Gość: Doradzacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:35 Urzednicy maja coraz to nowe pomysly... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doradzacz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:55 nacisnalem enter przez pomylke....i poszlo teraz musze sam sobie odpowiedziec... Projekt budowlany przede wszystkim musi zadowolic urzednika wiec musi zawierac: PROJEKT DOMKU JEDNORODZINNEGO: 1.zapewnienie przydzialu pradu, gazu, wody, wywozu smieci, kanalizacji itp - PO CO IM TO???..czy panstwo nadal sprawuje opiekuncza role nad obywatelem i nie chce aby posiadal dom bez tych zdobyczy cywilizacyjnych. JAK PRZEPIS OMINAC-kupic smieciarke i wóz asenizacyjny , zamontowac baterie sloneczne na dachu, wybudowac studnie. 2.uzgodnienie istniejacego wjazdu na dzialke-Czy istnieje obowiazek posiadania pojazdu w wjezdzania nim na dzialke??? czy ja wogóle musze miec brame...rowerem to i przez furtke wjade... PO CO TO KOMU po co uzgadniac istniejacy wjazd??? 3. Miejsca postojowe dla samochodów-najpierw niech je zrealizuja w odpowiedniej ilosci przed swoimi urzedami ...wtedu pogadamy... 4.Bilans zuzytych smieci przez jednego mieszkanca...-to ostatnie co mnie rozsmieszylo:-) 5. Oswiadczenie ze projektowac potrafie i sporzadzilem dokumentacje zgodnie z wymogami norm i sztuki budowlanej...wiec po co uprawnienia...?PO CO 6.Oswiadczenie ze budynek nie oddzialywuje...a ja musze klamac bo jak nie oddzialywuje jak oddzialywuje??? 7.Ocena i sposób posadowienia, plan BHP...itd...itp...juz nie mam sily dalej pisac...dopisujcie dalej prosze ciekawostki i koniki urzedoli...Bo im o jakosc projektów naprawde nie chodzi...Moze sie ktos wreszczie opamieta i przestanie mnozyc te glupoty.....a acha..jeszcze mapa do celów projektowych...ile jest wazna,,,bo w jednych urzedach miesiac..w innych trzy...gdzie indziej rok???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moneyb Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:00 mnie najbardziej cieszy ogladanie analiz nasłonecznienia. Nikt ich nie sprawdza, a forma ich jest dowolna. Mamy tu i profesionalne wykresy i cienie rzucone, a przecież analiza ta ma być dowodem na zapewnienie naslonecznienia. Urzednik nie czuje sie odpowiedzialny za sprawdzenie analizy bo "odpowiedzialnosc bierze architekt". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ackermann Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 15:28 Numeracja stron...całej dokumentacji, całej spiętej teczki, bardzo upierdliwe Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 06.06.05, 15:51 Co ciekawe i znaczące w swoim wykazie pominąłeś sam projekt domu i projekt zagospodarowania działki.. bo też i są to właściwie najmniej ważne dokumenty. Zaprojektowałem kiedyś przyjacielowi dom z prasowanych bel słomianych, maczanych w wapnie i następnie suszonych, w oparciu o doświadczenia holenderskie i brytyjskie. Kolega też nie ma samochodu, śmieci zużytkowuje do bólu, tak że nic nie trzeba wywozić, ściekami chciał nawozić działkę, a prąd do życia i ogrzewania czerpać z małej elektrowni, bo rzecz się działa na starej działce spalonego młyna z ocalałym jazem. Wydawać by się mogło, że wyjątkowo pozytywny gość. Niczego od nikogo nie chce, prosi tylko o stempel. Po pięciu latach proszenia przestał i wyjechał z kraju otaczającego człowieka taką troską. Teraz kończy chałupę marzeń koło Brisbane. Pozbył sie kłopotów a zyskał taki widok z okien..... Odpowiedz Link Zgłoś
arhe1 Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 06.06.05, 16:00 tiaaaa .....@#$%&^&^%$!$#%%&&*($@%$@^#&*(........ czyli jednym słowem czerwone złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alko Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.acn.waw.pl 06.06.05, 16:34 a jak wam sie podobuje bioz? gotowiec, kt wklejam zawsze ten sam w mysl zasad ekologii, tona makulatury dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradzacz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 03:04 Dawaj tego bioza...moze krótszy niz mój ...Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 17:47 Ja czekam kiedy urzędy będą chciały notarialnego potwierdzenia wszystkich oświadczeń i wszystkich kopii zaświdzczeń z IA itd. Znając "płodność" naszych parlamentarzystów tak sobie myślę, że długo nie będę czekał. hej Odpowiedz Link Zgłoś
dzira Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 06.06.05, 20:30 TO SĄ NAPRAWDE RZECZY NIEPOJĘTE. - TYLKO KTOŚ NA TYCH K... GŁOSUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.155.popsite.net 06.06.05, 23:30 Cieszyc sie nalezy z takiej sytuacji. Im wiecej tym lepiej dla architektow. Sytauacja taka nie wystepuje tylko w Polsce ale rowniez w bogatych powiatach USA.Nie chodzi oczywiscie o jakosc budownictwa ale po prostu o drobiazgowa urzednicza upierdliwosc. Wlasciciel domu zostanie zmuszony przez prawo do uzgadniania wszystkich ewentualych przerobek w przyszlosci. Bedzie silnie zwiazany z urzedem no i najwazniejsze bedzie za wszystko musial placic. Komu? Urzedowi no i oczywiscie architektom. Jezeli zrobi cos bez powiadomienia zaplaci kare. Inspektorzy rowniez musza znalezc zatrudnienie i zapracowac nie tylko na siebie ale i na urzad.Moge tylko dodac ze sa jeszcze adwokaci specializujacy sie wylacznie w prawie budowlanym i maja co robic. Jest to poczatek super sytuacji dla architektow. Wielu nie moze przeciez znalezc zadnej pracy. Im gorzej tym lepiej. To oczywiscie z pozycji architekta. Jezeli architekt zostanie wlascicielem domu to sytaucja zmieni sie na tyle ze bedzie niestety musial rowniez placic. Zatem nalezy zachecac urzedy do wynajdowania kolejnych wymagan a nie likwidowac i upraszczac. Zatem obecna polityka wladz jest naprawde dobra. Tak trzymac i nie popuszczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrArch Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:11 Chyba Cię pokarało axx. To ja się bujam z projektem - najczęściej aż do uzyskania pozwolenia na budowę więc to mnie zależy aby było jak najmniej bzdurnych wymogów formalnych i co gorsze, nieformalnych. Z ciekawostek, to ostatnio panienka w urzędzie zażądała "projektu odprowadzenia wody deszczowej z terenów nieutwardzonych". Spytałem, czy z doniczek na balkonie też odprowadza wodę? I jeszce jedna anegdotka. W momencie wejścia w życie przepisu o konieczności zamieszcenia w dokumentacji oświadczenia, że projekt jest wykonany zgodnie z... tak mnie to wkuło, że w pierwszym odruchu zaproponowałem urzędnikowi, który mi to oznajmił, aby on napisał mi oświadczenie iz obsłuży mnie zgodnie z kodeksem etyki urzędniczej i nie będzie wymagał nic, poza tym czego wymagają przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larysa Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 14:11 urzędnik chciał projekt techniczny wykonania studni wierconej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody architekt UWAGA: IZBA DZIAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 20:57 Podobno za dwa lata na projekcie oprócz podpisu uprawnionego architekta- wykonawcy będzie musiał być podpis jeszcze jednego architekta z uprawnieniami. Ja sobie poradzę, mam ojca architekta. Ale jeśli ktoś nie będzie miał nikogo znajomego, to będzie musiał bulić wytypowanym przez Izbę nierobom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: UWAGA: IZBA DZIAŁA IP: 66.217.131.* 09.07.05, 16:02 To bardzo dobra decyzja Izby. Tobie beda placic. Biedni nie buduja domow wiec ci co to robia maja pieniadze. Zatem musza je wydawac. Droga Izbo. Tak trzymac i nie popuszczac. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzjaczek Re: UWAGA: IZBA DZIAŁA 09.07.05, 19:49 A wszystko to się dzieje zgodnie z ideą taniego, dostępnego budownictwa i rozwoju branży - hehehe. Wiadomo, ze drogie projekty (szerokie wymogi proj techn. i rozbuchane procedury) i technologie podrażają produkt finalny a na drogi produkt stać niewiele osób. I stąd marazm i zastój w branży. Po cholerę na przykład szczegóły techniczne - przecież wykonawcy raczej krowie spod ogona nie powypadali i też biorą odpowiedzialność za prawidłowe wykonanie robót. Biurokracja, tak jak liberalny kapitalizm, zeżre wszystko a na koniec własny ogon. Pozdrawiam i życzę zdrowych nerwów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 10.07.05, 16:43 Jakis czas temu urzednik zazadal ode mnie oswiadczenia: "ze architektura zaprojektowanego przez mnie budynku nawiazuje do architektury otoczenia". Kazalem mu pojechac na miejsce i sprawdzic! Odpowiedz Link Zgłoś
architekt22 Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 13.07.05, 07:44 czy to bylo w polsce? bo tutja urzedas chyba by cie zrzucil z 2 pietra za takie slowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 13.07.05, 13:51 Tak - w Polsce... I dlatego teraz mieszkam i pracuje jako architekt zagranica! Odpowiedz Link Zgłoś