:44 oni sa cudowni, przesympatyczni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saa Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.adsl.cybercity.dk 30.03.10, 01:29 a ja myslalem ze moze stefan przedpokoj .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alter Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 09:33 ciekawy jestem gustów tych wszystkich malkontentów, zawsze piszą tylko, że to i tamto to g.wno, podzielcie się z resztą co Wam się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: 89.167.22.* 30.03.10, 12:25 @peka.Musisz być, skarbie, przygotowany ,że będę dawała UPUST jeszcze jakiś czas. @Face.Zgadza się, mnie brakuje "boskiego dotknięcia".Tylko chodzi o to,że Sanaanie też tego brakuje, niestety. @bubu. Już dawno zauważyłam ,z jaką POGARDĄ architekci traktują inżynierów budownictwa, kierowników budów czy inspektorów, ni mając przy tym zielonego pojęcia o ich pracy i wiedzy ,jaką inżynierowie muszą posiadać,żeby wykonywać swój zawód. TY tylko potwierdzasz regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy swiata Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 12:32 Dior w Tokio, Rolex w Szwajcarii, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku, Teatr w Holandii, Szkoła designu w Niemczech, Muzeum Sztuki w Ohio, Muzeum Sztuki w Japonii...to powinno dać przeciwnikom do myślenia. Skoro najpotężniejsi tego świata ich wybierają to może czas zastanowić się nad tym co nas otacza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: 89.167.22.* 30.03.10, 12:50 Stanley. Przepraszam,jeśli cię uraziła forma mojej wypowiedzi, podkreślała ona tylko,moje emocje związane z faktem,że nobla dostali przeciętniacy. Ich kostkę widziałam na archdaily, włącznie z planami. Co więcej tamże, widziałam inny budynek oparty na tym samym pomyśle (swobodnie rozrzucone okna różnych kształtów na elewacji). Z tymże ten budynek, był zwyczajnie ładniejszy od kostki Sanaany.No więc, czego tamten architekt nie dostał nobla? Chodzi mi oto ,że Sanaa nie projektuje niczego wyjątkowego,czego nie projektowaliby inni.Więc,za co to wyróżnienie? Weźmy na przykład, ostatnio prezentowany na bryle, ich projekt pod roboczym tytułem "ser szwajcarski". Pomysł jest fajny, ale realizacja fatalna, bo budynek jest zwyczajnie brzydki. Na poczekaniu można sobie wyobrazić np. podobny budynek na planie koła, z różnorodnymi prostokątnymi otworami w dachu, i byłoby to zdecydowanie lepsze od propozycji Sanaany. Więc, jeśli przeciętny człowiek,może projektować na ich poziomie, to za co ta nagroda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: 89.167.22.* 30.03.10, 13:02 @SANAA G.wniany architekt na poziomie pritzkera- bo przeciętny architekt.Tej nagrody nie powinni dostawać przeciętniacy. G.wniana nagroda - bo w zeszłym roku dostała się ona smętnemu i ponuremu nudziarzowi, a w tym roku -przeciętniakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SANAA Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.chello.pl 30.03.10, 13:41 p.zumthor słaby? sanaa słaba? gówniana jak to mówisz? wlasnie dlatego tacy jak ty są tylko wykonawcami pomysłów innych...i niczym więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRASCHAN Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 15:09 ^^^uwielbiam czytać takie wpisy, sam już nie wiem co o Was myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silny Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: *.grupa5.com.pl 30.03.10, 16:59 ja nie jestem arch. właśnie się zastanawiam nad kierunkiem, ale jak czytam wasze wpisy...to normalnie chyba wybiore prawo...poziom mimo wszystko powinen być wyrzszy. Ps. a do tych wszystkich co tak lubją obrażać za monitorka innych wysyłam przesłanie-jak by któryś z was był choć trochę odwarzny i chciał by tak obrażać innych w realu, to zapraszam zakopleksionych architektów na moje zajęcia Kick-boxingu do kakimu w Wwa to sobie podyskutujemy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pritzker 2010 dla SANAA IP: 109.243.22.* 30.03.10, 18:49 "Architektem może dziś zostac każdy.Tak samo jak są gry komputerowe-symulatory kolei tak istnieją programy do projektowania budynków z których może korzystac każdy ... www.skapiec.pl/#from4135" Ach żałonse sa takie wypowiedzi to tak mozna powiedziec o wielu zawodach, zastanawiam sie czy ludzka glupota nie pozwala zrozumiec iz powstanie programow do projektowania to tylko i wyłacznie pomoc dl architekta, czy poporstu wyżej zacytowana osoba ma kompleks na punkcie bycia przecietniakiem(w najlepszym wypadku) i chce zmieszac z blotem ludzi, którzy naprawde ciezko pracuja zeby cos osiagnąć Odpowiedz Link Zgłoś