agusia-o 28.02.06, 16:20 W 6 tygodniu ciąży przechodziłam opryszzkę wargową - trwła ona 4 dni. Jakie mogą być konsekwencje dla zieka - czy moze stracić słuch, albo moze miec inne wady rozwojowe? proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feema-to-ja Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 16:21 ja tez mialam w 6 tygodniu opryszczke na wardze, teraz 35tc , dziecko zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
laddia1 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 16:27 Najlepiej udać się do lekarza !. Moja pierwsza ciąża zakończyła sie w 10 tygodniu (okazało się ze serduszko przestało bić ). Pewna przyczyna tego nigdy nei została przez lekarzy określona ale za najbardziej prawdopodobne uznali własnie opryszczke którą przechodziłam kilka dni wcześniej. Teraz jestem w 35 tygodniu i w około 16 również pojawiła sie opryszczka ale było wszystko OK, wg lekarza największe zagrożenie jest w pierwszych tygodniach i przed samym porodem. Trzeba tez pamiętac ze nie wolno używać maści typowej na to. Nie martw sie napewno bedzie OK tylko lepiej idz do lekarza będziesz spokojniejsza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewas3 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 21:12 jestem w podobnej sytuacji, 5 tydzien i oprtszczka. Na innym forum przeczytalam ze mozna stosowac zovirax Odpowiedz Link Zgłoś
sumka72 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 21:45 Ja jestem w 24tc i juz mam szóstą opryszczke na ustach. Pytałam lekarza i powiedział że jeśli poprzednio też miewałam, a miewałam raz w roku w wakacje, to nic grożnego. Można bezpiecznie stosować masć cynkową, a ja teraz jeszcze uzywam Hascowir. Znika jeszcze tego samego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
zmonika1982 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 22:02 Ja mialam jakos w na poczatku 4 mies.i urodzilam zdrowego synka, jednak przed porodem robili ze mna wywiad i pytali o choroby ktore przeszlam w czasie ciazy. Mialam tez w 7 mies. zapalenie zatok i antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
martaw1 Re: opryszczka w ciąży 01.03.06, 09:40 ja tez przechodzilam opryszczke w ciazy, Zuzia urodzila sie zdrowa. Niebezpieczna jest opryszczka na narządach płciowych. W tedy robia cesarke. Tak nie ma sie co martwić. Poizdrawiam MARTA Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: opryszczka w ciąży 02.03.06, 20:19 opryszczka nie musi byc szkodliwa. Może jednak powodowac wady takie jak np. utrata słuchu. Lekarze niechetnie o tym mówią bo i są podzielone opinie na ten temat. Ja miałam ją już 3 razy a to mój 20tc. Wierzę, że jest o.k.Gdy masz ja pierwszy raz w ciąży to może byc bardzo szkodliwa. Jak grypa albo nawet jak cytomegalia-to ten sam typ wirusa, herpes. Trzeba być dobrej mysli. Zyjemy w czasach gdzie pełno jest wirusów i bakterii. Pozdrawiam i trzymam kciuki za nasze dziecki. Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: opryszczka w ciąży 02.03.06, 22:08 ja tez miałam juz 3 razy opryszczke, w 8, 15, i 21 tyg ciąży, jeśli nie jest to Twoja 1 opryszczka w zyciu w organizmie sa juz przeciwciała to nie jest tak źle Odpowiedz Link Zgłoś
ewas3 Re: opryszczka w ciąży 03.03.06, 14:18 pytalam dzis lekarza, powiedział, że tylko maść cynkowa, ale żeby sie nie zamartwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
martir Re: opryszczka w ciąży 03.03.06, 20:09 Nie ma co sie przejmowac ja tez mialam juz 2 razy opryszczke w ciazy i nawet bylam z tym u dermatologa, ktory mnie pocieszyl, ze taka wargowa opryszczka nie jest grozna i moj gin tez zakazal mi sie tym nie przejmowac. Zobaczysz wszystko bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś