Dodaj do ulubionych

Gdzie szukać ?

10.07.02, 12:31
Gdzie w internecie można znaleźć projekty dworku polskiego ? Nie interesują
mnie wizje architekta na temat określenia Dworek Polski, ale zaadaptopwany do
współczesnych warunków projekt Dworku Polskiego. Powinien mieć 12 okien, ganek
na kolumnach i prosty dach bez udziwnień.
A swoja drogą to straszne, co architekci nazywają Dworkiem Polskim czasem to są
Po(t)worki Polskie.
Obserwuj wątek
    • algirdas Hop, hop, jest tu kto? 05.08.02, 12:19
      Mam wrażenie, że albo nikt tego forum nie czyta, alebo nigdzie nie można
      znaleźć projektu Dworku Polskiego.

Hop, ho-ooop - chyba jednak nikogo tutaj nie ma.
    • Gość: Joanna Re: Gdzie szukać ? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 18:26
      Mogę zaprojektować. Mam też kilka projektów już zrobionych. Mój adres art-
      nova@wp.pl
      • Gość: hi103 Re: Gdzie szukać ? IP: *.chello.pl 14.08.02, 02:12
        tak trzymaj - pozdrawiam
      • Gość: ;) Re: Gdzie szukać ? IP: 213.216.82.* 18.08.02, 19:32
        Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Mogę zaprojektować. Mam też kilka projektów już zrobionych. Mój adres art-
        > nova@wp.pl

gratuluje! jak to dobrze, ze jeszcze nie wszyscy w polsce robia jakas tam,
        tfu! "nowoczesna architekture". w koncu nie ma jak dworek.... taki nasz,
        polski dworek-potworek :)

pozdrawiam serdecznie
        • Gość: anastazja Re: Gdzie szukać ? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 20:54
          Le Corbusiera to wandal wszech czasów, twórcy mega bloków.Kochał go
          Hitler,komuniści dzisiaj gloryfikują go globaliści. Postmodernizm w dosłownym
          tłumaczeniu „po nowoczesności”to modernizm z „Gębą”. Te potwory postmodernizmu
          funkcjonują w społeczeństwie tylko dzięki konkursom, misterom, rankingom i
          innej propagandzie. To całe kłamstwo jest dla robienia kasy. Dworek to Polska
          tradycja i nie ma w tym nic złego. Komuniści wyniszczyli polskie dwory tak jak
          z premedytacją zniszczyli w latach 50 tych polską secesję w Warszawie.
          Szkoda,że nie zauważyłeś, ze ten cały postmodernizm nie jest akceptowany przez
          ludzi, dlatego chcą aby domy jednorodzinne nawiązywały do tradycji, były
          poprostu piękne. W stylu posmodernizmu projektować każdy może bo to łatwe,
          brak kanonów, komputery. To tak jak zagrać dyskopolo na somograju.Propagowanie
          tego uniwersalnego stylu służy głównie producentom, inwestorom.Przykład Galeria
          Dominikańska we Wrocławia jest powieleniem obiektu handlowego z Berlina. Teska,
          Hity, Lidle czy to jest architektura. Żeby takie g. ludzie zaakceptowali to
          trzeba im było latami wmawiać, ze to jest piękne przede wszystkim studentem na
          wydziałach architektury.
          • Gość: :) Re: Gdzie szukać ? IP: 213.216.82.* 18.08.02, 23:51
            Gość portalu: anastazja napisał(a):

> Dworek to Polska
            > tradycja i nie ma w tym nic złego.

oczywiscie, ze nie! piekna tradycja... dopuki nie zaczyna sie jej odgrzewac na
            nowo (budowac nowe w "starym stylu"). wtedy staje sie jakims frankensteinem i
            wcale jej to nie sluzy

> Komuniści wyniszczyli polskie dwory tak jak
            > z premedytacją zniszczyli w latach 50 tych polską secesję w Warszawie.
            > Szkoda,że nie zauważyłeś, ze ten cały postmodernizm nie jest akceptowany
            przez
            > ludzi,

faktycznie, nie zauwazylem...

dlatego chcą aby domy jednorodzinne nawiązywały do tradycji, były
            > poprostu piękne.

dobrze, nawiazywac do tradycji - tak, swietnie, ale nie budowac na nowo dworkow
            szlacheckich (ani barokowych kosciolkow czy innych), bo ich czas juz dawno
            minal... moze powinnismy tez zaczac jezdzic furmankami i zalatwiac sie za
            plotem?

i jeszcze jedno: czy naprawde nie spotkalas sie z piekna, w pewnym stopniu
            nawiazujaca do tradycji a przy tym w pelni wspolczesna architektura? jesli tak
            to wspolczuje.

W stylu posmodernizmu projektować każdy może bo to łatwe,
            > brak kanonów, komputery.

tak, przeciez to wszystko komputery projektuja, to ich wina!

>To tak jak zagrać dyskopolo na somograju.

przepraszam, ale z discopolo kojarzy mi sie raczej wlasnie niby-dworek, albo
            taki, za przeproszeniem, Lichen (a moze piekne czerpanie z tradycji?).

pozdrawiam
            • Gość: Joanna Re: Gdzie szukać ? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 20:49
              A co ciebie obchodzi jak inni projektują. Jeżeli dom przez lata nie jest
              przerabiany to znaczy, że dobrze służy ludziom. Architekturę ocenia czas. Znam
              osiedle domków z poczatku wieku, które mimo, iż domy podwoiły swoją kubaturę(
              dobudowno łazienki, kotłowniw itp) , nie zmieniło wyglądu. Trzecie pokolenie
              w 100% akceptują urbanistyke i wygląd. Nie ma większej nagrody dla architekta.
              Znam osiedle nagrodzone w konkursie SARP, które tuż po powstaniu ludzie zaczeli
              ulepszać i upiększać.Nie ma gorszej oceny dla architekta.
              • Gość: ;) Re: Gdzie szukać ? IP: 213.216.82.* 20.08.02, 00:16

> A co ciebie obchodzi jak inni projektują. Jeżeli dom przez lata nie jest
                > przerabiany to znaczy, że dobrze służy ludziom. Architekturę ocenia czas.
                Znam
                > osiedle domków z poczatku wieku, które mimo, iż domy podwoiły swoją kubaturę(
                > dobudowno łazienki, kotłowniw itp) , nie zmieniło wyglądu. Trzecie
                pokolenie
                >
                > w 100% akceptują urbanistyke i wygląd. Nie ma większej nagrody dla
                architekta.
                > Znam osiedle nagrodzone w konkursie SARP, które tuż po powstaniu ludzie
                zaczeli
                >
                > ulepszać i upiększać.Nie ma gorszej oceny dla architekta.

zaraz, zaraz... myslalem ze my tu o staropolskich dworkach i ich wspolczesnych
                kopiach. obchodzi mnie to dla tego, ze na takie niby-dworki, palacyki i inne
                musze patrzec, ze sa czescia polskiego krajobrazu. dla tego, ze kopiowanie
                architektury historycznej zawsze bedzie dla mnie najwyzej jakas zalosna jej
                karykatura i niczym wiecej. i nie mow mi ze to wylacznie sprawa ludzi ktorzy to
                buduja i tam mieszkaja... czy to ze iles % ludzi slucha disco-polo stanowi o
                wartosci tej muzyki? to juz nie wolno jej krytykowac?

jesli architektura sie sprawdza to swietnie, ale po co ja powielac? wydaje mi
                sie, ze na ksztalt tych nieszczsnych dworkow mialo wplyw wiele czynnikow,
                konstrukcja, materialy, sposob ogrzewania, czy wreszcie styl zycia, pracy ludzi
                itd. jak to sie ma do dzisiejszych warunkow? nic sie nie zmienilo?

... ale moze po prostu mlody jestem i z czasem mi przejdzie, przyzwyczaje sie.
                zaden tez ze mnie ekspert, wiec moze po prostu sie nie znam. moze nawet kiedys
                zmienie zdanie i postawie sobie wlasny dworek, kto wie? ;) ale na razie szlag
                mnie trafia jak widze kolejny stojacy przy drodze cyganski palacyk (min. 2
                wiezyczki), mini-rezydencje, czy nowy dworek z czarnym bmw pod plotem. nie
                podoba mi sie i tyle.

pozdrawiam

PS: duzo juz takich "staropolskich dworkow" masz na swoim koncie?
                • Gość: Joanna Re: Gdzie szukać ? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 08:00
                  Czy zauważyłeś, że we Włoszech nie buduje się nowoczesnych domów
                  jednorodzinnych. Od wieków te same daszki, proste bryły, dlatego u nich jest
                  tak pięknie. Nie sadzę aby przeze mnie projektowana architektura była dla
                  większości szpetna, gdyby tak było to BRAAS nie umieścił by realizacji moich
                  projektów na swoim kalendarzu.Wiekszość potworków w Polsce to dzieła autorstwa
                  samych inwestorów lub inżynierów budowlanych.Kataklizm wojny i bolszewizmu
                  spowodował, przerwanie ciągłości naszej architektury. Odpowiedzialni są za ten
                  stan są również architekci, którzy dla podlizania się władzy zniszczyli polską
                  secesję, projektowali typówki modernistyczne i co najgorsze wpajali bzdury
                  studentom. Przy braku własnych wzorców kulturowych ludzie siegają po wzorce
                  amerykańskich rezydencji i to jest najgorsze. Projektuję również obiekty w
                  stylu modernistycznym, jeżeli dostaję zlecenie na zaprojektowanie dużej
                  kubatury jak najmniejszym kosztem a tak formułują swoje zamówienia inwestorzy.
                  Dorabianie takiej architekturze "Gęby" o walorach sztuki to zwykłe kłamstwo.
                  Polecam felietony W. Łysiaka o architekturze i architektach a takzże Malarstwo
                  Białego Człowieka.
                  • Gość: ;) Re: Gdzie szukać ? IP: 213.216.82.* 20.08.02, 15:40

> Czy zauważyłeś, że we Włoszech nie buduje się nowoczesnych domów
                    > jednorodzinnych. Od wieków te same daszki, proste bryły, dlatego u nich jest
                    > tak pięknie. Nie sadzę aby przeze mnie projektowana architektura była dla
                    > większości szpetna, gdyby tak było to BRAAS nie umieścił by realizacji moich
                    > projektów na swoim kalendarzu.Wiekszość potworków w Polsce to dzieła
                    autorstwa
                    > samych inwestorów lub inżynierów budowlanych.Kataklizm wojny i bolszewizmu
                    > spowodował, przerwanie ciągłości naszej architektury. Odpowiedzialni są za
                    ten
                    > stan są również architekci, którzy dla podlizania się władzy zniszczyli
                    polską
                    > secesję, projektowali typówki modernistyczne i co najgorsze wpajali bzdury
                    > studentom. Przy braku własnych wzorców kulturowych ludzie siegają po wzorce
                    > amerykańskich rezydencji i to jest najgorsze. Projektuję również obiekty w
                    > stylu modernistycznym, jeżeli dostaję zlecenie na zaprojektowanie dużej
                    > kubatury jak najmniejszym kosztem a tak formułują swoje zamówienia
                    inwestorzy.
                    > Dorabianie takiej architekturze "Gęby" o walorach sztuki to zwykłe kłamstwo.
                    > Polecam felietony W. Łysiaka o architekturze i architektach a takzże
                    Malarstwo
                    > Białego Człowieka.

nie zgadzam sie zupelnie z Twoim podejsciem (a przynajmnmiej z tym co piszesz
                    powyzej), i nie sadze zeby kontynuowanie dyskusji(?) mialo jakikolwiek sens.
                    nie przekonasz mnie do projektowania w stylu staropolskim i juz. i nie pomoga
                    tu argumenty, ze wojna itd. widzialem juz wystarczajaco duzo swietnych obiektow
                    (niestety za granica lub na zdjeciach, ale jednak) zeby stwierdzic ze taka
                    (wspolczesna) architektura moze byc nie tylko czyms stricte funkcjonalnym, ale
                    rowniez po prostu pieknym. i oczywiste wydaje mi sie, ze kopiowanie stylow z
                    przeszlosci (obojetnie czy to archtitektura, muzyka, malarstwo itd.) po prostu
                    nie ma sensu... dziwne wiec wydaje mi sie stwierdzenie "Projektuję również
                    obiekty w stylu modernistycznym, jeżeli dostaję zlecenie". a w jakim innym
                    stylu mozna projektowac?

jedno pytanie: o czym ma swiadczyc to, ze Twoje domy sa w jakims kalendarzu
                    jakiejs firmy produkujacej dachowki (chyba ze nie o to BRAAS chodzilo)?
                    widzialem kilka zdjec na ich www i niestety takie cos mi sie nie podoba (zeby
                    nie powiedziec dosadniej). chhyba nie naleze do tej "wiekszosci".

dzieki za poswiecony czas

pozdrawiam serdecznie ;)

• Gość: j23 Re: Gdzie szukać ? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 20:31
                      W Muzeum Architektury we Wrocławiu była wystawa realizacji "największych"
                      architektów na świecie naprawdę nie było co ogladać. Więcej wrażeń
                      estetycznych można doznać w małym polskim lub czsekim miasteczku. Małe jest
                      piękne i przyjazne człowiekowi. Oczywiście domy, które zrealizowałam nie muszą
                      się Tobie podobać. Ważne, że ich mieszkańcy są zadowoleni.To bardzo miłe jak
                      inwestor po 10 latach mieszkania mówi ci, że ma najpiekniejszy dom. Dzięki tym
                      inwestorom, którzy mnie polecają nie muszę wisieć na klamkach w urzędach i brać
                      udziału w konkursach na obrazki. J23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka