Gość: Koss IP: *.joint.eu.org 18.03.04, 18:14 co myslicie o programie do wizualizacji ligt vave ?--slyszalem ze najlepszy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rooti Re: ligt vave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 14:12 Lightwave Najlepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koss Re: ligt vave IP: *.joint.eu.org 20.03.04, 14:30 a czemu najlepszy?..ja uzywam 3dmaxa...ale w pewnym biuze powiedziani mi ze lightwave tylko uzywaja...ze najlepszy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: ligt vave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.04, 10:20 Bardzo dobrze sie w nim modeluje i teksturuje: jest bardzo elastyczny. W prosty sposób mozna osiagnac zamierzony efekt zarowno jesli chodzi o elementy architektury, detali, jak i form organicznych. Max jest malo ergonomiczny. Lightwave ma troche wolny renderer, ale zawzse pracuje w 128 bitach. Od ok 2ch tygodni dostepny jest alternatywny renderer FPrime, ktory jest ca 20x szybszy od natywnego renderera LW. Np 500k poly + 100 swiatel raytrace + swiatla powierzchniowe, glebia ostrosci, odbicia: w czasie rzeczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koss Re: ligt vave IP: *.joint.eu.org 22.03.04, 11:29 ..a orientujesz sie czy w dosyc latwy sposob mozna sie na niego przestawic z 3dmaxa?..czytez to zupelnie inne srodowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
melaska Re: ligt vave 22.03.04, 11:56 Rooti, ja pracuję na MAXie, ale słyszałam, że Lightwave jest "poręczniejszy". Jak jest z ceną tego programu i czy warto się przestawiać? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Lightwave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.04, 20:41 Ja pracowałem w maxie przez ca 4-5 lat (w zasadzie to już od 3D STudio 2, max był duuuużo później). W końcu dotarłem do miejsca, w którym MAX przestał być efektywny. Filozofia pracy w LW jest zdecydowanie inna: modelowanie ściankowe, metanurbs i dostęp w 1szej kolejności do ścianek, punktów itp (A nie jak w maxie: zagrzebane w 5 poziomie menu). Brak głupawych ikon: jest bardziej podobny do XSI / Softimage. Bardzo wygodny Składa się z 2ch modułów: Modeler i Layout (render, animacja). Cena: www.quedex.com LW 7.5 + bezpłatny upgrade to LW 8: 9030zl brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz. Mamon Re: Lightwave IP: *.dietrich.untertrifaller.com 25.03.04, 20:21 ... no, ale to co decyduje o ostatecznym ksztalcie renderu to modul renderujacy a te dla 3ds max sa nieco lepsze niz dla lightwave'a. pare przykladow: wbudowany MentalRay Brasil v1.2 (made in USA) V-Ray (made in Bulgaria) final renderer (made in germany) jest w czym wybierac. lacze pozdrowienia, inz. mamon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Re: Lightwave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 00:56 Otoz moglbym sie dlugo klocic z Szanownym inz. Mamoniem, ale jest to na dluzsza mete bezcelowe. W gruncie rzeczy nie liczy sie narzedzie, ale umiejetnosci jego operatora. Co do MAX'a: ma dobre enginy, ale modeluje sie w nim fatalnie. Podobnie z animacja i modyfikacja. A co do LW: zapraszam na www.worley.com. Swiezutki modul FPrime to prawdziwa rewolucja. Lacze pozdrowienia w peczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
melaska Re: Lightwave 26.03.04, 11:25 W ostatnim MAXie drzewko modyfikacji obiektów zostało "wyciągnięte" na wierzch, więc jest trochę lepiej, ale fakt pozostaje faktem - mimo że nie miałam do czynienia z innymi modelerami, to modelowane w MAXie uznaję za wyjątkowo upierdliwą czynność;-) Czas chyba zmienić narzędzie pracy (na dwa razy tańsze;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greglis Re: ligt vave 26.03.04, 11:30 Witam mam pytanie,gdzie w sieci można zobaczyć info na temat light vave,wyszukiwarka się nie sprawdziła :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooti Lightwave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 12:38 Prawidlowa nazwa: Lightwave, aktualna wersja 7.5c www.newtek.com www.flay.com www.worley.com Odpowiedz Link Zgłoś