Dodaj do ulubionych

opryszczka w ciąży

28.02.06, 16:20
W 6 tygodniu ciąży przechodziłam opryszzkę wargową - trwła ona 4 dni. Jakie
mogą być konsekwencje dla zieka - czy moze stracić słuch, albo moze miec inne
wady rozwojowe? proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 16:21
      ja tez mialam w 6 tygodniu opryszczke na wardze, teraz 35tc , dziecko zdrowe.
    • laddia1 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 16:27
      Najlepiej udać się do lekarza !. Moja pierwsza ciąża zakończyła sie w 10
      tygodniu (okazało się ze serduszko przestało bić ). Pewna przyczyna tego nigdy
      nei została przez lekarzy określona ale za najbardziej prawdopodobne uznali
      własnie opryszczke którą przechodziłam kilka dni wcześniej. Teraz jestem w 35
      tygodniu i w około 16 również pojawiła sie opryszczka ale było wszystko OK, wg
      lekarza największe zagrożenie jest w pierwszych tygodniach i przed samym
      porodem. Trzeba tez pamiętac ze nie wolno używać maści typowej na to. Nie martw
      sie napewno bedzie OK tylko lepiej idz do lekarza będziesz spokojniejsza.
      Pozdrawiam
    • ewas3 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 21:12
      jestem w podobnej sytuacji, 5 tydzien i oprtszczka. Na innym forum przeczytalam
      ze mozna stosowac zovirax
      • sumka72 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 21:45
        Ja jestem w 24tc i juz mam szóstą opryszczke na ustach. Pytałam lekarza i
        powiedział że jeśli poprzednio też miewałam, a miewałam raz w roku w wakacje,
        to nic grożnego. Można bezpiecznie stosować masć cynkową, a ja teraz jeszcze
        uzywam Hascowir. Znika jeszcze tego samego dnia
        • zmonika1982 Re: opryszczka w ciąży 28.02.06, 22:02

Ja mialam jakos w na poczatku 4 mies.i urodzilam zdrowego synka, jednak przed
          porodem robili ze mna wywiad i pytali o choroby ktore przeszlam w czasie ciazy.
          Mialam tez w 7 mies. zapalenie zatok i antybiotyk.
    • martaw1 Re: opryszczka w ciąży 01.03.06, 09:40
      ja tez przechodzilam opryszczke w ciazy, Zuzia urodzila sie zdrowa.
      Niebezpieczna jest opryszczka na narządach płciowych. W tedy robia cesarke.
      Tak nie ma sie co martwić.
      Poizdrawiam
      MARTA
    • anagram2 Re: opryszczka w ciąży 02.03.06, 20:19
      opryszczka nie musi byc szkodliwa. Może jednak powodowac wady takie jak np.
      utrata słuchu. Lekarze niechetnie o tym mówią bo i są podzielone opinie na ten
      temat. Ja miałam ją już 3 razy a to mój 20tc. Wierzę, że jest o.k.Gdy masz ja
      pierwszy raz w ciąży to może byc bardzo szkodliwa. Jak grypa albo nawet jak
      cytomegalia-to ten sam typ wirusa, herpes. Trzeba być dobrej mysli. Zyjemy w
      czasach gdzie pełno jest wirusów i bakterii. Pozdrawiam i trzymam kciuki za
      nasze dziecki.
      • tucik Re: opryszczka w ciąży 02.03.06, 22:08
        ja tez miałam juz 3 razy opryszczke, w 8, 15, i 21 tyg ciąży, jeśli nie jest to
        Twoja 1 opryszczka w zyciu w organizmie sa juz przeciwciała to nie jest tak źle
        • ewas3 Re: opryszczka w ciąży 03.03.06, 14:18
          pytalam dzis lekarza, powiedział, że tylko maść cynkowa, ale żeby sie nie
          zamartwiać.
          • martir Re: opryszczka w ciąży 03.03.06, 20:09
            Nie ma co sie przejmowac ja tez mialam juz 2 razy opryszczke w ciazy i nawet
            bylam z tym u dermatologa, ktory mnie pocieszyl, ze taka wargowa opryszczka nie
            jest grozna i moj gin tez zakazal mi sie tym nie przejmowac. Zobaczysz wszystko
            bedzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka