Dodaj do ulubionych

Uprawnienia architekta

06.06.05, 16:05
Mam takie pytanie: przeczytałam rozporządzenia ministra gospodarki
przestrzennej i budownictwa z 31 I 1995 w sprawie samodzielnych funkcji
technicznych w budownictwie i nie ma tam słowa o konieczności odbycia
rocznych praktyk na budowie w celu zdobycia uprawnień architektonicznych.
tymczasem mazowiecka okręgowa izba architektów wymaga dwuletniej praktyki
projektowej i rocznej budowlanej - czy jest wśród Was prawnik lub inna osoba,
która mogłaby mi to rozbieżność wyjaśnić? Jeśli odbycie praktyk budowlanych
jest faktycznie konieczne, to czy jest jakiś sposób na ich możliwie
bezbolesne odbycie? Przecież nie rzucę na rok pracy i nie pójdę na budowę...
Z góry dziękuję za radę, pozdrawiam - Kora
Obserwuj wątek
    • Gość: Łysy Re: Uprawnienia architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:15
      o ile wiem praca np. w PINB zastepuje praktyke na budowie.
    • dzira Re: Uprawnienia architekta 06.06.05, 20:28
      a dlaczego nie? ARCHITEKT CO NIE BYŁ NIGDY NA BUDOWIE TO NIE ARCHITEKT TYLKO
      SIEDZIDU....
      ODWAGI!!!!!!!!!!!!
      • Gość: monika Re: Uprawnienia architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:12
        Ale się porobiło!!!!!
        Budowa to też praca. Wbrew pozorom więcej można zyskać, niż stracić. Sama
        zobaczysz jak to fajnie budować wg cudzego projektu, jakie głupoty potrafią
        rysować Twoi koledzy, koleżanki po fachu. Trochę pokory zawsze się przyda.

• aga2001fr Re: Uprawnienia architekta 07.06.05, 00:35
          Teoria to jedno, praktyka - drugie. Dobry architekt to taki ktory nie wacha sie
          wejsc w bloto na budowie aby sprawdzac jak powstaje jego projekt. Przeciez
          zeczywistosc budowy zawsze oddala sie co nie co od rysunku , bo wiadomo, nie
          wszystko mozna przewidziec. Pozatym, budowa jest najlepszym miejscem aby
          ujawnic bledy ktore powstaly przy "kresleniu". Ja przynajmniej wiele sie
          nauczylam bedac w "terenie" jak i w kontakcie z tymi, ktorzy staraja sie
          zbudowac moje pomysly.

---
          ps:wybaczcie za bledy, ale moj polski juz coraz to gorszy.
          • Gość: monika Re: Uprawnienia architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 10:25
            Ciągnąc temat dalej należy stwierdzić, że oprócz praktyki na budowie i w biurze
            należy dużo czytać , nie tylko o architekturze.....
    • Gość: architekt Re: Uprawnienia architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 10:28
      przeoczyłaś prawdopodobnie, poza tym jest jeszcze prawo budowlane, poza tym 15
      maj przyjęto nowelizację do uchwały która umożliwia odbycie praktyki w ramach
      nadzorów autorskich na zasadzie umowy o pracę pod nadzorem autora realizowanego
      projektu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka