Dodaj do ulubionych

Szukam architekta do wykonania projektu

17.05.05, 14:31
dla bliźniaka 120m2 + poddasze. Stan surowy zamknięty. Mam sprecyzowany
określony styl. Oczywiście najlepiej w miarę tanio. Mile widziany np.
student/ka po architekturze wnętrz, ale z jakimś praktycznym doświadczeniem.
Czekam na poważne oferty.

Pozdrawiam,
Jakub

P.S. Odp. na priv.
Obserwuj wątek
    • Gość: kit Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:13
      Projekt stanu surowego zamkniętego? Mogę zaprojektować, ale bez okien. To
      będzie stan surowy otwarty.
    • Gość: rs Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.tychy.org.pl 17.05.05, 17:18
      studentka po architekturze wnetrz? hehe.. projekt budowlany??
      toż to same poważne oferty powinny być :)))))))
      • Gość: architekt22 Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.acn.waw.pl 17.05.05, 20:34
        ludzie, jesmu chodzi o wnetrza!!
        zmiencie ton!
    • Gość: studio3 Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 09:26
      Witam Pana,
      jakiego miasta dotyczy oferta,bo to jedna z zasadniczych spraw?
      Pozdrawiam.
      • von-koza Re: Szukam architekta do wykonania projektu 18.05.05, 14:42
        Warszawa.

Pozdrawiam,
        Jakub
    • Gość: chory Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.chello.pl 18.05.05, 12:55
      Szukam chirurga do operacji prostaty, najchętniej studenta ew. studentki.
      Wymagania i zakres prac mam sprecyzowane, wiem gdzie boli. Niewygórowane
      honoraria mile widziane.
      • Gość: kasjocjopata (obl) Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 18.05.05, 15:08
        jasne studjuje weterynarje, gdzie mieszka pacjent?
        jezeli zwroci mi za bilet (w te i we wte niezaleznie od efektu)
        CIESZE SIE ZE BEDE MÓGL PRZEPROWADZIC TO CO NIKT MI JESZCE NIE POZWALA SAMEMU
        ALE WIEM JAK TO ZROBIC MAM AMBICJE I ZAPRAWDE POWIADAM WAM
        BEDE BOGIEM UNASIENNIANIA
      • Gość: asiaw Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 22:52
        jestem asystentką w pracowni architektury wnętrz
        napisz < joannaw3@op.pl>
    • von-koza Ręcę opadają :( 18.05.05, 15:20
      Aż nie wiem co powiedzieć. I w tym kraju jest bezrobocie??? Chciałem jakiemuś
      ambitnemu studentowi dać zarobić parę (powiedzmy 4-5 tyś.) 2/3 tego co chcą
      biura projektów. Jaka reakcja? - głównie głupie komentarze. Szkoda.
      Jak ktoś nie umie czytać to trudno, ale każdy inteligentny człowiek powinien
      zrozumieć, że jeśli szukam studenta lub absolwenta architektury wnętrz to
      chodzi o projekt wnetrza. Prawda? A "stan surowy zamknięty" oznacza obecny stan
      tego bliźniaka.
      Rozumiem, ze dla wielu forum to miejsce na głupawe dowcipy, ale pomyślcie jak
      to zraża - więc silcie się dalej mając świadomość, ze może komuś tam
      przeszkadzacie.

Na marginesie - parę osób zrozumiało o co chodzi. Dziękuję za odpowiedzi, ale
      żona po tych mailach przekonała mnie do biura projektowego, mówiąc - tylko się
      wygłupiłeś. Jak już powiedziałam - szkoda :(

Pozdrawiam,
      Jakub
      • Gość: obly Re: Ręcę opadają :( IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 18.05.05, 15:23
        Po prsotu dales ogloszenie jakby kazde twoje slowo kosztowalo 150 zeta.
        suuper
      • Gość: chory Re: Ręcę opadają :( IP: *.chello.pl 19.05.05, 08:55
        W kraju bezrobocie jest na pewno, ale na szczeście nie brak zdrowego rozsądku o
        czym najlepiej świadczą słowa Pańskiej małżonki.
        Realizacja wnętrz Pańskiego domu to wydatek rzędu minimum 200 - 400 tys
        złotych. Czy warto ich projekt powierzać przygodnie poznanej, niedoświadczonej
        osobie? A odpowiedzialność za ewentualne błędy? Decyzja o zleceniu do biura
        potwierdza tylko, że głupawe wpisy odniosły bardziej porządany skutek niż
        tzw. "poważne oferty". Łączę pozdrowienia i życzenia udanej inwestycji.
        • Gość: ja Re: Ręcę opadają :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 12:50
          Przy tej ilości pomysłów w gazetach wnętrzarskich powinna wystarczyć szanowna
          małżonka i trochę umiaru. I z odpowiedzialnością łatwiej, no nie...?
        • von-koza OK 19.05.05, 12:54
          Przyznaję rację. Też byś się jednak wkurzył - Najpierw szukam architekta przez
          znajomych. OK, kogaoś tam polecają, ze świetny itd. Ten jednak nie ma czasu,
          odsyła do kogoś innego, tamten, że teraz, to on jedzie na narty, ale ma kolegę.
          Koledze się nie chcę, ale ma koleżankę. Koleżanka (pierwsza osoba, która miała
          czas i raczyła się pofatygować zobaczyć ten bliźniak)chce jednak 12000 za
          projekt bez tarasu, przebudowy ścian działowych, mebli itd., właściwie to tak
          naprawdę za aranżację poddasza i kuchni. I tak w kółko. Kurcze, za 12000 to ja
          polożę I gatunek dębowego parkietu na pietrze i w salonie. Nie wiem, może
          mieliśmy pecha z tym szukaniem, ale przez miesiąc rozmawiałem chyba z 10-cioma
          osobami i albo mają wszytsko w dupie albo nie mają czasu albo chcą (w mojej
          opini) naprawdę dużo. Stąd mój post tutaj.
          W końcu tak kogos znaleźliśmy, ale przeznam, ze jestem do tego pomysłu mocno
          zniechęcony. Poprzednie mieszkanie (oczywiście wnętrze :) ) sami zaplanowaliśmy
          i wiele osób dziwiło się, że to nie był profesionalny projekt.

Pozdrawiam,
          Jakub

P.S. Nie no 200-400 tyś to chyba przesada :) Chyba, że liczysz z meblami,
          żyradnolami i przenosnymi innymi klamotami, które mam. Podobno liczy się jakieś
          1000/m2.
          • Gość: OBLY Re: OK IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 19.05.05, 13:12
            nie wime widze nie masz szczescia ;)))
            radze skupic sie nie na kasie tyko na zakresie ;)))
            jazdy po sklepach z toba jako doradca to tez spoko koszt
            pamietaj ze to sa wnetrza
            tak jest to paradoks ze kosztuje tyle samo co projekt budowlany a nawet czasem
            wiecej ale roboty jest w pytke ze tak powiem i sie nie dziwie czasem.
            Dlatego radze skupic sie na zakresie co potrzeba.
            moze pokoi nie warto aranzowac skupic sie na hallu schodach lazienkach i kuchni
            to nie jest kilo cukru ze jedna oferte mozesz porównac do drugiej tylko pod
            katem ceny.
            zalecam tak bez wiedzy o co chodzi i bez znajomosci wiekszosci problemów ale
            mysle ze rozwiazanie jest uniwersalne:

stopniowanie:
            1. najpierw
            - aranzacja wnetrz (scianki dzialowe podzial funkcjonalny i takie tam)

2. po aranzacji zdecydowac sie na zakres poszczegolnych pomieszczen
            - kuchnie, hall, lazienki i schody i salon - zakres na maxa (zaleznie od tego
            jaka wersja aranzaci zostanie wybrana do realizacji)
            - wytyczne co do wyboru drzwi, parapetów, posadzek i kolorów scian w
            pozostalych pomieszczeniach.

3. ustalic czy i w jaki sposób niezbedny jest arch na budowie (czesto to
            zalezne od stopnia mozliwosci komunikacji inwestora z wykonawca)

i tyle.

• Gość: chory Re: OK 200-400 IP: *.chello.pl 20.05.05, 13:25
            Witam,
            Oczywiście, że cena jest szacunkowa.
            Ale -
            Zrobiłem juz bardzo wiele projektów domów i ich wnętrz i gorąco zalecam
            przyjęcie w budżecie kwoty 200 tys jako bezpieczne minimum. Co się da z tego
            zaoszczędzić wydacie Państwo na wakacje. (Będą potrzebne!)

Rozeznanie na rynku projektantów -
            To że klient ma dzisiaj duży kłopot z wyborem pracowni projektowej nie jest
            dla nikogo tajemnicą. Marketing firm projektowych to rzecz kosztowna. Począwszy
            od skutecznych wpisów do różnych informatorów , czasopism branżowych poprzez
            dobre strony internetowe na własnych wydawnictwach skończywszy. Do tego należy
            dodać koszt samej pracowni - stanowisko pracy z kompletem legalnego
            oprogramowania to dzisiaj inwestycja 45-60 tys zł i 12 tys rocznie na
            upgrade'y; do tego pensja brutto min.35 tys (niewiele co?) rocznie co oznacza,
            że każdy zatrudniony musi wypracować rocznie minimum 50-55 tys jeśli gramy
            legalnie i bilans nadal wynosi 0,00 zł. Sam piszesz,że 12 tys to skandalicznie
            dużo za projekt. Ok - niech będzie 10 tys, a to w praktyce oznacza minimum 5
            projektów rocznie, żeby żyć.
            Jeśli teraz zważysz, że jak żyję nie udało mi się uzgodnić z klientem, skończyć
            i rozliczyć projektu wnętrz o porządnym zakresie (detale, układy kamieniarki i
            płytek, oświetlenie, łazienki, kominek z detalami) krócej niż w trzy miesiące
            to sam widzisz, że kiedy słyszę o projekcie za 5 - 6 tys, a takie rzeczywiście
            powstają, to naprawdę wiem czym to pachnie. Nawiasem mówiąc nie podałem kosztów
            dojazdów na nadzory itd. Gdzie zatem miejsce na reklamę jeśli w
            katalogu "muratora" taka przyjemność kosztuje 3-5 tys netto.
            Uff rozpisałem się, głupawe wpisy sa jednak krótsze.
            Pozdrawiam i życzę sukcesu.
            • Gość: obly Re: OK 200-400 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.05, 02:25
              buzi
    • Gość: Aldi Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.sgib.com 19.05.05, 17:28
      Dziwię się, że w ogóle chcesz tym darmozjadom dać zarobić. Ceny mają z sufitu a
      umiejętności doprawdy przeciętne. Ja wziąłem jednego takiego "fachowca", na
      szczęście do 2 pokoi i więcej tego błędu nie popełnię. Skasował mnie jak za
      zboże a w realu wszystko wyszło najzupełniej przeciętne. Teraz zmieniam
      mieszkanie na 4 pokoje ale od darmozjadów trzymam się z daleka.
      • Gość: architekt22 Re: Szukam architekta do wykonania projektu IP: *.acn.waw.pl 19.05.05, 19:16
        wiesz aldi..szkoda slow, nawet twoja ksywka swiadczy o twoim poziomie

wiedz jedno-sa klienci, kt MUSZA zrobic wnetrze samodzielnie, architekt im
        tylko przeszkadza..
        sa i tacy, co sami sie lecza,sami pieka chleb...
        powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka