Dodaj do ulubionych

Signal Tower nie powstanie

IP: 89.167.22.* 15.04.10, 12:41
Nic zachwycającego i bardzo dobrze,że nie powstanie.
Deweloper miał rację wycofując się.Prztyczek w nos zarozumialcowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: jk Re: Signal Tower nie powstanie IP: 95.108.16.* 15.04.10, 13:06
      no no z takim mysleniem ty bysmy mieszkali do teraz w jaskini, nei ma jak zacierac raczki z cudzych niepowodzen och jakie to polskie :D, szkoda ze nei powstanie bylaby nowa atrakcja w paryzu a nie bedzie,btw. nouvel jest b.dobrym architektem ;)
    • stanleykubrick Re: Signal Tower nie powstanie 15.04.10, 13:23
      Nie wiem dlaczego uważasz Małgorzata Nouvela za zarozumialce. Był konkurs. Wziął w nim udział. Przeszedł do drugiego etapu. Wygrał. Konkurs miał być realizacyjny. Nie znam sprawy, ale dziwię, że po wygranym konkursie to architekt ma szukać inwestora?! Co do projektu - z tych, które przeszły do drugiego etapu jest jednym z mniej efektownych brył, ale też dzięki tym 'wypełnionym' żywiołami dziurom odznacza się unikatową ideą. Mi się podoba bardzo jego propozycja i żałuję, że nie doszło do realizacji, która w przypadku tego twórcy jest na wysokim poziomie.
    • Gość: info [...] IP: 94.230.21.* 15.04.10, 13:57
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gość Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.ghnet.pl 15.04.10, 14:05
      szkoda. mi się bardzo ten projekt podoba.
    • Gość: M Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.nat0.sta.nsm.pl 15.04.10, 15:02
      Do studentów WAPW - możecie mi podać jakieś Wasze forum,? Mam pilne pytanie.
    • Gość: paweł Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 16:18
      szkoda, wyjątkowo dobry projekt
    • Gość: Gryzak Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.gemini.net.pl 16.04.10, 10:09
      Projekt bardzo fajny, oszczędny w formie, ale dzięki żywiołowym punktom nabiera lekkości. Signal Tower jest na tyle uniwersalna że mogła by się wpasować w panoramy większości miast, np w Warszawie, zamiast szalonego Libeskinda - nadała by spokojnego artyzmu Warszawie: bit.ly/7bjgWS koło pałacu jest sporo do zrobienia jeszcze. Może Kulczyk by się pokusił o taką realizację? Było by to wielce atrakcyjne :)
    • Gość: Małgorzata Re: Signal Tower nie powstanie IP: 89.167.22.* 16.04.10, 11:42
      @Stanley.Całkiem nieznani arch bywają wysoce zarozumiali.Nawet jakiś czas temu jeden napisał na bryle do mnie ,cytuję "Architekt zna się na wszystkim. A jak się nie zna to też się zna".
      Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić,żeby ci najsławniejsi arch byli wzorami skromności.
      Twórczości p.N generalnie nie lubię.
    • Gość: gośc Re: Signal Tower nie powstanie IP: 195.116.98.* 16.04.10, 11:51
      W Polsce obiekt powstałby bo wmówionoby nam że to cud architektury i musi powstac
      ...
      www.urbanity.pl/budynek4490/galeria-katowicka
    • Gość: ziolek Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 11:52
      uważam,że jest do dobry projekt (wszystko kwestia gustu, jedni wolą kostki, inni organiczne gluty, ja wolę brunetki)
    • stanleykubrick Re: Signal Tower nie powstanie 16.04.10, 11:59
      Małgorzato, myślę, że to jednak generalizowanie. Jeśli nawet tak statystycznie by było jest szereg jednostek, które nie wpisują się w taką ocenę. Dziwię się, że jednoznacznie tak z góry go oceniasz, bez większych podstaw. W sumie niepotrzebnie o tym wspomniałaś. Pozostając na płaszczyźnie krytyki projektu byłoby lepiej. Projektu - - co jeszcze raz napiszę - ciekawego, przez te nietypowe atria. Naprawdę chcialbym zobaczyć, jak wyglądałyby finalnie. Wizualizacje Nouvela zwykle są w większym stopniu wizjonerskie (dla mnie niewątpliwie atrakcyjnie pokazujące ideę), niż realistyczne i dopiero efekt realizacji odkrywa je w całości.Ja oczywiście nie mam kontaktu z tak znanymi osobami, ale daleki byłbym do stosowania jednoznacznych ocen.
    • Gość: info [...] IP: 94.230.21.* 16.04.10, 12:08
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: infik Re: Signal Tower nie powstanie IP: 94.230.21.* 16.04.10, 19:45
      UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA

www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html

Dziękuję BRYLE za nieusuwanie tej ważnej dla inżynierów budowlanych informacji.
    • Gość: M Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.nat0.sta.nsm.pl 16.04.10, 21:51
      @ infik

Już to widzę jak konstruktorzy stawiają budynki - to będzie wysyp tandety.
    • stanleykubrick Re: Signal Tower nie powstanie 17.04.10, 10:51
      M - Myślisz, że ta różnica u nas będzie, aż tak widoczna?;)
    • Gość: infik Re: Signal Tower nie powstanie IP: 94.230.21.* 17.04.10, 11:01
      @M

Szanowny Gościu M nie oszukujmy się, większość polskich architektów budowlanych to cienkie bolki i gdyby nie zapis w ustawie dający im monopol na projektowanie, to większość z nich nie utrzymałaby się na rynku. Po prześledzeniu artykułów w dostępne na łamach BRYŁY można zauważyć, że dobra architektura powstaje tam, gdzie nie ma takich "udogodnień". Bo w takich krajach projektuje ten kto potrafi.
    • Gość: arch, Ar Re: Signal Tower nie powstanie IP: 212.182.19.* 19.04.10, 09:04
      Apeluję o pojednanie między architektami i inżynierami budowlanymi.
    • Gość: logo Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 09:51
      niech inżynierowie budownictwa pozoatną przy swoim a architekci przy swoim
    • Gość: logo Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 09:51
      ordung must sein
    • Gość: infik Re: Signal Tower nie powstanie IP: 212.182.19.* 19.04.10, 11:04
      Szanowny gościu logo, skoro zdradziłeś się, że znasz niemiecki i domyślam się, że jesteś fanem niemieckiego porządku i być może niemieckiej architektury, to polecam do przeczytania: www.bauordnungen.de/
      Ze strony dowiedzieć się można, że w Niemczech podstawą jakości budownictwa i przestrzeni publicznej jest inżynier budowlany. W Niemczech inżynierowie budowlani mają prawo projektować architekturę bez żadnych ograniczeń. Co więcej prawo do projektowania mają również murarze z tytułem mistrza.

Niska jakość polskiej architektury wynika z zawłaszczenia rynku przez wąską grupę kolesi. To się musi zmienić.
    • Gość: infik Re: Signal Tower nie powstanie IP: 212.182.19.* 19.04.10, 11:10
      Za takim rozwiązaniem w Polsce w 2008 roku opowiadał się minister Olgierd Dziekoński: zawod-architekt.pl/artykuly/za0801_dostrzegac.html ,ale sitwa dalej się trzyma.
    • Gość: B Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 14:27
      w sumie... inżynier bud. też mają poczucie jakiejs estetyki, niech sobie projektują
    • Gość: B Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 14:31
      jeskli taki inz.bud. wygra w konkursie otwartym z architektami to niech nawet buduje obiekty rangi muzeum historii polski
    • Gość: winek Re: Signal Tower nie powstanie IP: *.centertel.pl 04.01.11, 16:22
      Projekt przyzwoity. Mogło to wszystko ciekawie wyglądać.

Ale La Défense taka jaka jest ma i tak swój urok.
      www.e-francuski.pl/zdjecia/la_defense/la_defense.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka