Dodaj do ulubionych

wąska, długa kuchnia jak zagospodarować

10.04.04, 14:06
Mam pytanie do architektów...planuję kupić mieszkanie z kuchnią, która ma
prawie 10 metrów, wydawawałoby się, że duża, ale.... ma szerokość 2,5 metra i
okno na końcu.
Niestety z boku kuchni jest sypialnia, więc nie można zakombinować z otwartą
kuchnią. Macie może pomysły, jak zagospodarować taką kuchnię, coby można było
w niej normalnie się poruszać, gotować w 2 osoby itp?
Obserwuj wątek
    • Gość: arch Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.katowice.msk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 17:43
      przy szerokości 2.5 metra nie ma żadnych problemów. "szersza" kuchnia to już
      tylko strata powierzchni. można zaprojektować kuchnie jednociągową, dwuciągową
      a nawet U-kształtną (w ostatnim przypadku wszystko zależy od rozmieszczenia i
      wysokości posadowienia okna w tym pomieszczeniu). no a konkretniejsze
      rozwiązania to już dalsze dyskusje i zależą od rozmieszcenia pionów, drzwi,
      sąsiedztwa pokoju dziennego i przede wszystkim preferencji przyszłych
      użytkowników... pozdrowienia
      • calineczka9 Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować 11.04.04, 14:44
        Wydaje mi się, że w tej kuchni da sie zrobić tylko tą wersję jednociągową,
        jeśli chodzi o poziome ustawienie mebli, odległość okna od ziemi jest
        standardowa, pod spodem znajduje się kaloryfer, za ściana jest syspialnia, a do
        kuchni wchodzi się z przedpokoju, na tej samej ściane znajdują się drzwi
        wejściowe, pokój dzienny nie graniczy z kuchnią.

Mieszkam obecnie w mieszkaniu, w którym jest podobnej wielkości kuchnia, ale
        jest krótsza i szersza, przez co wydaje się, że przestronniejsza, no i nikt
        sobie nawzajem nie przeszkadza. Obawiam się, że w tej wąskiej będzie mogła
        pracować tylko jedna osoba, a my lubimy razem gotować:O(
        • Gość: architekt_ka Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.bigserwis.zabrze.pl / 195.94.214.* 22.04.04, 13:21
          Chętni Ci pomogę tel. 603501118
      • Gość: Infidel Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.crowley.pl 22.04.04, 18:06
        Arch,

Moim zdaniem napisałeś trochę bzdetów.
        Mam wrażenie, jakbyś gdzieś się zapoznał z tzw. minimalnymi normami.
        Nie bierz tego zbyt do siebie, bo jako do człowieka nic do Ciebie nie mam, ale
        jeśli mienisz się tytułem "arch", to ten architekt kompletnie nie ma ani
        wyobraźni ani wizji przestrzennej, ani pojęcia o praktycznej stronie
        korzystania z kuchni.

1. W pomieszczeniu 2.5 x 4 proponujesz zabudowę w literę U - to pomieszczenie
        to i tak "tramwaj", po co go przewężać do ok. 1.2 m przejścia?
        Jak jakieś krzesła, stołeczki wstawisz - bedzie ciągłe obijanie, przesuwanie,
        przepraszanie, bo ktoś chce przejść ...

2. szersza kuchnia to możliwość sensownego zaprojektowania ciągów szafek
        dolnych, jeśli w kształcie L. To chyba jedyne rozwiązanie

Mi wychodzi, że taka normalna kuchnia powinna mieć co najmniej 2.75 m
        szerokości, a jak będzie ponad trzy metry to będzie fajniej.

pozdr.

Infidel
        • Gość: inz. Mamon Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.TELE.NET 22.04.04, 22:17
          Sytuacja typowa: dyletant "wypowiada" sie o kuchnii i wymiarach. Belkot.

Skad te 2,75cm????

Jak sie nie wie, to sie nie zabiera glosu na forum romanum,

inZ: MAMON
          • Gość: Infidel Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.crowley.pl 23.04.04, 05:13
            inż. mgr Mamon

Dziękuję za "rzeczową" polemikę.

Nie posądzałem Cię, aż o tak daleko idącą samokrytykę.

pozdr.

I
        • Gość: arch do Infidel IP: *.katowice.msk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:54
          masz racje... "krzesełka, stołeczki" i nie zapomnij o gzymsiku na meblach.

a na marginesie, to podałem (jesli dobrze czytasz) tylko 3 generalne MOZLIWOSCI
          zabudowy tego typu kuchni, bo innych moze byc tysiące. 1.20m w swietle
          pomiedzy ciągami w zupełności wystarczy, i niewiem co zmienia dodatkowe 0.35m?
          (może uswiadomisz mnie, bo czlowiek cale zycie sie uczy). osobiscie lubie
          kuchnie "wagony", a jakiekolwiek inne rady tutaj na forum na temat tej kuchni
          nie mają wiekszego sensu, bo w taki sposob rozmawiamy o wszystkim i o niczym
          jednoczesnie. pozdrawiam
          • Gość: Infidel Re: do Infidel IP: *.crowley.pl 23.04.04, 05:34
            Arch,

Nie obraź się, że widzę trochę inaczej niż Ty i to publicznie wypowiadam.
            Moim zdaniem, projektowanie zabudowy kuchennej to raczej nie jest Twoje
            powołanie.
            Niektóre szafki mają pewną z góry określoną szerokość (np. do zmywarki), a
            zbudowa kuchni to dla mnie określenie gdzie jaka szafka będzie się znajdowała.
            W tej kuchni problemem jest m.in. ten grzejnik, bo trzeba coś z nim zrobić;
            Zabudowa w kształcie U, odpada, po obu stronach także.
            Najlepsza bedzie L, a grzejnik trzeba przenieść na wolną ścianę.

Daruj sobie cynizm - te "gzymsiki na meblach" (zapewne chciałeś użyć innego
            słowa?) - nie mam nic do Ciebie jako do człowieka, ale do proponowanych przez
            Arch rozwiązań mam uwagi i je wypowiadam.

pozdrawiam

I

p.s.
            Oj czuję, że tu się zadomowię, bo ciemnogród straszny
            • Gość: arch Re: do Infidel IP: *.katowice.msk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 09:42
              1. Może zacznijmy od tego, że w kuchni w ogóle nie musi być szafek (i takie
              również się realizuje)
              2. podstawowy moduł przy projektowaniu kuchni to 60 cm (a zmywarki sa 80, 60,
              50, i 45 cm, wiec nie widze tutaj zadnych problemów), wiec nadal nie wiem skąd
              te 2.75 skoro 4x60 to jesli dobrze pamietam ze szkoły 2.40m.
              3. jeżeli nie widząc pomieszczenia, nie znając układu pokoi i wejścia w
              mieszkaniu, położenia pionów itp jesteś w stanie twierdzić, że najlepsza bedzie
              kuchia L-kształtana ze stołeczkami i krzesełakmi, to swiadczy tylko o
              twojej "fachowosci" i wciskaniu ludziom kitu na forum. sa pewne standardy
              postepowania, projektowania, rozmawiania o projektowaniu z klientem. widze ty
              jeszcze ich nie znasz
              4. lepiej nie zadomawiaj sie na forum, bo po prostu sie kompromitujesz

pozdrawiam i odsylam do norm, ksiazek i szcerych rozmow z klientem w konkretnym
              mieszkaniu
              • Gość: Infidel Re: do Infidel IP: 213.134.131.* 23.04.04, 12:36
                Arch,

Nie bedę prowadził polemiki na zaproponowanym przez Ciebie poziomie.

Czy nie rozumiesz, że skoro upubliczniasz swoje pomysły - powinieneś się liczyć
                z peanami pochwalnymi, jak również z głosami wytykającymi coś, czego nie
                przemyślałeś.

Przyzaję, że znam ten ból, kiedy ktoś ocenia moje "dziecko", lecz dawno
                wyrosłem z brania wszystkiego zbyt personalnie do siebie, tak samo jak z
                reagowania na niepochlebne opinie, jak małe dziecko.

Odczep się od krzeseł i stołków kuchennych - ja sobie wyobraziłem korzystanie z
                zaproponowanej przez Ciebie kuchni z zabudową w kształcie U, no chyba że Ty
                uważasz, że coś do siedzenia w kuchni to zbyteczność.

Uważam, że lepiej wszystko przemyśleć i wyobrazić sobie jak to będzie
                wyglądało, a jeśli nie masz takich predyspozycji, nie ma co się obruszać -
                przecież po coś są programy 3D.
                Inaczej dołączysz do grona tych osób, o których klienci mówia pokazując swój
                nowy dom znajomym: "zawierzyliśmy projektantowi bez wyobraźni"

pozdrawiam

I
            • Gość: znienacek Re: do Infidel IP: *.w3cache.pl / *.pl 29.04.04, 18:58
              > W tej kuchni problemem jest m.in. ten grzejnik, bo trzeba coś z nim zrobić;
              > Zabudowa w kształcie U, odpada, po obu stronach także.
              > Najlepsza bedzie L, a grzejnik trzeba przenieść na wolną ścianę.

już w drugim moim mieszkaniu (budowanym współcześnie) grzejnik w kuchni okazał
              się zbędny, cieplo pochodzi z pracujących urządzeń AGD i sąsiednich pomieszczeń

w obu przypadkach zabudowywałem szafkami z kratką w drzwiach, kombinowałem z
              korpusami, żeby był dostęp do termoregulatora i nigdy potem go nie używałem
    • Gość: ela Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 17:20
      Moja kuchna ma 220 cm szer. i wcale nie jest taka waska. Poniewaz parapet mam
      nizej niz wys. szafek nie moglam ustawic ich w litere L wiec postawilam je przy
      przeciwleglych scianach i miejsca jest nie tylko na dwie ale nawet na trzy
      osoby:-).
      Ty masz kuchnie o cale 30 cm szersza wiec jezeli okno pozwala to postaw meble w
      litere L lub tylko przy jednej scianie. Zmiesci sie jeszcze spokojnie stol i
      krzedla.
      I uwierz mi miejsca bedzie na pare osob:-))).

Powodzenia
      ela
      • miltonia Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować 01.05.04, 10:36
        Gość portalu: Infidel napisał(a):

> Moim zdaniem napisałeś trochę bzdetów.
        > Mam wrażenie, jakbyś gdzieś się zapoznał z tzw. minimalnymi normami.
        > Nie bierz tego zbyt do siebie, bo jako do człowieka nic do Ciebie nie mam,
        ale jeśli mienisz się tytułem "arch", to ten architekt kompletnie nie ma ani
        > wyobraźni ani wizji przestrzennej, ani pojęcia o praktycznej stronie
        > korzystania z kuchni.
        >
        > 1. W pomieszczeniu 2.5 x 4 proponujesz zabudowę w literę U - to pomieszczenie
        > to i tak "tramwaj", po co go przewężać do ok. 1.2 m przejścia?
        > Jak jakieś krzesła, stołeczki wstawisz - bedzie ciągłe obijanie, przesuwanie,
        > przepraszanie, bo ktoś chce przejść ...
        >
        > 2. szersza kuchnia to możliwość sensownego zaprojektowania ciągów szafek
        > dolnych, jeśli w kształcie L. To chyba jedyne rozwiązanie
        >
        > Mi wychodzi, że taka normalna kuchnia powinna mieć co najmniej 2.75 m
        > szerokości, a jak będzie ponad trzy metry to będzie fajniej.
        > pozdr.
        > Infidel

Jak juz kogos instuujesz to sam pisz z sensem. Na razie bzdety same wypociles.
        Przy szer kuchni 2,75 przejscie miedzy ciagami bedzie mialo ok. 1,5 m a to juz
        za duzo czyli malo ergonomicznie. Najlepiej, gdy ma 1,1 - 1,2, wtedy pracuje
        sie najwygodniej. Reasumujac, wlasnie kuchnia szer ok. 2,5 m jest niemal
        idealna do zabudowy w dwoch ciagach.
        Aha, w Plsce sa dostepne zmywarki wylacznie szer 45 lub 60 cm. Mieszcza sie pod
        blatem o glebokosci 60 cm, wiec nie bardzo wiem o jakich pisal Arch.

• Gość: arch Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować IP: *.katowice.msk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 21:32
          w Polsce zmywarki 80cm nie ma, ale o szerokosci 50cm to jak najbardziej,
          np.WHIRLPOOL ADG 2900 IX. pozdrowienia
          • miltonia Re: wąska, długa kuchnia jak zagospodarować 03.05.04, 12:33
            Ta zmywarka to akurat 60-tka:

www.agdrtv.com/zabudowa_zmywarki/whirlpool_adg_2900_ix.php
            Aha, od paru lat mozna kupic u nas zmywarki do zabudowy w tzw. slupku, ktore
            maja kolo 56cm szer. Pierwszy na naszym rynku wprowadzil je bodaj Elektrolux.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka