Dodaj do ulubionych

Iść na Architekturę i Urbanistykę?

04.07.12, 18:25
Witam! Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc i poradę. Od 2 lat bardzo chcę studiować Architekturę i Urbanistykę na Politechnice Krakowskiej, ale wiem, ze tam potrzebna jest matura z historii albo historii sztuki(nie mówiąc o takich przedmiotach oczywistych jak matematyka, polski,angielski), a u mnie jest z nią nieciekawie. Slyszałam, ze mozna probowac sie tam dostać bez zdawania historii, czy to prawda? I w ogóle mam jeszcze jedno, najważniejsze pytanie. Tu jest dosłownie kilka( pierwszych lepszych) moich rysunkow: sendfile.pl/185124/DSC_1894.JPG , sendfile.pl/185124/DSC_1894.JPG , sendfile.pl/185127/DSC_1899.JPG , sendfile.pl/185141/DSC_1895.JPG . Chodzę od niespełna roku co tydzień na zajęcia rysunku, staram się rysować codziennie chociaż godzinkę i mam jeszcze rok na takie przygotowywanie się . Mimo to powiem szczerze, że obawiam się tego, że nie dostanę się nigdzie ( bo chciałabym jeszcze spróbowac na Politechnikę Wrocławską i Łódzką). Czuję się za słaba, boję się egzaminu. Proszę o ocenę tych rysunków. Powiedzcie mi czy warto żebym tracila czas i pieniadze? Bo moze tak na prawde nie poradze sobie? Prosze o pomoc, będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: mariofdy Re: Iść na Architekturę i Urbanistykę? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.07.12, 23:33
      Witam :)
      odpowiadam z opóźnieniem - obowiązki w pracy i domu ... :)
      "chcę od dwóch lat..." - czyli to nie jest zachcianka sprzed chwili, więc odpowiem w kilku słowach.
      Nie wiem jak jest w Krakowie, Wrocławiu czy Łodzi, bo ja ukończyłem wydział w Warszawie i to kilka lat temu... Generalnie trzeba się zapoznać z wymaganiami na najbliższy egzamin i tak się przygotować. W tym celu warto odwiedzić stronę www uczelni lub lepiej samą uczelnię i popytać w dziekanacie, można nawet zapytać studentów pierwszego roku - na pewno coś poradzą i opowiedzą.
      W Warszawie - jak widzę w tegorocznym informatorze - decyduje tak naprawdę wynik egzaminu wstępnego, oceny z matury mają drugorzędne znaczenie, co oznacza że nawet z kiepskimi wynikami z liceum ma się niewiele mniejsze szanse, niż z dobrymi. Trzeba tylko świetnie zdać egzamin :)
      Rysunki - jeszcze trochę pracy trzeba włożyć w naukę, tym niemniej szanse są. Widać, że dobry początek został zrobiony, ale droga jeszcze daleka. Musisz popracować nie tylko nad rysunkiem, ale też nad psychicznym nastawieniem. Zamiast "boję się" trzeba się zdecydować: "zdaję" i działać tak, aby zdać. Godzina dziennie przez rok dobrze wykorzystana może wystarczyć, by przygotować się do egzaminu i go zdać. Inni też boją się egzaminu, a często dostają się nie ci zdolniejsi, lecz ci bardziej opanowani - którzy potrafią opanować się w stresującej sytuacji i po prostu wykonać zadania egzaminacyjne. To się bardzo przydaje w zawodzie architekta ...
      Czy warto "tracić czas i pieniądze"? Jeżeli naprawdę od dwóch lat chcesz studiować architekturę, to warto przygotować się do egzaminu i spróbować go zdać. Jeżeli nigdy nie spróbujesz - to się nie dowiesz czy warto, i nie dowiesz się czy i jakie masz szanse. Dopiero gdy zdasz ostatni egzamin (na uprawnienia projektowe, 3 lata po ukończeniu studiów ...) dowiesz się, czy sobie poradziłaś.
      Ja mogę śmiało powiedzieć, że choć zawód architekta nie należy do najłatwiejszych, to na studiach na wydziale architektury politechniki warszawskiej przeżyłem jedne z najpiękniejszych chwil w życiu.
      Pozdrawiam, życzę powodzenia, w wolnych chwilach służę dalszymi radami ... Mariusz
    • Gość: Madzik87 Re: Iść na Architekturę i Urbanistykę? IP: *.cable.smsnet.pl 05.06.13, 12:29
      Hej, jeśli chodzi o studia to rzeczywiście, jest bardzo pozytywnie, to warty wspomnienia czas na studiach. Niestety absolwenci nie mają poszanowania na początku drogi zawodowej. Płaca minimalna i wyzysk w biurach, musisz być na to gotowa, a nabierając doświadczenia szukać lepszych pracodawców. Albo jak pisze w opinii na SprawdzPrace.pl uczyć się na maksa konkretnego języka, angielski czy niemiecki, a może kierunek Azja... i tam zarabia się 3-5tys. EUR. Tutaj masz tą opinię, pod opisem zawodu www.sprawdzprace.pl/praca/opinie/polska/budownictwo-architektura-urbanistyka/architekt/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka