Dodaj do ulubionych

Co powinien zawierac projekt budowlany-ranking !:-

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:35
Urzednicy maja coraz to nowe pomysly...
Obserwuj wątek
    • Gość: Doradzacz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:55
      nacisnalem enter przez pomylke....i poszlo teraz musze sam sobie odpowiedziec...
      Projekt budowlany przede wszystkim musi zadowolic urzednika wiec musi zawierac:
      PROJEKT DOMKU JEDNORODZINNEGO:
      1.zapewnienie przydzialu pradu, gazu, wody, wywozu smieci, kanalizacji itp -
      PO CO IM TO???..czy panstwo nadal sprawuje opiekuncza role nad obywatelem i
      nie chce aby posiadal dom bez tych zdobyczy cywilizacyjnych.
      JAK PRZEPIS OMINAC-kupic smieciarke i wóz asenizacyjny , zamontowac baterie
      sloneczne na dachu, wybudowac studnie.
      2.uzgodnienie istniejacego wjazdu na dzialke-Czy istnieje obowiazek posiadania
      pojazdu w wjezdzania nim na dzialke??? czy ja wogóle musze miec
      brame...rowerem to i przez furtke wjade... PO CO TO KOMU po co uzgadniac
      istniejacy wjazd???
      3. Miejsca postojowe dla samochodów-najpierw niech je zrealizuja w
      odpowiedniej ilosci przed swoimi urzedami ...wtedu pogadamy...
      4.Bilans zuzytych smieci przez jednego mieszkanca...-to ostatnie co mnie
      rozsmieszylo:-)
      5. Oswiadczenie ze projektowac potrafie i sporzadzilem dokumentacje zgodnie z
      wymogami norm i sztuki budowlanej...wiec po co uprawnienia...?PO CO
      6.Oswiadczenie ze budynek nie oddzialywuje...a ja musze klamac bo jak nie
      oddzialywuje jak oddzialywuje???
      7.Ocena i sposób posadowienia, plan BHP...itd...itp...juz nie mam sily dalej
      pisac...dopisujcie dalej prosze ciekawostki i koniki urzedoli...Bo im o
      jakosc projektów naprawde nie chodzi...Moze sie ktos wreszczie opamieta i
      przestanie mnozyc te glupoty.....a
      acha..jeszcze mapa do celów projektowych...ile jest wazna,,,bo w jednych
      urzedach miesiac..w innych trzy...gdzie indziej rok????
      • Gość: moneyb Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:00
        mnie najbardziej cieszy ogladanie analiz nasłonecznienia. Nikt ich nie
        sprawdza, a forma ich jest dowolna. Mamy tu i profesionalne wykresy i cienie
        rzucone, a przecież analiza ta ma być dowodem na zapewnienie naslonecznienia.
        Urzednik nie czuje sie odpowiedzialny za sprawdzenie analizy
        bo "odpowiedzialnosc bierze architekt".
        • Gość: ackermann Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.icpnet.pl 06.06.05, 15:28
          Numeracja stron...całej dokumentacji, całej spiętej teczki, bardzo upierdliwe
      • zb5u Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 06.06.05, 15:51
        Co ciekawe i znaczące w swoim wykazie pominąłeś sam projekt domu i projekt
        zagospodarowania działki.. bo też i są to właściwie najmniej ważne dokumenty.
        Zaprojektowałem kiedyś przyjacielowi dom z prasowanych bel słomianych,
        maczanych w wapnie i następnie suszonych, w oparciu o doświadczenia
        holenderskie i brytyjskie. Kolega też nie ma samochodu, śmieci zużytkowuje do
        bólu, tak że nic nie trzeba wywozić, ściekami chciał nawozić działkę, a prąd do
        życia i ogrzewania czerpać z małej elektrowni, bo rzecz się działa na starej
        działce spalonego młyna z ocalałym jazem. Wydawać by się mogło, że wyjątkowo
        pozytywny gość. Niczego od nikogo nie chce, prosi tylko o stempel. Po pięciu
        latach proszenia przestał i wyjechał z kraju otaczającego człowieka taką
        troską. Teraz kończy chałupę marzeń koło Brisbane. Pozbył sie kłopotów a zyskał
        taki widok z okien.....
    • arhe1 Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 06.06.05, 16:00
      tiaaaa .....@#$%&^&^%$!$#%%&&*($@%$@^#&*(........ czyli jednym słowem czerwone
      złodzieje
      • Gość: alko Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.acn.waw.pl 06.06.05, 16:34
        a jak wam sie podobuje bioz? gotowiec, kt wklejam zawsze ten sam
        w mysl zasad ekologii, tona makulatury dziennie
        • Gość: Doradzacz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 03:04
          Dawaj tego bioza...moze krótszy niz mój ...Pozdrawiam:-)
    • Gość: w Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 17:47
      Ja czekam kiedy urzędy będą chciały notarialnego potwierdzenia
      wszystkich oświadczeń i wszystkich kopii zaświdzczeń z IA itd.
      Znając "płodność" naszych parlamentarzystów tak sobie myślę, że
      długo nie będę czekał.

hej
      • dzira Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 06.06.05, 20:30
        TO SĄ NAPRAWDE RZECZY NIEPOJĘTE. - TYLKO KTOŚ NA TYCH K... GŁOSUJE.
        • Gość: axx Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.155.popsite.net 06.06.05, 23:30
          Cieszyc sie nalezy z takiej sytuacji. Im wiecej tym lepiej dla architektow.
          Sytauacja taka nie wystepuje tylko w Polsce ale rowniez w bogatych powiatach
          USA.Nie chodzi oczywiscie o jakosc budownictwa ale po prostu o drobiazgowa
          urzednicza upierdliwosc. Wlasciciel domu zostanie zmuszony przez prawo do
          uzgadniania wszystkich ewentualych przerobek w przyszlosci. Bedzie silnie
          zwiazany z urzedem no i najwazniejsze bedzie za wszystko musial placic. Komu?
          Urzedowi no i oczywiscie architektom. Jezeli zrobi cos bez powiadomienia
          zaplaci kare. Inspektorzy rowniez musza znalezc zatrudnienie i zapracowac nie
          tylko na siebie ale i na urzad.Moge tylko dodac ze sa jeszcze adwokaci
          specializujacy sie wylacznie w prawie budowlanym i maja co robic.
          Jest to poczatek super sytuacji dla architektow. Wielu nie moze przeciez
          znalezc zadnej pracy. Im gorzej tym lepiej. To oczywiscie z pozycji
          architekta. Jezeli architekt zostanie wlascicielem domu to sytaucja zmieni sie
          na tyle ze bedzie niestety musial rowniez placic. Zatem nalezy zachecac urzedy
          do wynajdowania kolejnych wymagan a nie likwidowac i upraszczac. Zatem obecna
          polityka wladz jest naprawde dobra. Tak trzymac i nie popuszczac.
          • Gość: KrArch Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:11
            Chyba Cię pokarało axx. To ja się bujam z projektem - najczęściej aż do
            uzyskania pozwolenia na budowę więc to mnie zależy aby było jak najmniej
            bzdurnych wymogów formalnych i co gorsze, nieformalnych.
            Z ciekawostek, to ostatnio panienka w urzędzie zażądała "projektu odprowadzenia
            wody deszczowej z terenów nieutwardzonych". Spytałem, czy z doniczek na
            balkonie też odprowadza wodę?
            I jeszce jedna anegdotka. W momencie wejścia w życie przepisu o konieczności
            zamieszcenia w dokumentacji oświadczenia, że projekt jest wykonany zgodnie z...
            tak mnie to wkuło, że w pierwszym odruchu zaproponowałem urzędnikowi, który mi
            to oznajmił, aby on napisał mi oświadczenie iz obsłuży mnie zgodnie z kodeksem
            etyki urzędniczej i nie będzie wymagał nic, poza tym czego wymagają przepisy.
    • Gość: larysa Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 14:11
      urzędnik chciał projekt techniczny wykonania studni wierconej.
    • Gość: Młody architekt UWAGA: IZBA DZIAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 20:57
      Podobno za dwa lata na projekcie oprócz podpisu uprawnionego architekta-
      wykonawcy będzie musiał być podpis jeszcze jednego architekta z uprawnieniami.
      Ja sobie poradzę, mam ojca architekta. Ale jeśli ktoś nie będzie miał nikogo
      znajomego, to będzie musiał bulić wytypowanym przez Izbę nierobom
      • Gość: axx Re: UWAGA: IZBA DZIAŁA IP: 66.217.131.* 09.07.05, 16:02
        To bardzo dobra decyzja Izby. Tobie beda placic. Biedni nie buduja domow wiec
        ci co to robia maja pieniadze. Zatem musza je wydawac. Droga Izbo. Tak trzymac
        i nie popuszczac.
        • dyzjaczek Re: UWAGA: IZBA DZIAŁA 09.07.05, 19:49
          A wszystko to się dzieje zgodnie z ideą taniego, dostępnego budownictwa i rozwoju branży - hehehe. Wiadomo, ze drogie projekty (szerokie wymogi proj techn. i rozbuchane procedury) i technologie podrażają produkt finalny a na drogi produkt stać niewiele osób. I stąd marazm i zastój w branży. Po cholerę na przykład szczegóły techniczne - przecież wykonawcy raczej krowie spod ogona nie powypadali i też biorą odpowiedzialność za prawidłowe wykonanie robót. Biurokracja, tak jak liberalny kapitalizm, zeżre wszystko a na koniec własny ogon. Pozdrawiam i życzę zdrowych nerwów. :)
    • Gość: xyz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 10.07.05, 16:43
      Jakis czas temu urzednik zazadal ode mnie oswiadczenia: "ze architektura
      zaprojektowanego przez mnie budynku nawiazuje do architektury otoczenia".
      Kazalem mu pojechac na miejsce i sprawdzic!
      • architekt22 Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin 13.07.05, 07:44
        czy to bylo w polsce?
        bo tutja urzedas chyba by cie zrzucil z 2 pietra za takie slowa..
      • Gość: xyz Re: Co powinien zawierac projekt budowlany-rankin IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 13.07.05, 13:51
        Tak - w Polsce... I dlatego teraz mieszkam i pracuje jako architekt zagranica!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka